Domácí výroba boili

- BCG

Ukázka domácí výroby boili. Při výrobě byli použity esence a stimulátory Nutra Baits, suchá směs od Jet-Fish a vajíčka od našich doma pěstěných slepiček, ale protože nějak nenesou, tak jsme je museli zase koupit.


  • Nejprve si připravíme misku, děláme li větší množství boili, připravíme si misky dvě. Dále metličku na šlehání, injekční stříkačky na přesné dávkování, čistý stůl nebo vál na těsto a potřebné komponenty k výrobě.

  • V misce si lehce rozšleháme potřebný počet vajec a připravíme si potřebné komponenty. Vždy si připravujeme dávku vajec na jedno kilo suché směsi, aby se nám se směsí lépe pracovalo. při větším množství by nám směs mohla "zabrat" ztuhnout a velice špatně by se nám s ní pracovalo.

  • Veškeré esence, stimulátory, oleje, sladidla a multimina vždy přidáváme do rozšlehaných vajec. Komponenty se ve vajíčku lehce rozpustí a bez problému a dokonale se promísí se směsí.

  • My jsme použili pro toto boili směs od Jet-fish HNV Robin Red, komponenty od Nutra Baits, a to alkoholové esence EA Strawberry Nutrafruit, EA Cream Eliteb, sladidlo práškové Creamy Super Sweet, tekutá potrava Multimino, Betain HCI a samozřejmě esenční olej Bergamot.

  • Za pomocí injekčních stříkaček dodržíme bez problému přesné dávkování, které se musí velmi přísně dodržovat. U sypkých přípravků dodává Nutra Baits i odměrkovou lžičku, na které jsou vyznačeny poměry dávek. Což je velká výhoda a ulehčení práce. Odpadá nám totiž často pracné a nepřesné rozvažování a rozpočítávání přesných dávek.
  • Tekutá potrava nesmí chybět při žádné domácí výrobě boili. Její účinky jsou skvělé. Signálu z tekuté potravy kapr jen těžko odolá.
  • Po dodání všech komponentů do vajíček ještě jednou vše zamícháme a necháme chviličku odstát, aby se komponenty dostatečně rozpustily a rozptýlily v tekutině a poté ještě lehce zamícháme.
  • Esenční oleje od Nutra Baits jsou dodávány i s kapátkem. Esenční oleje jsou výborné dráždidlo pro kapry, ale je potřebné dodržet přesné dávkování. Nutra Baits nabízí velmi široký sortiment esenčních olejů za velmi solidní cenu, asi nejlevnější na našem trhu.
  • Dávkování je velmi malé. Dávkuje se např. 2 kapky na 1/2 kg. Takže nákup jednoho oleje je velmi dlouhodobá investice.
  • Do připravených vajíček nasypeme jen část suché směsi.
  • Směs zamícháme a necháme chvíli odstát aby se komponenty dobře vstřebaly do směsi.
  • Mezi tím než budeme první směs zpracovávat si připravíme druhou misku a postupujeme od bodu 1. až po bod 3. pracujeme li sami. Jste-li na výrobu boili alespoň dva, můžeme postupovat od bodu 1. až po bod 5.
  • Nyní začneme zpracovávat první směs. Po krátkém odstátí dosypeme zbytek suché směsi tak, aby nám vzniklo těsto a mohli ho důkladně propracovat. Těsto tedy důkladně propracujeme a jsme připraveni začít dělat kuličky.
  • Zpracované těsto vložíme do tlakové pistole a vytlačujeme na rolbal. Náš velký rolbal je z JSA. Pokud nemáme pistoli válíme válečky ručně, nebo pomocí jedné z části malého rolbalu. A pokud děláme vše bez použití rolbalu tak stačí uválet jen válečky, klobásy, do potřebného průměru, ty uvařit a u vody nebo doma nakrájet na válečky o potřebné velikosti. Kuličky na chytání vypracujeme také ručně.
  • Těsto do pistole musí být o něco řidší aby se dalo snáze vytlačovat, ale to záleží na cviku a po pár desítkách domácího boilí už to půjde samo.
  • Kuličky nebo klobásy vyválíme a jsme připraveni vařit.
  • Ještě nesmíme zapomenou na plovoucí boili pro vzestupnou nástrahu a pro nastražení na panáčka.
  • Pro takové boili používáme popup, což v našem případě jsou polystyrenové kuličky, které se obalí těstem. Můžeme také použít korkové kuličky, ale nikde jsme je nesehnali a vyrábět je doma, tak to je na hodně dlouho.
  • Nyní vyválené kuličky nebo klobásky dáme uvařit.
  • Používáme k vaření starý fritovací hrnec, ale stačí i obyčejný větší hrnec.
  • Dbáme na to, aby voda byla stále ve varu a boili na vaření dáváme v menších dávkách. Předcházíme tím tak jeho slepení a je rychleji uvařeno. Nemusí být tedy příliš dlouho ve varu a tím se z něj nevyvařují všechny důležité látky.
  • Boili vaříme do dvou minut. Nejlepším měřítkem pro poznání jeli boili již uvařeno je, když začne vyplavávat na hladinu. V tu chvíli boili vyndáváme.
  • Vyjmuté boili odkládáme rozprostřené sušit na hadrovou podložku.
  • Po důkladném osušení ještě necháváme boili důkladně vychladnout a oschnout v suchu do druhého dne.
  • Pak hotové boili ukládáme po jednom kile zavakuované v sáčcích do mrazáku.
  • Nyní již jen stačí nastražit kuličku našeho boili, použít na ni ten správný booster, v tomto případě Strawberry a Bergamot, a čekat až přijede váš vysněný kapr, brzda navijáku se splaší, prut se bude neuvěřitelně ohýbat, vy se budete chvět vzrušením a ......... a teď nás omluvte, musíme jet na ryby....
Autor: BCG - ®

Přečteno: 11 621x
Průměrná známka: 1.57