Vyprahlé Česko: Suchem trpí celá země. V dalších týdnech bude hůř, varuje odborník

Kategorie: Všeobecné

Rozsah zemědělského sucha v České republice se za poslední měsíc trvale zvětšuje. Zasáhlo v podstatě celou zemi a třemi nejhoršími stupni sucha ze šesti trpí téměř polovina území. Situace zůstává nejhorší na střední a jižní Moravě, v Poohří a Polabí. Předpověď na tento týden předpokládá další a vzhledem k vysokým teplotám i rychlé zhoršování stavu, řekl dnes ČTK bioklimatolog z projektu InterSucho Miroslav Trnka. V polovině dubna situace ještě není tak hrozná, protože zatím všechno nevyrostlo. Riziko, že porostům sucho uškodí, je však velké.

Zdroj: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cesko-stale-trpi-suchem-situace-se-v-dubnu-zhorsi-varuje-bio/r~cec204c25f8a11e9819e0cc47ab5f122/

MAXXSKATER, 15.4.2019

Diskuse k bleskovce

karvo - Profil | St 24.4.2019 11:51:20

Děda Lebeda >> to jsou jenom řeči. optimismus je způsobený nedostatkem informací, a to je tvůj případ

Děda Lebeda - Profil | St 24.4.2019 9:56:32

karvo >> pesimista? Takové věci já nedělám. Víš jak je taková ta dělící poučka o pesimismu a optimismu? Že optimista vidí zpola plnou sklenici a pesimista poloprázdnou? No, tak já vidim sklenici s vodou....

karvo - Profil | So 20.4.2019 20:21:33

Děda Lebeda >> jseš nějaký pesimista

Bacha - Profil | So 20.4.2019 15:18:58

Ale jinak, už jste to slyšeli? Prej bude sucho. Všude to říkaj:-)))

Valuček - Profil | So 20.4.2019 13:12:25

Honza7 >> já přece netvrdím, že odborníci nejsou. Jen mě už ser.ou tyhle články, jak odborník varuje před tím nebo oním a blbnou akorát většině lidí hlavu. A potom si stojím za tím, že na jen malou část machrů je celá armáda, která jen parazituje /v úřadech, ústavech, policie, prostě státní aparát/. Ale jak už sem psal, i když v rádiu mluví nebo v novinách píšou odborníci, tak jejich prohlášení jsou nesrozumitelné, často protichůdné, nebudí to vůbec důvěru. Takže si teď jen musíme přát, aby co nejvíc peněz skutečně dorazilo na to zadržování vody v krajině a brždění oteplování planety a ne jen jako dotace na nesmysly. Naši zemědělci se podle mě mají velmi dobře, ale jelikož je te´d jaro a současný stav, tak je to i pro ně velmi nebezpečné. Prostě je to špatné, mimořádně nebezpečné, ovšem většina lidí je spokojená - je hezky, neprší, roste kupní síla, téměř všichni jsou zahlcení krámama. Asi to chce větší otřes, který možná přijde, možná ne, třeba ale opravdu začnou kompetentní konečně něco dělat.

Honza7 - Profil | So 20.4.2019 12:34:44

Valuček >> Nemyslím si že odborníci nejsou, problém je v úplně jiné rovině. Je velký rozdíl to co říkají odborníci a tím co dělá výkonná moc.
Za vším hledej peníze a nenažranost našich státních úředníků, kteří mají tyto věci na starosti. Stačí se jenom podívat co dělají a co je tíží na srdci. Ministr Toman se stará o rejdaře na Labi, protože by mohli zbankrotovat a osud našich zemědělců je mu u p-r-d-e-l-e. Všichni víme, že bez dotací naši zemědělci nemají šanci a co je ještě větší problém do budoucna - už nejsme soběstační v strategických potravinách.
MŽP - je kapitola sama pro sebe. Není o něm vidu ani slechu. Valí se peníze do nesmyslných projektů ( například kanál Odra Dunaj ) a kde se na to bude brát voda nikoho nezajímá.
Kolego odborníci jsou, ale nemají žádnou sílu a nebo moc něco změnit.

otoš - Profil | So 20.4.2019 11:57:40

sven >> však se taky říká ,,Pánu bohu zaplať" ...

sven - Profil | So 20.4.2019 10:49:16

Willow >> nezaplatí - nezaprší...


Willow - Profil | So 20.4.2019 8:03:09

otoš >> A nedají do kasičky těch pár stříbrných.....

otoš - Profil | So 20.4.2019 4:47:41

...lidé nechodí do kostela a nemodlí se...proto nezaprší...

Děda Lebeda - Profil | Pá 19.4.2019 19:49:21

karvo >> tyvole tuhle knizku cet kazdej....tohle civilizace napravi jen tak, ze nebude...rika ten o tri knihy dal...

karvo - Profil | Pá 19.4.2019 16:00:09

Bacha >> sázej stromy, víc ti nepovím

Rezeň 5,125 - Profil | Pá 19.4.2019 15:47:24

Valuček >> já sem akvarista:-), a tudíž vodu musím řešit

jinak se smiř s tím, že se to prostě nemusí přesně vědět, roli v tom může hrát celá řada faktorů, jednoduchý řešení to nemá a o tom to celý je, ale radši budu poslouchat názory/ návrhy někoho, kdo má předpoklady pro to, že ví vo co gou….

co se týče protipovodňových opatření,
nevím, jaký odborníky máš na mysli,
ale asi ty, co měli zájem na betonu..
protože ti "zelení", to chtěli nechat bejt na přírodě, případně udělat přírodě blízká protipovodňová opatření, což není extra nákladné a je to poměrně jednouché.
ale betonová loby a ekonomický zájem plus všeobecná hysterie ze všecho "zeleného" zvítězila, a ted tu sou suchý betonový koryta, že..

btw- nejvíc mi baví, že za ty uschlý smrky můžou podle hlasu lidu taky ekoteroristé, jako kdyby ty monokultury před 60 a více lety sázeli....

konec tvýho příspěvku nijak nerozporuji, snad jen, že v tom našem geniálním systému to musí nějakej uřad schválit, na základě nějakýho zadání nebo na základě nejakýho projektu, kterej by už konečně mohl vytvořit někdo kompetetní, tak, aby to fungovalo.