Feeder v detailu 17 - Feederový terč

- Redakce

Feederový terč je něco, co se u nás příliš nenosí. Jaké jsou důvody? Těžko říct. Jednou z věcí je zřejmě to, že je to další pomůcka navíc, která se nezdá být důležitou, a někdy také není jednoduché umístit terč před špičku prutu. Ne na každém břehu to jde a jen málo lidí je ochotných lézt kvůli tomu do vody. Druhý důvod je mnohem prozaičtější – věříme svým schopnostem natolik, že je pro nás feederový terč hloupost dobrá leda tak pro začátečníky.



Je to ale opravdu tak, že se bez něj obejdeme, a není právě tahle pomůcka tím, co by nás mohlo posunout o kousek dál? Tak na tuto otázku si bude muset odpovědět každý sám. Ovšem vaše odpověď, ať je jakákoli, je jen pouhá teorie, pokud nemáte s feederovým terčem osobní praktické zkušenosti.



K čemu vlastně feederový terč slouží? Jeho úkolem je usnadnit viditelnost velmi jemných záběrů a vůbec sledování špičky nejen při slabém a opatrném braní, ale i za horších podmínek, jako je třeba protisvětlo nebo vlny. Sledovat špičku v těchto podmínkách je vskutku obtížnější, ale povšimněte si především pasáže „při slabém a opatrném braní“.



Někdy berou ryby takovým způsobem, že se špička sotva pohne. Jde skutečně jen o jedno až dvoucentimetrový pohyb, který proti špatnému pozadí snadno přehlédnete, například proti vlnící se vodě. A pokud nereagujete, zůstáváte bez ryby. Když jste jen tak na rybách, až tak moc se nestane, prostě nic nechytíte. Ale na závodech, kde se chytá velmi málo ryb a nebo téměř žádné, může být jedna jediná ryba právě tou vítěznou. A popravdě řečeno, závody, kde se chytá málo ryb, nejsou tak úplně výjimečné. Pro mnoho závodníků se v horších sezonách stává prázdný vezírek skoro pravidlem. Nicméně mezi našimi závodníky jsem feederový terč ještě neviděl.



Když ryby netřepou špičkou, obvykle se řekne, že tam prostě nejsou anebo neberou. To je možné. Ale zeptejte se především sami sebe, zda jste pro to, abyste uspěli, udělali úplně všechno. Chyba nemusí být vždycky v krmení nebo v koncové sestavě. Jen jste prostě přehlédli velmi opatrný záběr. Nikdo netvrdí, že musíte mít terč před špičkou vždycky, jinak nic nechytíte. Ale za nepříznivých okolností to jistě stojí za zvážení. Mimochodem nemusí to být vždycky terč, co je před špičkou. Klidně tam může být zapíchnutý jen nějaký klacek nebo vidlička. Jakmile se má vaše oko na hladině čeho zachytit, hned se jemné pohyby špičky sledují lépe.



Další využití najdete pro feederový terč v noci. Sledovat v noci špičku je složité, ale s terčem je to celkem pohoda. Nastavte terč se špičkou a zdrojem světla, nejlepší je úsporná LED svítilnička, tak aby špička vrhala na terč ostrý stín. Abyste viděli záběr, nesledujte špičku, ale její stín na terči. Signalizace je zřetelná a mnohem lepší než chemické světlo. Funguje to naprosto skvěle, ale bohužel jen při špičce skloněné k zemi, protože když chytáte s prutem umístěným se špičkou směrem vzhůru, terč před ni nedáte.



Feederový terč se dá koupit, ale samozřejmě si jej můžete jednoduše vyrobit i sami. Obvykle je terč oboustranný, z jedné strany černý a z druhé bílý s kontrastním značením. Jsou i terče, které mají výměnné pozadí. Je celkem jedno, zda je terč rozdělený na nějaká pole, kružnice nebo cokoli jiného. Důležité je to, že se má vaše oko čeho chytit, a velmi jemné záběry tak lépe rozeznáte a neuniknou vám.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (16 reakcí)

Přečteno: 13 050x
Průměrná známka: 1.38

NFeeder v detailu 18 - Feederová vidlička

Stabilita feederových vidliček je důležitá a výhodnější než fixace prutu v jednom bodě je fixace ve dvou bodech.

NFeeder v detailu 16 - Chemické světlo

Jednodušší se zdá být použití chemického světla na špičce, ale tato varianta má spoustu nevýhod.