U svěráčku - Winky Ghost

- Ála Richie

Úvod:

Nastal čas, kdy většina muškařů uzavřela svou letošní sezonu a dala rybám zasloužený čas klidu a odpočinku pro načerpání nových sil na zimu. Ovšem jak každý správný nadšenec našeho krásného sportu ví, rozhodně tím pro nás nic nekončí, ale naopak začíná. Jedná se o období, kdy se začínáme připravovat na sezonu nadcházející. Pečlivě ukládáme a hýčkáme své vybavení a děkujeme mu za odvedenou práci a hlavně za radost, kterou nám přineslo při zdolávání úlovků. Dovazujeme úspěšné vzory mušek a vymýšlíme nové - v našich očích zaručeně úspěšnější, než na které jsme doposud chytali. Prohlížíme si fotky a vzpomínáme na krásné chvíle strávené u vody a těšíme se na sezonu nadcházející, do které si dáváme různá předsevzetí a určujeme mnohdy nesplnitelné cíle. Toto vše patří do etapy muškařova života, kterou osobně nazývám „zimní horečkou“, jež má vzrůstající tendenci, čím více se blížíme staronovému vstupu do proudu řeky či příchodu na břeh jezera při ranním rozbřesku.

Při vzpomínání na uplynulou sezonu jsem si vybral svůj další oblíbený autentický vzor streameru, který mi přinesl řadu krásných zážitků jak při letním chytání velkých zuřivých tloušťů z belly – boatu v podjezí, kteří brali s hlučným zalovením mušku takřka na hod, tak při podzimním přemlouvání náladových dravců k záběru na velké proudné řece. Jak jsem napsal, jedná se o autentický vzor, čili při jeho vývoji jsem vycházel z konkrétních druhů drobných rybek, jež jsou pro dravce dominantní složkou jeho jídelníčku. Vedle věrohodné imitace jsem se snažil také začlenit do mušky prvky, které co nejvíce vydráždí cílenou rybu k útoku. Tyto prvky jsou podrobněji popsané v použitém vázacím materiálu, který můžeme různě barevně kombinovat a vytvářet další úspěšné variace, samozřejmě i různých velikostí (od drobných vzorů pro okouny, pstruhy a tlouště až po sumcové „megastreamery“).

Způsob lovu:

Zde bych odkázal na článek „Grey knight“, neboť způsob lovu a oživování nástrahy jsou velice podobné. Je nutno uznat, že „Winky ghost“ je pro mne spíše říčním streamerem vzhledem k jeho stavbě a použitému materiálu, který pracuje výborně především v říčním proudu. Nejraději s ním chytám na intermediální či potápivé šňůry kategorií 6 – 8 WF, kterými streamer dopravuji k protějšímu břehu a cukavými nepravidelnými pohyby napříč proudem streamer oživuji. Rychlost a pravidelnost stahování záleží na aktivitě ryb a ročním období. Je rovněž nutné být při lovu flexibilní a všímat si dění kolem nás – čistota vody, výskyt drobných rybek, doba lovení dravců atd., čemuž je také nutné přizpůsobit velikost naší nástrahy.

Používaný vázací materiál:

Háček: Pro dravcové streamery, obecně velice rád, používám velké kaprové háčky. Jejich nespornou výhodou je jejich síla, mohutnost a vysoká ostrost hrotu, což při lovu dravců 100% potřebujeme. Další skvělou vlastností je velký oblouček háčku, který napomáhá dobrému záseku ryby – nebrání vniknutí hrotu do čelisti. Dále je to krátké raménko, které působí při zdolávání ryby jako minimální páka a tím dochází k menší ztrátovosti ryb. Toto jsou všechno výtečné vlastnosti, které řada vyloženě streamerových háčku postrádá. Již ve svěráčku zamačkávám protihrot, kaprové háčky oplývají neobyčejnou ostrostí, takže při jistém záseku a zkušeném zdolávání dobře sedí v dravcově tlamě. Naopak nevýhodou je jejich vyšší cena, ale za kvalitu je dobré si připlatit!

Nit: Požadavky na vázací nitě, které potřebujeme ke zhotovení větších streamerových mušek pro dravé ryby, jsem podrobněji popsal v článku „Grey Knight“. Proto jen připomenu, že se snažíme používat co nejpevnější nitě, které nám materiál k háčku pevně přichytí a odolají silným atakům ryb a jejich ostrým zubům při vlastním zdolávání (štika, candát, sumec). Proto různé kevlarové nitě a nitě typu Grall se zákrutem silnějšího průměru jsou mí favorité. Můj vzor je navázaný z průsvitných materiálů. Proto můžeme použít nitě barvy stejné jako použitý materiál (bílé, šedavé), nebo naopak barvy, které budou tělíčkem prosvítat (červená, oranžová, žlutá, zelená…) a budou ve vodě vytvářet zajímavý vizuální efekt.

Olověný drátek: Využívám průměru 0,7 mm- 0,9 mm. Vytvářím několik ovinů před očkem háčku - s těmito průměry cca 5 - 8 ovinů. Hlavním cílem zatěžování mušky v hlavové časti je následné přepadávání mušky na hlavičku. Tento pohyb rozvlní materiál použitý na ocásek a křídlo stremaeru, čímž vzniká pro dravce neodolatelné sousto. Dobrý tip: Olověný drátek namotávám do kapky vteřinového lepidla. Docílím toho, že při opakovaném používání mušky nedochází k uvolnění ovinů zátěže, a tak otáčením mohutné hlavičky kolem raménka, což je nežádoucí efekt vedoucí k postupné destrukci mušky.

Ocásek: Vytvářím z šedých umělých stremerových vláken Twist hair, které na konci sestřihávám do tvaru hrotu (nerovnoměrně dlouhá vlákna). Nikdy nezastřihávám rovně! Efekt je pak stejný jako u zastřiženého marabou – muška nepracuje, jak by měla, a nepůsobí přirozeně.

Tělíčková šenylka: Vzhledem ke krátkému raménku nám nevzniká zbytečná délka pro vytváření vlastního tělíčka streameru. Tělíčko nám zde působí jako blýskavý prvek, který prosvítá muškou. S oblibou vážu tuto část z Holographic cactus chenille střední délky „chlupu“ či z šenylek sloužících k vázání jezerních blobů. Samozřejmě fantazii se meze nekladou, můžeme využít i barvy jiné, ale vzhledem k tomu, že vzor napodobuje konkrétního živočicha, raději vážu tzv. „v barvě“.

Křídlo: Používám stejný materiál jako k vázání ocásku – Twist hair, jen kombinuji 2 barvy. Jako základ křídla přivazuji dlouhý hustší snopek bílých vláken. Na toto hlavní křídlo „pokládám“ jako 2. vrstvu střízlivější a kratší snopeček šedých vláken. Následně celé křídlo zastřihuji tak, aby se ke konci zužovalo a výsledný tvar imitoval siluetu rybího tělíčka. Délka křídla by měla být 2 - 3x delší než celé tělíčko. Křídlo můžeme doplnit jemným snopečkem černého marabou v záhlavové části mušky. Zdokonalíme tím efekt tmavšího hřbetu a přidáme na pohyblivosti naší nástrahy.

Krvavě červené marabou: Využívám k imitaci okysličených žáber dravcovy kořisti. Tento prvek je na mušce určitě výborný spouštěč záběru, ovšem s jeho důrazností bychom to neměli přehánět. Stačí jen krátký jemný snopeček, který bude jemně vykukovat pod hlavičkou streameru.

Kohoutí srpky: Vážu podél mušky na každé straně a vytvářím tím jakousi „postranní čáru“ a tím i další dráždivý efekt pro dravce. Nejlépe se k tomuto účelu hodí tenké srpky kohouta „Grizzly“ nebo srpky s tmavým středem a světlými okraji. Barva černobílá.

Pírka z perličky (možno i jiný pták dle barvy- slepice, kačer,…): Vázané do věnečku, který vytváří jakési rozhraní mezi tělíčkem a hlavovou částí rybičky – ploutvičky, skřele.

Hlavička: V tomto konkrétním případě vytvářím ze směsi šedobílého syntetického dubbingu s příměsí šedých streamerových vláken Twist hair, které jsem použil již v ocásku a 2. vrstvě křídla. Stejně tak můžeme použít jinak barevný materiál (dle předlohy rybího druhu) – např. olivově zelený dubbing ve variantě „Winky perch“

Oči: Výborný a nenahraditelný prvek na každém dravcovém streameru. Dravé ryby agresivněji atakují nástrahy, které jsou opatřeny velkýma očima. Oči, které používám, jsou běžně k dostání v papírnictví (1 Kč/kus), takže já sám jsem se jimi, pro účely vázání atraktivních originálních streamerů, do budoucna bohatě vybavil. Jedná se o akustické oči, čili další efekt, kterým nám obohacují streamer, je jemné hrkání. Tyto oči se vyrábějí i v různých barevných variantách (černá pohyblivá čočka + zelené, červené, oranžové, žluté pozadí). Většinou jsou známy kulaté tvary, ovšem já s oblibou používám tyto elipsovité typy. Z vazačského pohledu tak vytvářím i originálně vyhlížející vzor! Důležité je si uvědomit, že oči jsou celkem silný nadnášející prvek, neboť v dutině je vzduch. Proto zatěžujeme mušku tak, aby efekt přepadávání mušky na hlavu stále převládal!

Vteřinové lepidlo: Důležitý materiál pro fixaci zátěže v podobě olověného drátku (viz. Dobrý tip) a pokud chceme vytvořit mušku takřka nezničitelnou, můžeme jím fixovat i jednotlivé mezikroky při vázání.

Lak: Používáme jako běžnější neopomenutelnou alternativu pro fixování jednotlivých vázacích kroků na streameru.


Winky Perch

Popis vázacího postupu:

Krok 1: Do svěráčku uchytíme háček zbavený protihrotu. V oblasti před očkem si kápneme malé množství vteřinového lepidla, do kterého navineme olověný drátek. Zátěž zafixujeme několika oviny vázací nitě a poté se přesuneme po nalakovaném raménku k obloučku háčku.

Krok 2: Přivážeme si svazeček streamerových vlasů Twist hair, které nerovnoměrně zastřihneme na požadovanou délku. Vlasy si přivazuji po celé délce raménka až ke konci olověných ovinů, abych vytvářel symetrický podklad pro vlastní tělíčko mušky. Takto vytvořený základ opět přelakujeme.

Krok 3: Přichytíme si tělíčkovou cactus šenylku, kterou navineme do ¾ raménka a vytvoříme „šťavnaté“ atraktivní tělíčko streameru.

Krok 4: V této fázi přichází na řadu husté křídlo mušky, které vytváří celkovou siluetu dravcovy kořisti. Nejprve přivážeme hustší snopeček bílých streamerových vlasů, které převrstvíme střízlivějším snopečkem vlasů šedé barvy. Celé křídlo nepravidelně zastřihneme na délku ocásku. Pro zdokonalení imitace rybího hřbítku můžeme přidat černé marabou do záhlavové části. V této fázi můžeme i „křídlo“ dobarvit vodě odolnými fixy v podobě pruhů či skvrnek.

Krok 5: Na spodní stranu streameru přivážeme řidší snopeček krvavě červeného marabou a zatrhneme ho na úměrnou délku, tak aby pouze jemně vykukoval.

Krok 6: Vytvoříme „postranní čáru“ z kohoutích srpků, které jednotlivě přivazujeme na obě strany streameru.

Krok 7: Navážeme věneček z pírka perličky jako rozhraní tělíčka od hlavové části (ploutvičky, skřele).

Krok 8: Nyní vytvoříme hustou masivní hlavičku z připraveného materiálu (šedobílý syntetický dubbing s příměsí střiže z šedých streamerových vlasů Twist hair) naddubovaného do smyčky. Takto vytvořenou hlavičku zakončíme několika ztracenými uzly u očka háčku, nit zakápneme lepidlem nebo lakem a mohutnou hlavičku rozčešeme suchým zipem a dubbovací jehlou.

Krok 9: Nakonec přichází na řadu nejdůležitější krok: Lepení akustických očí. V této fázi otáčím mušku ve svěráčku „naplacato“. Každé očko si chytím do pinzety a na zadní plošku očka aplikuji hustou kapku vteřinového lepidla. Místo, kam oči přilepuji, si před nanesením jemně nasliním a „učísnu“, poté nalepím očko. Oči k hlavičce silně přimáčkněte a snažte se o to, aby se lepidlo nasálo až do základu naddubované hlavičky. Jedině tak dobře drží. Jakmile lepení podceníte, oči se vám po chvíli lovu uvolní a budou odstávat s dubbingem. Velkou pozornost zaměřte rovněž na to, abyste nalepili oči symetricky. V případě, že tak neučiníte a pozice očí se bude na každé straně hlavičky lišit, negativně se tím ovlivní chod mušky ve vodě. V poslední fázi dodatečně vyčešeme jehlou či suchým zipem, hlavičkový dubbing kolem očí a muška je připravena k dlouhému hodu do vodní říše.

Slova na závěr:

V dnešním díle jsem vám předvedl svůj další oblíbený druh streameru pro dravé ryby. Mnou použité barevné variace vycházejí z vlastních zkušeností a vám mohou posloužit minimálně jako inspirace! Osobně nejraději vycházím z živých vzorů drobných rybek, které hrají v dravcově jídelníčku hlavní roli na dané konkrétní lokalitě. Proto mám nejraději napodobeniny typu ouklej, okounek, tloušť, pstruh atd. Výborné jsou samozřejmě i vzory fantastické – např. typická osvědčená barevná kombinace „Karkulka“ = „Slávista“, chcete-li (bílé tělíčko + krvavě červená hlavička). Mnohdy záleží jen na kombinaci naší fantazie a dravcově apetitu či náladě. Věřím, že se Vám bude „Winky ghost“ příjemně vázat a přinese vám mnoho krásných úlovků, které si za celý tento cyklus: navázání mušky – důvěra v ni – vhodné použití – přelstění dravce – souboj na život a na smrt – zdolání… zaslouží svobodu!

Autor: Ála Richie - ®

Diskuse k článku (11 reakcí)

Přečteno: 10 413x
Průměrná známka: 1.1

NU svěráčku - „Carp Tuty“

Carp Tuty jsem pro tyto účely začal vázat ve větších velikostech, neboť kapry je nutné zaujmout ihned po dopadu mušky do jejich teritoria

NU svěráčku - „Rhyacophila Barbus Tungsten“

Pro květnový díl rubriky „U svěráčku“ jsem si pro vás vybral svůj oblíbený říční vzor mušky určený především pro parmy.

NU svěráčku - „Gentle Sparkler“

Tentokrát jsem si pro vás připravil vzor mušky s celoročním použitím, který je velice typický a oblíbený pro lov na jezerech v Anglii.

NU svěráčku - Little Booby Boy

Podzim je pro muškaření neobvykle krásné období. Příroda se barví do překrásných odstínů, voda nabývá čistoty křišťálu a ryby se připravují na dlouhou zimu vydatným krmením pro doplnění síly a energie.

NU svěráčku - Beadheart Cactus

Pro další epizodu našeho vazačského seriálu jsem zvolil svou naprosto nejoblíbenější mokrou mušku.

NU svěráčku - Cheeky Devil Matuka

Předmětem dnešního článku bude můj favorit mezi drobnými a střízlivými vzory říčních streamerů, které svou celkovou lehkou konstrukcí mohou být použity jako větší mokré mušky.

NU svěráčku - Goldhead Chenille Bloodhound

Dnes jsem si pro vás vybral oblíbený vzor lury/stremeru, mou jezerní variantu nesmrtelné klasiky jménem Wooly Bugger.

NU svěráčku - Grey Knight

Pro první díl nové rubriky jsem vybral svůj oblíbený vzor streameru.