PVA aneb Bez soli (cukru) to nejde

- Miras

Určitě jste si toho už všimli – někteří dodavatelé tekutých potrav hrdě na svých lahvičkách hlásají „Nerozpouští PVA“ či „PVA friendly“! Čím to? V tom určitě musí být nějaká složitá alchymie – nerozpouští to PVA, možná i proto je to tak drahé… Vysvětlení je mnohem prostší, než by se na první pohled mohlo zdát. K tomu se dostanu už za chvilku.


Jsem ochutnávač prakticky všeho, co dávám rybám do krmení. Všiml jsem si jedné věci – tekuté potravy bývají velmi často slané, či naopak sladké. Nevěnoval jsem tomu příliš pozornosti, ale před pár měsíci mě to trklo. Kamarád mi ukázal v jednom anglickém časopise článek, kde nějaký chlapík popisoval, jak chytá na obyčejný partikl nacpaný v PVA punčoše. Moc jsem nechápal, jak je možné, že se punčocha nerozpustí, ale pak se vše vysvětlilo – všechno se zasype solí, díky čemuž se nasytí roztok v partiklu a PVA se přestane rozpouštět! Ahááá!

Poté jsem pro změnu narazil na podobný návod, ale místo soli byl použit moučkový (práškový) cukr. Ahááááá! Tak, a skládačka je kompletní – ani cukr, ani sůl PVA nerozpustí. V tom je zakopaný pes!

Vzpomínám si, jak jsem kdysi pracně osoušel kukuřici, poté ji máčel v oleji a pak teprve cpal do PVA sáčku a přitom řešení je až trapně prosté.

Zašel jsem ještě o kousek dál a vyzkoušel místo soli a cukru použít přísady z domácí kuchyně, které jedno či druhé (případně obojí) obsahují. Konkrétně jsem použil Maggi, sójovou omáčku a omáčku Worchester. Domněnka se potvrdila – i tyto pro ryby atraktivní přísady dokáží dostatečně nasytit vodu v partiklu, následkem čehož se PVA přestane rozpouštět.


Kukuřice, pšenice a řepka


1. Požadované množství partiklu zasypte cukrem, není ho potřeba mnoho a pořádně promíchejte

2. Naplňte punčochu




3. Pořádně stlačte

4. Vytvořte patronu



5. Zauzlujte a odstřihněte patronu

6. Na háček nastražte třeba kukuřici nebo její gumovou napodobeninu a máte připraveno k nahození



7. Punčocha vhozená do vody

8. Po 1,5 minutě je na dně už jen samotný partikl a háček s nástrahou


Vyzkoušel jsem tedy sůl, cukr (na formě nezáleží), Maggi, Worchester a různé sójové omáčky a ani v nejmenším nepochybuji o tom, že existuje celá řada dalších přísad, se kterými se dá dosáhnout požadovaného výsledku. Stačí se jen porozhlédnout například v nejbližším supermarketu.


Výsledek – pěkný lín

Až to budete zkoušet, nelekněte se toho, že PVA jakoby „zgumovatí“. Je to normální a po vhození do vody se vše rozpustí tak, jak má. Je nutno počítat i s tím, že doba rozpadu PVA ve vodě se prodlouží asi o třetinu.


Další úlovek – slušný kapr

Během testování jsem narazil prakticky jen na jeden problém, dá-li se to tak vůbec nazvat. Když používám cukr, bývám většinou ulepený až za ušima.

Při svém pokusu jsem používal jen PVA materiály od firem Easyfishing a Carpsystem. Předpokládám však, že zcela stejně se budou chovat i PVA materiály od ostatních výrobců.

Celý postup byl natočen i na kameru a je k vidění ve videu – čas 13:45.


Malý partikl nerovná se malá ryba

Závěrem bych rád poděkoval svému figurantovi Pavlinovi za ochotu, se kterou se ujal nafocení celé akce „Sladké PVA“.

S pozdravem „Co sežereš, nechytíš“

Autor: Miras - ®

Diskuse k článku (87 reakcí)

Přečteno: 21 018x
Průměrná známka: 1.12