Bobkaři versus plavačkáři (kapr teamy versus pletňáci)

- Roman Čejka


Rybaření je můj největší koníček. Ryby chytám od nějakých 15-ti let. Když jsem s rybami začínal, tak většina rybářů kolem mě chytalo "na těžko" (na položenou). Tudíž i já jsem nejčastěji chytal tímto způsobem. (chytal jsem nejčastěji na stojaté vodě) Nebyla to doba "boilisu" a carp teamu, ale čas krmítek, dvou návazců, rohlíků, těstíček a žížal. Učil jsem se, jak správně navázat návazce (jak dlouhé a jak daleko od krmítka, jestli udělat návazce pod, nebo nad krmítko) Postupem času jsem začal slavit celkem úspěchy a nebyl pro mě problém nachytat kapry a cejny (to byly moje nečastěji lovené ryby) v době, kdy ostatní tvrdili, že "dneska neberou".Nutno podotknout, že to nebyli žádní macci, ale většinou ryby mezi 40 - 55cm. Začínal jsem mít pocit, že tento způsob lovu jsem celkem úspěšně zvládl a začínal se ohlížet po něčem dalším. Jelikož chytání na "těžko" je většinou o tom dostat nástrahu s návnadou, co nejdál od břehu, řekl jsem si, že ryby přece musí být i blízko u břehu. Začal jsem tedy chytat na těžko, třeba i 4m od břehu. (skoro bylo lepší krmítko nahodit rukou). A úspěchy se opět dostavily. Nikdy jsem nechytal na extrémně silné silony, spíše jsem tíhl k něčemu tenčímu. Postupně začínalo být jasné, že plavaná je to, co mě čeká v nebližší době a do čeho se pořádně "obuju". Tento způsob lovu mi začal připadat daleko sportovnější, než "bobkařina". Zdolat např. kapra 45cm na silon 0.12mm je trošku vetší "kumšt" a umění, než ho vyheverovat na 0.25mm za půl minuty.

A ještě něco celkem ovlivnilo moji volbu. Spíš někdo. Přes internet jsem poznal Martina Maťáka se kterým jsem nejdříve občas zajel na ryby, potom jsme začali jezdívat častěji a nakonec jsme spolu začali dělat MRK. (do té doby jsem měl svoje rybářské WWW stránky a MRK byl v té době v plenkách) Martin byl ten, který mě naučil chytat se splávkem na řekách a poté jsme se společně naučili chytat "na plavanou" i na stojatých vodách s waglerem ("angličákem") Postupně jsme začali objevovat kouzlo toho způsobu rybolovu.

Znamenalo to kompletně přezbrojit veškerou moji výbavu a naučit se se vším zacházet. Když se teď podívám na moje staré "bobkařské" udice nechápu, jak jsem na taková "lana" mohl něco chytit. (a to jsem používal, jako nejtlustší silon 0.25mm) Myslím si, že plavaná není v naší zemi až tak rozšířená a oblíbená. Jsme přeci jenom národ kaprařů, kteří čekají na toho svého trofejáka. A jak jinak ho dnes ulovit, než s pomocí boilisu, kukuřice, případně dalších návnad, ale skoro vždy je to na položenou. I většina knih a časopisů pohltila kaprománie a tudíž na nás z každé stránky kouká kapr nad 70cm, který díky zručnému fotografovi vypadá aspoň na 90cm. Je škoda, že se takové publicity plavaná asi nikdy nedočká. Z toho vyplývá i pohled velké většiny rybářů na plavačkáře. Většinou jsme za ty, kteří chytají "ty malý žebráky"(čudle, mrňouse) , ale na ty větší nemáme. Aspoň s takovým názorem jsem se nesčetněkrát setkal. To, že většinou plavačkář dokáže nachytat víc kg, než bobkař a že ryby ulovené na plavačku jsou všech velikostí, si málokdo uvědomí. Plavaná je daleko jemnější a citlivější, tudíž i ryby jsou důvěřivější. Samozřejmě, že člověk nejde na kapry přes 70cm s patnáctkou silonem. Ale zase na druhou stranu, kolik se jich chytne na položenou za rok.? Určitě moc ne. Sice po přečtení článků různých carp teamů, musí člověk nabýt dojem, že takoví kapři se chytají, jak na běžícím pásu a to jsou ještě ti menší. Nutno říct, že za většinou těchto článků jsou desítky neúspěšných výjezdů k vodě a mezi nimi se pár akcí povede a opravdu se nachytají pěkné ryby. Většina těchto článků je navíc reklamního charakteru a je zde preferován určitý produkt, který daný CT testuje. Obyčejní rybáři si pak můžou připadat méně úspěšnější a to vede často k zbytečným nákupu boilisu, krmení, popřípadě dalšího vybavení dle napsaných big -carp článků. (chtějí být úspěchu, co nejblíže a tyto články jsou pro ně zosobněním úspěchu) Samozřejmě se takto nechovají všichni a je dost rybářů, kteří si jdou svojí vlastní cestou. (chytají na jimi osvědčené nástrahy, zkoušejí nové věci, připravují si sami boilis atd..)
Ale zpět k plavané. Na "plavačku" chytám na všech vodách - jak stojatých, tak tekoucích. Co se týče vod tekoucích - řek, říček a potoků, tak si myslím, že zde je plavaná úspěšnější rybolovná technika, než položená. Člověk je v lepším kontaktu se splávkem, může celou sestavu lépe ovládat a přizpůsobovat momentálním podmínkám. A hlavně je mobilní a když je to někde "mrtvý", tak přejde bez větších problémů o 100m dál.
Při chytání na položenou jsem většinou fixován na jedno místo (ono je přenášení vidliček, nebo rodpodů a rozdělaných udic celkem nepohodlné ) a na řekách se můžu potýkat s různými problémy (voda mě táhne silon, na silon se mohou zachytávat různé nečistoty, jemné záběry nejsou vidět) Vše se dá samozřejmě nějak obejít a ošetřit, ale většinou je to na úkor chycených ryb.
Prostě položená a plavaná, to je něco jako jing a jang, černý nebo bílý. Každý si zvolí to, co mu nejvíce vyhovuje. Někdo chce přijít k vodě a začít chytat ryby a nemusí to být zrovna giga velikost. Jiný si klidně na ty větší počká i týden. (někdy i déle) Ale nic není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Hrozně moc záleží na krmení, jaké se zvolí a jaké ryby natáhne. K čemu je silon 0.30mm, háčky jak kotvy, když do krmítka dávám jenom čistý šrot. Takové krmení velké ryby nepřitáhne a pokud ano, tak to bude spíš náhoda. Tudíž čím a jak nakrmím, tak od toho se pak bude odvíjet, jaké ryby budu tahat. Např. nakrmím místo a najedou mě tam kapři. A pak už je celkem jedno, jestli do nakrmeného místa hodím krmítko s dvěma návazci, nebo splávek s jedním. Pokud tam ty ryby budou, tak většinou zaberou na oboje. Toto je ale pouze teorie a v praxi to bývá (ne samozřejmě vždy) jinak. Bude - li chytat jeden rybář na položenou a hned vedle bude plavačkář, tak podle mě chytne víc ryb plavačkář. Na druhou stranu je celkem pravděpodobné, že ten na tu položenou vytáhne nějakou větší rybu, než ten co chytá na plavanou. Proč? Při plavané se používají tenčí silony a menší háčky, tudíž ryby nemají z nástrahy takový strach. Při plavané se většinou nástraha pohybuje po dně, nebo nade dnem. Vítr, nebo proud udělá svoje a tudíž jsme nucení častěji přehazovat, abychom stále chytali v nakrmeném místě. Toto častější přehazování může vést k tomu, že větší a opatrnější ryby se k naší nástraze nedostanou, nebo nebudou mít dostatečný čas k prozkoumání a ochutnání. Při chytání na položenou se udice nahodí do určitého místa, kde setrvá do doby, než ji vytáhneme. Tato sestava je sice "hrubší", ale zase leží pořád na jednom místě a není potřeba ji tak často přehazovat. Tudíž ryby, jako kapr mají víc času a příležitosti, tuto udici najít. Pak je tu ještě další faktor a to zásek a zdolání ryby. Při "bobkařině" zaseklá ryba většinou "sedí", protože háček je celkem velký. Na silnější silon je také větší spolehnutí, takže přitažení kapra do 50cm, není skoro žádný problém a většinou se to obejde bez protočení cívky. Zkrátka to zvládne i úplný amatér.
Zato při plavané si člověk není jistý do té doby, než je kapr v podběráku. Občas se stává, že se ryby při zdolávání vyhákne, kvůli malému a špatně seklému háčku atd. A ono samotné zdolání kapříka do 50cm na 0.12mm je celkem umění. Většinou je rybu potřeba pořádně unavit, aby se u břehu dala snadno podebrat. Taková ryba se potom ve vezírku vzpamatovává ze souboje delší dobu, než kapřík ulovený na položenou - ten je většinou čilý hned.
Nemíním tady vnucovat někom nějaký rybářský styl, nebo tak něco. Každý z nás je originál, který si jde svojí cestou a je více či méně ovlivněn okolním vývojem v oblasti rybářského průmyslu. Já jsem začal s položenou a postupně přešel na plavanou, které se teď věnuji (společně s Martinem M.). Ale věřím, že jednoho dne přejdu třeba na přívlač a z ní snad i na muškařinu. Tím bych považoval svoje rybářské umění za zvládnuté. (i když pořád je něco, co se bude člověk učit)
V rybařině nic neplatí doslova a nikde není psáno, že na 0.12mm silon nevytáhnete svoji největší rybu v životě. Stejně tak můžete na háček dlouhý 3cm vytáhnout rybku o 10cm.
Tento článek nechce nikoho nijak poučovat, je to spíše takové filozofické zamyšlení na téma: "Plavaná, položená a já".

Autor: Roman Čejka - ®

Přečteno: 5 595x
Průměrná známka: 1.66

NNavi Pro

Teď mě napadá, kde to vlastně má větrák? Hmm, zřejmě se to chladí samo, když točím touto pákou. Té říkají

NHáčky bez protihrotu a chyť a pusť

Sehnat háčky bez protihrotu je celkem problém a přitom rybám daleko míň ublíží...