Muškařská šňůra – věc známá i neznámá

- MDX

Muškařská šňůra. Co to je? Kus provázku, na kterém dostaneme mušky na místo lovu? Jádro určité délky potažené nějakým materiálem určené k lovu muškařením? To už je sice lepší, ale jelikož je muškař tvor zvídavý a dychtivý pořád se učit a zjišťovat nové věci, pojďme se na to podívat pěkně z blízka.

Muškařská šňůra slouží k dopravení našich nástrah do požadované vzdálenosti. Má ale různé parametry a možnosti. Tady jsou.



AFTMA

AFTMA neboli hmotnostní kategorie muškařských šňůr. Ve zkratce: jedná se o hmotnost prvních 30 stop (9,14 metru) šňůry udávanou v grainech s určitou tolerancí. Podle hmotnosti pak zařazujeme vybavení do jednotlivých kategorií. V dnešní době jsou známé pruty i šňůry v rozmezí 000 až 16. Zda výrobci prutů a šňůr stupnici AFTMA dodržují, to už je věc jiná. Ve snaze vnutit nám iluzi, že umíme házet, se provádějí různá přidávání a ubírání na váze. Všechno je to ale marketingový tah, aby se prodávaly ty převratné novinky, které nám zaručí, že budeme házet až za hranice všedních dnů. Pro přehlednost udávám tabulku hmotností nejpoužívanějších ráží.

AFTMA Hmotnost a tolerance v grainech
2 80 ± 6
3 100 ± 6
4 120 ± 6
5 140 ± 6
6 160 ± 6
7 185 ± 8
8 210 ± 8
9 240 ± 10
10 280 ± 10

Není pravidlem, že by vybavení muselo být označené jedním číslem. Běžně se setkáváme s půleným označením, například 5/6. Pak už je na nás a našem vyzkoušení, jaká šňůra na daný prut a naše schopnosti sedí nejlépe. Tady je nutno říct, že je to silně individuální věc. Základem je zvládnutí techniky, pak vyladění prutu a šňůry a značky jsou až ta poslední věc. Dobrý caster hodí daleko i násadou od smetáku a špatnému nepomůže ani nejlepší prut s nejmodernější „lajnou“. Proto mě docela baví různé diskuze na téma NEJLEPŠÍ prut nebo šňůra. Každý si musí najít to svoje, co mu sedí.

Ještě poznámka na konec a mizíme od AFTMA. To, o čem píšu, platí pro pruty jednoruční. U „dvouručáků“ a switchových prutů je to trošku jinak, ale vzhledem k minimálnímu využití u nás se tím nebudu zabývat.

PODÉLNÝ PROFIL

DT a WF? To už dávno není pravda. Díky Bohu! Podélný profil šňůry určuje její házecí vlastnosti a schopnost prezentace. Hned na začátku bych chtěl vyvrátit zažitý blud, že DT má vždy jemnější prezentaci než WF. Je to individuální věc, záleží na ujímání a délce jednotlivých částí. Většina výrobců udává profil nakreslený na krabičce nebo alespoň na svých stránkách a to je to, čím bychom se měli řídit.

Části muškařské šňůry

Front taper – přechod mezi začátkem a hlavou
Belly – samotná hlava muškařské šňůry
Rear taper – přechod mezi hlavou a runningem
Running – koncová, nejtenčí část muškařské šňůry



Jednotlivé profily

Liší se v délce a poměru jednotlivých částí.

L

Level line – neujímaná šňůra, která se dříve běžně používala na normální chytání při nedostatku běžných šňůr. Dnes se využívá jako tzv. running line ke střelným hlavám.

WF

Weight Forward – šňůra přetížená na jednu stranu. Hmotnost je v přední části a za hlavou následuje část tenká.

DT

Double Taper – má dvojité neboli oboustranné ujímání. Znamená to, že šňůra je ujímaná z obou stran stejně. Výhodou může být i to, že po opotřebení se dá otočit. Je vhodná i na výrobu domácích střelných hlav.

Šňůry s profily DT a WF se dělají i ve variantě double, tj. Double Double Taper a Double Weight Forward. Znamená to, že každý konec má jiné ujímání a hodí se pro jiný styl lovu.

TT

Triangle Taper – podélný tvar torpéda má tvar trojúhelníku. Je to specialita firmy Royal Wulff. Tyto šňůry mají výborné házecí vlastnosti. Bohužel trvanlivost nebyla u vzorků, které jsem zkoušel, moc dlouhá a jejich cena není zrovna nízká.

Long Belly

Prodloužená hlava – prodloužením hlavy se docílí toho, že díky silnějšímu průměru neztrácíme tolik energie při vedení šňůry nad hlavou, a tak jí udržíme delší část. Nástup hlavy je pozvolnější než u klasické WF. Díky tomu se při následném vystřelení dosahuje delších hodů. Sem bych zařadil i oblíbené ujímání „Delta“ od firmy Airflo.

SH

Shooting Head – střelná hlava. Krátké a silné šňůry, de fakto jen samotné „hlavy“. Napojují se na tenkou paralelní šňůru z různých materiálů. Výhodou je minimalizace backcastů a prostoru, který rybář potřebuje za sebou na daleké hody. Využijí se na daleké hody, házení ve větru a těžké mušky. Lze je vyrobit i doma za velice nízkých nákladů, ale to je námět na další článek… Mám ale dojem, že při závodech nejsou povolené a hází se s nimi úplně jinak. Zkrátka to není řešení pro každého, použít SH neznamená, že každý hned bude házet daleko.

Intergrované střelné hlavy

Na první pohled je to „kočkopes“, něco mezi klasickou šňůrou a střelnou hlavou. Hlavní výhoda je plynulý přechod v running line. Navíc nejsou tolik těžkopádné, takže mají lepší prezentaci než SH. Patří sem například RIO Outbound a Airflo Forty+.

Speciály

Existuje spousta dalších profilů se specifickým účelem použití, ať už se jedná o speciály na mořské ryby, těžké mušky, silný vítr a podobně. Na běžné užití myslím stačí výše vypsané typy. Informace o speciálech najdete na webových stránkách výrobců.





PŘÍČNÝ PROFIL

Vývoj jde stále dopředu, a tak už není pravidlem, že by muškařská šňůra musela mít na průřezu nutně kulatý tvar.

Ridge Technology

Jedná se o technologii firmy Airflo. Šňůra má na průřezu hřebenitý tvar. Výsledkem je menší plocha tření při průchodu očky, hladší chod a delší hody. Tolik definice. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to docela dobrá záležitost, hlavně u intermediální šňůry.



Shark Skin

„Žraločí kůže“. Co si pod tím představit? Šňůra má mikroskopickou texturu ve tvaru žraločích šupin. Dochází ke snížení tření a šňůra má také lepší plovací schopnosti. Nevýhodou, stejně jako u předchozí technologie, může být jemné poranění prstů při stahování. Osobní zkušenosti ale s tímto typem nemám. Z webových diskuzí lze vyčíst ohlasy, že se jedná o dobrou věc. Jediné, co se jí vytýká, je, že dost hlasitě šustí v očkách prutu.



POTÁPIVOST NEBOLI DENZITA (HUSTOTA)

Šňůry se liší nejenom v podélném a příčném profilu, ale i svojí hustotou. Ta souvisí s jejich schopností plavat.

F – Floating

Šňůra plave na hladině. Tečka. Základní věc pro každého muškaře, má široké pole využití. Kvalita provedení se pozná podle toho, že ani časté používání nevede k samovolnému potápění konce šňůry.

I – Intermediate

Pomalu potápivé šňůry, které používá snad každý. Do této kategorie bych zařadil i šňůry typu „Hover“ nebo šňůry značené jako neutral density. Tyto šňůry by se měly vznášet pod hladinou. Jak moc to funguje u jednotlivých značek, ví asi každý sám. Rychlost potápění u intermediálních šňůr bývá 0,5–5 cm/s.

S – Sinking

Šňůry, které neplavou za žádných okolností. Používají se k lovu co nejblíže u dna. Rychlost jejich potápění je samozřejmě různá. Patří sem všechny šňůry s potápivostí větší než 5 cm/s.

F/I

Plovoucí šňůry, jejichž konec je intermediální, většinou čirý. Jsou k dostání v různé délce konce, běžně 3–4,5 m. Jsou vhodné na stojaté vody, lov opatrných ryb apod. Najdeme i jiné označení jako „Ghost Tip“, „Wet Tip“ či „Predator Sink Tip“

F/S

Jsou podobné jako předchozí, ale jejich konec mívá vyšší potápivost. Ideální na lov se streamery, hlavně tam, kde se potřebujeme dostat přes proud.

Mini Tip, Midge Tip

Jezerní speciály, které mají poslední metr plovoucí šňůry čirý a intermediální. Jak název napovídá, hodí se na lov s pakomáry a nymfami.

Bottom Express, Deep Water Express

Jsou určené pro ty největší hloubky. Mají těžkou potápivou hlavu a plovoucí running. Hmotnost se většinou udává v grainech. Délka hlavy bývá kolem 7–9 m.

„Density Index“

Značí se jím rychlost potápění šňůry. Udává rychlost ponoření šňůry v palcích za vteřinu. Pro snadnější orientaci uvádím tabulku přepočítaných rychlostí. Rychlost je samozřejmě orientační, přesnou většinou udá výrobce na obalu. „Di 1“ se označuje jako intermediální, čím vyšší číslo, tím větší rychlost potápění a taková šňůra je vhodná do hlubší vody.

Označení Rychlost potápění
Di 2 5–7,5 cm/s
Di 3 7,5–10 cm/s
Di 4 10–12,5 cm/s
Di 5 12,5–15 cm/s
Di 6 15–17,5 cm/s
Di 7 17,5–20 cm/s
Di 8 více než 20 cm/s

Density Compensated

Vyvážení potápivosti šňůry v jednotlivých částech tak, aby se potápěla ve všech místech stejně, tedy v přímce. Docílí se tak přímějšího kontaktu s nástrahou.

Sweep

Opak předchozího typu. Šňůra má při potápění tvar písmene U. Každá z nich je vhodná na jiné techniky, ale to asi necháme závodníkům, běžný rybář zřejmě moc velký rozdíl nepozná. Používají se při technice zvané washing line – prádelní šňůra.

BARVA

Parametr, který je z velké části věcí názoru a osobních preferencí. Diskuzí na téma čirých šňůr a toho, jak vlastně ryba barvu vnímá, proběhla celá řada. Setkáváme se z názorem, že proti obloze je šňůra vidět skoro vždy jako černá. Čiré šňůry mohou dávat odlesky, které také mohou ryby plašit. Obecně platí, že plovoucí šňůry mají pestré barvy, aby se daly dobře sledovat, intermediální šňůry a šňůry typu Hover jsou čiré nebo v nenápadných barvách a potápivé v těch nejtmavších, protože u dna je to víceméně jedno.

Setkáváme se s tím, že šňůra má dvě barvy. Většinou se tak odlišuje „hlava“ a „running“ pro lepší načasování vystřelení. Za stejným účelem existují na některých šňůrách i takzvané loading pointy – tedy místa nejvhodnější k výstřelu.

Ještě o jedné specialitě se musím zmínit. A to je šňůra s označením Nymph nebo Indicator. Poslední metr nebo půl metru této šňůry bývá v signální barvě a má tak sloužit jako indikátor záběru.

DÉLKA

Tohle téma asi nemá cenu nijak zvlášť rozebírat. Standardně se vyrábějí šňůry v délkách 25–32 m. Výrobce vždy udává délku na obalu, někdy i ve stopách nebo v yardech. Odchylky jsou samozřejmě na obě strany. Kratší bývají hlavně střelné hlavy a najdou se i delší šňůry, například integrované střelné hlavy, které jsou rovnou napojené na running line. Za sebe musím říct, že mi vyhovují spíše delší šňůry. Pokud házíme daleko, spoj backingu a šňůry procházející očky nám ubírá energii a zvuk to také není zrovna příjemný.

JÁDRO

Na jádru je nanesený vlastní plášť. Rozeznávají se dvě základní kategorie. Buď jádro monofilní, a nebo splétané. Monofily mají uplatnění u čirých šňůr a obecně mají větší paměť než jádra pletená. Pletené jsou poddajnější, mají menší paměť a zároveň větší pevnost. Každý výrobce má svoji technologii. Většinou jde o to, aby jádro mělo minimální průtažnost a my pak cítili i ty nejjemnější záběry a zásek nekompromisně seděl. Z vlastních zkušeností můžu doporučit šňůry Airflo s jádrem 6th Sense. Udává se u nich průtažnost šest procent, což je oproti běžným dvaceti procentům přeci jen o dost lepší. Existuje i něco mezi – jádro spletené z monofilních vláken.

MATERIÁL

Zabývat se přesně materiálem, ze kterého je daná šňůra vyrobená, asi nemá větší smysl. Materiál souvisí s pamětí šňůry, její denzitou a hladkostí. Čím větší hladkost, tím menší tření a lepší házecí schopnost. Docela logické, ne? Každý výrobce samozřejmě tvrdí, že jeho technologie je ta nejlepší. Používají se různá PVC a jiné plasty. Dobám, kdy se vyráběly z hedvábí, už dávno odzvonilo, ale šňůry z hedvábí se stále dají sehnat a uplatní se na bambusových proutcích. Jsou ale dost drahé a náročné na údržbu. Materiál se liší i podle použití. Rozdíly rozhodně najdeme mezi sladkovodními šňůrami a šňůrami určenými k použití na slané vodě, které se liší i podle teploty vody.

Každá šňůra má svoji dobu trvanlivosti. Ta závisí na materiálu, podmínkách, ve kterých lovíme, a údržbě. Měli bychom se vyvarovat válení šňůry v bahně a písku – nalepený materiál pak působí jako brusný papír, a to nejenom na povrch šňůry, ale i na očka na prutu. Proto je při lovu ze břehu vhodné použít nějakou podložku nebo koš zvaný stripping basket. Běžně jsou k dostání různé přípravky na renovaci a údržbu. Určitě se vyplatí je použít. Malá investice se velmi rychle vrátí. Prodloužíme trvanlivost a hladkost šňůry, případně i její plovací schopnosti a paměť. Pozor na různé domácké návody. Může se stát, že šňůru naleptají nebo jinak poškodí.

UKONČENÍ

K připojení návazce už dnes nemusí sloužit pouze rychlospojka – samosvorná punčoška. Výrobci některé šňůry opatřují již hotovou tovární smyčkou. Jedná se o přeloženou a zatavenou šňůru. Výsledek je sice hladký, ale poměrně robustní. Je to samozřejmě u každého výrobce jinak. Já osobně je hned stříhám a nahrazuji vlastnoručně dělanou rychlospojkou.

OZNAČENÍ

Pro většinu muškařů je to běžná a známá věc, ale aby byl můj článek kompletní, musím se krátce zastavit i zde. Vysvětlím na příkladu.

WF – 5 – F

První písmeno nebo zkratka udávají tvar muškařské šňůry, viz odstavec o podélném profilu. Číslo uprostřed udává její hmotnost neboli AFTMA. Poslední písmeno pak udává její denzitu neboli potápivost.

ZÁVĚR

Tento článek by měl sloužit jako vodítko pro výběr vhodného typu šňůry na určitý způsob lovu, nikoliv jako propagace nebo vychvalování konkrétního typu šňůry. I to je věc silně individuální. Proto vám radím – při koupi nové šňůry si vybírejte hlavně na základě vlastního vyzkoušení. Samozřejmě pokud je to možné. Výrobců muškařských šňůr je celá řada. Panuje názor, že existuje jen několik málo firem, které šňůry vyrábějí, a pak už se přidávají jen jiné názvy. Něco na tom určitě bude, to potvrdím i z vlastní zkušenosti. Ovšem kolik jich je a kdo to přesně je, to nevím. Proto na závěr uvedu alespoň ty nejznámější a nejpoužívanější značky:

RIO, Airflo, 3M – Scientific Anglers, Royal Wulff, Cortland, Guideline, Michael Evans, Barrio, Hardy, Greys, Tight Line, Scierra, Loop, Snowbee, Vision, Orvis, Teeny.

Rozloučím se s vámi stylově, a to zahraničním muškařským pozdravem: Tight lines!!

Použité zdroje a informace: www.cortlandline.com, www.rioproducts.com, www.scientificanglers.com, www.airflofishing.com, royalwulff.com, www.asafishing.org, www.troutcatchers.co.uk/images/Fly-Line-Profile.gif, www.flyfishusa.com/lines/wulff-tt.html

Autor: MDX - ®

Diskuse k článku (13 reakcí)

Přečteno: 23 896x
Průměrná známka: 1.22