Zimní výprava za jesetery

- Rendy

Koho jednou učaroval lov jeseterů rád se za nimi vrací. Setkání s touto rybou přináší rybáři velice pěkné prožitky. Souboj s jeseterem je napínavý od začátku až do konce. Po záseku vyráží k rychlému výpadu a ten většinou vrcholí výskokem ryby nad hladinu. Při lovu pod ledem se sice výskoku nedočkáte, ale svojí bojovnost vám tato ryba dokáže předvést i v chladné vodě. Při použití jemného náčiní je to opravdový boj. Kdo bude vítězem se pozná až na úplném konci. Jsou to dlouhé chvíle napětí. Každá minuta se zdá nekonečnou. Důležitá je absolutní koncentrace a pohotová reakce na výpady ryby. Jen tak má šanci jemný vlasec odolat tahu této ryby. Jeseter je vděčnou rybou. Jeho aktivita neustává ani v zimních měsících a tak ti kteří se chtějí setkat s tímto krasavcem v době, kdy jsou stojaté vody pod silnou vrstvou ledu mají šanci. Stačí jen vědět kam za těmito rybami vyrazit. Majitelé soukromých vod dobře vědí, že právě tyto ryby jim dokáží přilákat rybáře, kteří chtějí od lovu na dírkách trochu víc než jen tahat z vody čerstvě vysazené duháky. S jeseterem na dírkařském proutku je to úplně něco jiného.

Technika lovu není vůbec složitá. Vše je postaveno na tom přilákat rybu ke svému stanovišti. Taktika vnazení, v chladné vodě ryby přijímají mnohem méně potravy než v teplých letních měsících. K nasycení jim stačí podstatně menší dávka. Není tedy vhodné sypat do dírky velké množství. Střídmost je zde na místě. Spíš než kvantita je lepší kvalita. Jeseteři mají rádi krmení s výrazným aroma masových a rybích produktů. S oblibou používám pelety Halibut. Vhodnější je větší pelety před použitím nadrtit na menší kousky. Pelety vydávají více aroma a jesetery udrží na místě déle, není to ale podmínkou. Bílé červy, žížaly, mleté maso, játra, krevetky, kousky rybího masa, sýry, peletky na pstruhy, těsta i samotný kousek rohlíku nám poslouží k lovu. Jemně mleté krmení přiláká spíše plotice a cejny. Jeseter je všežravec a dá se říci, že nepohrdne ničím, co je k snědku. Největším problémem je neukázněnost ostatních rybářů na ledě. Každý chce rybu a každý vnadí. O to víc, když sousedovi o pár metrů vedle bere ryba za rybou a u jeho dírky je mrtvo. Je to nešvar, kterému se dá jen těžko zabránit. Rybáři se pak diví, že ryby berou jen několik hodin a pak jsou na ledě bez záběru. Sobotní a nedělní nájezdy rybářů jsou toho příkladem. Komu se poštěstilo dostat se na led během pracovního týdne, zjistil by, že ryby se dají lovit během celého dne. Rázem teorie o ranní aktivitě neplatí.

jedna

Stačí vyvrtat několik dírek v různých částech revíru a ryby hledat. Jsou ale i dny, kdy přijde rychlá změna počasí a pak můžete dělat co chcete a záběru se nedočkáte. Ryby jako by se z revíru vytratily. To ale jistě znáte. Jeseteři se pohybují v hejnu, tam kde najdou k něco k snědku zastaví. Když se rybáři poštěstí a svede boj s jeseterem, má šanci, že se zde setká během dne s hejnem znovu. Je dobré vědět, kde jsou na revíru top místa. Záleží na profilu dna, hloubce, proudění vody. Dá se to vypozorovat. To by jste ale zvolený revír museli navštívit několikrát za sebou.

Způsob lovu. Nástrahu je třeba servírovat přímo na dno. Ideálním způsobem je lov na položenou s jemným pérovým signalizátorem záběru, či s použitím jemné feederové špičky. Není třeba vymýšlet žádné složité sestavy ani montáže. Bohatě postačí 0,5 g broček 10 – 20 cm od háčku. Velikost háčku 10, či 12 je dostačující. Není třeba stražit abnormálně velké sousta. Pět červíků na háčku je ideální sousto. Sestavu spustíte na dno, prut odložíte do stojanu a mírně vyšponujete vlasec tak, aby broček zůstal ležet na dně. Víc není potřeba. Samozřejmě, že se dá použít jako signalizátor i jemný 0,5 g splávek. Ten má výhodu v tom, že se sestavou na plavanou můžete zkoušet lovit i jiné ryby hledající něco k snědku těsně nade dnem, nebo přímo ve sloupci, kde se rádi pohybují marény, či duháci. V zimě každá ryba potěší.

jedna

Trochu netradičním způsobem je lov s použitím jigů a umělých nástrah. Používám těžší jigový háček se zploštělou kuličkou 6 – 8 mm, na která nastražuji s oblibou gumovou hnědooranžovou nymfu. Zhruba 30 cm nad ní na boční přívěs připevním jigový háček Hanák bez proti hrotu č.10 se zlatou 4mm wolframovou kuličkou . Kuličku fixuji k háčku vázací nití, aby se nepohybovala po raménku háčku. Raménko obmotávám také vázací nití aby nastražený twister dobře držel na háčku. Nejlépe se mi osvědčil žluté, nebo bílé barvy. Je třeba vyzkoušet, kterou barvu twisteru ryby na daném revíru preferují. Osvědčilo se mi napichovat twister tak, aby ocásek směřoval na opačnou stranu, než hrot háčku. Takto se mnohem méně zamotává při oživování. Sestavu spustím ke dnu. Koncovou nástrahu nechám ležet na dně a mírnými pohyby zápěstí pohybuji jen twisterem na přívěsu. Jen čas od času klepnu nymfou o dno, aby vytvořila obláček kalu na dně. Rychlé pohyby nejsou třeba. Na twistera na přívěsu jsem nikdy jesetera nechytil, ale velice dobře dokáže vydráždit k záběru právě zmíněné duháky. Místo twistera se dá použít i uvázaná jezerní lura s ocáskem z marabu peří, nebo z polární lišky. Hlavohruď vytvořená ze spectra dubbingu Hends code 93 dokáže divy. Když záběr nepřichází, snažím se upozornit ryby v okolí na sousto několika přizvednutími sestavy do sloupce a celou taktiku opakuji. Záběry přichází, i když nechám celou sestavu v relativním klidu a jen chvějivými pohyby oživuji twister nade dnem. Podmínkou tohoto lovu je velmi citlivý proutek, ve kterém cítíte každé dosednutí koncové nástrahy na dno. Jesetera pohybujícího se pod dírkou úplně přesně lokalizujete při doteku nástrahy s jeho tělem. Šmejdící hejno pod dírkou hned poznáte. V tu chvíli je třeba udržet své vášně na uzdě a nechat ležet nástrahu na dně bez zbytečných pohybů.

jedna

Rázem prut ztěžkne, špička se ohne a jeseter je na prutu. Chová se obdobně jako parma. Přisekáváte jako do vázky. Jak ryba pozná, že je něco špatně, začíná boj. V tu chvíli letí rukavice do sněhu a ruka ovládá cívku navijáku. Během chvíle dokáže vytočit slušný kus vlasce a kdo není připraven rychle povolit cívku, má po rybě. Častou fintou bývá, že po rychlém výpadu se ryba otočí a směřuje zpět k dírce. S malým multíčkem s pidi cívkou nemáte šanci dovíjet. Vhodnější je smekací naviják. K lovu používám 130 cm dlouhý dvoudílný proutek Stinger JSA Fish. Ideální velice citlivý prut s parabolickou akcí. Bohužel už se asi nevyrábí. Kdysi se mi ho podařilo koupit od prodejce přímo na ledě a od těch dob po něm marně pátrám. Několik mých přátel ho také vlastní, ale nikdo ho neprodá. V únoru jsem objevil posledních několik kusů v aukci na internetu. Tento proutek dává rybáři mnohem více šancí na úspěch, než krátké půlmetrové proutky, které jsou běžně k dostání na pultech rybářských obchodů.

Jak dostat jesetera z dírky? Zdá se to problém, ale není, jen prostě není zbytí a je třeba vykasat rukáv a ruku ponořit do ledové vody. Zkušenější nahmatají jeho ústa do kterých vloží prst a palcem přimáčknou temeno hlavy . Povrch jesetera je hrubý a tak většinou stačí ho pevně stisknout za jeho kostnatý hlavový výčnělek. V žádném případě nechytat za žaberní oblouky. Nikdo jistě nechce poničit tak krásnou rybu. Kdo chce fotografii na památku, musí s tím počítat předem a mít připravený fotoaparát. Při zdolávání je na to poměrně hodně času a tak poproste kolegu, aby vám vše připravil, když už jste na to zapomněli. Ideální je při focení uchopit jesetera hned za prsními ploutvemi a druhou rukou u ocasní ploutve. Pokuste se zabránit pádu ryby na led, nebo do sněhu. Rychle pořiďte fotografii a rybu co nejrychleji pustit zpět. Minuta je dlouhá doba a musíte vše stihnout, jinak se raději smiřte s tím že si vyfotíte až toho příštího. Na nějaké dokumentování míry a váhy předem zapomeňte. Na to není v zimě kdy. Může se vám stát, že při lovu s jigovou nástrahou omylem zaseknete nástrahu jeseterovi do ocasu. Je to mnohem větší mazec, ale cíleně by se tak dít nemělo. Při vyndávání ryby z dírky se nesnažte rybu vyrvat silou. Jeseter má veliké prsní ploutve a ty prostě nejdou dírkou protáhnout, to by jste rybu poničili. Musíte mu je ve vodě jednou rukou přitisknout k tělu a teprve pak rybu vytáhnout, nebo uvolnit háček z ocasu a s rybou se rozloučit přímo v dírce, což je lepší řešení.

jedna

Jeseteři s oblibou vracejí na určitá místa v revíru a je dobré vědět, kde taková místa jsou. Stačí mít oči otevřené a sledovat dění ostatních při lovu. V zimě se zdržují na větších hloubkách. V mělčinách je nehledejte. Pokud se vám nechce courat od dírky k dírce a vsadíte na určité místo, je dobré mít připravené dvě dírky několik metrů od sebe. Když se vám podaří zdolat rybu v jedné, zkuste hned nahodit do té druhé. Hejno se nebude zdržovat tam, kde mu nad hlavou podupávají rybáři a kde jedinec z hejna svádí boj o přežití, ale přesune se k vedlejší dírce, kde se v klidu účastní hostiny. Během chvíle můžete tak mít na prutu dalšího. Nezapomeňte mít připravený peán. Hrot u háčku zamáčkněte. Ušetříte si tím spoustu nervů když nejde háček s hrotem zmrzlými prsty vyprostit z úst. Mnohem lépe vám půjde vyndat i z oblečení, rukavic, či z čalounění auta.

Autor: Rendy - ®

Diskuse k článku (19 reakcí)

Přečteno: 11 506x
Průměrná známka: 1.54