Feeder v detailu 2 - Správný tvar háčku

- Redakce

Není háček jako háček. Byť jsou si hodně podobné a mezi některými jsou vizuální rozdíly jen minimální, je mezi nimi velký rozdíl. Háček je sice jen taková drobnost, ale o tom, zda rybu zaseknete a úspěšně zdoláte, rozhoduje velkou měrou právě on. Proto nelze výběr háčku v žádném případě podcenit.


Háčky úzké


Háčky široké

Velikost háčku ponecháme zatím stranou, ale podívejme se na jeho tvar, který vždycky hraje velmi důležitou roli. Obecně je známo, že háčky otevřenější a s kratším raménkem jsou vhodné na nástrahy rostlinného typu a háčky užší s delším raménkem pak na lov s živočišnými nástrahami. Při lovu závodním feederem je nástrahou číslo jedna masný červ, následuje hnojáček, kukla a velká patentka. Občas se nastraží i zrnko kukuřice. Logicky z toho vychází používání háčků s delším raménkem.

Jenže skutečnost je trochu jiná. Závodníci během lovu zkouší různé varianty nástrah. A kombinace masného červa, hnojáčka a kukly na úzkém háčku moc nesedí. Stejně tak kombinace jednoho zrnka kukuřice a masného červa vyžaduje háček širší. Stejně tak je nutné použít širší háček, jestliže lovíte na víc než na tři masné červy. Při tak objemném soustu je úzký háček neúčinný. Na dva červy je skvělý a hodí se vždycky, když chytáte ryby s menšími tlamkami. Budete-li se snažit o lov s kombinovanými nástrahami na nevhodném háčku, nikdy nebude stoprocentně úspěšní. Ale to přece chcete! Nezbývá tedy, než mít připraveny obě varianty háčků – jak úzké, výhradně na lov s jedním nebo dvěma masnými červy, tak i širší, na kombinované nástrahy. A to všechno pochopitelně v různých velikostech.


Masní červi na úzkém háčku


Chumel červů na širokém háčku

Možná se vám bude zdát všechno trochu přehnané a nemáte chuť do výměny háčku, protože se vám zdá být ten váš dobrý. Ale dobrý znamená pouze průměrný. Chcete-li být lepší, musí to být výborné a to vyžaduje práci. Práci během závodu, hledání toho nejlepšího, protože jen potom můžete být nejlepší. Jestliže nemůžete zaseknout a ryby vám padají, hledejte mimo jiné příčinu především ve tvaru háčku a také v jeho velikosti.

S velikostí háčku samozřejmě souvisí i velikost nástrahy, ale o té až příště.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (26 reakcí)

Přečteno: 17 360x
Průměrná známka: 1.55

NFeeder v detailu 3 - Velikost nástrahy

Poměr mezi velikostí háčku a velikostí nástrahy je nesmírně důležitá věc.

NFeeder v detailu 1 - Uzel na háčku

Je to k neuvěření, ale chybovat se dá už při přivázání háčku.