Závodní plavaná

- hraji

Závodní plavaná se ve skutečnosti přesně jmenuje Lov ryb udicí – plavaná. Patří do skupiny dalších sportovních rybářských disciplín, jako je LRU – přívlač, LRU – muška a nově i LRU – feeder. Všechny tyto sportovní aktivity spadají do činnosti Českého rybářského svazu a Moravského rybářského svazu. Oba naše největší rybářské svazy se dohodly, že není účelné vytvářet paralelní organizační struktury, a tak existuje odbor sportu a mládeže pouze při ČRS. MRS se na činnosti podílí finančním příspěvkem. Reprezentace ČR je potom sestavována z členů obou svazů. V rámci odboru sportu ČRS existuje odbor plavané, který je složen ze zástupců odborů jednotlivých územních svazů ČRS a zástupce odboru plavané v MRS. Tento odbor řídí a organizuje veškeré soutěže v plavané v rámci obou svazů. Odbor vybírá a jmenuje trenéry jednotlivých reprezentací. Vedoucím odboru plavané je pan Radek Zahrádka, jeho zástupcem je Miroslav Kolínek z MRS.



Rozdělení soutěží

Nyní si pojďme povědět něco o tom, jaké jsou typy soutěží a jak na sebe navazují. Existují soutěže postupové a nepostupové. Těm nepostupovým se říká pohárové závody a jsou to většinou závody jednotlivců, maximálně dvojic. Postupové soutěže jsou soutěže družstev a vítěz postupuje do vyšší soutěže, popřípadě reprezentuje ČR na mezinárodní soutěži. U pohárových závodů jsou soutěže bodované – jejich výsledky se započítávají do žebříčku – a soutěže nebodované – na nich se žádné body do žebříčku nezískávají.



Nejnižší postupovou soutěží a vlastně startovním bodem všech družstev je územní přebor nebo také krajský přebor, používá se i pojmenování divize družstev. Územní přebor se organizuje v územním svazu, organizuje jej odbor plavané územního svazu a má dvě kola: jarní a podzimní. Do územního přeboru se mohou hlásit tříčlenná družstva složená ze závodníků, kteří aktivně nezávodí ve vyšší soutěži, nebo družstva neregistrovaných zájemců. Jedno kolo se skládá ze dvou samostatných závodů. Družstvo, jehož členové po obou kolech získají nejnižší součet jednotlivých umístění, vyhrává a postupuje do příslušné skupiny druhé ligy.

Divize družstev – vítěz postupuje do II. ligy
II. liga A, B, C – vítěz postupuje do I. ligy, poslední družstva sestupují do divize
I. liga – poslední tři týmy sestupují do II. ligy

Druhá liga se chytá ve třech skupinách. Skupina A zahrnuje týmy z Prahy, jižních a západních Čech a tým z Jihlavy. Skupina B zahrnuje týmy z východních, středních a severních Čech. A skupina C zahrnuje týmy ze severní a jižní Moravy. V každé skupině je v ideálním případě dvanáct čtyřčlenných družstev. V druhé lize tedy startuje celkem 36 družstev. Každá skupina svoje závody organizuje na revírech těch územních svazů, jejichž týmy jsou ve skupině. Druhá liga se chytá celkem čtyři kola, každé po dvou závodech. Vítěz skupiny druhé ligy postupuje do první ligy, týmy na posledních místech sestupují do územního přeboru a nahradí je družstva, která zvítězila v územních přeborech. Počet sestupujících družstev se určí podle počtu družstev, která vyhrála územní přebory ve svazech zahrnutých do dané skupiny druhé ligy, a také podle toho, kolik družstev do skupiny sestoupí z první ligy.

Nejvyšší postupovou soutěží v ČR je první liga. V první lize startuje 14 družstev. Během roku se uskuteční čtyři kola, každé kolo má dva závody (sobota a neděle). Poslední tři týmy sestupují do příslušné skupiny druhé ligy. Vítěz první ligy reprezentuje ČR na Mistrovství světa klubů.



Zcela samostatnou soutěží je Mezinárodní mistrovství České republiky, což je soutěž čtyřčlenných družstev i jednotlivců. Vítěz se stává Mistrem ČR pro daný rok. Pohárové závody jsou jednotlivé závody, ze kterých se nikam nepostupuje. Soutěžící stejně jako v ligových soutěžích získávají body za umístění. Tyto body slouží k sestavení žebříčku nejlepších závodníků. Z žebříčku mohou potom vycházet trenéři reprezentací při nominaci závodníků do mezinárodních soutěží.

Jak začít závodit

Často se setkávám s dotazy, jak je vlastně možné začít závodit, jak se zapojit, kde se přihlásit, jak postupovat. Pokusím se nyní vysvětlit možný postup. Co se týče jednotlivců, je to jednoduché. Stačí požádat o registrační průkaz, zakoupit známku do průkazu na daný rok a přihlásit se na kterýkoliv pohárový závod jednotlivců. Informace se dají získat na internetové stránce odboru plavané, kterou najdete na www.rybsvaz.cz v sekci Sport, mládež a mezinárodní činnost.



Trošku složitější to mají zájemci o účast v soutěžích družstev. Nutným předpokladem je, že existuje skupina nejméně tří zájemců o účast v soutěži. Ti by si měli přes územní svaz, do kterého spadají jako členové svazu, zjistit kontakt na vedoucího odboru plavané a toho by měli kontaktovat. Tento vedoucí má informace o termínech plánovaných územních přeborů. Potom je třeba sledovat internetové stránky ČRS, kde jsou v sekci sportu přímo stránky plavané. Na nich se dá najít termínový kalendář akcí na příslušný rok. V termínovém kalendáři jsou minimálně 21 dnů před konáním akce zveřejněny propozice závodu se všemi podrobnostmi. U územních přeborů se dovoluje v soutěži účast i neregistrovaným zájemcům. Stačí se tedy pouze přihlásit podle pokynů v propozicích a zúčastnit se závodu. V případě vítězství v územním přeboru družstvo postupuje do druhé ligy příštího ročníku. V takovém případě je potřeba doplnit počet členů družstva minimálně na čtyři členy. Pro účast v druhé lize je také povinností se zaregistrovat na odboru plavané ČRS v Praze a zakoupit si registrační známku.



Pravidla

Každá sportovní činnost se řídí pravidly. V plavané se tato pravidla nazývají Závodní řád F.I.P.S. e.d. v lovu ryb udicí na plavanou a Soutěžní řád v lovu ryb udicí na plavanou. Závodní řád vychází ze znění mezinárodního řádu schváleného F.I.P.S. e.d., což je zkratka pro Fédération Internationale de la Pêche Sportive en eau douc, tedy neuměle přeloženo Mezinárodní federace sportovního rybolovu ve sladkých vodách. Internetová stránka federace je http://www.fips-ed.com. Závodní i soutěžní řád se každoročně schvalují na zasedání odboru plavané. K dispozici jsou texty obou řádů na stránce odboru plavané.

Základní pravidla, která se musí dodržovat na všech oficiálních soutěžích, se dají vypsat do celkem krátkého seznamu:
1. Losování míst k lovu
2. Pevný časový harmonogram závodu daný signály
3. Omezení množství krmení a živých nástrah
4. Omezení délky prutů pro jednotlivé kategorie

Vlastnímu závodu předchází losování míst v sektorech. U soutěži družstev se losuje tak, aby v každém sektoru seděl jeden člen družstva (počet závodníků v sektoru je roven počtu soutěžících družstev), u soutěží jednotlivců se losuje sektor a poté místo v sektoru. Sektory se označují písmeny (A, B, C, …) a počet sektorů není nijak omezený. Počet míst v sektoru by neměl být nižší než 11, maximální počet není stanovený. Závodník si losuje sektor a místo v sektoru, takže si pro první závod vylosuje například A2. Pro druhý závod losuje znovu. V případě krajních míst v sektoru (A1 a například D14), takzvaných forhontů, nemůže závodník, který si v prvním závodě vylosoval forhont, vylosovat forhont i v druhém závodě. Závodník si ale, mimo forhontu, může dvakrát vylosovat stejné místo, například C5.

Časový program závodu je uveden v propozicích. Program je pevně dán a závodník se řídí signály, jichž je během závodu celkem šest. První signál je pokyn pro vstup závodníků do sektoru a zahájení přípravy, která trvá 120 minut. Druhý signál přichází po 55 minutách a znamená, že za pět minut začne kontrola krmení. Třetí signál následuje po hodině a padesáti minutách a označuje začátek desetiminutového krmení. Čtvrtý signál označuje začátek závodu. Pátý signál se ozve pět minut před koncem závodu a šestý signál označuje konec závodu. Signály se dávají dohodnutým způsobem, většinou troubením na klakson auta, ale je možné použít i výstřel či výbuch zábavné pyrotechniky, záleží na volbě organizátora.

Množství krmení je omezeno na 17 litrů pro tříhodinové závody a na 20 litrů pro čtyřhodinové závody. Krmení se předkládá v nádobách s vyznačeným objemem. Živé návnady a nástrahy jsou omezeny na celkové množství 2,5 litru, z toho maximálně 1 litr smějí být malé patentky. Velká patentka na háček se do celkového množství 2,5 litru nepočítá a předkládá se ke kontrole v samostatné odměrce o objemu 0,125 litru. Živé nástrahy je potřeba předložit ke kontrole v oficiálně schválených odměrkách.



Omezení délky prutu se týká závodních děliček a je stanoveno pro jednotlivé kategorie závodníků. Kategorie U14 má povolenu délku maximálně 10 metrů, kategorie U18, hendikepovaní a ženy mají povolenu maximální délku 11,5 metru, kategorie U23 a senioři mají povolenu délku maximálně 13 metrů. U závodů, na nichž se nerozlišují kategorie, například I. liga, smí všichni používat pruty dlouhé maximálně 13 metrů.

Je asi zbytečné zdůrazňovat, že každý zájemce o účast v oficiálních soutěžích by se měl podrobně seznámit se všemi pravidly a omezeními, která jsou v závodním a soutěžním řádu uvedena.

Autor: hraji - ®

Diskuse k článku (6 reakcí)

Přečteno: 15 103x
Průměrná známka: 1.31