Rybářské srazy, minisrazy, závody a podobně.

Pořádáte-li nějaký rybářský sraz, nebo závod, zvládáte to organizačně? Mám teď na mysli základní psané i nepsané zákony, které ctí vesměs každý slušný rybář (ne grilování selete a chlazení Gambáče :o) a to, nepoškozování přírody při případném vjezdu dopravními prostředky (pokud je nezbytný a běžnému účastníku silničního provozu povolený), šetrné zacházení s ulovenou rybou a její opatrné vrácení vodě, úklid břehu a využitých pozemků po skončení závodu, uvedení rozježděných (původně travnatých) cest do stavu jako před akcí ?
V mém okolí se již stalo pravidlem pořádat různé závody (kterých se neúčastním) a vzhledem k tomu, že se tyto akce konají v centru města a jsou na očích ne jen rybářské veřejnosti, ale i běžným občanům, mají všichni možnost sledovat co se na této "rybářské" akci děje. Na to, že si postěžujeme v kolektivu klasických, přírodu milujících rybářů u piva už jsem si zvykl. Ale je mi proti srsti, když jsem laickými pozorovateli s těmito závody spojován jen proto, že jsem rybář a napadán za "dobytčí" chování s úlovky (sypání zvážených ryb z kýble do vody z velké výšky, někdy i na kameny), ničení přírody (rozjezděné louky terénními vozy), bivakování v centru města u vody (rovnocenná konkurence bezdomovců :o)
Jak k tomu přijde slušný rybář, když ulovenou rybu uloží zpět do vody jako dítě do peřinky, na ryby jede třeba i na kole, nebo s vozem zajede tak, aby nenadělal na porostech žádnou škodu? Dají se takovéto závody ještě nazývat SPORTOVNÍ RYBAŘINOU?
CO VY NA TO ????
Autor diskuse: Vokoun - Profil , 23.5.2006 všeobecné - ostatní

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 10:06:49

Tento obrázek je běžný u protějšího břehu. Stovky polomrtvých ryb, kterými si plní rackové žaludky .... :o( V zimě jsem tu zadal otázku o kormoránech.

http://www.mrk.cz/otazky.php3?id=10474

Teď přemýšlím, kdo je horší. Nemají k nim tito "rybáři" daleko. Rozdíl je "jen" v tom, že kormorán loví z hladu. Proč se ale takto chová ČLOVĚK ????

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 10:00:55

"Šetrné vracení" úlovků do vody. Jelikož jsem neměl tentokrát moc času sledovat celý závod, podařilo se mi zachytit jedno z těch ŠETRNĚJŠÍCH. Jinak je běžné i sypání ryb na kameny :o(

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 9:58:20

Samotné zacházení "rybářů" s úlovky. Vlečení ryb ve vezíru po břehu :o(

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 9:55:28

Zde byl v délce cca půl kilometru vysoký porost plný různé drobné havěti (kobylky a jiný hmyz, žabky). Kachny zde mívají hnízda. Nyní v celé délce zváleno :o(

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 9:51:05

Tudy z jedné strany porostů stromů vedla vyšlapaná pěšinka v trávě. Nyní je v délce víc jak půl kilometru rozježděná polní cesta.

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 9:45:46

Zde byla krásná zelená louka, kam se místní lidé z protějšího břehu kde je sídliště, chodili opalovat. Nyní je z této louky s trochou nadsázky tankodrom. (toto je místo na té druhé fotce po odjezdu "rybářů" )

Vokoun - Profil | Út 23.5.2006 9:43:34

Pro ilustraci nejké foto. Tady je najeto cca 20 vozidel až k vodě. Najíždění je prováděno po protipovodňovém valu, po ztezce určené pro cyklisty. Vozy parkují těsně u vody na nezpevněné komunikaci. V době největších závodů počet vozidel překračuje stovku. Lokalita je v klidovém centru města, v těsném sousedství městkého parku.