U svěráčku - Beadheart Cactus

- Ála Richie

Úvod:

Pro další epizodu našeho vazačského seriálu jsem zvolil svou naprosto nejoblíbenější mokrou mušku. Musím se ovšem přiznat k tomu, že BeadHeart Cactus patří, stejně jako předchozí vzor Cheeky Devil Matuka, k muškám, které jsem na určitou dobu naprosto vyřadil ze svého vázacího repertoáru, ale opět se k nim začínám navracet, oprašuji jejich dřívější krásu a dokazuji jejich úspěšnost i modernost novými úlovky na ně.

jedna

Upřímně musím říci, když jsem tuto mušku vyvíjel, chtěl jsem se naprosto vyhnout pouhému kopírování starých známých a jednoduchých palmerových mokrých mušek. Snažil jsem se zkrátka vytvořit originální vzor, který by všechny ostatní mušky podobného charakteru předčil jak svou vzhledovou stránkou + vázacím stylem, tak hlavně svou působností na ryby. Rebela mezi mokrými muškami každým coulem. Byl jsem upřímně potěšen, že se můj záměr vyplnil a já měl opět na dlouhou dobu svého favorita No. 1. Hned při prvním „smočení“ této mušky jsem zažil krásný den plný ryb, za který jsem mohl vděčit večer předtím navázané mušce v kombinaci s taktikou lovu, kterou jsem zvolil jako nejvhodnější pro daný vzor.

BeadHeart Cactus se mi osvědčil hlavně jako výborná jezerní přírodní mokrá muška. Její možnosti však u tohoto typu vody nekončí. Úspěchy jsem s ní slavil i na tekoucích vodách a přinesla mi mnoho krásných exemplářů pstruhů obecných i pstruhů duhových. Dovolím si ovšem říci, že BeadHeart Cactus nemusí být vyloženě zaškatulkován do sekce pstruhových mušek. Dá se s úspěchem použít i při lovu kaprů – obzvláště za letních pařáků, kdy se kapři vyhřívají pod hladinou, a rovněž i při lovu tloušťů i dalších zástupců z řad bíle ryby. Jedná se o originální mušku a upřímně se těším na objevování jejích dalších skrytých potenciálů.

jedna

Způsob lovu:

Jako nejvhodnější styl lovu na jezeře shledávám jednoznačně následující strategii. Stahování ve středně až velice rychlých osmičkách (záleží na tom, co ryby v daný moment více vyžadují) na pomalé intermídě se dvěma muškami na návazci. Je nutné podotknout, že rybám při tomto rychlém stylu vedení mušek vůbec nevadí použití tvrdého genetického srpku kohouta v podobě palmerových nožiček - naopak!

Vždy, když jsem lovil s BeadHeart Cactus - black original, pokaždé jsem měl na přívěsu ten samý vzor jen v jiné barevné (olive, orange) či menší velikostní variantě, který sloužil jako atraktor pro upoutání pozornosti na koncovou přírodní mušku. Více mušek na jezeru nikdy nepoužívám. Osobně preferuji účinnou sestavu 2 mušek, kterým věřím a jejichž zvolená kombinace na návazci mi „sedí“. Více mušek znamená delší návazec, s ním spojené motanice, přitom efektivita zůstává stejná jako u mušek dvou (kratší návazec se 2 muškami vs. dlouhý návazec se 3 muškami = mušky jsou ve vodě pro ryby stejnou dobu). Na řece jsem s „Kaktusem“ nechytal nikdy klasickým mokrým způsobem. Volil jsem spíše jednu větší mušku (vel. háčku 8) na ujímaném návazci (cca 1,5 m), se kterou jsem chytal proti vodě „suchým způsobem“ na plovoucí šňůře. Muška takto projížděla vodním sloupcem ve větších tůních a razantní záběry pstruhů na sebe nenechaly dlouho čekat.

jedna

Používaný vázací materiál:

Háček: Pro originální vzhled jsem volil gammarusový bezprotihrotový háček, který jednak vytváří netradiční design mé mokré mušky, ale jak jsem si později uvědomil, má hlavně vliv na ztrátovost ryb. Snižuje ji, neboť v rybí tlamce takovýto typ háčku po záseku lépe sedí a svým raménkem nevytváří žádnou páku při zdolávaní. Pro tyto účely se výborně hodí háčky H300BL od Hanák Competetion, velikost č. 8 – 12, které mají i velice výhodou délku vlastního hrotu.

Nit: Nejlépe stejné barvy jako použitý tělíčkový materiál. Osobně rád používám jemné dvouvláknové micronitě. Hlavním cílem je navázat jednotlivé materiály a její účel jistíme preventivním lakováním mezi jednotlivými kroky.

„Srdíčko“: Vytváří velice zajímavý efekt, který se týká jak celkového netradičního vzhledu mušky, tak hlavně atraktivnosti pro ryby. Osobně nejraději používám klasické beadhead korálky zlaté, stříbrné či měděné barvy o průměrech, které odpovídají celkové siluetě a velikosti mušky. Příliš velké korálky jsou v těle mušky nepřirozené a působí rychlé propadávání vodním sloupcem, což není účelem mušky (to samé platí pro tungsteny). Naopak malé korálky nebudou viditelné, čili atraktivita mušky bude výrazně snížena. Výbornou alternativou je použití různých plastových korálku fluo barev (orange, chatreux = žlutozelená, …). Tyto alternativy jsou výborné především na čerstvě vysazené ryby a na bílou rybu.

Tělíčkový dubbing: Není příliš podstatný z hlediska struktury, která by byla ve vodě nejdůležitějším faktorem, neboť vytváří zejména barevný základ mušky pro husté palmerové nožičky. Na jezerní mokré mušky a nymfy ale zpravidla používám dubbingy hrubšího charakteru. Tuleň je tedy pro mě automatická volba. Vůbec se nemusíte bránit přidání malého množství „oživujících“ vláken syntetické microflashe, která efektivitu mušky jen pozvedne. Barvou No. 1 je černá - viz originál. Výborná je ale varianta olivová, zelená, hnědozlatá či ostře oranžová (viz. Soldier palmer) a jistě další barevné varianty nepřijdou ve vaší krabičce nazmar. Mým primárním cílem nikdy nebylo lovit ryby vysazené na pestrobarevné bláznivé mušky, proto mám nejraději barvy přírodního charakteru vzhledem k lovení opatrných domorodých ryb.

Nožičky: Používám výhradně velice kvalitní souměrné srpky genetického kohouta, které se převážně používají pro vázání krásných lesklých a hustých nožičkových věnečků u tradičních suchých mušek (Whitening, Metz). Souměrnost a stejná délka větviček srpku - nožiček - je u této mušky velice důležitá. V barvách black, brown, honey, grizzly (olive, orange).

Drátek: Používám zlaté a stříbrné jemné drátky pro přírodní vzory. Pro barevné traktorové (přívěsné) vzory se snažím barvu drátku přizpůsobovat tělíčku a sladit celkový dojem, nebo naopak vytvářet kroužkovací kontrast. Drátek ovšem slouží hlavně jako zpevňovací a kroužkovací materiál. Nahrazení vlascem není problém.

Hlavička: Vyvazuji nití v barvě mušky či effect thread (Hends) nití pro obohacení dalším výrazným prvkem na mušce. Takto vytvořenou hlavičku poté lakuji jako prevenci proti rozmotání celé mušky.

jedna

Olivová varianta mušky Beadheart Cactus.

Popis vázacího postupu:

jedna

Krok 1: Na bezprotihrotový háček navlékneme zlatý mosazný korálek a upevníme do čelistí svěráčku. Raménko háčku nalakujeme a uchytíme si na něj vázací nit, kterou vyvážeme k obloučku háčku, čímž si vytvoříme pevný základ pro tělíčko mušky. Vrátíme se do startovací polohy a připravíme si nit na následující krok.

jedna

Krok 2: K raménku přiložíme stříbrný kroužkovací drátek, který si přichytíme vázací nití a pevnými oviny se přesuneme až k obloučku háčku.

jedna

Krok 3: Do 1/2 raménka si nadubbujeme tělíčko z černého tuleně. Tuleň patří mezi materiály hůře dubbovatelné, dávejte proto pozor, aby vám držel dobře na niti a během vytváření tělíčka vám neopadal a vytvářel souměrné tělíčko.

jedna

Krok 4: Přivážeme si černý kohoutí srpek pro vytvoření palmerových nožiček.

jedna

Krok 5: V této fázi palmerujeme zadní koncovou polovinu tělíčka černým kohoutím srpkem. Když vytváříte oviny nožiček, mějte srpek stále napnutý, vyvarujete se tím tvorbě nežádoucích volných ovinů. Jakmile se dostaneme oviny srpku ke konci tělíčka, uchopíme do druhé ruky drátek a začneme protisměrně k nožičkám kroužkovat tělíčko, čímž zpevňujeme palmerované nožičky. Drátek prokládejte mezi oviny palmeru tak, aby nedocházelo k přichycení větviček srpku k tělíčku. Jakmile se dostaneme drátkem až k začátku první poloviny tělíčka, drátek si přichytíme vázací nití, odstřihneme jej a zbytek černého srpku u zadečku mušky odtrhneme.

jedna

Krok 6: Nyní nastupuje fáze, kdy zakončíme první část několika uzly, zalakujeme a na takto ukončenou část nasuneme zlatý korálek. Tím vytvoříme srdíčko mušky.

jedna

Krok 7: Uchytíme si znovu nit na přední polovinu tělíčka – hlavohrudi. Stejným způsobem jako v kroku 2 přichytíme stříbrný drátek na kroužkování.

jedna

Krok 8: Černým tuleněm nadubbujeme hlavohruď mušky a vyměníme si vázací nit za černou hedvábnou nit, ze které budeme vyvazovat hlavičku. Původní nit samozřejmě zakončíme a odstřihneme.

jedna

Krok 9: Přichytíme si černý kohoutí srpek.

jedna

Krok 10: Kohoutím srpkem pevně palmerujeme hlavohruď. U srdíčka palmerování ukončíme a vytvořené nožičky překroužkujeme stříbrným drátkem, který si přichytíme u očka háčku. Přebytečnou část drátku odstřihneme a vytvoříme černou hlavičku. Hlavičku dvakrát přelakujeme a muška je hotová!

jedna

Slova na závěr:

Doufám, že si vázání BeadHeart Cactus mokré mušky užijete a muška vám přinese mnoho krásných okamžiků a vodě vrácených úlovků. Všem slušným rybářům krásnou pstruhovou sezónu 2011 přeje, a u dalšího dílu rubriky U svěráčku se teší, Ála.

Autor: Ála Richie - ®

Diskuse k článku (15 reakcí)

Přečteno: 13 654x
Průměrná známka: 1.14

NU svěráčku - „Carp Tuty“

Carp Tuty jsem pro tyto účely začal vázat ve větších velikostech, neboť kapry je nutné zaujmout ihned po dopadu mušky do jejich teritoria

NU svěráčku - „Rhyacophila Barbus Tungsten“

Pro květnový díl rubriky „U svěráčku“ jsem si pro vás vybral svůj oblíbený říční vzor mušky určený především pro parmy.

NU svěráčku - „Gentle Sparkler“

Tentokrát jsem si pro vás připravil vzor mušky s celoročním použitím, který je velice typický a oblíbený pro lov na jezerech v Anglii.

NU svěráčku - Winky Ghost

Nastal čas, kdy většina muškařů uzavřela svou letošní sezonu a dala rybám zasloužený čas klidu a odpočinku pro načerpání nových sil na zimu.

NU svěráčku - Little Booby Boy

Podzim je pro muškaření neobvykle krásné období. Příroda se barví do překrásných odstínů, voda nabývá čistoty křišťálu a ryby se připravují na dlouhou zimu vydatným krmením pro doplnění síly a energie.

NU svěráčku - Cheeky Devil Matuka

Předmětem dnešního článku bude můj favorit mezi drobnými a střízlivými vzory říčních streamerů, které svou celkovou lehkou konstrukcí mohou být použity jako větší mokré mušky.

NU svěráčku - Goldhead Chenille Bloodhound

Dnes jsem si pro vás vybral oblíbený vzor lury/stremeru, mou jezerní variantu nesmrtelné klasiky jménem Wooly Bugger.

NU svěráčku - Grey Knight

Pro první díl nové rubriky jsem vybral svůj oblíbený vzor streameru.