Domácí uchování a čištění červů

- HP

Hlavní rybářská sezóna je za námi a já tak mám čas sepsat něco o svém letním výzkumu, ke kterému mě dovedli kamarádi několika urgentními telefonáty. Ptali se, jestli mám červíky a zda by se u mě mohli zastavit, že by rádi jeli na ryby, ale nemají čas jet do obchodu, nebo je tam nemají, a u mě tuší, že se vždycky nějaká ta krabička najde. A jak je to možné, o to se s vámi klidně podělím a možná vás i trochu inspiruji.

Na začátek bych si dovolil malé uvedení do tématu. Budu zde popisovat uskladnění koupených masných červů, tedy jednoho z vývojových stádií mouchy.

Já osobně považuji červy za celoročně nejúčinnější nástrahu pro aktivní způsoby lovu, jako je plavaná a feeder. Protože nikdy nevím, kdy zrovna budu mít čas a chuť vyrazit na ryby, snažím se být červíky zásoben a nemuset tak hledat případné alternativní nástrahy, které nemusí vždycky přinést stejný rybářský úspěch.



Tolerance rodiny

Abychom červíky udrželi co nejdéle v atraktivním stavu, tedy v takovém, kdy budou pěkně živí a pohybliví, je třeba zpomalit jejich vývoj a k tomu nám nejlépe poslouží uskladnění v lednici. Ideální skladovací teplota se pohybuje mezi 2 °C až 5 °C. A to potom, ať si chceme či nechceme přiznat, musíme ledničku využít. Důležité je tedy mít tolerantní manželku, přítelkyni nebo rodiče, kteří oželí kousek ledničky, nejlépe někde dole, v přihrádce na zeleninu. Krabice či krabička s červíky nesmí být vidět na první pohled, aby ostatní uživatele ledničky nepopuzovala svým obsahem.

Právě výběr krabičky na červy je základem úspěchu a alfou a omegou všeho. Když už si totiž vymůžete kousek místa v ledničce a stane se, že červíci najdou skulinku a zmizí, těžko se pak zbytek domácnosti přesvědčuje k dalším pokusům. Tímto jsem si zpočátku také prošel. Několikrát jsem ledničku od červů čistil a moje první rada zní: nikdy nešetřete na krabici, ve které chcete červy uchovávat! Krabice od másla, zmrzliny a čehokoliv dalšího jsou při lehké netěsnosti víčka pro červy snadnou překážkou. Doporučuji tedy buď klasické krabice na živé nástrahy, které seženete ve většině rybářských odchodů, a nebo dózy na potraviny z tvrdšího plastu s opravdu pevně držícími víčky. Ty se mně osobně velmi osvědčily.

Výhodou krabic od specializovaných výrobců je, že se většinou jedná o neprůhledný plast, takže obsah dózy nedráždí ostatní uživatele lednice. Navíc víčka těchto krabic jsou vhodně děrovaná. Když použijete vlastní krabice, je třeba do víček dírky dodělat. Použijte na to buď jehlu, a nebo špendlík. Dírky od hřebíků už mohou být příliš velké. Opět jde hlavně o to, aby červíci neměli možnost opustit krabici bez vašeho vědomí. Do víčka doporučuji udělat dírek raději více, aby se k červíkům dostal čerstvý vzduch a zároveň odcházel čpavek, který červi vytvářejí a mohli by se jím zadusit.

Když máme vybranou krabičku na uskladnění červů a zajistili jsme si prostor v lednici, musíme zvolit postup, jak získat červíky. Můžeme je sami odchovávat, což je trochu náročnější na čas a prostor. Osobně však doporučuji zakoupit červy v nějaké osvědčené prodejně. Za větší množství červů tam dáte výrazně méně peněz, dostanete je v lepší stavu a hlavně bez různých příměsí, tedy čisté, takže je s nimi méně práce při čištění.

Dalším faktorem a motivací k uchovávání červů doma může být i cena. Rozdíl mezi cenou za krabičku v menším obchodu a cenou za větší množství – což bývá zpravidla od jednoho litru –ve větší prodejně pak může na jednom litru být kolem sta korun.

Čištění červů


Zbytky červů po přechodu sítem

Červi se většinou prodávají v utěsněných plastových pytlících, bez přístupu vzduchu, takže dochází k jejich částečnému přidušení. Díky snížení teploty při převozech a skladování ale i takovéto zacházení většinou v pořádku přežijí. Ve chvíli, kdy je přineseme domů, je ale vhodné nechat červíky chvíli tzv. rozběhat. Ideální způsob je nechat červy prolézt sítem s velikostí oček 3 x 3 mm nebo 4 x 4 mm.

Za vyšší teploty vzduchu jde červům rozběhání rychleji než při nízkých teplotách. Poté, co sítem prolezli všichni červi, odstraníme ze síta zbytky mrtvých a zakuklených červů. Tyto červy doporučuji vyhodit a postup doporučuji zopakovat raději dvakrát, abyste se zbavili opravdu všech mrtvých červů.

Další dobrou pomůckou na čištění červů je síto s velikostí oček 1,2 mm. Tímto sítem odstraníme z červů všechen nepotřebný substrát, ve kterém byli do té doby uskladnění u prodejce a který je většinou už nasycený čpavkem.

Jestliže nemáme síto, můžeme využít například i jemnou podběrákovou síťku, do které nasypeme z větší výšky červíky. Když v tu chvíli navíc vane vítr, odfoukne velké piliny, které prodejci používají k vysušení červů. Menší piliny pak můžeme vytřídit právě na jemné podběrákové síťce.

Řádně očištěné a suché červy nyní uskladníme do připravené nádoby. Doplníme je substrátem, který pomáhá uchovávat červy dlouho při životě a nám tak ušetří spoustu starostí s neustálým sháněním nových červíků.

Pokus

Abych vám mohl doporučit ten nejlepší substrát a měl to ještě podložené nějakými grafy a čísly, vybral jsem čtyři nejpoužívanější substráty a v jedné krabičce jsem nechal jen čisté červíky bez ničeho. Červi, které jsem k tomuto pokusu použil, byli mírně staršího data, zhruba 14 dní staří. Navíc se mnou strávili dvoudenní výpravu za vyšších teplot, proto už byli více náchylní ke kuklení, než kdybych si je přinesl rovnou z obchodu.


Nakrabičkovaní červi

Piliny – Před uskladněním červů jsem je prosil přes síto s očky velkými 1,2 mm, abych si usnadnil práci s dalším čištěním. Také na to se dá využít jemná podběráková síťka.

Strouhanka – Použil jsem klasickou strouhanku z bílého pečiva.

Nic – Vyčištěné červíky jsem nechal bez dalšího ošetření.

Šrot – Pro tento pokus jsem využil suchou krmítkovou směs.

Papírový kapesník – Použil jsem jeden vícevrstvý papírový kapesník.

Do krabiček jsem dal 1 dl červů a přidal substrát o objemu cca 0,5 dl. Těchto pět krabiček jsem uložil do ledničky na stejné místo a čekal na výsledek.

Po týdnu jsem krabičky vytáhl a zhodnotil jsem stav červíků. Hodnotil jsem je podle dvou kritérií – podle vůně a počtu kukel. Seřazeno od nejlepšího.

Aby pokus byl vyrovnaný a opravdu vypovídal o dlouhodobějším uskladnění, červíky jsem nepřesíval, nevybíral kukly a ani neměnil substrát. Udělal jsem tedy jen dokumentaci stavu červů v krabičkách a vrátil je zpět do ledničky.

Druhou kontrolu jsem měl naplánovanou po dalším týdnu, ale kvůli pracovnímu vytížení jsem se k ní dostal až 20 dní po uložení červů do krabiček. Od minulé kontroly se situace v krabičkách vyvinula trochu jinak.

Vůně Počet kukel Celkem
7 dní20 dní7 dní20 dní
Šrot554216
Kapesník235414
Piliny342514
Strouhanka413311
Nic12115

Za nejlepší výsledek jsem dal nejvíce bodů, za nejhorší naopak nejméně. Při krátkodobém uskladnění nebyly rozdíly tak znatelné jako po téměř třech týdnech. Nejlépe z hodnocení vyšlo uskladnění ve voňavém šrotu.


Dlouhodobě skladovaní červi

Závěrečné shrnutí

Test mi ukázal, že uložit červy do lednice bez jakéhokoli ošetření, je pro dlouhodobé uskladnění velmi nevhodné. Lepší je dát si trochu práce, ale zase mít na delší dobu klid od shánění červů. Já osobně v současné době preferuji kombinaci papírové utěrky a pilin.

Piliny preferuji při opravdu dlouhodobém skladování, když vím, že červíky budu používat po menších dávkách, kdy si potřebné množství červů ze zásob prostě odeberu. Když naopak vím, že spotřeba bude rychlejší, použiji místo pilin raději šrot. Obě tyto varianty ale vždy kombinuji s papírovým doplňkem. Urychluje mi to případné čištění v situaci, kdy nemám čas pečlivě ošetřovat uchovávané červy. Tehdy jen vyměním papír.


Červi na konci pokusu

Když mám čas, vyměním kompletně jak substrát, tak i papír a navíc vždy ještě využiji síta, stejně jako při rozběhání červů po přinesení z obchodu.

Závěrem vám popřeji úspěšné uchovávání v ledničce bez nepříjemných překvapení, a ať vám berou!

Autor: HP - ®

Diskuse k článku (26 reakcí)

Přečteno: 26 818x
Průměrná známka: 1.16