U svěráčku - „Rhyacophila Barbus Tungsten“

- Ála Richie

Pro květnový díl rubriky „U svěráčku“ jsem si pro vás vybral svůj oblíbený říční vzor mušky určený především pro parmy. Jedná se o typ mušky, která by měla imitovat přirozenou potravu ryby, kterou jsme si zvolili za svůj cíl. V tomto případě se jedná o mou napodobeninu volně žijící larvy chrostíka Rhyacophila.




Larvy chrostíků Rhyacophila si nestaví žádné schránky, živí se dravě a svou potravu loví aktivně. Můžeme je nalézt, když obrátíme kameny prakticky v každém čistém a dobře okysličeném toku. Larvy mají typické vlastnosti – je jimi velikost a zelená barva odlišná od ostatních druhů larev chrostíka. Tyto znaky je důležité zachovat a co nejlépe je přenést do realizace naší napodobeniny.

Jak jsem již v úvodu zmínil, tento vzor mušky nejraději používám na lov parem v hlubších tazích a proudech. Muška by samozřejmě byla vhodná i k lovu jiných druhů ryb, které se larvami Rhyacophila nepochybně živí, ale v podmínkách, kde nejčastěji lovím, není třeba používat metod, jako je „těžba“ dna tungstenovými nymfami. Proto se v tomto ohledu ani dál rozepisovat nebudu!




Způsob lovu a výbava

Když chytám parmy na tuto mušku, velice rád používám na návazci pouze jednu větší nymfu Rhyacophila Barbus Tungsten, neboť wolframový korálek stáhne samotnou nymfu dostatečně hluboko. Pokud chytáme v početnějším hejnu ryb, do jakých se parmy s oblibou shlukují, vyhneme se tak neúmyslnému podsekávání vlivem dalších přívěsných mušek na návazci, což v žádném případě nechceme. Z hlediska sportovního rybolovu a etického přístupu k rybám to ani nesmíme dopustit!

Takto máme jistotu, že budeme chytat pouze ty ryby, které nám o mušku evidentně stojí a nasávají ji do svých úst se záměrem nakrmit se naším předloženým soustem.

Výborná a ideální metoda pro lov s touto muškou je tzv. krátká nymfa (Czech nymph) proti vodě. Já mám ale svůj mnohem oblíbenější styl lovu s jednou muškou na návazci a ten jsem si pro sebe nazval „Pseudonovozélandský styl“. Návazec při něm umisťuji na pěnový (polycelon) indikátor, který mohu kdykoliv posunout podle hloubky, ve které se ryby pohybují, aby nymfa driftovala velice těsně nade dnem nebo se po něm kontrolovaně povalovala. Takto zhotovený indikátor lze nahradit právě velkou suchou muškou (Novozélandský styl), která ovšem tungsten ve své hloubce udrží. Nejlépe k tomu poslouží mušky typu foam bugs, foam hoopers. Jsou to nepotopitelné mušky z vysoce porézní pěny, které jednou částí návazce přivážeme klasicky za očko háčku a druhou částí návazce – tou, na které máme naši nymfu – je přivážeme za oblouček háčku suché mušky. V případě, že se indikátor či „pěnový brouk“ zastaví, popřípadě potopí, ihned sekám a jistím tak stav své nástrahy.

Parma je urputný a silný bojovník, který dává do souboje všechny své síly! To musíme mít na paměti, a pokud chceme parmy cíleně lovit, musíme se na to náležitě připravit. Nejlépe se k lovu parem hodí pruty kategorie 4-6wt, neboť nikdy nevíte, na jak velký kus můžete narazit. A pokud snad o těch největších kusech víte, bylo by nezodpovědné vybavení podcenit. Osobně používám také silné vlasce od průměru 0,20 mm a silnější, které většinou nedovolí, abychom parmu nechtěně „pustili k vodě“ i s naší muškou!

A jak jsem s postupem času zjistil, a mí přátelé mi to taktéž potvrdili, ryby (ty větší) bojují na silnějším náčiní mnohem více a urputněji než na náčiní jemném, které jim neklade žádný odpor!




Používaný vázací materiál

Háček: Na tento typ nymf používám s velkou oblibou bezprotihrotové háčky s označením H330BL bronze ve velikosti č. 8. Jedná se o typ, který přesně odpovídá tomuto účelu. Není to typický „gammarusový“ háček s velkým prohnutím obloučku, a tak muška navázaná na tento typ háčku dokonale napodobuje tvar larvy Rhyacophila. Háček je mírně prohnutý a napodobuje aktivní pohyb, nemá však ostré zahnutí, typické pro blešivce. Proto tento typ háčku nejčastěji používám k napodobování volně žijících dravých larev chrostíků.

Jako alternativu lze použít háčky nesoucí označení H300BL black nickel č. 8–12, které si ovšem ve svěráčku mírně rovnám, aby tvar nymfy nebyl příliš „blešivcový“.

Hlavička: Hlavička v podobě tungstenového korálku je na mušce stěžejním prvkem!

Osobně jsem se dlouho používání tungstenových hlaviček vyhýbal, ale jakmile jsem se více zaměřil na lov parem a dalších ryb dna a hlubokých proudů, došlo mi, že to bude nejlepší a nejrychlejší cesta, jak se k těmto rybám dostat. Parmy jsou ryby silných proudů, ve kterých oškrabávají z kamenů všechny možné vodní organizmy a larvální stádia hmyzu. Tungstenové korálky, vyrobené z wolframu, který je jedním z nejtěžších kovů, nám pomohou zatížit mušku tak, aby co nejrychleji propadla vodním sloupcem a dostala se přímo na dno, ke krmícím se rybám. Zároveň můžeme vázat mušky štíhlé, které ryby přijímají s větší důvěrou a ochotou, neboť se tak vyhneme zatěžování olověným drátkem do samotného tělíčka mušky.

Velikost a typ korálku volím podle různých podmínek, mezi jiným také podle velikosti vlastní mušky a hloubky proudu (průměr tungstenu od 2,5 mm do 4 mm), dále podle čistoty vody (zlaté, stříbrné, měděné, černé, matné tungsteny). A pak také podle toho, zda je muška přírodní, nebo má naopak divočejší vzory – typy tungstenu round+ či diamond+, které jsou na povrchu tvořeny malými ploškami, jež odrážejí světelné paprsky stejným efektem jako disko koule, dále fluorescenční barvy jako orange, chartreuse, pink atd. Možnosti jsou opravdu velké! Důležité však je, jak zkombinujeme své znalosti revíru s požadavky ryb na naši mušku.

Zmínil bych ještě to, že když použijeme tungstenový korálek, přenese se celá hmotnost mušky do hlavičky, takže muška by měla poskakovat po dně háčkem vzhůru. Neodvážím se ale tvrdit, že tento efekt zamezuje vázkám, neboť mé zkušenosti jsou opačné a lov s tungsteny na zanešeném dně je celkem nákladná záležitost! :)

I když jsem použití tungstenových nymf zmínil jako výbornou možnost, jak se dostat k rybám hluboko a rychle, rozhodně nejsem pro rozsáhlé celoplošné používání tohoto typu mušek. Jak to tak bývá, dobrý nápad ve špatných rukou je vždy dílem zkázy, což rozhodně nepodporuji, takže na tungstenové mušky se snažím chytat co nejméně, nebo pouze tehdy, když nezbývá jiná možnost. Účelem je vždy pouze zachytat si, nikoliv vydrancovat celý revír!

Nit: Používám elastické tenké nitě, nejlépe stejné barvy, jako je dubbing tělíčka. V tomto případě je výbornou volbou vázací nit Hends s označením Tying thread VNE 204 ELASTIC v síle 0,08 mm.

Tip/štěty: Tip vážu z olivově zbarvených pírek koroptve. Jednotlivé větvičky oderu ze stvolu (ostnu pírka) a vytvořím drobný snopeček, který dokonale imituje zadeček larvy Rhyacophila. Dále jako efektní tip slouží zastřižený hřbítkový materiál, který překrývá přírodní „štěty“ a plynule na ně navazuje.

Tělíčkový dubbing: Velice vhodný je materiál z vodních zvířat – ondatra, norek, tuleň… Dubbing z vodních zvířat má, jak už jsem dříve napsal, ve vodě výborné vlastnosti (lom světla) a pro ryby působí velice přirozeně. Pokud nemáte takovýto dubbing, velice dobře vám poslouží jemný dubbing z králíka, kterého mají i vazači začátečníci vždy dostatek, neboť je všude k dostání a jedná se o základní dubbing na vázání bobšů a nymfiček.

Řešíme-li barvu materiálu pro tělíčko larvy, mysleme na to, že napodobujeme konkrétního živočicha typických barev. Velice rád proto používám různé olivové odstíny od velice světlé po temně zelené barvy. Někdy je výbornou a překvapivou volbou i fluorescenční zelená.

Hřbítek: Splétaná stuha s označením Pearl Scudback (Braidback) barvy green či peacock je výborná pro napodobení hřbítku volně žijící larvy chrostíka. Jako přirozenější alternativu používám i kombinaci silné lametky s temně zeleným Bodystretchem či vinylovým páskem, který ji překrývá. Po namočení vytváří takto navázaný hřbítek zajímavé efekty „tlumené“ lametky. Vázací postup se ale u tohoto typu hřbítku liší od postupu na fotografiích, tedy od pořadí typického pro vázání klasických českých bobšů.

Kroužkovací drátek: Nejraději kroužkuji tělíčko mušky barevnými drátky Colour Wire, v tomto případě zlatým o průměru 0,18 mm, ale můžeme použít i drátky zelené, černé, hnědé, které vytvoří dojem segmentovaného tělíčka larvy Rhyacophila.

Nožičky: Totožný materiál jako u „štětů“, tedy pírko koroptve obarvené na olivovo.

Hruď: Na hruď používám vždy drsnější a tmavší materiál než na samotné tělíčko. V tomto případě se jedná o mix tmavě olivového zajíce s olivovým tuleněm, ale je samozřejmě možné použít i jiný, hrubší materiál, obsahující větší množství pesíku, např. dubbing nutrie, vačice, samotný tuleň atd.

Lak: Materiál nutný ke zpevnění mušky v jednotlivých mezikrocích.




Popis vázacího postupu


Krok 1: Na bezprotihtovoý háček H330 BL si navlékneme zlatý 3,5 mm velký tungstenový korálek s označením diamond+ . Před tím, než korálek přisunu k očku, si vždy těsně za očko kápnu malé množství vteřinového lepidla, které korálek decentně fixuje k háčku a zamezuje tak jeho protáčení, které by mohlo při lovu negativně působit na konstrukci mušky a celou ji narušit. Raménko háčku pokryjeme jemnou vrstvičkou laku, do které navineme „zelinkavou“ vázací nit. S ní se přesuneme až k obloučku.



Krok 2: V této fázi přichytíme krátký snopeček vytvořený z jednotlivých větviček pírka olivové koroptve. Peří zafixujeme po celé délce háčku a s nití zůstaneme přibližně v hrudní části mušky, kde jsme připraveni na následující krok.



Krok 3: K háčku přiložíme zlatý drátek, který pevně přichytíme vázací nití k raménku háčku. Takto zafixovaný drátek přetřeme jemnou vrstvou laku, který se vpije do vázací nitě, celou mušku nám opět zpevní a vytvoří stabilní základ, na který můžeme „stavět“ další vrstvy tělíčka nymfy.



Krok 4: V tomto kroku si nadubbujeme tělíčko, ovin za ovinem, ze světle (krémově) zeleného dubbingu králíka. Na nit nanášíme střední množství dubbingu, aby nám nevzniklo příliš silné tělíčko, což ryby odrazuje. Parmy mají velice rády štíhle nymfy! Nymfám s příliš silným a hutným tělíčkem nedůvěřují a doslova se jim vyhýbají, i když by pro ně měly znamenat vydatnější sousto. Proto to s množstvím dubbingu nikdy nepřehánějte!



Krok 5: V hrudní části mušky si „naplacato“ přichytíme světle zelený hřbítkový materiál Pearl Scudback (Pearl Braidback) v barvě Olive green.



Krok 6: Takto přichycený hřbítkový materiál chytneme za volný konec a napneme jej přes vrchní část tělíčka mušky. Druhou rukou uchopíme zlatý drátek, kterým pravidelně kroužkujeme vytvořený hřbítek z Pearl Scudbacku. Ve chvíli, kdy pokročíme až do hrudní části, kroužkovací drátek zafixujeme vázací nití a zbytek odstřihneme. Zastřihneme také zbytek hřbítkového materiálu Pearl Scudback na délku původních „štětů“ a splétanou stuhu roztřepíme. Vznikne tak neodolatelný střapeček doplňující olivovou koroptev. Dubbing pod vytvořeným hřbítkem rozčešeme suchým zipem a pinzetou z něj vytaháme hrubší části srsti, pesíky.



Krok 7: Vytvoříme nožičky larvy ze stejného materiálu, jaký jsme použili na „štěty“, z olivové koroptve. Dejte pozor, aby nožičky byly souměrné na obou stranách nymfy, ne jen na té straně, kde je přivazujete.



Krok 8: V poslední fázi vázacího postupu si nadubbujeme do smyčky směs tmavě olivového zajíce s olivovým tuleněm. Hruď vyčešeme suchým zipem a její objem zredukujeme pinzetou. Do dubbingu můžeme přidat menší množství Spectra dubbingu stejné barvy. Já však tuto mušku považuji za dosti atraktivní díky kombinaci doposud použitého materiálu, takže se v rámci dubbingu snažím využívat pouze přírodní srsti přírodních barev, které vyváží blýskavost použitého umělého materiálu (hlavička, hřbítek). Mušku ukončíme několika ztracenými uzly v záhlavové části. Malou kapkou laku uzly zafixujeme a Rhyacopila Barbus Tungsten je hotový k použití!

Slovo na závěr

Doufám, že si vázání mé mušky Rhyacopila Barbus Tungsten užijete stejně jako samotný lov s ní a že vám přinese řadu krásných zážitků a zkušeností. Rovněž doufám, že se o své zážitky podělíte s dalšími slušnými rybáři, kteří nechodí k vodě jen pro maso, ale právě pro ty neopakovatelné momenty!

Catch & Release Forever!




Autor: Ála Richie - ®

Diskuse k článku (22 reakcí)

Přečteno: 13 455x
Průměrná známka: 1.15

NU svěráčku - „Carp Tuty“

Carp Tuty jsem pro tyto účely začal vázat ve větších velikostech, neboť kapry je nutné zaujmout ihned po dopadu mušky do jejich teritoria

NU svěráčku - „Gentle Sparkler“

Tentokrát jsem si pro vás připravil vzor mušky s celoročním použitím, který je velice typický a oblíbený pro lov na jezerech v Anglii.

NU svěráčku - Winky Ghost

Nastal čas, kdy většina muškařů uzavřela svou letošní sezonu a dala rybám zasloužený čas klidu a odpočinku pro načerpání nových sil na zimu.

NU svěráčku - Little Booby Boy

Podzim je pro muškaření neobvykle krásné období. Příroda se barví do překrásných odstínů, voda nabývá čistoty křišťálu a ryby se připravují na dlouhou zimu vydatným krmením pro doplnění síly a energie.

NU svěráčku - Beadheart Cactus

Pro další epizodu našeho vazačského seriálu jsem zvolil svou naprosto nejoblíbenější mokrou mušku.

NU svěráčku - Cheeky Devil Matuka

Předmětem dnešního článku bude můj favorit mezi drobnými a střízlivými vzory říčních streamerů, které svou celkovou lehkou konstrukcí mohou být použity jako větší mokré mušky.

NU svěráčku - Goldhead Chenille Bloodhound

Dnes jsem si pro vás vybral oblíbený vzor lury/stremeru, mou jezerní variantu nesmrtelné klasiky jménem Wooly Bugger.

NU svěráčku - Grey Knight

Pro první díl nové rubriky jsem vybral svůj oblíbený vzor streameru.