Feeder v detailu 21 - Naviják na feeder

- Redakce

Vybírat si nový naviják je radost, ale současně je to i starost. Starost v tom smyslu, že nechcete šlápnout vedle. A obavy mohou být skutečně odůvodněné, protože ne každý naviják se k lovu feederem opravdu hodí.



S velikostí navijáku je to celkem jasné. K nejčastěji používaným feederovým prutům kategorie medium se nejvíce hodí navijáky ve velikostech 2500–4000.

K prutům winklepicker a prutům kategorie light mohou být samozřejmě i menší, ale navijáky s příliš malou cívkou nedoporučuji, zvláště pokud používáte tvrdší vlasec. Ten pak nepříjemně smyčkuje. Hody jsou v důsledku toho kratší a méně přesné. Ke kategorii heavy lze doporučit velikost 4000 s tím, že na malých vodách může klidně stačit velikost 2500. Pokud ovšem používáte pruty heavy s velkými očky a k lovu na velkých vodách, takže potřebujete nahazovat daleko, mohou vám přijít vhod i navijáky o maličko větší.



Všechny navijáky používané k lovu feederem by však měly mít jedno společné – vysokou odolnost proti opotřebení. Zejména ti rybáři, a především závodníci, jejichž frekvence nahazování a přitahování krmítek je velmi vysoká, brzy pocítí, že méně kvalitní navijáky příliš rychle podléhají opotřebení. Takoví by se měli ohlížet po opravdu kvalitních výrobcích. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že v tomto případě není důležitý počet ložisek, kterými se někteří výrobci snaží ohromit, jako spíš kvalitní soukolí navijáku. Dobrý naviják se třemi ložisky udělá mnohem lepší službu než naviják se sedmi ložisky, jehož převodové soukolí nestojí za nic, a určitě se vyhněte navijákům s rychlým převodem. Ať si říká, kdo chce, co chce, tyto navijáky prostě nejsou na tahání krmítek vhodné. Převodové poměry 4,8 : 1 až 5,2 : 1 jsou tou správnou volbou.





Jestli zvolíte přední nebo zadní brzdu, to je jen na vás a klidně nechejte rozhodnout svůj zvyk a vkus. U dobrých navijáků fungují oba brzdné systémy spolehlivě. Někdo ocení i bojovou brzdu, někdo jí prostě nepřišel na chuť. Myslím, že při dostatečně citlivé zadní brzdě není bojová brzda třeba, ani když používáte při lovu velmi tenké návazce. Dobrá brzda se dá seřídit citlivě, a pokud popouští vlasec bez zadrhávání při jakémkoli nastavení, pak zvládnete každou situaci i s tenkým vlascem.



Dobrou volbou jsou malé navijáky typu baitrunner. V současné době se i tyto navijáky běžně dostanou ve velikostech 2500–4000, takže v podstatě pokryjí téměř celé spektrum feederového lovu. Patří k navijákům se silnou převodovkou a mají vysokou trvanlivost, protože jsou určené k lovu a zdolávání velkých a bojovných ryb. Navíc je možné využívat je i bez chemického světélka na špičce prutu k lovu se selektivními nástrahami, jako je boilie a pelety, nebo jinými nástrahami umístěnými mimo háček při lovu v noci.



Chybou začínajících rybářů je to, že se snaží na navijáku ušetřit. Při lovu feederem je ale naviják namáhán mnohem více než prut a to je třeba mít stále na zřeteli. Jestliže se rozhodnete pro koupi levnějšího prutu, což vůbec nemusí být chyba, pak musí být naviják přinejmenším ve stejné finanční hodnotě a klidně i jednou tak drahý. Ovšem to, že koupíte drahý naviják, ještě neznamená, že se hodí pro váš účel. Pokud si nejste jistí, nechejte si raději poradit, nejlépe od někoho, kdo se lovu feederem opravdu intenzivně věnuje, protože nikdy není nad skutečnou praxi. Nezapomínejte na pravidelný servis. Včas promazaná nebo vyměněná součástka dokáže zabránit větším škodám a nepříjemnostem, které pravidelně přicházejí v tu nejméně vhodnou chvíli.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (26 reakcí)

Přečteno: 16 918x
Průměrná známka: 1.38