Feeder v detailu 1 - Uzel na háčku

- Redakce

Jednou s feederem začnete a časem se dostanete na takovou úroveň, že se rozhodnete poměřit své síly s ostatními. Pak možná přijde první zklamání. Úspěch se nedostavil, přestože jste si tolik věřili. Začnete pátrat po tom, kde se stala chyba, a je naprosto přirozené, že ji budete hledat v zásadních věcech. Jenže tam ji s největší pravděpodobností nenajdete. Dnešní závodníci se totiž od sebe prakticky nijak neliší. Jejich vybavení je špičkové, vnadicí směsi na úrovni. Liší se jen malými detaily a ty nakonec rozhodnou o tom, kdo si ze závodu vavříny odnese a kdo ne. Kupodivu se dělají chyby ve zcela základních věcech, které by měly být naprostou samozřejmostí.

Podívejte se, zda neděláte chybu právě zde. Je to k neuvěření, ale chybovat se dá už při přivázání háčku. Nesprávné přivázání má za následek špatné zasekávání, padání ryb a v závodě ztracená ryba vás pak může pořádně mrzet. Při lovu feederem se používají háčky s lopatkou i s očkem. Je úplně jedno, jaký způsob vázání použijete, ale zásada je taková, že vlasec vedoucí směrem k prutu vždycky směřuje z vnitřní strany háčku. Jedině tak totiž může vlasec vyvíjet účinný tlak na raménko háčku a pomáhat tím při zaseknutí a správném držení háčku v tlamě ryby. To, že musíte uzlík vždycky namočit nebo naslinit před dotažením, snad ani není třeba připomínat. Stejné je to při použití háčku s očkem. Takový háček vážeme stejně, jako by to byl háček s lopatkou, ale nakonec provlékneme vlasec očkem tak, aby vycházel z jeho vnitřní strany. Háčky s očkem svádí k tomu, abyste je vázali přímo do očka. Je to pohodlné, rychlé, ale je to to nejhorší, co můžete udělat. V podstatě je to stejné, jako kdybyste uvázali háček s lopatkou a vlasec směřoval z vnější strany háčku. Síla pomáhající zatlačit na raménko háčku tu chybí.


Špatně uvázaný háček s lopatkou


Správně uvázaný háček s lopatkou


Špatně uvázaný háček s očkem


Správně uvázaný háček s očkem

Možná to vypadá jako hloupost, ale věřte, že tím to všechno teprve začíná, protože než háček skutečně uvážete, je nutné zvážit, který to bude. A že jich je! Ale jak vybrat správný háček, poradíme až příště.

Autor: Redakce

Diskuse k článku (140 reakcí)

Přečteno: 28 429x
Průměrná známka: 1.51

NFeeder v detailu 4 - smyčka

Některé dobře uvázané uzly vlasec opravdu neoslabí a při zátěži vlasec praskne kdekoli, jen ne v takovém uzlu.

NFeeder v detailu 3 - Velikost nástrahy

Poměr mezi velikostí háčku a velikostí nástrahy je nesmírně důležitá věc.

NFeeder v detailu 2 - Správný tvar háčku

Háček je sice jen taková drobnost, ale o tom, zda rybu zaseknete a úspěšně zdoláte, rozhoduje velkou měrou právě on.