S červíky na kapříky

- fotojakes

Sezona nám pomalu začíná, ale voda je ještě dost studená, a tak lov kaprů a kaprovitých ryb všeobecně není tak jednoduchý jako v létě, protože ryby ještě nepřijímají tolik potravy. V tomto období rád používám živočišné nástrahy. Po mnoha zkušenostech, a to nejen na jaře, ale také uprostřed zimy, jsem zjistil, že bílým červům se nevyrovná žádné krmení, a nástrahy jako pelety, kukuřice či boilie. Čím to je, je jen těžko soudit, ale mně se to mnohokrát potvrdilo. Chvilku mi trvalo, než jsem se k této nástraze po letech vrátil, tedy alespoň při lovu kaprů na položenou, protože jsem v to neměl důvěru. Po mnoha trápeních během předešlých zim, kdy jsem se snažil ulovit kapra na sněhu, jsem zkusil na jeden prut dát i červy, a ono to zafungovalo. Proto jsem je začal v zimě a na jaře používat. Rozhodně to není nic nového, ale poslední dobou sleduji, že tuto nástrahu lovci kaprů značně opomíjí.


Mrazivé ráno je ideální chvíle k nasazení červíků.

Výběr revíru a místa

Časně z jara je lepší volit revíry, kde je početnější obsádka, abychom měli větší šanci na záběr, když ryby ještě nejsou tolik aktivní. Pravda, pokud chci lovit jen kapry, mohu mít na některých revírech problém, pokud použiju tuto nástrahu. Především je to na vodách, kde se hojně vyskytuje okoun nebo sumeček americký. Ti atakují naši nástrahu ihned po dopadu do vody a nepustí k ní ostatní ryby. Za určitých okolností může být problém i s bílou rybou, to když je jí v revíru mnoho. Na druhou stranu v této fázi sezony mě potěší i jiné ryby na háčku, i když vždy doufám, že se lapne nějaký pěkný kapřík.


Mé oblíbené malé propadliny, které jsou velmi zajímavé tím, že každá z nich má svou specifickou obsádku, a to díky tomu, že tam nikdo nic nevysazuje a voda žije svým vlastním životem.

Jaké zvolit místo na vybraném revíru, to už záleží především na aktuálních místních podmínkách. Všeobecně budou dobrá mělčí místa, která se rychleji prohřívají a díky tomu se zde rychleji rozvíjí přirozená potrava ryb. Já osobně volím většinou místa poblíž břehu a překážek nebo vodních rostlin (i když těch je ve vodě touto dobou ještě málo). Tady se ryby často vyskytují a především zde vyhledávají potravu, což je naše příležitost. Samozřejmě každá voda je jiná a ne všude bude toto pravidlo platit, proto se na jaře zaměřte spíše na vody, které znáte a o kterých víte, kde se ryby krmí a pohybují.


Krásná zátoka plná překážek a lemovaná rákosem je mou jasnou volbou po celý rok, ale především na jaře.

Prezentace nástrahy a krmení

U prezentace této nástrahy máme několik možností. První z nich je asi nejobvyklejší, a je to napíchnutí několika červů na samotný háček. Používám ji především při plavané, kdy mám větší přehled o případném záběru a mohu mnohem rychleji reagovat. Při položené mám červy raději mimo háček, tedy na vlasu. Tady je asi nejjednodušší použít takzvaný Maggot klip, tedy ocelový kroužek ze slabého drátu s hrotem. Tento kroužek uvážete na vlas a na něj poté napícháte potřebný počet červů. Tyto klipy se dají koupit v různých velikostech. Na ty nejmenší se vejde přibližně do osmi červíků, na střední kolem 15, což mi vyhovuje. Větší typy už jsem nezkoušel.


Při chytání na červíky se nechytají jen kapři.

Mnoho revírů, kde chytám, má na dně velkou vrstvu jemného jílového bláta, proto se snažím červíky přizvednout tak, aby je háček nezatáhl do dna. K tomu používám plovoucí boilie, které rozpůlím a dám na vlas pod klip. Docílím tak toho, že červi se budou hýbat viditelně těsně nade dnem. Zrak kapra bych v tomto období rozhodně nepodceňoval, jelikož voda je ještě dost čistá a pohybující se návnada a nástraha může netečnou rybu vyprovokovat k záběru.

Protože ryby se v tomto období krmí méně, snažím se místo nepřekrmit, a pokud je to možné, krmím jen něco málo přímo k nástraze pomocí PVA nebo krmítka. Jako krmení volím buď samotné červy v PVA sáčku, nebo přidávám nějaké krmení do krmítka. Krmení do krmítka volím pevnější, aby v krmítku pořádně drželo a nerozlétlo se hned po dopadu na hladinu. S úspěchem jsem takto používal i vlastní těsto na boilie, které v krmítku vydrželo i několik náhozů. Těsto na boilie dělám stejně, jako kdybych chtěl dělat boilie, jen ho neuvařím, ale nechám ho v surové podobě. Díky vejcím vydrží obalené na kuličce boilie nebo v krmítku velmi dlouho a voda ho bude rozpouštět mnohem pomaleji. Rozpouštění se dá ještě zpomalit přimícháním oleje, ale to už se hodí spíše do teplé vody.


První kapřík loňské sezony zabral na červíky s kouskem pop-up a těstem na boilile v krmítku. Bohužel na místních rybách se hodně podepisují kormoráni.

Návazec a PVA

Návazec používám velmi jednoduchý, z měkké 15–20 librové šňůrky a malého háčku, třeba jako Wide Gape velikosti 8 nebo 10. Místo vlasového rovnátka použiju silikonovou hadičku asi jeden centimetr dlouhou. Je sice mnohem pracnější ji přes očko háčku navléknout, ale po naslinění to jde. Také nesmím zapomenout na broček o váze 0,5–0,8 gramu asi tři centimetry od háčku. To kvůli správnému natočení háčku do kapří tlamky. Nejčastější montáž, jakou používám, je s polofixovaným inline olovem kolem 80 gramů, ale občas, když jsou ryby příliš plaché, použiju průběžnou montáž s malým olůvkem, abych je nevyplašil.


Na vlas hotového návazce navléknu cca polovinu 10–12mm plovoucího boilie a místo zarážky navléknu Maggot klip. Aby mi boilie po vlasu nejezdilo, udělám na smyčce dvojitý uzlík, který se zatáhne do boilie, které pak lépe drží na svém místě.



Kdo někdy zkusil navlékat červíky na tento titěrný kousek drátu, dá mi za pravdu, že dostat jich na ten kroužek víc není vůbec jednoduché. Problém jsem vyřešil pomocí peánu, kterým kroužek udržím, a bez problémů můžu navlékat červíky.



Červíků navléknu, kolik se jich tam jen vejde, ale tak, aby plovoucí boilie stále plnilo svůj účel.



Když mám návazec s nástrahou připravený, vložím jej do PVA sáčku a háček zapíchnu do stěny sáčku tak, aby držel na svém místě.



Sáček naplním červíky zhruba do tří čtvrtin, nahoře zatočím a slinami zalepím. Takto připravený návazec s krmením v PVA sáčku se mi určitě nezamotá, takže mám jistotu, že bude na dně ležet, jak má.



K PVA materiálům musím podotknout, že je třeba si vyzkoušet, jak pracují především ve studené vodě, abychom se nedivili, když po několika hodinách bez záběru vytáhneme scvrklý PVA sáček, který obalil celý háček a dále už se nerozpouštěl. Před použitím PVA si jeho rozpustnost vždy zkouším v aktuálních podmínkách, protože nejen teplota, ale i stáří materiálu a chemické složení vody v revíru mají na rozpustnost PVA vliv.


Doporučené náčiní

Vybavení by mělo být oproti běžnému lovu kaprů na boilie celkově jemnější. Prut stačí s křivkou kolem 2 lb, nebo feeder, střední naviják, a co je důležité, vlasec přibližně v síle 0,20–0,25 mm. V čisté vodě je síla vlasce velmi důležitá, protože ryby ho snáze zpozorují a vycítí nebezpečí, což se projeví na počtu záběrů. Prut a naviják moc řešit nemusíte, prostě použijte to, co máte k dispozici, a je jedno, zda to bude klasický prut na kapry, nebo nějaký těžší feeder.


I takovým kaprům chutnají červíci.

Závěrem

Tato nástraha a metoda lovu asi nebude pro zaryté zastánce boilie, ale rád bych připomněl, že i mnoho známých kaprařů Evropy sahá po přirozených nástrahách, jako jsou žížaly, červi a podobné potvůrky. Jediné, co vidím jako negativum, je přílišná atraktivita této nástrahy pro mnoho jiných a v danou chvíli často nežádoucích druhů, které prostě chytat nechceme. Nebojte se zkoušet podobné nástrahy a krmení, vždyť právě ty jsou pro ryby nejpřirozenější, a proto v ně mají největší důvěru.



S pozdravem Petru zdar

Autor: fotojakes - ®

Diskuse k článku (52 reakcí)

Přečteno: 26 475x
Průměrná známka: 1.3