Myslivci a rybáři žádají návrat ke krutým středověkým metodám

Kategorie: Všeobecné

Zástupci Českomoravské myslivecké jednoty, Českého rybářského svazu a Rybářského sdružení ČR včera prohlásili1, že navrhují zahájit lov vyder a bobrů do „smrtících pastí“. Odborníci ale varují, že ač nebyl přesně uveřejněn typ, jedná se o pasti kruté a nehumánní, v civilizovaných zemích zakázané. Navíc mohou velmi vážně zranit nebo v krajním případě i zabít člověka, určitě volně pobíhající psy. Budeme se teď muset bát projít podél rybníků či koupat se v řece?



Zdroj : http://www.alkawildlife.eu/page.php?mx=58_tiskove-zpravy&ax=274_myslivci-a-rybari-zadaji-navrat-ke-krutym-stredovekym-metodam&lx=cz&ft=&us=

kubsta, 12.12.2018

Diskuse k bleskovce

Rožnovák - Profil | Út 18.12.2018 20:12:48

Pvl >> No o tom to právě je. Kdyby se na tiskovce neodhaloval či neobhajoval návrh upečený jednostraně a poměrně na rychlo. Tím pádem argumenty byly pochopitelně jednostrané a nezučatněný ekolog či ochránce naříkal. Ale kdyby vzniknul po dohodě i s protistranou a dospělo se ke kompromisu a zodpovědní ho budou akceptovat, potom se může jít na tiskovku a vysvětlovat můžou jak myslivci tak ekologové protože výsledek bude jejich společným úsílím. Nadávky nic nezmůžou buď se člověk chce dohodnout nebo ne. Jinak si myslím že naše PR by se mělo rozšířit o víc než o vysazování ryb na pánvičku a reporty z pretěků a mělo by se prodat to co ještě rybáři dělají pro vodu a ryby, Myslivci už trochu pochopili. U některých zástupců čmmj a črs by to chtělo zjemnit a vylepšit rétoriku při komunukaci z veřejností, to jenom k tomu PR.
Jinak ministerstvo školství má na zákládkách taky dobrý hokej. Někde se chodí ma lesní či mysliveckou pedagokiku, někde rozjede ekoprogram a několkrát ročně tam chodí přednášet lidi z eko neziskovky, jinde možná obojí. Nemusím říkat že každý vysvětluje věci po svém a společně si spolu na kávu asi nikdy nesedli. Takže za pár let se budem hádat ještě víc.

Pvl - Profil | Út 18.12.2018 6:41:22

Rožnovák >> Ta poslední věta ... Ono když se řekne "A" mělo by se také říci "B" co se týká veřejnosti .Nemusím ti psát co se skrývá pod písmenem "B" Jako člověk naprosto neznalý situace uslyším že se má nějaký chráněný druh střílet taky mi to hlava nebude brát .
Je to stejné jako když se zavedla přednost chodců na přechodech --také se neřeklo ,že je nějaké pravidlo. Většina si to vykládala -dá po svém Věřím tomu ,že by velká většina populace pochopila problematiku jak to s chráněnými (přemnoženýmin) druhy vlastně je Bohužel jsem neslyšel ,že by to někdo povolaný -s rozumným názorem někde osvětlil . Jak se zmiňuješ o širších souvislostech

Rožnovák - Profil | Po 17.12.2018 23:53:01

Scorpio-75 >> do naší kulturní krajiny tento typ pastí prostě nepatří. Bobr se již reguluje, respektive je šance ho regulovat jak se využívá je věc druhá, loni se jich ulovilo dle ofi stattistik asi 16.. Vydra a vllk není téma na tiskovku ale na odbornou diskuzi všech dotčených subjektů(črs, čmmj, aopk, chovatele ovcí a ryb, čsop atd.) z kterých má vzniknout živatoschopný závěr a ten se má předložit nejprve ministerstvu, nikoliv médiím, což se podle mě nestalo. Já bych vlka momentálně neřešil jen bych zvedl náhrady za škody, řešit populaci regulací která má 50 ks a je rosetá po celém území republiky je hodně předčasné. Jediné co má opravdu logiku je důsledná evidence a kontrola v zajetí chovaných zvláště chráněných a ohrožených živočichů, aby nám po krajině neběhali polodivocí vlci a vydry a neblbli hlavu i divokým populacím. Bohužel se nám podařilo akorát nakrknout veřejnost, která vidí vydru, bobra, a vlka jen jako navrátilce do přírody a ohrožené druhy a nevidí věci v širších souvislostech.

Scorpio-75 - Profil | Po 17.12.2018 20:00:17

Rožnovák >> Jakmile vydromilove zjisti sklopce, zacnou ti je likvidovat. Bohuzel v zakone neni zadna opora, takze se to dnes resi min napadne o to nebezpecneji. Bohuzel cast lidi na to nechce slyset, ale vydra do pstruhovek rozhodne nepatri, tot muj nazor.

Bacha - Profil | Ne 16.12.2018 12:54:30

Rožnovák >> Už měla být bobří čapka ve výrobě:-)))

Rožnovák - Profil | Ne 16.12.2018 0:47:54

Zrovna dneska jsem byl u řeky , kousek za městem hned vedle frekfrntované cyklostezsky jsem našel bobří stavby a stopy a kousek níž i stopy vydry, když nám zase napadl sníh. Netuším jak najít ústí nory když by bylo pod vodou. Bobr se nějak řeší v ramci zon střílí se a odchytává se tuším i do specialních sklopců a po té se usmrtí, pokud působí nadměrné škody v zoně C někdy i v B. Kdyby to bylo opravdu nutné a vydra by si druhy pod sebou na dané lokalitě jako takové likvidoval, je to na zvážení.Podle mého je potřeba určit kolik vyder vlastně máme na kilometry toku a jaké pohlaví než by se začlo z regulací. Tam jde je o to pokud se sitauace mění na tyto změny pružněji reagovat.V případě že je ústí nory na souši také není vždy snadné ho objevit zvlášť u vydry, tam připadá v úvahu vyůstění migračních tras u různých propustí kde vydra pravidelně prochází. Proč tedy také nepoužít sklopec který je viditelný prakticky všude a jde dobře označit v terénu. Nechytáme hlodavce na chalupě. Ale bavím se v rovině teorie. Invazivci se taky hromadně nechytají do smrtících pastí rozesetých volně po krajině, ale střílí se nebo se používají sklopce a měl by se řešit prioritně.

Bacha - Profil | Čt 13.12.2018 19:26:22

rybomil >> Pár jsem jich dostal i tímto. Dobrý zážitek:-)))

Kondrakar - Profil | Čt 13.12.2018 0:05:02

Bacha >> :-))) Neboj se, dítě, já tě ochráním. Já se nebojim. Já jsem chytil tchoře. 😂😂😂

Bacha - Profil | St 12.12.2018 23:49:42

Kondrakar >> Na tom jezu jsem jako malý kluk chytil dva mladé tchoře a nosil si je v pixle od německé válečné masky. Dostal jsem za to doma po hubě. Byli pěkně zablešení:-))))

Kondrakar - Profil | St 12.12.2018 23:44:41

Bacha >> Jo, tahle. Už vim. Sorry, sem si nevzpoměl.

Bacha - Profil | St 12.12.2018 23:41:01

Kondrakar >> To teda je!!! Taková ta zelená nad hrází, co je tam ta žulová podezdívka se zábradlím. Tehdy to byl taneční plac a hráli tam sejfáci:-DDD

Kondrakar - Profil | St 12.12.2018 23:33:54

Bacha >> Jj, jako Tampák to znam taky. Ale žádná bouda tam už není.

Bacha - Profil | St 12.12.2018 23:33:46

Kondrakar >> Krkavec dokáže zabít srnče. A to velice sofistikovaně. Vyklove oči a je vymalováno.

Bacha - Profil | St 12.12.2018 23:32:26

Kondrakar >> Cecinu, neboli Tampák (za předsedování MěNV soudruha Tampy byla vybudována), jsem jako kluk pomáhal stavět. Původně to byl chovný rybník, ze kterého šly všechny ryby do řeky.
A ta bouda u hráze byla naše. Prodávali jsme tam s dědou pivo koupajícím:-)))

Kondrakar - Profil | St 12.12.2018 23:31:38

Bacha >> Tak zrovna proti krkavcům nic nemám. Tohohle ptáka mám rád. Furt radši krkavce než straku :-)))

Kondrakar - Profil | St 12.12.2018 23:24:45

Bacha >> Já tam mám příbuzné :-)) dobře se tam lovili hadi, ale už jsem tam dlouho nebyl na rybách. Naposledy loni na Cecině.