Partikl, 3. díl - Zatraktivnění partiklu

- Miras

Věříte-li, nebo jste-li dokonce přesvědčeni o tom, že partikl lze ještě vylepšit, můžete to udělat třemi způsoby:
1) Fermentace (kvašení)
2) Ochucování
3) Obarvování


Fermentovaný čirok – vůně s lehkým sýrovým nádechem.

Fermentace (kvašení)

Je to jediný způsob „samozatraktivnění“ partiklu. Fermentace je proces, při kterém dochází ke kvašení a tím dodatečnému uvolňování cukrů. Ponechte partikl ve vodě, ve které se vařil, a po několika dnech uvidíte, že se voda přeměnila na sladkou, slizovitou hmotu, z níž je cítit alkohol (alkoholové kvašení). Netřeba se toho lekat, takhle je to naprosto v pořádku. Fermentaci lze urychlit přidáním několika lžic cukru po uvaření partiklu. Nejčastěji se tak upravuje tygří a burský ořech, javorové semínko a kukuřice. Rybám to moc chutná a ani se jim moc nedivím – stačí koštnout. Takto upravenému partiklu hodně věřím. . Další možností je mléčné kvašení viz. Kvašená kukuřice.


Fermentovaný tygřák.

Ochucování

V tomto odstavci záměrně pominu ochucování partiklu esencemi a tekutými potravami či různými práškovými posilovači. Hodlám se zaměřit na ochucovadla, která obchodníci s krmením pro ryby nenabízí. Nejprve je třeba si uvědomit, že kapr je vodní „prase, které všechno spase“. Tedy, skoro všechno. Z tohoto důvodu je zcela zbytečné mít strach z použití relativně šílených přísad. Odlišit chuť své návnady či nástrahy od té, jakou používají ostatní rybáři, není vůbec složité – stačí jen nebát se experimentovat a nabídnout rybám něco, co ještě neměly možnost ochutnat. No jo, ale kde to najít? Odpověď je jednoduchá – v lednici, ve vlastní spíži či v nejbližším supermarketu.


Cukr, sůl, Maggi – levné a účinné.

Tekutá ochucovadla

Mé oblíbené přísady z Tesca.

Maggi, sójové omáčky, Worchester, ústřicová omáčka, pálivé či naopak jemné omáčky používané v exotických kuchyních a jiná ochucovadla vám mohou výborně posloužit k ochucení partiklu. Je to jednoduché – požadované množství nalijte do vody, ve které namáčíte partikl, a je to. Ochucovadlo se tak dostane do nitra zrna či oříšku a ani vaření ho této chuti nezbaví. Pro zvýraznění lze ještě část ochucovadla přidat po uvaření. Kdysi mi dobře fungovala cizrna ochucená Maggi a kukuřice ve sladké sójové omáčce. Nesmím zapomenout ani na Salko – sladké, zahuštěné mléko, které používám k ochucení pšenice. Tip z časopisu Carpology - Tygřáky v Coca Cole. Použijte klasickou kolu, žádnou light verzi a nechte v ní týden nasát tygřáky.


Sypká ochucovadla

Jednoznačně nejvýznamnějšími zástupci této skupiny budou cukr a sůl. Jsou to zdánlivě obyčejné, přesto velice účinné atraktory. Kaprům sladké chutná, to je bez debat, ale proč přidávat sůl? Důvod je stejný jako u potravin – sůl rozvíjí chuť připravovaného pokrmu. Zkuste porovnat kukuřici uvařenou bez soli a se solí – rozdíl v chuti je opravdu znát. Jó, bez soli to prostě nejde… Ke zvýraznění chuti bude stačit půl kávové lžičky na kilo partiklu. Přidáním 2–3 lžic soli se naopak docílí toho, že sůl bude hlavním ochucovadlem (výborné ve studené vodě). Výčet přísad však není ani zdaleka u konce: co třeba vyzkoušet Tang (instantní nápoj), Vegetu nebo krevetovou polévku z pytlíku? Funguje to, nebojte se!


Fermentované javorové semínko – má příjemně omamnou, nasládlou vůni.

Pevná ochucovadla

To je masox a jiné bujony, kterých se dá v dnešní době sehnat pěkná řádka. Velmi účinným, i když velmi smrdutým ochucovadlem, je také belachan (trassi, bagoong aramang), což jsou fermentované krevety ve formě tuhé kostky. Chutná lépe, než voní.

Koření

Dost možná budu uvádět druhy koření, které jsou rybářům známé už velmi dlouhou dobu – to však neznamená nic míň než jen to, že jsou dlouhodobě prověřené a účinné.


Nic složitého – pár kousků na háček a šup s tím do vody.

Chilli je rozhodně nejznámějším a troufám si říct, že i nejpoužívanějším kořením ze všech. Nejpopulárnější je ve spojení s konopím. Tuto kombinaci mám vyzkoušenou především při chytání v chladné vodě, ale nepochybuji o tom, že bude účinná celoročně.
Anýz a fenykl jsou si typově velice podobná koření s intenzivní sladkou, aromatickou vůní – můj děda kdysi anýz přidával do svého zázračného těsta, já ho přidávám především do kukuřice.
Skořice má silně aromatickou pikantní vůni a hodí se prakticky do jakéhokoliv partiklu. Kromě lákavé vůně také podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení. Osvědčila se mi v kombinaci s kroupami či s kukuřicí. Pročpak asi někteří rybáři obalují uvařená kolínka ve skořicovém cukru? Protože skořice rybám chutná!
Vanilka je koření se sladce pikantní vůní, které není třeba dlouze představovat. Ochutí cokoliv, avšak nejvíce se mi osvědčila ve spojení s kukuřicí a cizrnou. Jedno z mých prvních těst bylo vyrobeno, dle dědova receptu, z vanilkového pudinku.
Sušený česnek je dobré přidávat do krmení až po uvaření, protože vařením ztrácí svou ostrou vůni a chuť. Hodí se do čehokoliv. Sušený je OK, ale poctivý štiplavý čerstvý český česnek je o třídu lepší!
Oregáno a majoránka jsou si typově velice podobná koření se silně aromatickou, pikantní vůní. Oregáno jsem kdysi přidal do kukuřice, protože mi došel anýz. Kukuřice s vůní pizzy rybám šmakovala.
Kari – je na vás, zda zvolíte jemné, či pálivé. Kromě silné kořeněné vůně také obarví připravovaný partikl na žluto. Osvědčila se mi kombinace pálivého kari a přeslazené sóji.

Seznam by mohl pokračovat ještě dlouho, ale to už bych psal o něčem, co jsem nikdy nevyzkoušel. Dám tedy na závěr alespoň pár tipů na koření, která mě poslední dobou zaujala – tandoori, kurkuma a různé směsi koření na grilování či nakládání masa. Fantazii se zkrátka meze nekladou.


17. 11. 2010 – lín přes 50 cm, nástraha (malá peletka) byla obalená kořením (sladká chilli omáčka + sypké ostré chilli). Koření ve studené vodě prostě fachá.

Obarvování

Upřímně řečeno, nejsem zastáncem obarvování návnad. Myslím si, že dát rybám na výběr pouze mezi světlým a tmavým přirozeným odstínem krmení je dostatečné. Pokud však máte důvěru v obarvené návnady, pak přidejte potravinářské barvivo do partiklu již ve fázi máčení – zajistíte tak, že partikl bude obarvený i uvnitř.

U nástrah to vidím trochu jinak – dráždivá, výrazná barva nástrahy občas dokáže přimět k akci i rybu, která zrovna nemá chuť k jídlu.


„Ztopořený ořech“ – tygřák přizvednutý gumovým, plovoucím tygřím ořechem.

Závěr

Zdá se, že v dnešní „době boiliesové“ není pro chytání na partikl příliš mnoho místa, protože velké ryby na něj rozhodně neberou jako na běžícím páse. Nestává se však i boilies pomalu, ale jistě vyhledávanou pochoutkou tloušťů, cejnů, plotic a karasů?

Boilies je a určitě i bude selektivnější nástrahou než partikl. Kladu si však otázku, zda se bezmeznou důvěrou v proteinové kuličky zbytečně nepřipravuji o záběry ryb, které se již poučily a začaly si boilies spojovat s nebezpečím ulovení. Nevím to, ale přemýšlím o tom! A když o něčem přemýšlím, obvykle to i zkusím. Budoucnost ukáže, zda je má úvaha správná, nebo se dopoušťím jednoho z dalších omylů svého kaprařského života. Rozhodnete-li se vydat podobnou cestou jako já, nezbývá mi než vám (i sobě) popřát hodně štěstí a vytrvalosti.


Bez nadšení to prostě nejde.

S pozdravem „Co sežereš, nechytíš“

Autor: Miras - ®

Diskuse k článku (68 reakcí)

Přečteno: 30 543x
Průměrná známka: 1.19

NPartikl, 2. díl - Příprava partiklu

Partikl musí být připravený tak, aby nezpůsobil rybám žádné zdravotní potíže, nebo aby dokonce nepochcípaly.

NPartikl, 1. díl – Zrna, zrnka, zrníčka…

Už si ani nevzpomenu, kdy jsem naposledy viděl rybáře, který cíleně loví kapry na kukuřičku či hrách.