Feeder v detailu 22 - Jakou akci prutu?

- Redakce

Tak to je tedy otázka! Řeknu to ale zcela jednoduše – jakýkoli prut, nejen feederový, musí mít takovou akci, jaká vám a účelu, pro který prut právě používáte, nejvíce vyhovuje.



Jestliže má někdo rád pruty tvrdší a vyhovují mu, asi ho nikdy nepřesvědčíte o tom, že ten váš měkčí je tím správným, a naopak. Veškeré diskuze o tom, který prut je lepší a který horší, jestli měkký, či příliš tvrdý, jsou jen prázdné řeči. Někomu prostě vyhovuje tohle a jinému tamto. Jistěže můžeme mít jako závodníci či běžní rybáři nějaké vzory a inklinovat k nějaké značce, ale to neznamená, že musíme mít nutně pravdu. Ostatně, co je pravda? Jsou výborní závodníci, kteří používají pruty tvrdší, a stejně tak dobří závodníci, kteří používají pruty výrazně měkčí. Kdo to rozsoudí?



V této věci opravdu není naprosto nutné vnucovat komukoli svůj názor. Jste-li se svým prutem spokojení, klidně to řekněte, ale tvrdit, že váš prut je lepší než jiný, je tak trochu irelevantní. Je jasné, že debaty o tom se povedou stále. Lidé jsou prostě lidé. Ale povšimněte si, že ti, co v závodním poli něco dokázali, se takových debat straní. Proč? Zkrátka už mají tyhle hlouposti za sebou a dobře vědí, že na rychle tekoucí vodě jim vyhovuje tento prut a na stojáku zase jiný. Mají zkrátka několik prutů s rozdílnou akcí a používají je podle toho, jak jim to vyhovuje, a je jim celkem jedno, co používá jejich konkurence, protože ve finále je důležité pouze jediné – výsledek!



A ten vám řeči o tom, co je lepší, nepřinesou. Pro používání feederových prutů jistě platí nějaké základní poučky vycházející z praktických zkušeností. Ale mantinely jsou zde opravdu hodně široké a jejich okraje ještě navíc měkké. Existují pruty s jasně vyhraněnou akcí a také různé přechodové typy, které se nijak výrazně nekloní na žádnou stranu. Osobně zastávám názor, že pro dlouhé hody a lov na řece jsou výhodnější pruty tužší se špičkovou akcí, tedy akcí soustředěnou spíše v horní části prutu, jelikož hází daleko a přesněji a na řece je proud tolik neohýbá. Na lov velkých ryb nakrátko jsou zase dobré pruty měkčí s akcí parabolickou, protože dokážou lépe eliminovat prudké výpady bojujících ryb, což je výhoda zvláště v případě, že používáte slabší návazce. To je velmi obecně řečeno, ale přesvědčování o tom, že by to mělo být tak, anebo tak, je opět jen prezentace vlastního názoru. Zkušený rybář dokáže zdolat i větší rybu na tvrdším prutu a jemném návazci celkem v pohodě.



Ideální tedy je mít v každé kategorii prutů dva rozdílné typy na různá použití, nebo si prostě vybrat něco univerzálního a smířit se s tím, že to nebude úplně dokonalé, ale to ostatně nebude nikdy.



Důležitý je váš osobní pocit z nářadí, které máte a nenechejte se otrávit tím, že vám ho někdo pohaní. V tom, který prut je absolutně správný, by mělo vládnout poměrně hodně svobody, protože všechno je velmi relativní a pokud svůj prut dobře znáte, víte, co od něj můžete očekávat a můžete s ním dosahovat dobrých výsledků navzdory tomu, že si někdo myslí pravý opak.



Jistě, ostatně jako vždy, se ozvou hlasy, že tento článek někomu nic nedal. Ale i to je v pořádku. Někdo má v této věci jasno, jiný se teprve hledá a každá informace je dobrá. Vždyť dotazy charakteru jaký si mám pořídit prut, se tu objevují s neúnavnou vytrvalostí. Ne každý začal s rybařinou před mnoha lety. Začíná teď a rád by dostal odpověď na svou otázku. Důležité je jediné – s něčím začít a pak si drtivá většina uvědomí sama a bez jakýchkoli řečí co vlastně chce a co mu vyhovuje.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (19 reakcí)

Přečteno: 12 811x
Průměrná známka: 1.45