Peletománie, 1. část

- Miras

Teoretické informace o peletách


Pelety se v posledních letech stávají stále populárnějšími, a to nejen jako návnada, ale také coby účinná nástraha. Je to v podstatě logické – na rozdíl od většiny druhů boilií fungují okamžitě a jsou tudíž vhodné i na velmi krátké rybářské vycházky. Peleta sama o sobě je sice tvrdší než boilie, ale snáze absorbuje vodu a začíná se tedy rychleji rozpadat. Atraktivní hromádka z rozpadlé pelety a voňavý mráček, vznášející se nad ní, umí přimět k záběru i rybu, která zrovna nemá chuť k jídlu.

Čím se liší boilie od pelety?

Boilie – prakticky jakékoliv těsto, které je výživově hodnotné (vyvážený poměr energie a proteinů), dobře stravitelné a samozřejmě také atraktivní (jak po chuťové, tak i čichové stránce). Toto těsto bylo uvařeno (vařit = angl. „boil“), aby dosáhlo určité tvrdosti a bylo tak schopno odolat ataku malých ryb. Tato definice je zjednodušená, přesto bude pro naše účely dostačující.

Peleta – může, ale nemusí být vyrobena ze zcela totožných surovin jako boilie, nevaří se však, ale vzniká:

a) extrudací – zpracování pomocí vysoké teploty a tlaku. Suroviny se zpracují do podoby těsta, které je poté vystaveno vysoké teplotě a následně se vytlačuje do požadovaného tvaru a velikosti. Často se takto vyrobené pelety ještě dodatečně napouští rybím olejem.

b) lisováním za studena – sypká nebo jen mírně vlhká směs se stlačuje pod extrémně vysokým tlakem, čímž dojde k zahřívání a následnému spojení jednotlivých surovin obsažených ve směsi.

Z výše uvedeného tedy jasně vyplývá, že základním rozdílem je výrobní postup.


Granule pro psy, kočky, brojlery a okrasné ryby

Kdo se má v té spoustě nabízených pelet vyznat…

Určitě jste si všimli, že některé pelety se rozpouští rychleji, jiné pomaleji – je to dáno záměrem výrobce, surovinami, které zvolil, a výrobním postupem. Extrudované pelety s vyšším obsahem oleje se rozpouští mnohem pomaleji než např. lisované konopné pelety či pelety CSL. Rozpustnost pelet neboli jejich doba rozpadu je, podle mého názoru, první věcí, nad kterou byste se měli při výběru pelet zamyslet. Je nutné si uvědomit, že kromě záměru výrobce má na dobu rozpadu silný vliv také teplota vody (teplejší voda  kratší doba rozpadu), proudění (větší proud  kratší doba rozpadu) a v neposlední řadě také obsádka revíru. Je známo, že pelety jsou náchylné na atak malých ryb, proto je vhodné zvážit, zda má vůbec smysl použít je např. na revíru zamořeném karasy nebo cejny. Další věcí k zamyšlení je plánovaná vzdálenost krmného místa. Nemáme-li k dispozici loď, zavážecí lodičku nebo krmnou raketu, budeme asi stěží dostávat např. 4mm peletky do vzdálenosti 50 metrů od břehu.


Můj favorit – pelety Meteor

Druhy pelet

Znaků, podle kterých se dají pelety třídit, je celá řada a je prakticky nemožné obsáhnout všechny. Proto se pokusím zaměřit na skupiny, které považuji za nejvýznamnější.

Podle vzplývavosti

Plovoucí – Nejčastěji to budou pelety pro kapry koi, některé granule na výkrm pstruhů a také většina granulí určených pro psy a kočky. Lze je použít jako plovoucí nástrahu umístěnou kousek nade dnem, v kombinaci s boiliem či potápivou peletou „na panáčka“ nebo jako návnadu a nástrahu k lovu na hladině. Tuto adrenalinovou zábavu mnoho rybářů ještě neobjevilo, ale ujišťuji vás, že to stojí za to!

Potápivé – To jsou všechny ostatní pelety, které neplavou. Možností použití je celá řada a výběr je veliký. Podrobněji se jim budu věnovat v následujících kapitolách.


Plovoucí granule pro kapry koi a plovoucí atrapy pelet

Podle velikosti

Jak jsem již předeslal, budu se v této kapitole věnovat především potápivým peletám. Níže uvedené velikosti berte pouze jako orientační, přesné rozdělení neexistuje.

Mikropelety – velikost max. 1 mm – Jsou to opravdu velmi, ale velmi malé peletky, spíš vypadají jako prášek. Jsou primárně určeny k výkrmu těch nejmenších rybek. Každé mládě potřebuje přísun kvalitní potravy a platí to i pro nejmenší rybí populaci. A to je právě důvod, proč jsou tyto granulky velice bohaté na proteiny, vitamíny a minerály, zkrátka na vše, co podporuje zdravý růst ryb. Vzhledem k jejich jemné struktuře lze tyto granulky použít jako kvalitní přísadu do směsi na boilie nebo na obalení již hotového boilie či přímo do PVA sáčků.


Malé, …

Minipelety – velikost 1,1–6 mm – Jsou výborné do PVA sáčků, PVA punčoch nebo jako přísada do krmných koulí. Lze s nimi vnadit v blízkosti břehu nebo z lodě. Jsou vhodné ke kobercovému krmení. Stále se bavíme jen o přísadě do krmení či návnadě, protože velikost těchto pelet není dostatečná na to, aby se daly nastražit na háček.

Midipelety – velikost 7–14 mm – Od této velikosti můžeme mluvit o peletách nejen jako o návnadě, ale i jako o nástraze. Vzhledem k dostatečné velikosti i váze pelet je možné k vnazení použít např. prak či krmnou lopatku. Už jste zkoušeli použít feederový nebo vláčecí prut s nastraženou peletou k ulovení kapra? Ne? Tak to je tedy na čase to vyzkoušet. Jsem si jist, že vám to zachutná stejně jako mně.


… větší, …

Maxipelety – velikost 15–28 mm – Nejvýznamnějšími zástupci této skupiny jsou legendární pelety halibut, které se vyrábí ve velikosti 15 mm, 20 mm a 28 mm. Tyto pelety obsahují poměrně vysoké procento olejů, které se lépe uvolňují v teplejší vodě. Osobně je nasazuji do vody s teplotou vyšší než 10 ºC, což vidím jako optimum, ale netvrdím, že se kapři nedají ulovit na halibutku i v chladnější vodě. Už několikrát se mi podařilo ulovit kapra na kombinaci halibutky a poloviny plovoucího boilie s příchutí jahody ve vodě, která měla kolem 8 ºC. Možná halibutky fungují ve studené vodě jen proto, že jsou na ně ryby zvyklé již prakticky kdekoliv. Dále sem lze zařadit lososí nugety, hemoglobinové pelety, pelety Red Fish, betainové pelety a další.


… a největší. Halibutka vypadá v porovnání se sumčí peletou vcelku směsně

Supermaxipelety – větší než 29 mm – Tyto obludy jsou sice primárně určeny k lovu sumců, přesto je s oblibou konzumují i kapři. Kromě velikosti na nich není nic nevšedního, tak proč ne.

Podle použití

Krmné – Tady asi nemá cenu se rozepisovat – jsou to zkrátka všechny poživatelné, ve větší míře používané pelety.

Chytací – Kromě všech krmných pelet vhodných velikostí, které lze nastražit přímo pod háček, existují také chytací pelety. Ty jsou upraveny tak, aby byly vysoce atraktivní a okamžitě účinné. Do této skupiny patří také umělé pelety, které svým tvarem i vůní připomínají „stravitelné“ pelety, ale díky své „nestravitelnosti“ a tudíž i nerozbitnosti jsou vhodné coby trvanlivá nástraha. Nejznámějším výrobcem těchto „šidítek“ je patrně anglická firma Enterprise Tackle.

Podle množství obsaženého tuku

Pelety s nízkým obsahem tuku – mušlové a CSL

Pelety s vysoký obsahem tuku – Tyto pelety pozná každý na první pohled či omak, protože jsou velice mastné. Zpravidla obsahují mnohem více tuku než optimálních 7 %. Je to dáno nejen obsahem tuku v jednotlivých složkách pelety, ale také tím, že tyto pelety se velmi často ještě napouští rybím olejem. U některých pelet se však lze setkat až s hodnotami tuku kolem 40 %. Pokud by byli kapři závislí pouze na zdroji potravy s takto vysokým obsahem tuku, patrně by nepřežili takový extrémní nápor na svá játra a uhynuli by. Používají-li se však na revírech s dostatkem přirozené potravy, budou je ryby přijímat jen jako vítané zpestření jídelníčku, což rybí organizmus v žádném případě neohrozí.

Pelety s nízkým obsahem tuku – Do této skupiny budou patřit všechny ostatní pelety, většinou za studena lisované: CSL, konopné, patentkové, betainové, řepkové a jiné. Vzhledem k nízkému obsahu tuku a specifickému výrobnímu procesu se poměrně rychle rozpouští. Tyto pelety se dají velmi dobře dochutit tekutou potravou, oleji nebo navonět esencemi či esenciálními oleji.


Nejen rybám chutnají pelety…

Uf!! Teorii i fakta o peletách máme tímto za sebou. Doufám, že vám tento článek pomohl trochu se zorientovat v už tak dost nepřehledném množství pelet, které jsou v současnosti k mání na pultech rybářských obchodů a na internetu.

V příštím díle se zaměřím na použití pelet v praxi, což bude asi záživnější sousto pro nás všechny.

S pozdravem „Co sežereš, nechytíš“

Autor: Miras - ®

Diskuse k článku (42 reakcí)

Přečteno: 13 322x
Průměrná známka: 1.23

NPeletománie, 2. část

Necháme-li pelety nasát např. lososovým olejem, dosáhneme tím výrazného prodloužení doby jejich rozpadu.