Feeder v detailu 16 - Chemické světlo

- Redakce

Feederem se v noci závodně nechytá, ale jinak samozřejmě ano, a docela úspěšně. Jenže chcete-li chytat v noci, je třeba vymyslet, jak zviditelnit špičku, aby byly záběry vidět.



V podstatě existují dvě možnosti – buď připevníte na špičku chemické světlo, anebo osvětlíte špičku nějakým zdrojem ze břehu. Jednodušší se zdá být použití chemického světla na špičce, ale tato varianta má spoustu nevýhod. Malý, intenzivně zářící bod na špičce prutu se nedá sledovat dlouho. Je to namáhavé pro oči a za chvíli se vám zdá, že se světlo pohybuje, což je samozřejmě optický klam. Pak je tu nebezpečí zachycení vlasce při náhozu, a to ať připevníte světlo na špičku jakkoli. Můžete k tomu použít speciální držáček, lepicí pásku, bužírku a teď už se dá sehnat i světýlko, které po vybalení z obalu přímo nacvaknete na špičku, protože je už od výrobce vybaveno tak, aby se dalo připevnit ke špičce naprosto jednoduše.





Ať už použijete jakýkoli způsob k připevnění chemického světýlka na špičku, vždycky před nahozením kontrolujte, zda vlasec volně prochází očky a nikde se nezachytil. Jednoduchým popotažením vlasce okamžitě zjistíte skutečný stav věci. V opačném případě riskujete zlomení špičky.

Druhou možností je nasvícení špičky ze břehu. Obyčejně se to dělá tak, že se k vidličce nebo i jinam připevní malá baterka, nejlépe s vysoce svítivou LED diodou, a světlo se nasměruje na špičku. Funguje to skvěle, ale není to šetrné k okolo lovícím rybářům. Také to není vhodné, jestliže se rozhodnete lovit velmi blízko břehu.





Proto je vždycky dobré tuto možnost opravdu zvážit. Myslím, že bez světla na špičce se dá docela dobře obejít. Vždyť, oč vám jde v noci – chcete chytat plotice, cejnky malé? To asi ne. Nejspíše půjde o větší ryby. Velké cejny a kapry. Použijte k jejich lovu nástrahy umístěné mimo háček a záběry se budou projevovat takovým způsobem, že je budete moct přehlédnout jen těžko. Povolte brzdu navijáku a počkejte, až se ryba ozve sama. Ideální jsou pro tento lov malé velikosti navijáku typu baitrunner. Možná si řeknete, že to s feederem nemá mnoho společného a že si rovnou můžete vzít kaprařskou výbavu, ale proč byste to dělali? Tohle je prostě jedna z variant chytání s feederem a bránit se jí je hloupost. Naopak, je třeba využívat všechny nabízené možnosti k tomu, abyste se stali úspěšnými rybáři.



Když si odpoledne nebo v podvečer vyjdete na ryby s feederem a chcete se zdržet déle, nemusíte s sebou tahat dvě sady prutů. Feeder to všechno pohodlně zvládne. Stačí jen změnit koncovou sestavu a nástrahu. Pochybuji o tom, že chce někdo po tmě trénovat lov malých ryb, ale pro kapry je tento lov naprosto v pořádku. Chcete si špičku osvětlit jakýmkoli způsobem? Klidně to udělejte, ale nutné to opravdu není. Zvažte rizika a rozhodněte podle svého.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (47 reakcí)

Přečteno: 17 389x
Průměrná známka: 1.43

NFeeder v detailu 17 - Feederový terč

Sledovat v noci špičku je složité, ale s terčem je to celkem pohoda.

NFeeder v detailu 15

Není špička jako špička - nejlépe hlásí záběry špičky dlouhé s větším počtem oček a s velkým pracovním rozsahem.