Feeder v detailu 14 - Krmítka, 3. část

- Redakce

Krmítka typu Method Feeder

Jedním z mnoha typů otevřených krmítek je krmítko Method Feeder. Krmítka s tímto označením se mohou vizuálně podstatně lišit, ale všechny fungují stejně. Nezáleží na tom, zda jsou plastová, olověná nebo kombinovaná a zda je k nim formička, nebo ne. Tato krmítka neslouží k plošnému vnadění, nýbrž k tomu, abyste upozornili větší ryby na nástrahu, která leží v těsné blízkosti krmítka. Proto se tohle krmítko kombinuje velmi často s opravdu krátkým návazcem a s nástrahou umístěnou mimo háček, která může být i plovoucí.



Krmítko Method Feeder v podstatě supluje malou porci návnady v nějakém PVA sáčku nebo punčoše a primárně slouží především k lovu kaprů na stojatých nebo pomalu tekoucích vodách.



Jsou dvě metody, či strategie, jak tohle krmítko použít. Buď ho použijete na místě rozkrmeném drobným partiklem, což je velmi efektivní. Nebo ho můžete předložit s nástrahou jako malou past na dobře vytipovaném místě s cílem ulovit opatrnou a velkou rybu. To funguje velmi dobře na často prochytávaných vodách, kde začaly být ryby k větším plochám pokrytým návnadami velmi nedůvěřivé a spíš zaberou na osamocenou nástrahu ležící mimo vnaděné místo, kde tvoří rozruch spousta menších ryb.



Velmi důležité je použít do krmítka kvalitní vnadicí směs, která v něm sice dobře drží, ale ve vodě se rychle rozpouští. Jsou to směsi typu Method mix a Stick mix, ale klidně se můžete pokusit vyrobit si i svou vlastní směs. Směs, která hodně lepí, není do tohoto krmítka opravdu ideální. Methodmixová krmítka je možné plnit i drobnými peletami. Ty sice vyžadují kvalitní přípravu, ale vyplatí se to. Pelety nelákají drobné ryby, a tak působí tato kombinace ještě selektivněji.



Krmítka typu Method Feeder jsou sice určena k lovu na krátké vzdálenosti, ale v našich podmínkách se je snažíme využít i ve vzdálenostech větších. Je však nutné použít větší a těžší typy, aby se dal oproti jejich hmotnosti správně napnout vlasec. Poměrně dobře létají, a pokud nástrahu zamáčknete do směsi v krmítku, pak se koncová sestava ani nemůže zamotat. Po dopadu krmítka na dno se začne směs rychle rozpouštět a nástraha je přesně na vrcholu hromádky z vnadicí směsi.



Většina krmítek se prodává i s formičkou. Ta ale není absolutně nutná. Směs natlačíte do krmítka snadno i rukou. Formičku si prostě uděláte z dlaně. Výsledek sice nebude tak efektní, ale brzy získáte potřebný cvik. Naplníte pár krmítek a pak už to půjde samo. Rovnoměrné naplnění krmítka má samozřejmě vliv na to, jak bude krmítko létat.



Pravdou je, že některé dobré směsi se nechtějí z formičky správně vyklápět. Pokud směsi věříte, odložte formičku a zvolte popsané plnění rukou. Pokud nemáte s některým typem krmítka zkušenost, nekupujte je ve velkém. Nejdříve jedno vyzkoušejte a uvidíte. Je důležité, aby krmítko vždy dopadalo tak, jak má, tedy na svou základnu, a nepřevracelo se na bok. Krmítko, které neumožňuje správnou prezentaci nástrahy, určitě není to, co hledáte.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (40 reakcí)

Přečteno: 19 195x
Průměrná známka: 1.31

NFeeder v detailu 15

Není špička jako špička - nejlépe hlásí záběry špičky dlouhé s větším počtem oček a s velkým pracovním rozsahem.

NFeeder v detailu 13 – Krmítka, 2. část

Kromě klasických klecových krmítek existuje ještě spousta jiných s rozdílným využitím.