Rytířské souboje uzlů

- Šinic

Rybářské uzly jsou nedílnou součástí každé udice. Každý rybář se bezpodmínečně musí nejprve naučit vázat háček, obratlík atd. jinak nemůže chytat. Po určité době pak rutinně používá svoji osvědčenou sadu uzlů, těch, které si oblíbil a na které se spoléhá. Tak to děláme všichni a myslíme si, že o svých uzlech všechno víme a že nás nic nemůže překvapit. Tento článek je jakýmsi návodem, jak si jednoduše svoje uzly otestovat a případně je zdokonalit. K testům nepotřebujeme žádné speciální vybavení. Jen uzly podrobíme vzájemným pevnostním duelům, trochu podobným soubojům rytířů ve středověku. Čekají nás souboje smyčkových, očkových a háčkových uzlů, testy množství jejich ovinů a také vlivu síly drátů, na které jsou navázány a nakonec si trochu otestujeme i samotné vlasce. Testování budeme provádět výhradně na monofilech. Pletenky, lanka, gumy apod. jsou pro tento případ značně nepoužitelné. Trhání uzlů na montážích pro lov velkých kaprů, nebo dokonce sumců se samozřejmě také vyhneme. Snad nejběžnější tloušťkou vlasců je jak na feeder, tak i pro odhoz, či jinou nezávodní plavanou, případně pro některé další techniky lovu, průměr 0,16 mm. Začneme tedy testy na imitacích přibližně tohoto průměru.

jedna

Vlastní testy se provádí ručním přetržením vždy dvou nějak rozdílných uzlů. Oba uzly vážeme vždy nové. Předchozí vítězný je vždy trochu poškozen, výsledek by nemusel být objektivní. Při dotahování je navlhčete, obvykle nasliněním, aby se třením nepoškodily. Važte a dotahujte je vždy pečlivě, pokud je kvalita uzlu podezřelá, raději jej uvažte znovu. V případě, že se vám výsledek testu nezdá, také jej raději opakujte. Nemá smysl si při vlastním trhání nechávat zařezávat vlasce do rukou. Lépe je použít nějaký řetízek, nebo řemínek s karabinkami na koncích. Do nich pak upneme menší obratlíky, nebo háčky s navázanými uzly. Tak tedy vzhůru na koně, sklopit hledí a do boje, souboje začínají!

Souboje smyčkových uzlů:

Začneme běžnou jednoduchou a dvojitou návazcovou smyčkou. Nepochybně zvítězí uzel na dvojité smyčce. Pokračujeme soubojem dvojité a trojité smyčky. Vida, opět vítězí dvojitá. Máme tu vítěze.

jedna jedna

Ale neusneme na vavřínech a pokračujeme smyčkami spíše horolezeckými. Osmičková proti dvojité jasně vítězí. Nastupuje devítková (je stejná jako osmičková ale má o půl otáčky navíc) a i ta vítězí. Můžeme ji tedy považovat za nejpevnější a přitom se váže poměrně snadno. Je tu ještě jedna smyčka. Ta, kterou mívala firma D.A.M. zobrazenou na cívkách u svých Tectan Premium. Vypadá něco jako osmička s třemi bříšky. Ukazuje se jako ještě pevnější než smyčka devítková, ale obtížněji se váže a ne vždy se dotažení povede a tak občas snadněji praskne. Proto ji raději používám jen výjimečně.

Souboje uzlů na očka:

Pro obratlíky, očkové háčky, koncová olova a další se používají zejména dva uzly: UNI ( nebo také Grinner ) a „Krvavý uzel“ s poctivě provlečeným koncem skrz dvojitý ovin a překřížení a jeho vrácením do dotahovací smyčky. U obou by mělo být samozřejmostí dvojité provlečení očkem. jedna jedna Postavíme oba uzly, každý se šesti oviny, proti sobě. Vítězem bude „Krvavý uzel“. Pokusíme se ještě optimalizovat počet ovinů v nich, zda nemají vliv na výsledek.

Testy počtů ovinů uzlů na očka:

Začneme s UNI. Na jeden obratlík uvážeme uzel se třemi a na druhý s jiným počtem ovinů. Je to podivné, ale vítězí vždy ten se třemi. To je poměrně překvapení, všude je doporučováno obvykle ovinů značně víc. Zajímavé je, že u „Krvavého uzlu“ je výsledek nachlup stejný. Také jen tři oviny. Nakonec uvážeme oba vítěze, tentokrát se třemi oviny, ještě jednou proti sobě a vítězí opět „Krvavý“. Závěr je jasný. Krvavý uzel“ je prostě pevnější.

Test vlivu tloušťky drátu oček na uzly:

Přeci je tu ale jeden vliv, který pevnost očkových uzlů i velmi snižuje. Tím je průměr drátu očka. Použijeme-li proti sobě obratlíky s různou tloušťkou drátu zjistíme, že například pro vlasce 0,16 až 0,18 je optimální průměr drátu obratlíku, nebo očka háčku přibližně 0,6 mm. Slabší a zejména silnější průměr pak pevnost uzlu snižuje. Je to velmi znát již u průměru drátu 0,8 mm. U slabších vlasců se hodnota mírně posouvá dolů. Například pro vlasce do 0,12 mm je optimální průměr asi 0,4 mm. Na to tedy pozor! A ještě jedno upozornění. Při testu miniaturního kroužku místo obratlíku zjistíme, že i u něho je pevnost uzlu snížena. Bude to tím, že jeho drát nemá kruhový, ale spíše čtvercový profil se zaoblenými rohy.

Test porovnání smyčkových a očkových uzlů:

Postavíme-li proti sobě očkové a smyčkové uzly zjistíme že oba očkové, námi testované, si s devítkovou smyčkou snadno poradí. Je tedy na úvaze každého, zda smyčky v sestavě vůbec používat.

Souboje uzlů pro háčky s lopatkou:

Pro háčky s lopatkou porovnáme uzly dva. Jeden s vnějším a druhý s vnitřně vedeným dokončením. První se omotává od obloučku k patce a druhý naopak, od patky k obloučku. jedna jedna Navážeme je na konce vlasce o délce přibližně 25 cm. Oba háčky s uzly s deseti oviny zavlékneme do karabinek. Je vhodné je zajistit proti odlétnutí například zapíchnutím do gumového, nebo igelitového pásku, nebo hadičky připevněných ke karabince. Testem zjistíme, že pevnější je vnitřně vedený uzel.

Testy množství ovinů u uzlu na háčku s lopatkou:

Budeme-li zkoušet při kolika ovinech je uzel s vnitřně vedeným ukončením na ramínku háčku nejpevnější, dojdeme nakonec k číslu 14.

Souboj mezi uzly pro háčky s lopatkou a s očkem:

Zajímavě dopadá souboj nejpevnějších uzlů mezi háčky s lopatkou a očkem. Tříovinový „Krvavý“ proti čtrnáctiovinovému „Vnitřně vedenému“. Pravděpodobně zjistíme, že praskne nikoliv jeden z uzlů, ale vlasec samotný. Tyto dobře uvázané uzly zřejmě nesnižují pevnost vlasce a jsou tak pevné, že ten se tahem protáhne, zeslabí a praskne někde v polovině délky. Pozor tedy i na háčky ze silného drátu. Ten nemá vliv na uzel lopatkový, ale značný na očkový. V takovém případě je lepší, pokud chceme udržet pevnost, navázat vlasec nikoliv do očka, ale na raménko háčku s očkem.

Souboje vlasců:

Na závěr si ještě otestujeme vlasce samotné, nejen nové, ještě nepoužité, ale i navinuté na cívkách navijáků, které již používáme a důvěřujeme jim, na uzlovou pevnost. Přibližně stejně dlouhé kousky vlasců si navážeme na obratlíky a spojíme je pomocí spojovacích uzlů UNI s pěti oviny.

jedna

Aby nebyl výsledek zkreslený, musíme nejprve provést rozdělení soupeřů do „váhových kategorií“. Nemá smysl porovnávat pevnost vlasců o značně rozdílném průměru. Údaje na cívkách vlasců jsou jen výjimečně pravdivé. Je všeobecně známa nepoctivost výrobců, kteří v honbě za zákazníkem uvádějí i údaje značně odlišné od skutečnosti. Když dodatečně zjistíme, že na kmenovém vlasci o průměru 0,16 mm používáme na návazec místo kýženého slabšího průměru 0,14 ve skutečnosti klidně i 0,17 mm, je to na pováženou, ale taková je teď doba. jedna Snažme se tedy nenaletět podvodníkům a zkontrolujme je. Ke zjištění skutečného průměru vlasce potřebujeme mikrometr. Pomocí něho seřadíme vlasce od nejslabšího k nejsilnějšímu a vždy dva sousední otestujeme. Pokud vítězí slabší z nich, je na uváženou, zda ten silnější vůbec používat.

jedna

Závěr:

Rybářské uzly jsou důležitým prvkem rybařiny a jejich správný výběr a pečlivé uvázání umožňuje zpevnit, ale i zjemnit sestavu a tím zvýšit počet úlovků. Nezapomínejme také že čerstvě uvázané uzly jsou nejpevnější a proto je vhodné všechny čas od času převazovat, zejména po utržených vázkách, nebo jiném přetížení sestavy. Pevnost vlasců v uzlu je jednou z jejich nejdůležitějších vlastností. Sami si zde uvedené poznatky můžete snadno ověřit a případně testy rozšířit i o další druhy uzlů. Zde jsou použity pouze ty nejběžnější a takové, které lze spolehlivě vázat i ve ztížených podmínkách tj. v noci, mrazu apod. Nakonec ještě podotýkám, že se výsledky testů mohou s jiným průměrem i druhem vlasců od zde uvedených mírně lišit.

Autor: Šinic - ®

Diskuse k článku (71 reakcí)

Přečteno: 40 431x
Průměrná známka: 1.31