Rybáři jednají o rybolovu na Lipně v letních měsících

Kategorie: Všeobecné

Český rybářský svaz v současnosti jedná s ministerstvem zemědělství o povolení čtyřiadvacetihodinového rybolovu na Lipně v letních měsících. Informovalo o tom vysílání Českého rozhlasu České Budějovice.

Tuto možnost by mohli mít rybáři v letošním roce. Nejde jenom i zpestření lovi, tvrdí hospodář Českého rybářského svazu v Českých Budějovicích Milan Hladík. Podle něj má dvacetičtyřhodinový rybolov má dva cíle. „Jedním je pokusit se více redukovat sumce, který tam dorůstá velkých rozměrů a určitě negativně ovlivňuje populace ostatních druhů ryb, a my bychom chtěli to Lipno mnohem více zaměřit třeba na candáty a podobné druhy ryb,“ uvedl Hladík.

V případě souhlasu ministerstva zemědělství bude povolení celodenního rybolovu na Lipně platit od 16. června až do konce srpna.

zdroj: nase-voda.cz

JaMi, 22.4.2014

Diskuse k bleskovce

lipenak - Profil | Út 29.4.2014 20:57:50 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

To co chce Hladík je jen hřebíček do rakve už takto vyrabovanýho Moře , absolutně nereaguje na pádný argumenty lipenský stráže , po letech se podařilo RS v obrovský míře zlikvidovat bandy německých rusáků kteří dělali obrovský škody , značně se zpřísnilo při prováděných kontrolách , ted když se ten stav začíná mírně zlepšovat tak chce Hladík 24h lov , pokud to projde vrátí se vše do starých kolejí , ruské rybí party budou mít požehnání že si můžou dělat celý noci co chcou .. Chataři ,karavanasti jenž jsou tam celý rok budou mít natažený sumcáky nonstop , jednou za 2 dny vyjedou vyměnit zdechlou rybu na trhačce , .. Sumci jsou jen záminka aby prošel lov 24 ,, nedávný průzkum jezera jasně ukázal že v žádným případě není sumec přemnožen .. Jediný důvod celý týhle šaškárny jsou peníze ... Hladík není správný hospodář pro jezero , jeho stav je mu uplně ukradenej , ten má svojí pstruhovku VIPKU a svý granuláče.. On chce lov 24h ? ,nejsou jasně stanovený pravidla lovu 24 v BP .. rusáci, skopčáci a našinci se nebudou zabývat tím zdali se někde na stránkách ČRS objeví nějaký pravidla ,, je to absolutně nepřipravená změna a Lipno není na lov 24h připraveno .. vznikne jen totální bordel , nikdo z nich si neuvědomuje že Lipno se nachází v CHKO , a při lovu 24h je největší předpoklad táboření ve volné / klasické bivakování / což je v rozporu se zákonem 114 .. Jen jestě dodám pokud by se měl povolit jenom lov sumce tak budou řvát kapraři že oni chcou lovit kapry ,,

Jarda Š. - Profil | Út 29.4.2014 19:47:09

Chosé 2 >> To máš pravdu, při cíleném lovu sumců by měla být míra nástražní rybky 30 nebo i 35 cm.

splávkař - Profil | Út 29.4.2014 19:46:50

Mám pocit,že se podobnými nápady snaží bojovat s konkurencí kterou si sice veřejně nepřipouštějí,nicméně si nemyslím,že by si sami toho jak přibývá těch co dávají přednost alternativním možnostem lovu před těmi svazovými nevšimli.
Je to takové levné gesto kterým asi získají na chvíli kousek přízně ale v důsledku to povede jen k hlubší ,,devastaci,, toho,co je již dnes v nedobrém stavu.

Chosé 2 - Profil | Út 29.4.2014 19:39:42

Jarda Š. >> Vím o tom kolego. Měl jsem na mysli např. 30+ , protože jsem před lety viděl, jak starý pan Cejnar na hrázi mezi malým a velkým Lipnem lovil metrové štiky 5m štikovým bambusákem na cejny, kteří měli určitě přes 30 cm. Také si jeden můj kamarád vozí na nejmenovanou přehradu, co největší oukleje a chytá s úspěchem větší candáty.

Jarda Š. - Profil | Út 29.4.2014 19:31:23

Chosé 2 >> Na Lipně je stanovena minimální velikost nástražní rybky 20 cm (a od letošního roku navíc nesmíš mít menší rybku ani v řízkovnici, vezírku ap.).

Chosé 2 - Profil | Út 29.4.2014 18:50:48

Kreja >> Děkuji kolego, ještě se k tomu zápisu sluší dodat. Povolit lov sumce za určitých podmínek. Jednu jsi zrovna zmínil, nevracet sumce. Přidám další, jakou je např. velikost nástražní ryby.

Kreja - Profil | Út 29.4.2014 18:45:39

Chosé 2 >> skvělé napsané,sumci to je tragédie dob minulých po snaze zatraktivnit revír se dosáhlo toho že kvůli pár sumcům zmizelo několik druhů ryb (teď mám namysli malé revíry).
U nás byl non-stop povolen dva roky ty největší sumce stejně chytili specialisti na sumce kteří je po ulovení vrátili zpět.

Chosé 2 - Profil | Út 29.4.2014 18:23:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Kreja >> No co já vím, tak domorodcům se stýskalo po candátech na Lipně už před 15-17 lety, a to tam ještě byli :-)) Ti sumci v té době měli tak kolem 60 cm. V květnu se jezdívalo do zátok na lov okounů z loďky na žížalku do míst, kde se jezdili vytírat. Po línovi je okoun další ryba, která po vysazení sumce z vody mizí, a to se na rozdíl od lína dokáže schovat za každou větví.
Po článcích J.Vítka a jeho lovu kaprů na Lipně se tam přes léto vyrojilo spousty rybářů, kdy hladina všude byla poseta bójkami typu Pet, které tam zůstaly až do zimy. No a tak se z dravcové vody pomalu stával svět kaprů. Řekl bych, že ti sumci musí ven, aby se nekrmili násaďáky, které se do Českého moře sypou pro potěchu českého kulinářského umění. Moje představa 24hod na Lipně je asi taková, že tam bude masakr, který na takové rozloze nikdo neuhlídá.
Dovedl bych si představit povolení 24hod na sumce, jen na určitých místech, kde je možný jeho výskyt.

Kreja - Profil | Út 29.4.2014 17:30:52

nepsali někde že jsou candoši na Lipně dávno vybraní?

karlak - Profil | Po 28.4.2014 20:34:28

porad tady pisi ze na svazu sedi lide kteri vodam vubec nerozumi tak jsem neustale napadan ale toto me tvrzeni jen podporuje napred se vysadi sumec aby se reklo ze moc skodi tak co to ma za logiku a jestli si nekdo mysli ze timto opatrenim se stavy sumcu snizi tak je na velkem omylu a vubec si nedovedu predstavit jak by toto povoleni melo fungovat spis tim pribude pytlaku a nastrazenych bojek

kritik - Profil | Pá 25.4.2014 11:17:55

Z jedné strany článek a rozhovor s paní reportérkou o tom, jaká je Lipno rozlehlá voda, jak se tam pytlačí a jaké je tam obrovské množství přestupků a zadržených povolenek.
Z druhé strany od toho samého člověka žádost o vyjímku a o udělení 24h lovu z alibistického důvodu přemnožení sumců. Navíc v CHKO.
Normáně by jeden blil, lepší výraz mě nenapadá. Omluvte můj slovník.
Až nerad Mrkanto na hrad, tedy na svaz!!!!! :-))

Mrknato - Profil | St 23.4.2014 3:21:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

JaMi - >> Pan Hladík potřebuje z něčeho financovat závodění a hospodaření nehospodařením na vyčleněných pstruhovkách.... Čtyřiadvacetihodinovka se mu zdá být dost dobrým receptem na sumce, které sám vysadil a candáty, se kterými si na Lipně asi už neví rady....

Chosé 2 - Profil | St 23.4.2014 0:57:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Toto je veselejší :-)