Feeder v detailu 13 – Krmítka, 2. část

- Redakce

Ostatní krmítka

Kromě klasických klecových krmítek existuje ještě spousta jiných s rozdílným využitím. Uzavřená krmítka určená k lovu s masnými červy se v našich podmínkách příliš nepoužívají. Jsou sice funkční, manipulace s nimi je snadná, ale masní červi něco stojí. Levnější je vnadění směsí doplněnou troškou masných červů než červy samotnými.




Lov s uzavřeným krmítkem plněným červy má své mínus – tím je nepochybně cena červů –, ale i velké plus. Tohle krmítko totiž dokáže dopravit ke dnu hezkou porci červů s minimálními ztrátami ve sloupci, aniž by při tom výrazně lákalo mraky drobných ryb. O krmítkách plněných vnadicí směsí se tohle říct nedá. Z těch se během pádu ke dnu trousí spousta drobečků i nějaký ten červ a to působí na menší ryby doslova jako magnet.

Z krmítka na červy pár červů vždycky během klesání ke dnu vypadne, ale to opravdu nestojí za řeč. Podstatné je to, že drtivá většina dopadne s krmítkem na dno, a teprve tam z krmítka červi postupně vylezou. Tato fáze má jedno malé úskalí. Červi vylezou jen tehdy, pokud se jedná o červy plné života, a nikoli podchlazené, anebo naopak napůl horkem uvařené chudinky bez jiskry a bez života. Takoví červi z krmítka opravdu nevylezou. Na to je třeba předem myslet a červy včas uvést do použitelného stavu.




Cílovou rybou je při lovu s tímto krmítkem především parma. Pak následuje velký cejn a tloušť. Ideálním lovištěm je tekoucí voda s tvrdým dnem. Pomalu tekoucí, popřípadě stojaté vody s bahnitým dnem nepřináší dobrý výsledek. Krmítko se prostě utopí v bahně spolu s červy a vnadicí efekt je nulový.

Existují ještě další krmítka, např. krmítka s drátěnými žebry a různé spirály. Ta suplují klasická krmítka na Method Mixy, ale při lovu feederem se příliš nepoužívají. Je celkem náročné připravit do nich směs, která se bude správně a rychle uvolňovat.




Vhodnější než spirály, ze kterých se směs uvolňuje nejproblematičtěji, jsou na feeder krmítka s drátěnými, případně plastovými žebry. Toto krmítka se vyrábí v průběžném i koncovém provedení. Jejich nespornou výhodou je to, že velmi dobře létají, a proto se zejména v koncovém provedení hodí k lovu na větší vzdálenosti. Jsou ideální pro sestavu obráceného páternosteru a také pro helikoptérovou montáž. Nejsou to krmítka vhodná k rychlostnímu feederovému lovu a uplatnění nachází především při lovu kaprů. Nejčastěji se kombinují s velmi krátkým návazcem a v tom případě nejsou nepodobné mnoha rybáři oblíbené a při lovu menších kaprů úspěšné srkačce.



Existují také uzavřená krmítka, která se plní speciální pastou z tuby. Ta se u nás ale nezabydlela vůbec. Zato speciální krmítko na krmení partiklem si našlo své majitele velmi rychle, zvláště po zhlédnutí videa na tomto webu. Tohle krmítko se dá plnit vším možným a může vám prokázat opravdu neocenitelné služby.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (4 reakce)

Přečteno: 15 868x
Průměrná známka: 1.69

NFeeder v detailu 14 - Krmítka, 3. část

Tato krmítka neslouží k plošnému vnadění, nýbrž k tomu, abyste upozornili větší ryby na nástrahu, která leží v těsné blízkosti krmítka.

NFeeder v detailu 12 - Krmítka, 1. část

Při závodním lovu se v našich podmínkách používají téměř výhradně klasická klecová krmítka s otevřenými konci.