Několik postřehů z Tasmánie

- Jozífek

Tříměsíční pobyt na tomto největším australském ostrově, s mírným téměř jihoevropským podnebím, mně umožnil seznámit se s místním rekreačním rybolovem. Lze jej provozovat na zakoupený rybářský lístek nebo povolenku ve sladkovodních vodách, případně na moři z lodě. Zcela zdarma a volně je pak povolen lov v moři na dva pruty ze břehu, kamenných vlnolamů a mol. Většina běžně lovených rybích druhů má nejmenší zákonnou míru a často i omezený počet úlovků, které si smí rybář v jediném dni ponechat.

jedna

Téměř výlučně lovenými sladkovodními rybami jsou pstruh obecný a duhový, řidčeji siven americký. Oba druhy zde ale nejsou původní. Prvý byl poprvé vysazován do tasmánských řek a jezer Angličany v devatenáctém století, druhý jen o trochu později Američany. Oba pstruzi zde nalezli většinou ideální podmínky, zejména potravu v mnoha drobnějších druzích ryb, avšak postupně zcela vytlačili řadu původních větších tasmánských druhů. Postihlo to například lipana australského (Prototroctes maraena), který je dnes chráněný a jeho cílený lov je zakázán. V současné době jsou hlavně různé stojaté vody, včetně několika údolních nádrží s hydroelektrárnami, považovány za nejlepší australské pstruhové vody pro lov muškařením i přívlačí.

jedna

Pstruhařina je zde mezi obyvateli i návštěvníky ostrova dosti oblíbená. Při návštěvě jedné restaurace v horské oblasti Cradle Valley byl například jako pozornost hostům nabízen v malém přilehlém rybníčku bezplatný rybolov na suché umělé mušky bez protihrotu způsobem „chyť a pusť“. Většina tasmánských řek svojí velikostí a délkou připomíná asi naší Želivku a ústí přímo do moře po různých stranách ostrova. Problém je ale v nesnadné přístupnosti stěží prostupnou buší. Pokoušel jsem se o úspěch lehkou přívlačí jen ve snáze dostupných úsecích řek Emu River a Dam River nedaleko jejich vyústění. Velkolepější byl ale zážitek z okolní nádherné přírody než ze samotného lovu stěžovaného hlavně mnoha zábranami v řečišti, včetně mnoha spadlých kmenů a vodopádů. Ze zajímavých zážitků uvádím spatření rychle se ponořivšího ptakopyska i zdejších pozoruhodných druhů vodního ptactva. Musel jsem ale vynaložit velké úsilí k ulovení jen několika menších ryb, což kontrastovalo s hojnými úlovky pstruhů o hmotnosti 3 – 4 kg uváděnými téměř každý týden v místním tisku. Nabyl jsem dojmu, že v blízkosti větších osídlení, a v mém případě poblíž severozápadního pobřežního města Burnie, byly úseky zmíněných řek v období mého pobytu již dosti rybářsky vypleněné.

jedna

Mnohem úspěšnější byl můj rybolov z mol, skalnatých okrajů a kamenných náhozů při mořském pobřeží. Nejpohodlnější, hlavně pro starší a fyzicky méně zdatné, je prvá možnost. Loví se zde na položenou nebo plavanou rozmanité druhy menších ryb, převážně tak do hmotnosti kolem 1 kg. Některé z nich jsou atraktivní pro velmi chutné maso, jiné naproti tomu nepoživatelné dokonce i pro prokázanou jedovatost. Nezkušený rybář má obvykle problémy při vyprošťování úlovků s ostnatými ploutvemi, kdy může docházet k nepříjemným a bolestným zraněním prstů. Při lovu se téměř výlučně používá masitých návnad, kousky ryb, mražené drobné rybky, malé krevetky a kuřecí maso. Mé pokusy s rostlinnými návnadami téměř selhávaly.

jedna

Tam, kde skalnatý břeh spadá prudce do moře, bývají při stoupajícím přílivu a nepříliš silném příboji zpravidla mnohem četnějších záběry i hmotnějších ryb. Udržet se ale bezpečně na břehu není pro lovce pokročilejšího věku příliš snadné a tací, mezi něž už patřím, dávají přednost spíše lovu z kamenitých náhozů sloužících v blízkosti přístavů jako vlnolamy. Ani tam, mezi velkými kameny, není rybařina příliš pohodlná a rybář si musí počínat velmi opatrně. Na takovém místě jsem se dočkal dokonce záběru velké ryby, kterou se mi, na mé poměrně lehké náčiní, ale nepodařilo zvládnout.

jedna

Celkem jsem ulovil a fotograficky zdokumentovat 14 druhů, pro mne až dosud zcela neznámých ryb. Pro určení druhů jsem použil místní rybářskou literaturu a internetovou databázi pana J. Plíštila, kterému na tomto místě vyslovuji své poděkování. Rád bych se zmínil alespoň o těch ulovených druzích, které považuji z rybářského hlediska za nejpozoruhodnější. Častým úlovkem byla ryba připomínající svým vzhledem a chováním velkého jelce-proudníka a jevící tendenci zabírat občas i na rostlinnou návnadu, například na kukuřici. Byla jím jedna z cípalovitých ryb, rozšířených v různých mořích, jmenovitě Cípal Forsterův (Aldrichetta forsteri) , který je zde nazýván „žlutooký“. Druhým velmi hojným a zde ceněným rybím druhem byl Kahavaj skvrnitý (Arripis Trutta) , který při zdolávání charakteristickými výskoky velmi připomínal chování zaseknutého duháka. Není proto asi divu, že pro tuto bojovnost i tečkování na bocích je Tasmánci běžně označován jako „australský salmon“.

jedna

Z některých úlovků jsem měl, podle varování místních rybářů, trochu strach. Přesto jsem se neubránil drobným zraněním při odháčkování nejen téměř celé ostny poseté a z hlediska konzumu bezcenné ropušnice bradavčité (Scorpaena papillosa) , ale i ve zdejších rybárnách nabízeného, prý velmi chutného místního druhu zploštělce (Platycephalus bassensis) , dosud bez úplného českého pojmenování. Měl jsem také možnost ocenit výborné maso dalších dvou častěji ulovených, ale česky zatím nepojmenovaných druhů ryb Eubalichthys mosaicus a Meuschenia australis, naštěstí jen s jediným velkým trnem před hřbetní ploutví, nápadně velkou hlavou a vysokým plochým tělem, které místní rybáři neoznačují jinak než „kožená saka“. Také jsem vždy jen velmi opatrně uvolňoval háček z malých tlamek občas zabírajících dvou druhů čtverzubců (Contusus richei a Torquigener glaber) , přinejmenším pro jedovatý sliz pokrývající jejich spontánně se nafukující těla. Trefně jsou zde označovány jako „ropuší ryby“ a některými rekreačními rybáři žel už tradičně po ulovení zbytečně zabíjeny. Občas jsem také ulovil takzvaného „mořského kapra“ (Dactylosargus arctidens) , který pro tmavě šedé maso nebývá doporučován ke konzumaci. V této souvislosti bych ovšem rád upozornil, že výraz „kapr“ má mezi místními rybáři většinou pejorativní význam v důsledku negativních zkušeností s jeho dřívějším chovem a vysazováním v některých státech kontinentální Austrálie.

jedna

Rád bych se ještě zmínil o dvou nepříliš vzácných úlovcích s téměř úhořovitým tělem. Při lovu na plavanou s malými háčky a na drobné kousky návnad nade dnem jsem několikrát ulovil útlou jehlici, zdejšími kulináři ceněnou polozobánku jihomořskou (Hyporhamphus melanochir) . Naproti tomu při nastražení malé mrtvé rybky na větší háček, případně při vláčení malým wobblerem, se několikrát svou dravostí nechala nachytat pamakrela jižní (Thyrsites atun) , připomínající svým vzhledem malou hubenou štičku. jedna

Pokud se některému z našich vyznavačů Petrova cechu také poštěstí navštívit Tasmánii a její velmi vřelé a přátelské obyvatele, jistě tyto mé skromné rybářské poznatky rozšíří nejen o nové, pro našince exotické úlovky, ale nepochybně dosáhne daleko větších loveckých úspěchů na zdejších nesmírně rozmanitých vnitrozemských i přímořských vodách.

Autor: Jozífek - ®

Diskuse k článku (6 reakcí)

Přečteno: 7 632x
Průměrná známka: 1.28