U svěráčku - Little Booby Boy

- Ála Richie

Úvod:

Podzim je pro muškaření neobvykle krásné období. Příroda se barví do překrásných odstínů, voda nabývá čistoty křišťálu a ryby se připravují na dlouhou zimu vydatným krmením pro doplnění síly a energie. Na druhou stranu jsou za těchto podmínek velice opatrné a vše, co se v takto čisté a studené vodě mihne, je musí přesvědčit k záběru víc, než kdy jindy. A to je naším nelehkým úkolem!

jedna

Little Booby Boy je výborná volba pro tento čas. Jedná se o drobnou booby nymfičku, která svým vzhledem a chováním v čisté vodě pomalu vábí i ty největší ryby k záběru. Musíme brát v potaz to, že s poklesem teploty vody se mění i samotný metabolismus ryb, což se projevuje i na jejich „agresivitě“ a aktivitě. Ryby jsou mnohem klidnější, co se týče atakování našich nástrah i pomalejší, a my se jim v tomto směru musíme přizpůsobit, jinak budeme spíše náhodně úspěšní. Tento můj vzor patří rozhodně mezi fantastické malé lury, které svým charakterem a použitým materiálem ryby dráždí, ovšem nese v sobě zároveň křehké vlastnosti a znaky nymfy. Tyto dva znaky si musíme uvědomit a moudře s nimi naložit při samotném lovu a použitých technikách oživování.

jedna

Způsob lovu:

Naším hlavním cílem jsou hlavně pstruzi. Tato muška se mi osvědčila hlavně při lovu pstruhů duhových, ale nepohrdne jí ani pstruh potoční. Můžeme rovněž čekat záběr od okouna, kapra, menších štik, vyskytují-li se hojně v dané lokalitě, a můžeme s úspěchem lovit i bílé ryby. Osobně nejraději volím dva způsoby lovu s Little Booby Boy. První metodou je klasická Booby metoda, kdy používáme rychle potápivé šňůry a vodíme jednu mušku těsně nade dnem na krátkém návazci – do 1 metru, neboť právě oblast nade dnem chceme prochytávat. V tomto případě ale musíme brát v potaz skutečnost, že díky menšímu objemu polycelonových očí, není efekt nadnášení tak silný jako u klasických větších Booby lur, takže lov s tímto vzorem musíme pojmout mnohem citlivěji. Zátahy volíme kratší a ne tak razantní. Rovněž čekáme delší dobu na okamžik, kdy booby nymfička vystoupá ode dna směrem k hladině. Toto ovšem není vůbec na škodu, neboť, jak jsem v úvodu zmínil, ryby vlivem zklidněného metabolismu neatakují nástrahy již tak razantně jako ve vrcholné sezoně a preferují spíše pomalejší – přirozenější pohyb své kořisti. Opak by působil silně nepřirozeně a ryby by ještě více odradil.

Oblíbenější metodou je ale pro mne lov s intermídou. Tato metoda mi dovoluje prochytat celý vodní sloupec a díky jemnosti a snížené rychlosti vodění mušky se mnohdy stane, že během celého stahování šňůra s muškou pomalu vyklesá až těsně nad dno. Samozřejmě záleží na hloubce jezera, délce odhozu a rychlosti stahování a oživování mušky. Při tomto stylu můžeme použít delší návazec s vyšším počtem mušek. Osobně rád přidávám na přívěs drobné nymfičky typu PTN (Pheasant tail nymph) HE (Hear’s ear) či různé napodobeniny pakomářích larev a kukel. Ty se vlivem vznášivého efektu koncové booby nymfičky a intermediální šňůry vábně a přirozeně pohybují a jak víme, ty nejmenší a nejpřirozenější vzory nám mnohdykrát přinesou úlovky krásných velkých domorodých ryb. A za to celé naše snažení opravdu stojí.

jedna

Používaný vázací materiál:

Háček: U tohoto typu mušky je nutné volit háček ze silného drátku. Jedná o drobný vzor, háček musí tedy vše vynahrazovat svoji pevností, neboť můžeme narazit na opravdu velké ryby a ty nám nic neodpustí. Důležité rovněž je, aby měl háček velký oblouček, který umožní, aby se do rybí tlamky snadno zabodl a pevně držel. Ideální je velikost č. 12. To, že volím háček bez protihrotu, je samozřejmostí.

Nit: Vázací nit používám pevnější, silnějšího průměru, nejlépe barvy materiálu, ze kterého mušku vážu. Pevnost nitě je důležitá hlavně ve chvíli, kdy přivazujeme „oči“ z polycelonového válečku. Ten musíme nití pevně přichytit, nikoliv však přeříznout, což se s tenkými pevnými nitěmi může občas přihodit.

Štěty: Nejlépe se pro tento účel hodí pírka ze slepice, pro svou jemnost. Musíme brát v úvahu, že se jedná o mušku jezerní, takže jakékoliv statické vlastnosti jsou ve stojaté vodě velice nevhodné (např. štěty z kohouta). Slepičí pírka kombinujeme s malým množstvím peří marabou či CDC, což vytvoří ještě lákavější efekt a oživí tím celou mušku.

Tělíčkový dubbing: Jak už jsem dříve napsal, na jezerní mušky velice rád používám dubbing z tuleně, který svou hrubostí vytváří zajímavý kontrast s pohyblivými štěty a nožičkami. Navíc se jedná o dubbing původem z vodního zvířete, a tak ve vodě působí velice přirozeně, vytváří ve vodě zajímavé efekty a zachycuje výborně vzduchové bublinky. Jeho nevýhodou je obtížnější dubbování, ale výsledek za tu námahu určitě stojí!

Kroužkování: Celé tělíčko můžeme kroužkovat. V případě, že hlavním cílem je mušku pouze zpevnit, postačí nám vlasec. Pokud chceme mušku ještě více zatraktivnit, můžeme použít různé holografické lametky. Nedoporučuji drátky, které nám, přeci jen, „táhnou“ mušku ke dnu, což rozhodně nechceme.

Hruď: Hruď můžeme vytvořit dvěma způsoby. V případě, že ještě plánujeme vázat nožičky ze slepičího srpku, vytvoříme ji klasickým dubbováním materiálu na nit. Pokud použijeme druhý způsob – dubbování srsti do smyčky - odpadne nám tím vytváření nožiček pomocí srpku, neboť takto navázaná a vyčesaná hruď nám již efekt nožiček vytváří. Samozřejmě nám nic nebrání v tom metody zkombinovat. Materiál využívám stejný jako u tělíčka - tuleň.

Nožičky: Pokud je vážeme, využíváme stejný materiál, jako jsme použili pro vázání štětů. Výborně se tedy hodí drobný a jemný slepičí srpek v kombinaci s marabou či CDC peří dubbovaném do smyčky.

Oči: Oči mušky jsou nejdůležitějším prvkem na mušce. Použitým materiálem jsou polycelonové válečky, které si stříháme na požadovanou délku. Tyto válečky se dnes již vyrábějí ve mnoha barvách a průměrech, není tedy žádný problém fantazírovat a vytvářet nové a nové vzory booby nymfiček a booby lur, samozřejmě s ohledem na to, že ty nejúspěšnější vzory jsou již, patrně, objeveny. U booby nymfiček používám válečky menšího průměru (0,4 cm), s ohledem na drobnost nymf, než u klasických mohutnějších booby lur (0,6 cm).

Lepidlo: Je důležité, aby se nám polycelonové oči na háčku neprotáčely! To zajistíme malou kapkou vteřinového lepidla do místa, ve kterém jsme váleček navazovali.

Lak: Používáme mezi jednotlivými kroky pro fixaci a zvýšení životnosti celé mušky.

Popis vázacího postupu:

jedna

Krok 1: Bezprotihrotový háček uchytíme do čelistí svěráčku a navineme si vázací nit. Osobně začínám těsně před očkem háčku, kde si vytvořím základnu pro polycelonové oči mušky. Do takto předvázané základny si kápnu vteřinové lepidlo.

jedna

Krok 2: Přiložíme polycelonové oči na základnu a osmičkovými oviny je přivážeme pevně k háčku tak, aby nám před očkem háčku zbyl prostor cca 0,5 mm. Je velice dobré si oči připravit předem. Návod je následující: Ustřihneme si požadovanou délku válečku, který si položíme na stůl. Vezmeme vázací jehlu a přiložíme ji do středu válečku. Potom jemnými pohyby jehly dopředu a dozadu „válíme“ polycelonovy váček. Takto vytvoříme z válečku tvar jakési činky, která se nám mnohem lépe navazuje na háček a pomůže nám to vyvážit mušku, což je velice důležité pro její chod. Ubezpečte se, že oči jsou na obou stranách stejné, popřípadě je ještě na mušce dostřihněte. V případě, že by byly oči rozdílné, negativně by se to projevilo na chodu mušky a ta by pak byla prakticky nepoužitelná. Dobré je také nosit k vodě drobné nůžky, kterými si můžeme oči upravit přímo při lovu.

jedna

Krok 3: Po přivázání očí, převážeme nit jiné barvy (dle tělíčka) a se přesuneme na konec raménka, kde si přichytíme štěty a kroužkovací vlasec či lametku.

jedna

Krok 4: Asi tak do ¾ raménka háčku nadubbujeme drobné tělíčko z tuleně s příměsí Fine flushe - dark peacock, aby nám zbylo místo pro uchycení kroužkovacího materiálu a vytvoření hrudi a nožiček. Tělíčko překroužkujeme a vyčešeme suchým zipem a dubbovací jehlou.

jedna

Krok 5: Dubbováním do smyčky vytvoříme robustnější hruď, kterou zkombinujeme s jemnými nožičkami ze slepičího srpku a CDC peří dubbovaném do smyčky. Vše vyčešeme suchým zipem. Mušku ukončíme několika ztracenými uzly v prostoru mezi nožičkami a očima, či v prostoru před očkem háčku. Toto místo zakápneme malým množstvím laku, či vteřinového lepidla a muška je připravena k lovu. Jako malý bonus můžeme, pomocí lihové fixy, vytvořit malé body – čočky – na obou očích, či přilepit malá hrkající očička, která dodají mušce ještě větší dráždivější efekt.

jedna

Ta samá muška ve variaci Montana.

jedna

Ta samá muška ve variaci Viva.

Slova na závěr:

jedna

V tomto období, kdy píši článek, je stále krásné podzimní počasí. Babí léto ještě nechce přenechat své místo studené zimě, a tak doufám, že k vodě párkrát vyrazíte a vezmete sebou v krabičce pár malých booby chlapíků na vyzkoušenou. Přeji Vám mnoho úspěchů s touto muškou! U dalšího dílu vazačské rubriky – U svěráčku se těší Ála Richie.

Autor: Ála Richie - ®

Diskuse k článku (25 reakcí)

Přečteno: 11 082x
Průměrná známka: 1.25

NU svěráčku - „Carp Tuty“

Carp Tuty jsem pro tyto účely začal vázat ve větších velikostech, neboť kapry je nutné zaujmout ihned po dopadu mušky do jejich teritoria

NU svěráčku - „Rhyacophila Barbus Tungsten“

Pro květnový díl rubriky „U svěráčku“ jsem si pro vás vybral svůj oblíbený říční vzor mušky určený především pro parmy.

NU svěráčku - „Gentle Sparkler“

Tentokrát jsem si pro vás připravil vzor mušky s celoročním použitím, který je velice typický a oblíbený pro lov na jezerech v Anglii.

NU svěráčku - Winky Ghost

Nastal čas, kdy většina muškařů uzavřela svou letošní sezonu a dala rybám zasloužený čas klidu a odpočinku pro načerpání nových sil na zimu.

NU svěráčku - Beadheart Cactus

Pro další epizodu našeho vazačského seriálu jsem zvolil svou naprosto nejoblíbenější mokrou mušku.

NU svěráčku - Cheeky Devil Matuka

Předmětem dnešního článku bude můj favorit mezi drobnými a střízlivými vzory říčních streamerů, které svou celkovou lehkou konstrukcí mohou být použity jako větší mokré mušky.

NU svěráčku - Goldhead Chenille Bloodhound

Dnes jsem si pro vás vybral oblíbený vzor lury/stremeru, mou jezerní variantu nesmrtelné klasiky jménem Wooly Bugger.

NU svěráčku - Grey Knight

Pro první díl nové rubriky jsem vybral svůj oblíbený vzor streameru.