Jak uložit návazce

- Milan Tychler

Návazec můžete používat, ale také nemusíte a můžete přivázat háček rovnou na kmenový vlasec. V jistých situacích to může mít smysl, ale rozšířenou praxí, hlavně mezi závodními rybáři, je použití návazce o menší nosnosti, než má kmenový vlasec. Je to něco jako povinnost, která nejen šetří čas, ale také chrání celou sestavu před utržením a slabší návazce navíc přináší více záběrů.


Hrazda pro zachycení háčků

Aby výměna byla rychlá, připravuje si každý ze závodníků návazce do zásoby a ukládá je do speciálních zásobníků. Těch je na trhu mnoho druhů a dá se říct, že všechny z nich jsou víceméně funkční. Na některých určitě najdete nějaké mouchy, ale to není tím, že by byly z principu špatné, nýbrž tím, že byl při jejich výrobě použit horší materiál, obvykle ve snaze stlačit cenu níž.

Asi nejběžnější zásobníky

Háček se zapíchne do měkké pěny


Klasickým modelem je rozkládací pouzdro s nalepenou tvrdší pěnovou gumou, do které se v její horní části zapichuje háček, a v dolní části se do plastového hřebínku zaklesne smyčka návazce. Do běžného modelu se vejde zhruba 80 návazců. Pouzdra mohou mít různé délky a některé mají nalepeny pruh z pěnové gumy v jednom poli třeba i ve třech vzdálenostech, takže můžete do takového pouzdra uložit návazce v různých délkách, což u některých variant nejde. U modelu s jedním vlepeným pruhem můžete mít připraveny návazce pouze v jedné délce. Šikovný kutil si ale dokáže tento zásobník celkem snadno upravit podle svých potřeb. Tato pouzdra jsou celkem spolehlivá, ale objevuje se u nich jeden nešvar. Když jsou návazce v pouzdře příliš napjaté, přilepená pěnovová guma se může pomalounku odlepovat a posouvat. Ale to se dá vyřešit kvalitnějším přilepením, anebo přinýtováním. Tato pouzdra se používají především na návazce na plavanou a feeder v délkách od 20 cm do 45 cm. Skládají se jednoduchým podélným přeložením a proti rozevření jsou zajištěny suchým zipem.

Univerzální pouzdro na návazce

Možnost připravit si různé délky návazců


Podobnou variantou jsou pouzdra, kde je v horní části příčná kovová nebo plastová hrazdička, za kterou se zaklesne háček, a smyčka nataženého návazce se na tvrdé pěnovce zajistí krátkým špendlíkem. Tato pouzdra dovolují ukládat velmi variabilně návazce v jakékoli délce v rozsahu délky pouzdra, takže zde můžete mít návazce velmi krátké, střední i dlouhé. Tato pouzdra bývají obvykle kratší a využívají se spíše na krátké návazce k lovu kaprů a na návazce k lovu s method-mixovými krmítky.


Do pouzdra je možné uložit mnoho dalších drobností

Mohou být v uzavíratelném celoplastovém provedení a součástí pouzdra je často i přihrádka na náhradní špendlíky a na drobné příslušenství koncových montáží, jako jsou obratlíky, karabinky, kroužky, převlečky a podobně. Levnější varianty bývají jednostranné, dražší oboustranné a dobře polstrované, většinou uzavíratelné na zip. Některé modely mají zakulacené horní hrany, přes které můžete vést vlasec, takže dovolují připravit si návazce v dvojité délce.


Pevný plastový zásobník

Luxusní modely na tento typ návazců se skládají z kvalitního polstrovaného obalu, který pojme několik plastových boxů s návazci plus další příslušenství na přípravu návazců i celých koncových montáží.


Jedna smyčka jako druhá díky Loop Tyer

Opakem takového luxusního modelu je velmi jednoduchý plastový box na krátké návazce, který je uvnitř vybaven jen protilehlými plastovými trny. Jeden je vždy na zachycení háčku a druhý na zachycení smyčky návazce. Tyto boxy vždy nabízí uložení několika délek návazců. Jsou naprosto jednoduché, plně funkční a nezabírají v zavazadle téměř žádné místo. Jedinou chybičkou, se kterou se musíte trochu poprat, je to, že musíte připravovat návazce v naprosto stejné délce pro jeden rozměr dané rozteče, jinak budou při větší délce z trnu sklouzávat, anebo když budou kratší, prostě je tam nenatáhnete. Není za tím ale nic víc než malinko praxe a pak budete naprosto spokojení. Když se naučíte používat drobný nástroj na vyrábění smyček loop tyer, velmi vám usnadní práci a jedna smyčka bude jako druhá.


Zásobník na dlouhé návazce. Tento typ lépe chrání vlasec

Pokud používáte dlouhé návazce, což je zejména při lovu feederem běžné, pak se vám jistě bude líbit zcela jednoduchý zásobník, který pojme mnoho návazců v délkách, jaké si jen budete přát. Jednoduché kolečko z tvrdší pěny se vejde do jakékoli přihrádky nebo zavazadla. Funguje to tak, že první háček zapíchnete do pěny a obtáčíte kolečko až ke konci návazce. Do smyčky návazce zaklesnete háček dalšího návazce a pokračujete v obtáčení. Takto za sebou spojíte v řetězu libovolné množství návazců v libovolné délce. Smyčku posledního návazce zajistíte na kolečku špendlíkem s větší hlavičkou. Absolutně jednoduché a praktické.

Zásobník na různě dlouhé návazce

Barvou můžeme rozlišit délky nebo průměry návazců


Tomuto zásobníku se podobá jiný, vylepšený o to, že na něj můžete našroubovat plastový kryt. Tento zásobník je vybavený plastovým hřebínkem, takže můžete ukládat návazce i jednotlivě, ale to není podmínkou.

Dřevěné krabičky na návazce




K uložení návazců se stále ještě používají dřevěné boxy se systémem hřebíčků, které fungují stejně jako už popsaný plastový box s trny. Také zde musíte vázat přesně. S těmito krásnými zásobníky na návazce se ale setkáváme stále méně.


Jednoduchý a praktický zásobník na krátké návazce pro method feeder

Dalším typem zásobníku jsou kratší plastové desky polepené pěnovým materiálem nebo korkem s hřebínkem na horní a dolní protilehlé hraně. Jsou jednoduché, skladné a umožňují uskladnění různých délek návazců. Nevýhodou je to, že vlasec není nijak chráněný při přepravě, takže si musíte na tento typ zásobníku najít nějaký vhodný obal.


Toto pouzdro umožňuje uložit celé koncové sestavy

K uložení návazců, ale spíše celých koncových sestav, jsou určeny zásobníky z pevných plastových zipových sáčků, které jsou obvykle uspořádány v nějakém pevnějším textilním obalu. Do každého jednotlivého sáčku můžete vložit celou koncovou sestavu i s návazcem. Tento typ se používá spíše v kaprařině anebo při lovu feederem. Je celkem praktický a nezabírá mnoho místa.



Je na každém, aby si zvolil tu nejpraktičtější variantu, která mu bude vyhovovat. Některé ze zásobníků si dokážete upravit podle svého a ti šikovnější si je dokážou i sami vyrobit.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (44 reakcí)

Přečteno: 26 501x
Průměrná známka: 1.33