Do krmítka chleba a nic víc?

- Milan Tychler

Desítky firem se předhání, kdo nabídne lepší vnadicí směs za nejlepší cenu, a když přijdete do rybářské prodejny, nevíte, kam se dřív podívat. Některé směsi jsou jistě na úrovni a za docela přijatelné peníze, některé nestojí za nic, jinde platíte velké peníze za značku. Jsou tu ale i výjimečně dobré směsi. Nepatří mezi levné, ale fungují a přináší výsledky. Obstojí i na té nejvyšší závodní úrovni. Musíte je ale mít, abyste si dobře zachytali, když si vyrazíte jen tak na ryby a nejdete závodit?



Odpověď na tuhle otázku je naprosto jednoznačná a velmi jednoduchá a zní: NE! Zvláště ne v době, kdy jsou ryby aktivní, ochotné přijímat poměrně hodně potravy a rychle tráví. To znamená v teplejších měsících roku. V tomto období si vystačíte stejně jako naši dědové s troškou rozmočeného pečiva. Věřte nebo ne, z docela obyčejného bochníku chleba lze připravit vynikající návnadu. Když si dáte trochu práce a všechno uděláte správně, budete mít krmení, které levná kupovaná směs obsahující jen šroty a trochu vůně dokáže jen velmi těžko předčít.



Proč? Protože návnada připravená z chleba rybám prostě chutná. Ale jak už bylo řečeno, chce to kromě chleba také trochu práce. V první řadě je třeba vědět, že návnadu nelze připravovat z čerstvého chleba. Byla by hodně lepivá, až mazlavá. Takže na přípravu vnadicí drobenky z chleba musíte myslet už dopředu. Pokud neskladujete doma starší pečivo, prostě si kupte bochník chleba, nakrájejte jej na plátky a usušte. Nemusí být úplně dokonale vyschlý, dva tři dny sušení jsou naprosto dostatečné.



Pak musíte chléb znovu namočit. Vyschlý chleba přijímá vodu velmi rychle a mnohem lépe a rovnoměrněji než chléb čerstvý. Tohle je ten trik, a proto je třeba nechat chléb před použitím vyschnout. Potom je třeba ho alespoň dvě hodiny máčet. Když ho namočíte přes noc, nezkazíte vůbec nic. Vody přidejte opravdu dostatečné množství. Chléb bude sice plavat, ale to nevadí. Vodu do sebe natáhne spolehlivě. Pokud máčíte chléb jen krátce kvůli nedostatku času, je dobré jej zatížit.





Dostatečně namočený chléb pak musíte zbavit co největšího množství vody. V první fázi ho přendejte na husté síto a nechte ho co nejvíce okapat. Pak si můžete pomoct lehkým tlakem. Ve druhé fázi použijte starý, dobře savý ručník nebo osušku a chléb dál vysušujte. Nejlepší je rozprostřít chléb na co největší plochu ručníku, ručník smotat jako roládu a kroucením nebo tlakem co nejvíce vody vyždímat.





Hmotu pak propasírujte přes hrubé provzdušňovací síto, a to klidně i několikrát. Konečná drobenka musí být opravdu kyprá a plná drobečků. Kdybyste použili čerstvý chléb, nebude sát vodu dobře, hmota bude silně lepit a některé částečky budou zase silně vzlínat, takže ryby se budou zvedat do sloupce, což třeba při lovu feederem určitě nechcete.





Takto připravenou drobenku lze použít rovnou do krmítka a nic jiného skutečně nepotřebujete. Cokoli navíc zničí její vynikající konzistenci, vůni a chuť, kterou ryby milují. Přidávat jakoukoli jinou směs, šroty, posilovače atd. znamená pokazit tu skvělou návnadu, kterou máte v rukou. Na tato slova kladu opravdu důraz, protože všeobecně je silně zažité, že ji přidáním nějaké směsi vylepšíte.

Chlebová drobenka se hodí k lovu na stojatých i tekoucích vodách. Přilákáte na ni všechny kaprovité ryby od cejnů, línů, karasů přes tlouště, parmy, podoustve a ostroretky až po pěkné kapry. Je to návnada na rychlé chytání a ona opravdu rychle přináší výsledky.



V krmítku ji příliš neumačkávejte, pokud právě nechytáte v rychlém proudu. Chléb se uvolňuje z krmítka poměrně rychle a spolehlivě, ale jen pokud si s ním dáte práci. Ve vodě zanechává jemný a celkem silný kal, spoustu chutných drobečků a příjemnou kmínovou vůni. Jak by mohly ryby odolat?!

Při lovu mějte drobenku v prostorné nádobě a v nižší vrstvě. Pokud bude vrstva vysoká, spodní část slehne. Není ale nic jednoduššího než ji znovu prohodit přes síto.

Drobenka se samozřejmě nedá skladovat, protože brzy kvasí. Vždycky se snažte zabránit tomu, aby vysychala. Je dobré držet ji po celou dobu ve stínu v nádobě s víkem nebo nádobu zakrývat mokrým ručníkem, což je ještě lepší. Pokud budete do krmítka nabírat drobenku s oschlou vrstvou, budou drobečky poměrně silně vzlínat do sloupce a může se snadno stát, že se za nimi budou zvedat i ryby, což není z pochopitelných důvodů při lovu feederem dobré.



Pokud ale budete lovit na plavanou, je všechno jinak. Sušší chlebová směs je naprosto ideální k lovu a vnadění ryb, které se právě zdržují u hladiny a ve sloupci a dobře reagují na klesající nástrahy. Rozpad koulí z chlebové drobenky se dá velmi dobře a snadno řídit pouhou silou jejich smáčknutí. Čím více je zmáčknete, tím hlouběji se během pádu ke dnu začnou rozpadat. Zpočátku budete jistě hledat tu správnou konzistenci a budete lovit v kratších vzdálenostech. Ale s postupem času, jak začnete sbírat zkušenosti, se dostanete i k lovu na větší vzdálenosti a střelbu lehkým prakem.

Chlebová drobenka je v šikovných rukách velmi silnou zbraní jak při lovu feederem, tak při lovu se splávkem na všech typech stojatých a pomalu tekoucích vod. Při lovu feederem si můžete dovolit i lov v poměrně silném proudu. Skvělé výsledky přináší na malých vodách a zcela excelentní je na vodách silně zarostlých vodní vegetací. Není těžké domyslet si proč. Takové vody jsou poměrně mělké a ryby zde snadno vyplašíte. Správně připravená chlebová drobenka dopadne v krmítku bez zátěže nebo ve formě měkčí kuličky nehlučně na hladinu a díky mělčí vodě zanechá silnou stopu od hladiny až ke dnu. Pak už stačí přidat jen trochu kukel, masných červů nebo sekaných hnojáčků či rousnic a máte o zábavu postaráno.

Autor: Milan Tychler - ®

Diskuse k článku (48 reakcí)

Přečteno: 25 432x
Průměrná známka: 1.11