Je kaprové krmení opravdu na kapry?

- Redakce

Nedávno jsem nechtěně vyslechl rozhovor prodejce v rybářských potřebách s dealerem rybářských krmiv. Dealer nabízel zboží a mezi jiným i vnadicí směsi na cejny a plotice. Byl striktně odbyt s tím, že o tohle krmení není zájem. Občas si jej někdo koupí, ale prodává se především takové krmení, na jehož obalu je napsáno kapr a nebo kde je kapr alespoň vyobrazený.



To svědčí o oblíbenosti této ryby, ale je to opravdu tak, že se na kaprové krmení loví jen kapři a například na cejnové cejni? Každý si odpoví celkem snadno, že ne. Co tedy vede rybáře k tomu, aby kupovali kaprové vnadicí směsi? Působí alespoň trochu selektivně a dávají větší šanci na ulovení kapra?



Podle všeobecných zkušeností to může být právě naopak, pokud se bavíme o směsích typu pětikilový kbelík za stokorunu. A právě tyhle směsi jsou pro obchody opravdové rito. Prodají se jich ne metráky, ale tuny. Důvodem je jednoznačně příznivá cena a také to, že spotřebitel prostě věří tomu, co je napsáno na obale. K tomu, aby ke směsi zahořel důvěrou a láskou, mu stačí to, že s její pomocí uloví nějaké ty právě vysazené kapříky a k tomu občas i nějakého lepšího mírového. V očích takového rybáře tato směs splnila to, co měla, celkem beze zbytku. V drtivém procentu případů se používá do krmítek typu srkačka a v tomto případě se moc takových ryb, jako jsou malé plotice a cejni, nechytí. Příliš velké háčky to téměř vylučují. Jestliže ale tuto směs použije při plavané nebo při chytání s feederovým krmítkem, tedy pokud se vám ji podaří správně provlhčit a doplníte ji masnými červy, pak budete chytat jakékoli drobné ryby jako na běžícím páse.



Pak zde máme kaprové směsi mnohem dražší. Tady už se cena pohybuje v rozmezí 90–150 korun za jeden kilogram. Tyto směsi bývají často označovány jako závodní, ale to není až tak úplně pravda. V každém případě se jedná o směsi vyšší kvality. Většina použitých komponentů prochází tepelnou úpravou a levný šrot nahradily oplatky a drcená semena. Především díky tomu tyto směsi tak brzy nekvasí v teplém počasí. Mnohem lépe se s nimi pracuje a ve vodě se dobře rozpadají. Jsou mnohem vhodnější i do feederových krmítek než směsi levné. Bohužel ani ony nejsou nijak selektivní, přestože obsahují celkem spolehlivé a osvědčené kapří atraktory. Pocit selektivnosti můžete mít ve chvíli, kdy vám do krmení najedou nasazení kapři, a nebo na soukromých revírech, kde kapři dokážou vytlačit drobnější ryby z loviště. Některé tyto kaprové směsi jsou naprosto skvělé speciálně na velké cejny a také na parmy. Velkým kaprovitým rybám vyhovuje hrubší směs doplněná semeny a zajímavě lehce vonící rybí moučkou. Proto se na některých vodách, kde jsou velcí cejni, při závodech míchá směs na kapry a nebo se jí část do cejnové směsi přidává.

Směsi typu Method Mix patří ke kaprům zcela neodmyslitelně. Pohybují se v podobné cenové kategorii jako směsi předešlé, ale bývají ještě hrubší a někdy i nutričně postavené ještě výše. Jsou poměrně lepivé, ale ve vodě se rychle rozpadají. To je předurčuje k tomu, aby se staly dokonalým nosičem většího množství partiklu na loviště, a také do větších kaprových krmítek. Velmi oblíbenou směsí je směs s příchutí halibuta. Teprve tyto směsi, když je správně připravíte, mohou v jistém ohledu působit selektivně. Jestliže je dostatečně dlouho vlhčíte, nebudou žádné částečky vzlínat a také díky rybí příchuti není pro drobné rybky nijak zajímavá. To ale opět neplatí pro velké cejny. Na některých vodách jim nemůžete předložit nic zajímavějšího.



Snad jediné směsi, které na kapry skutečně cílí, jsou směsi typu Stick Mix. Směsi Stick Mix jsou primárně určené do PVA materiálů a předkládají se výhradně jako malá a velmi výrazná porcička návnady, která má za úkol upozornit kapra na nástrahu, která leží v její těsné blízkosti. V žádném případě neslouží pro rozkrmení loviště, ale k lovu na návnadovém koberci z pelet nebo hrubého partiklu. Malé ryby nejeví zájem o tuhle malou porci silně páchnoucí návnady a nezajímá je ani tvrdá nástraha ležící poblíž. Ve feederovém pojetí tohoto lovu kaprů byly PVA materiály nahrazeny maličkým otevřeným krmítkem Method feeder. To, že se tato krmítka plní kdečím, jejich účinnost velmi snižuje, ale to je jiná věc. A důvod? Hlavní příčinou je zřejmě cena směsí, které patří k těm nejdražším na trhu. To, co za ně utratíte, ale jistě nikoho nepoloží, protože směsi potřebujete jen velmi málo.



Co z toho doopravdy vyplývá? Kaprových směsí je mnoho a není směs jako směs. Některé jsou kaprové jen podle nápisu či obrázku, jiné fungují bezvadně, ale mají nicneříkající název. Přesto se budou stále prodávat ve velkém především levné výrobky bez ohledu na výsledek, protože drtivé většině nejde o zábavu a zážitky s pěknými rybami, ale o něco úplně jiného.



Možná to tak vyznívá, ale netvrdím, že jsou levné směsi k ničemu. Pro mnohé rybáře jsou tyhle směsi i jedinou možností s ohledem na finanční situaci. Určitě však není od věci podpořit tyto řekněme základní směsi něčím kvalitnějším nebo vyzkoušet něco zcela jiného. Tady více než kde jinde platí, že méně znamená více, zvláště pokud se jedná o cílený lov.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (105 reakcí)

Přečteno: 16 917x
Průměrná známka: 1.58