Feeder v detailu 6 - Délka návazce

- Redakce

V závodní praxi je používání návazců naprosto běžnou věcí. Máte-li předem připravené zásoby návazců, můžete velmi flexibilně reagovat na situace na lovišti, které se mohou velmi rychle měnit. Změnu návazce provádíme v několika případech. Může to být, když dojde k jeho poškození nebo k poškození háčku, popřípadě k jeho utržení. Dále pokud potřebujete vyměnit nástrahu za větší nebo menší a vyžaduje to i jinou velikost háčku. Také ve chvíli, kdy je nutné změnit délku návazce, a tehdy, když je třeba změnit průměr vlasce, měníme návazec.


Klasický zásobník na návazce

Z tohoto důvodu je nutné mít předem připravené návazce v různých délkách, v různých průměrech a s různými háčky. Možná se v tuhle chvíli někdo zalekne, kolik toho musí mít, ale časem velmi rychle poznáte, že některé návazce potřebujete jen občas a jiné doslova hoří, takže své zásobníky dokážete situaci docela dobře přizpůsobit.

V praxi se připravují návazce v délkách mezi 30—70 cm. S kratšími se setkáte méně, s delšími pak častěji. Mezinárodní pravidla nepovolují návazec kratší než 50 cm, takže jestli někdy pomýšlíte na účast na mezinárodních závodech, zařiďte se podle toho co nejdříve, aby vám i tahle „maličkost“ vešla dostatečně do krve.


Kulatý zásobník na dlouhé návazce

Průměr návazců se pohybuje nejčastěji v rozmezí 0,10—0,16 mm. Některé situace mohou vyžadovat návazce pohybující se mimo tyto hranice, ale je to spíše výjimečné. Nejčastěji ze všeho se budete pohybovat mezi průměry 0,11 a 0,14 mm. Výjimkou jsou návazce na lov kaprů a návazce používané mimo závodní lov, například návazce připravené na lov s nástrahami umístěnými mimo háček.

V závodní praxi používáme poměrně tenké vlasce, a proto je nesmírně důležitá jejich kvalita, která musí být co nejvyšší. Od návazce vyžadujte především co nejvyšší nosnost a pevnost v uzlu, a to spolu s tím, že skutečný průměr odpovídá deklarovaným údajům. Vhodné jsou vlasce spíše měkčí, které prezentují nástrahu přirozeněji než vlasce tvrdé. Jejich průtažnost není příliš důležitá, protože se jedná o poměrně malou délku, takže to nehraje žádnou významnější roli. Jestliže od hlavního vlasce vyžadujete co nejmenší průtažnost, u návazců to může být přesně naopak.


Návazce na nástrahu mimo háček

Kvalitní návazcové vlasce nepatří právě k levným a brzy zjistíte, že především na obalech velmi levných vlasců se objevují ty nejlákavější údaje. Ty jsou ale klamné a neodpovídá zejména průměr a v mnoha případech ani nosnost. Možná máte svou oblíbenou značku, na kterou jste si zvykli a věříte jí. Přesto je dobré čas od času vyzkoušet i něco nového. Buď vás to utvrdí v tom, že je váš starý vlasec opravdu dobrý, anebo se zase posunete o kousek dál.


Různé návazcové vlasce

U návazců, stejně jako u kmenového vlasce, se vyplácí nešetřit. Jestliže u kmenového vlasce dokážeme přimhouřit očko, tak u návazců rozhodně ne!

Autor: Redakce

Diskuse k článku (12 reakcí)

Přečteno: 23 286x
Průměrná známka: 1.54

NFeeder v detailu 7 - Zarážka

Stopper sloužící jako ochrana velmi důležitého uzlíku na koncové sestavě by měl mít stálé místo ve vaší krabičce.

NFeeder v detailu 5 - Spojení s návazcem

Jestliže máte předem připravené návazce se smyčkou na konci, jsou zde dvě možnosti, jak spojit návazec s kmenovým vlascem.