Putování za amury

- carpjena

Každý, kdo měl co do činění s amurem na prutu, ví, jak je tato ryba bojovná a nedá se, dokud není v podběráku, ale ani tak není stále vyhráno. Osobně jsem byl několikrát svědkem toho, jak amur dokázal rychlým výpadem vyskočit ze sítě, protrhnout ji, anebo dokonce zlomit ramena podběráku. Je to tři roky, co jsme se s Jirkou Rykrem rozhodli amurům opravdu věnovat a vyhradili si kus sezony speciálně na lov těchto krasavců. Již v minulosti se nám podařilo pár amurů ulovit při lovu kapra, zvlášť když jsme krmili sladkým boiliem, jako je banán a švestka. Ale byly to úlovky nahodilé a vůbec nejde mluvit o cíleném lovu.



Nejdůležitější je samotná lokalizace amurů. Čekat, že prostě přijedete k vodě a někde vysypete metrák kukuřice, je čistě sázka do loterie a většinou skončíte s nulovým výsledkem. Ročně strávíme několik hodin obchůzkami okolo vod a za pomoci polarizačních brýlí a dalekohledu se snažíme o přesnou lokalizaci. Amur doslova miluje převislé a popadané stromy ve vodě, stulíky, řasy atd. a je schopný trávit zde celé hodiny, těsně pod hladinou. Pouze když ho něco vyruší, jednoduše klesne pomalu ke dnu jako ponorka, aby se za chvíli opět objevil na stejném místě. Má ovšem opravdu perfektní zrak, proto je potřeba se při pátrání po amurech chovat velmi nenápadně a přibližovat se k nim tiše, nebo zmizí dřív, než je vůbec zaregistrujete. Zatímco kapr vyhledává spíše stinná místa, amur naopak preferuje sluníčko, kde se vyhřívá pod hladinou. To nám dává obrovskou šanci amury spatřit hlavně během dne, kdy je dobrý úhel lomu světla. Vždy, když objevíte takové místo, máte zpoloviny vyhráno. Je ale potřeba si lokalitu pořádně prohlédnout i během různých období dne, protože neplatí, že kde jste amura viděli stát ráno, bude i odpoledne! Vše souvisí se svitem slunce a amur jej intenzivně vyhledává.



O montážích toho bylo napsáno už spoustu a já se nechci pouštět do podrobného popisování. Řídíme se jednoduchým pravidlem, a to krátké návazce a pevný, a hlavně ostrý háček!! Jelikož amur nepřijímá potravu jako kapr, který ji nasaje, ale potravu nabírá a trhá pyskem, jsou záběry většinou takové, že vám skáče swinger, signalizátor jen pípá a vy můžete sledovat, jak vám škube špička u prutu jako při lovu na feeder. Několikrát jsme sledovali, jak se amur vynořuje několik centimetrů nad hladinu a škube listí z keřů nebo rákos.





Hlavní otázkou je, na co jej chytat? Variant je spoustu a záleží na tom, jaký způsob lovu zvolíte. Může to být od šoulačky s kůrkou chleba na hladině, přes rákos, vrbové listí, šípek atd. až po mnohadenní lov. My se věnujeme hlavně lovu na položenou, a proto se nám nejvíce osvědčila směs partiklu s hlavním podílem kukuřice, rozpůleným boiliem v příchuti banán, ananas a švestka s trochou pelet a boilií na amury, vše ještě podpořené suchým aromatem ovocné příchutě. Také během roku přidáváme do krmení sezonní ovoce, jako jsou třešně, špendlíky a švestky. Letošní sezonu jsme do výbavy zařadili malé 10mm fluorescenční pop-up. Díky nim jsme letos už také několikrát atakovali i bájnou hranici jednoho metru délky, ať už to bylo pouze na samotné pop-up, nebo na pop-up kombinované s kukuřicí a podpořené gelovým dipem.






Na závěr musím ještě připomenout velkou opatrnost při manipulaci s amurem během focení. Amur se při zdolávání většinou úplně vydá ze svých sil a je potřeba, aby vše proběhlo opravdu rychle a s nejvyšší opatrností, aby nedošlo k úhynu či poškození této nádherné ryby. Během psaní těchto řádků jsme se dozvěděli, že na našem úseku řeky to bohužel během tří dnů odnesly tři kusy, a všechny atakující hranici jednoho metru. Lovec se s nimi později chlubil v místní hospodě. Osudným se jim staly čerstvé třešně, a tak naše svazová voda přišla o další klenoty. Tak jako trofejní kapři, i velcí amuři začínají být vzácní, a proto na to myslete, když dostanete možnost utkat se s tímto gladiátorem našich vod.

Autor: carpjena - ®

Diskuse k článku (109 reakcí)

Přečteno: 20 724x
Průměrná známka: 1.4