Domácí výroba boilie ve velkém

- Přemet:-)

Rozhodně nechceme nikoho poučovat, jak vyrábět boilie, jelikož toho bylo již napsáno plno. Spíš bychom se s vámi chtěli podělit o naše strasti při honbě za kapry.



Párkrát do roka jezdíme na delší výpravy, většinou na relativně velké vodní plochy, kde je pořádný zákrm základem. Nepoužíváme partikl, pouze boilie a velké pelety halibut. Musíme proto válet takové množství boilie, kterým budeme schopni ukrmit případnou kladnou reakci ryb na námi předkládané dobroty. To znamená, že nás vždy čeká dřina v podobě desítek kil těsta připraveného k uválení a uvaření.

Tato fotoreportáž pojednává o výrobě koulí z 35 kg těsta.

Kdyby měl někdo nějaké zlepšováky, jak zefektivnit výrobu, budeme rádi, když se o ně s námi podělí, jelikož i přes veškerou mechanizaci, kterou používáme, je to pořádná otročina.

Takže hezky se usaďte a my jdeme makat…

Rozklepnutím cca 210 vajíček to začíná.

Naštěstí tohle je ještě ta příjemnější část.

Přidáme tekutou složku…

…a vše důkladně promícháme. My používáme dvoumetlový míchač na stavební směsi. Musíme míchat na pomalé otáčky, abychom si vajíčka neušlehali.

Skořápky nevyhazujeme, ale rozdrtíme je do vajíček. Jednak tím docílíme všude zmiňovaného „efektu křupnutí“, a hlavně pak snížíme objem bioodpadu.

Do připravených tekutých složek pomalu a za stálého míchání přisypáváme suchou směs. Tohle je nejhorší část přípravy těsta. Míchač nedokáže zamíchat směs úplně dokonale, takže musí přijít na řadu ruční práce a domíchání těsta do požadované konzistence.

Těsto je připravené k uválení. Pokaždé, když vidím v kádi tu strašnou hromadu těsta, říkám si, zda to máme vůbec zapotřebí. Pak si ale v hlavě promítnu ten skvělý pocit, když držíte v ruce kapra. Na ty galeje při výrobě boilie si pak už ani nevzpomenu.

Při vytlačování hadů nám pomáhá pneumatická vytlačovací pistole napojená na kompresor. Dříve jsme používali mechanickou pistoli, ale ta se hodí leda na pár kilo, nikoliv na takovouto hromadu. Za nějakou dobu už ani nevíte, čím byste měli pistoli zmáčknout, jelikož máte obě ruce v jednom ohni.

Výsledné kuličky jsou jako by právě vyjely z výrobní linky.

Na vaření používáme starý hrnec podložený kameny. Tím jsme si vytvořili provizorní varnu, která dokáže pojmout cca 4 kg boilií na jeden zátah. Oproti friťáku, který jsme používali před tím, je to pomocník k nezaplacení.

Tohle je již ta nejzábavnější část z celého nekonečného válení.

Doba vaření závisí od vaší starostlivosti o oheň.

No a výsledný efekt už zná každý. Bedýnky plné voňavého boilie připraveného k „naházení“ do vody.

Pak už jen doufáte, že vaše snaha nepřijde vniveč a ryby nebudou ignorovat návnady, které jste jim nachystali.

Výroba jako taková moc zábavná není, ale když víte, jak si celou záležitost zpříjemnit, určitě to nebude tak hrozné, jak to na první pohled může vypadat. S bráchou si při tom užijeme kromě práce a námahy i spoustu legrace. Je to taková generálka na výpravu, na kterou se často připravujete celé týdny i měsíce.

Doufáme, že vás naše fotoreportáž příliš nenudila a třeba vám i vnukla nápad či myšlenku na to, začít si válet boilie, byť z již připravené směsi a aminokompletu.

Takže závěrem – nebojte se toho a hrr na to!!

Přejeme všem úspěšnou letošní sezonu a těšíme se, že se snad budeme moct s vámi podělit o snímky svých úlovků.

Za CT Freedom vás zdraví

Přéma a Rejdy
Autor: Přemet:-) - ®

Diskuse k článku (110 reakcí)

Přečteno: 22 576x
Průměrná známka: 1.24