Chlebová vločka

- Milan Tychler

Název této nástrahy je poněkud zavádějící, a proto vysvětlím, oč jde a jak se připravuje. Plátky bílého toustového chleba lehce přestříknu vodou z rozprašovače a vložím je do igelitového sáčku. Ten pak dám na chvíli do mikrovlnné trouby. Jakmile sáček v troubě nafoukne vzniklá pára (asi za 15 vteřin), hned ho vytáhnu a plátky chleba v sáčku za tepla zploštím kuchyňským prkýnkem. Placku nechám vychladnout a znovu ji dám do sáčku, aby zbytečně nevysychala.


Na vločky se dají chytit i větší kapři

Vykrajovačem pak z placky vykrajuji kolečka připomínající jakési chlebové vločky. Ty pak nastražuji pomocí jehly s nekonečnou plastovou zarážkou na vlasový přívěs mimo háček. Před nahozením ještě sousto namočím do nějakého dipu, ale to samozřejmě není podmínkou.


Vykrajovače o různých průměrech


Práce s nimi je velmi jednoduchá


„Nekonečná“ zarážka Korum


Vločku jednoduše propíchneme


Navlékneme jich několik


Jehlu vysuneme


Upravíme nástrahu na vlasovém přívěsu


Vločky můžeme dipovat


Tato nástraha funguje skvěle po celý rok a je vynikající i v zimě. Vzhledem k tomu, že chléb je po stlačení zhuštěný, nástraha neplave. Stále se ale jedná o nástrahu poměrně lehkou, která reaguje na pohyb ryb na lovišti, protože se občas pohne pod vlivem pohybu rybích ploutví. Stává se tak pro ryby zajímavější. Čím delší návazec použijete a čím víc volnosti nástraze dáte, tím pomaleji bude po nahození klesat ke dnu a v některých chvílích je právě tento moment tím, co probudí ryby k životu a přiměje je k záběru.


Ideální nástraha k method feeder krmítku

Velmi rád používám tuto nástrahu i v plovoucí verzi v kombinaci s krátkým návazcem a krmítkem Method feeder. Abych zajistil vznášivost nástrahy, stejným vykrajovačem jakým vykrajuji chlebové vločky, vykrojím i stejnou vločku z nějaké plovoucí hmoty nebo z plátku plovoucího boilie a při nastražení ji vložím mezi vločky z chleba.

Návazec dlouhý maximálně sedm centimetrů zajistí, že nástraha se bude po nahození vznášet těsně nad krmítkem, a to je přesně to, co chci, když ryby nejeví příliš zájem o potravu a zajímá je jen těsné okolí krmítka.


Varianta s plovoucím žlutým fluo boiliem

Při lovu s chlebovými vločkami vždycky používám tmavou vnadicí směs, proti které nástraha velmi dobře kontrastuje. Ryby ji tak rychleji najdou.

Podle toho jak velké vykrajovače máte, můžete udělat nástrahu opravdu malou, ale i pořádně velké sousto. Počítejte s tím, že sousto ve vodě trochu nabobtná. Chléb můžete samozřejmě vykrojit i jiným způsobem, ale tohle je velmi pohodlné a také to dobře vypadá.


Vločky ve vodě zvětší objem

Jak už jsem řekl, tohle je jednoduchá nástraha, která se dá používat celoročně a mimořádně dobře si vede ve studené vodě. Kapři na ni skvěle reagují až do zámrzu. Ulovit se na ni dají samozřejmě všechny kaprovité ryby. Jde jen o to, jak velké sousto nastražíte. S úspěchem ji lze používat jak na stojaté, tak i tekoucí vodě, a proto na ni ulovíte kromě kaprů a velkých cejnů i parmy a pěkné tlouště.


Smlsnou si i jiné ryby – jelec jesen

Pečivo se samozřejmě používá k lovu ryb naprosto běžně, ale při lovu feederem se na něj tak trochu zapomíná, a tak není na škodu připomenout, že tu stále je a že stále skvěle funguje. Chlebové vločky rád nastražuji mimo háček, ale nastražit se dají samozřejmě i rovnou na háček a dají se použít nejen k lovu feederem a na položenou, ale i k lovu se splávkem.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (82 reakcí)

Přečteno: 21 266x
Průměrná známka: 1.17