Hájení a míra sumce

Zdravím rybáři,

jaký je Váš názor na jarní hájení a lovnou míru sumce velkého? Setkal jsem se s nejednou reakcí rybářů, kteří tvrdí, že na některých řekách se sumci tak přemnožili, že téměř zdevastovali některé druhy ryb, a snížila se tak rybí obsádka že se téměř nedá nic chytat. Následovaly pak věty typu: "sumce bych vůbec nehájil, popř. zrušil bych mu míru, akorát všechno vyžere..". Máte podobné zkušenosti? Popř. souhlasíte s aktuálními ochranou sumce, nebo byste byli pro ji změnit?
Autor diskuse: michalsima - Profil , 2.5.2020 dravci - druhy ryb, rekordy
40 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Njackass - Profil | Ne 3.5.2020 0:14:07

sliver >> zajimave ze v nasich rekach kde byl odjakziva bylo kdysi prerybneno a vsechno nesezral jak tady tvrdite :) sumec kterej zere jednou za 3 dny urcite pusobi vic skod nez tisice rybaru co si berou denne 2 ryby domu..a zkuste se podivat do francie na reky tam je 1000x vetsi populace nez unas.jakto ze pod kazdym kmenem lezi sumec a stejne je reka plna vsech druhu ryb kdyz je takovej skudce?proc je ebro plny okounu a candatu kdyz je podle vas sezere jako prvni a pak az jde na bilou rybu? jinak mira 70 :( co k tomu rict no...

Nabcdddd - Profil | Po 4.5.2020 20:17:53

Tolko presumcovanych vod, to sme asi svetova velmoc v love sumcov... a stale sa vsetci drbu do itosky alebo spanielska, nechapem. Najviac o presumcovani pisu ti, co sumca ani chytit nevedia.

NKolouš - Profil | St 27.5.2020 7:05:12

Zahájení se blíží rychlostí blesku, proto prosím o info, kde že jsou ty bestie tak přemnožené abych na ně mohl vyrazit a pomohl vodě od škůdců !! Páč už pár let navštěvuji nepřemnožené revíry a přijde mě to zbytečné.. když je tolik jiných přemnožených lokalit a prý tam nic jiného prakticky neplave... Předem děkuji za odpověď :)

Nhraji - Profil | Út 12.5.2020 8:05:44

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 7.5.2020 21:45:19 >> tak asi tolik. PS Uherské Hradiště nám vychází vstříc, a dovoluje nám organizovat závody na jejich revíru, o který se starají. Pokud lidé z vedení spolku přijdou s žádostí, abychom ulovené sumce nepouštěli, je to podle mě zcela legitimní, protože to je součást hospodaření na revíru. Tečka. Nešlo o nějaké neznámé rybáře ze spolku. Navíc si tě dovolím upozornit, že v MRS neplatí rybářský řád, a naše předpisy nikdy nezakazovaly hospodáři na revíru manipulovat s obsádkou v zájmu hospodaření.
Doporučuji aplikovat indiánská přísloví hlavně na vody moravsko-slezského územního svazu, na jehož revírech jsem, mimochodem, vyrostl a bývaly plné ryb.

NFRANK71 - Profil | Út 26.5.2020 15:43:50

Tak zde to máme. Zdravím kakra.

Dotaz č.115, kategorie "Rybářský řád a legislativa"
Dotaz: Jakým způsobem je udělována vyjímka ze zákona o rybářství a prováděcí vyhlášky pro pořádání závodů (problematika vyhrazování míst k lovu, ponechání podměrečných ryb, doby hájení a množství ponechaných ryb).
Odpověď: Zákon o rybářství neupravuje možnost výjimky ze stanovených pravidel lovu ryb za účelem pořádání rybářských závodů. Nezmocňuje ani prováděcí vyhlášku k takovému opatření, takže ani podle vyhlášky č. 197/2004 Sb. se žádné výjimky za uvedeným účelem udělovat nemohou. On je totiž ani nemá kdo udělovat, protože takovou pravomoc zákon ani vyhláška žádnému orgánu nesvěřují. Takže obecně lze říci, že i při pořádání rybářských závodů se musí dodržovat všechny předpisy, které na daném revíru platí. Může být nastolena pouze otázka, zda může uživatel revíru v rámci tzv. bližších podmínek výkonu rybářského práva (BPVRP) ve smyslu ust. § 13 odst. 9 zákona o rybářství takové výjiímky stanovit. Předně je třeba upozornit na to, že takové BPVRP musí být uvedeny v povolence k lovu, tedy nelze je ad hoc vyhlásit jen pro konání závodu. Dále pak zastávám důsledně názor, že pomocí BPVRP nesmí uživatel revíru zasahovat do pravomoci orgánů, které mohou určité výjimky povolovat, jinými slovy uživateli rybářského revíru není dána pravomoc stanovovat výjimky ze zákonné úpravy výkonu rybářského práva, ale je mu pouze umožněno stanovit bližší podmínky výkonu rybářského práva na jeho revíru. Bližší podmínka není výjimka! Výjimky tedy může povolovat Ministerstvo zemědělství a to ze zákazu používání prostředků výbušných, otravných nebo omamných, dále pak na revírech, na nichž povoluje výkon rybářského práva výjimky ze zákazu používání bodců, udic bez prutů, vidlic, rozsošek, střílení ryb, tlučení ryb, chytání na šňůry, do rukou, do ok, lovu pod ledem, dále ze zákazu lovu vybraných druhů ryb v době jejich hájení, vybraných druhů ryb, které nedeosáhly nejmenší lovné míry, dále ze stanovených denních dob lovu a ze stanovených rybolovných metod. Krajský úřad pak může povolovat výjimky z výše uvedených zákazů a to na revírech, na nichž povoluje výkon rybářského práva. Domnívám se, že pokud pořadatel závodu vyhlásí podmínky přísnější, než stanoví zákon a vyhláška, tedy např. lov ryb na plavanou pouze na jeden prut, omezení druhů nástrah, lov na háčky bez protihrotu apod., nedostává se tím do rozporu s předpisy. V opačném případě však ano, takže ponechání si podměrečných ryb, nebo většího než povoleného množství ryb, porušení doby hájení apod., ale i vyhrazení místa k lovu (zakazuje to § 14 odst. 4 věta první vyhl. č. 197/2004 Sb.) je i v případě pořádání závodů porušením předpisů. Zajistí-li si uživatel revíru jako pořadatel závodu potřebnou výjimku od příslušného rybářského orgánu, pak je samozřejmě zcela na odpovědnosti tohoto správního orgánu, zda vydal výjimku v souladu s obecně závaznými předpisy či nikoliv. To už rybáře zajímat nemusí.
Odpovídal: JUDr. Alexander Šíma

NSharry - Profil | Ne 3.5.2020 8:02:33

sliver >> jj, asi je to nejaky trend... valit fousace do kazde louze.
Znal jsem vodu, kde sumik nebyl (voda byla pred x lety slovena)..., nasadilo se tam vse mozne, vcetne dravcu, jen sumik ne.
A ejhle, za poslednich 7let se tam zacali objevovat a uz se tam chytlo i par vetsich kousku. Ja osobne jsem tam chytl uz i prcky cca 30 cm, takze se tam vytreli anebo je tam nekdo zase "dosadil"...
Bavil jsem se s mistnimi a hospodarem a jsou nasrani, oni si je tam nenasadili.. Takze asi nejaky "spasitel"...
Hruza, jak nekdo muze dojebat peknou vodu... Linu tam bylo fest... Ted..?..

Jo, jedna se o maly stojak s par hektary.
A takovych bude vice.
Nemam nic proti sumikovi, ve velkych rekach, prehradach ok..., ale davat ho do kazde louze je cypovina (podle me).

NPedro1 - Profil | St 27.5.2020 16:31:54

FRANK71 >> Takhle to Fando nefunguje.Respektive funguje a je to na MRKu XYkrát dohledatelné.Jakmile předložíš relevantní důkaz,že jeden nebo druhý nemají pravdu,zmizí jako pára nad hrncem aby se později zjevili jako nerozlučná dvojice jinde a opět započali stejnou písničku.

NDědek - Profil | Út 26.5.2020 17:24:00

Tak to je zase maras diskuze. Tisíc a jeden chytrák...

Hrají, já se ti divím, že ti to stojí za to. Já už bych je dávno poslal do pi.e. :-)

Nmzxy - Profil | St 6.5.2020 18:33:22

nektere druhy ryb devastuji predevsim rybari, kteri urcite ulovi a sezerou vic candatu a stik nez sumec....sumec zere i polomrve krvacejici candatky s vytrestenyma ocima a sticky, ponicene mikronastrahami sportovců, zaplísněné v jednom tydnu 15x ulovene nasadaky vytazene na breh bez podberaku a vracene vode odkopnutim nebo vhozenim z vysky 3 metrů...i jejich mrsiny....
Ochrana dravce, ktery vykonava rodicovskou peci, jak o jikry tak o pludek je logická...o sumcich se toho vi malo ale podle vedců jí vykonava asi 80 procent sumců - rodičů...pohyby ploutvi cisti a okyslicuji jikry, nekdy je vcetne pludku chrani a osetruji nasavanim do tlamy a naslednim vypoustenim atd.... tato pece se logicky musi projevit na dalsi generaci sumců...takze pokud chceme aby se sumec prirozene rozmozoval neni o cem polemizovat...ale clovek je na vrcholu potravniho retezce a kdyz bude chtit, muze ryby systematicky vybíjet, neumoznit jim rozmonozovani a vysazovat si je z umelych chovů....

misto planych debat o hajeni nehajeni bych se spis zabyval nesportovnim chovanim nekterych cuckaru, kteri sumce chytaji a odnasi od vody prave v teto dobe - hajeni, zatimco ti poctiví dodržují pravidla...

NAttta_vlastimil_vasi - Profil | St 6.5.2020 9:27:29

Přemnožený (jakýkoli) dravec (na jakékoli) vodě je největší mýtus co se mezi rybářskými esy v čr povídá. Pak hned následuje že bolen a sumec loví ocasem. TEČKA!

Njackass - Profil | Po 4.5.2020 20:20:46

michalsima >> ja zase slysel ze prvni vzdycky vyzere boleny,kdyz se chlapi hadali kam zmizeli boleni :D ze jich tam dedek napraskal 10 a vsechny si vzal to mu divny nebylo :D rybaril jsem na nesvazove piskovne kde nebyl problem chytit i nekolik sumcu prez noc a stejne to byl nejlepsi okounovej revir v JČ..taky jsem rybaril na rybniku ve vojenskym prostoru doupov bohuzel uz nevim rozlohu 10-30h kde majitel vysadil tisice sumcu a stejne se tam jezdi hlavne na kapry,stiku jsem chytil hned prvni den..jedine revir kde verim ze sumec je zlo je rybnik velikost 1 hektar,vsude jinde muze za mizeni ryb prevazne rybar

NDarďas - Profil | Ne 3.5.2020 15:03:00

rybomil >> Myslím,že u nás ani nemůže být přerybněný revír.(a je jedno čím)
Kolektiv to stihne totiž ihned vyrabovat.:-(

N_Karel_ - Profil | Ne 3.5.2020 13:13:23

Přiznám se, že jsem - obecně - asi ještě neslyšel o dravci, který by se tak přemnožil, že by zdecimoval svou kořist. Pokud jde o sumce, jak by na tom revíru dál přežil? Pokud víte o revírech, kde jsou sumci hrozně přemnožení, tisíce rybářů vám budou vděčni za typy a rádi vás té starosti zbaví.

Nsliver - Profil | So 2.5.2020 23:19:55

sumec je jenom fusatá popelnica a patří z vody ven. Je málo vod, kam fakt patří, většinou je dosazován díky nové módě tam, kde nikdy nebyl a páchá škody, pro nudící se kapraře.

N1Mara - Profil | St 27.5.2020 7:15:06

Kolouš >> Jestli to nebude tím, že umíš hovno..... .-)))

Nkakr - Profil | Po 25.5.2020 12:12:24

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 25.5.2020 12:09:46 >>
Výjimky ze zákazů lovu uvedených v § 13 odst. 3 písm. a) nebo b) zákona lze povolit uživateli rybářského revíru za účelem provádění hospodářské těžby, regulačního odlovu, záchrany rybí obsádky, pořádání sportovních akcí, průzkumné činnosti nebo pro hospodaření v chráněných rybích oblastech.

NGarys - Profil | Po 25.5.2020 12:04:34

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 25.5.2020 12:00:48 >> ryba šla z jedné vody do jiné, v rámci JEDNÉ organizace, která je zodpovědná za hospodaření. Takže je nedali z rybníka na kompost, nedali bezúplatně jiné organizaci či subjektu. Tudíž v tom fakt není problém, bez ohledu na to co, zda se ti to líbí nebo ne.

Nardyv - Profil | Ne 24.5.2020 15:09:30

Nechal bych to tak jak to je,spíš si myslím,že jsou přemnožení kapři,aspoň jim ti sumci dají trochu za
uši.

NSiven Polní - Profil | Čt 7.5.2020 21:33:23

stormandnature >> Já usnu, ale koukám, že divoké představy (kamenování, lynč...) tu ventilujete pouze vy... Zeptal jsem se na okolnosti Hrajim vzpomenuté situace a jestli je to v pořádku, ale ozývají se pouze hádankáři (v tom lepším případě), nebo rybáři, kteří se vysmívají BP nebo rovnou propagují jejich porušování. Ale aspoň se pár lidí odkopalo, je to občas dobře.

Nstormandnature - Profil | Čt 7.5.2020 18:53:57

Siven Polní >> já nevím, v čem kdo hledáte nějakou senzaci, křivárnu, podraz či něco podobnýho. Spolek usoudí, že má ve vodě kapku víc sumce, než je zdrávo, tak se rozhodne jich pár přemístit jinam. Místo odlovu agregátem využije konání závodů, při kterých se mimo jiného chytaj i ti sumci. Šmitec, tečka. Žádná senzace se nekoná. Děje se to i jinde, s jinejma rybama (většinou cejn, karas, kapr). Jak psal třeba tomvec.

NSiven Polní - Profil | Čt 7.5.2020 17:34:56

_Karel_ >> Ano. Pravidla platí. Jinak je to jako Babišova zmrzlina, Účes Schillerové a (bez)rouška party na Hradě. A o to jde.

N_Karel_ - Profil | Čt 7.5.2020 17:19:43

Siven Polní >> Být tohle web o autech, přirovnal bych to k debatě o tom, že někdo na sebe prozradil, že je jel po okresce stovkou nebo při jízdě jedl bagetu.
Úvahy jestli byly ryby zdravé, jestli byl protokol podepsán všemi vedoucími pracovníky, jestli neměly nad 7kg(???) a byly kvůli stěhování zapsány v sumáři...
Samý Mirek Dušín , řešící zásadní, životy ohrožující problém převozu několika ryb na jiný revír.

Nšantík - Profil | Po 4.5.2020 1:46:54

Ahoj - můj názor ohledně sumce. Je to stejný jako u rysa s myslivcem , taky mu žere srnky a svede se na něj vše. Jsou to prostě "konkurenti" a tím pádem jsou zodpovědní za neúspěch lovu. Zpět k rybařině: Na revíru, kde kamarád vláčkař v loňském roce nalovil více mírových sumců do metru. Se v létě skoro nedalo chytat feedrem na drobné nástrahy, protože vše, co jsem dal na háček sežrala bílá ryba včetně oukleje. Tak si říkám jestli to není obráceně. Proč by se sumec nemnožil, když je co žrát:-). Třeba jako s káně - suché léto - hodně myší - hodně mladých káňat.
PS: ohledně té selektivity dravců - nebylo již někde psáno, že nejlepší návnada na štiku je konkurent okoun. To mají dravci (všichni ne jen ve vodě) prostě stejně - nesnesou konkurenci. Stejně jako většina lidí.

NGarys - Profil | Po 25.5.2020 12:26:56

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 25.5.2020 12:20:46 >> hele, víš jak, jde uzavřít silnice kvůli závodům aut, cyklistů nebo běžců když to nejde pořádat za běžného provozu. Stejně tak musí třeba koncerty žádat a výjimku kvůli hluku,...všude je něco. Raději bych ale moc do světa nekřičel jak je to hrozná věc, protože se toho někdo chytne a dojde mu, že ono i samotný lov ryb je nekorektní a vezmou to šmahem.

NBezďa - Profil | Čt 7.5.2020 20:42:50

Za mě tady k lincovani nedochází. Hraji tady něco napsal a byl dotazan na detaily. Mě se to zdá taky trošku divný a rád bych věděl jak to bylo. Hrají by to měl vysvětlit, uvést na pravou míru a bylo by jasno.
Nic víc, nic miň.

NRyben - Profil | Čt 7.5.2020 13:54:25

hraji >> ty sis tu naběhl... takové kamenovani jsem dlouho neviděl. A neviděl nic špatného na případném přemístění ryb mezi revíry. Pokud hospodář usoudí, že je někde nějaká populace rybího druhu přemnožena a revíru by prospělo trochu rozvolnění. A případně někde ta osádka chybí, tak proč ne? Ještě, když mu to ideálně odsouhlasí výbor... bráno všeobecně

NP!F - Profil | Ne 3.5.2020 20:56:25

Varada >> záleží od veľkosti, na Páde som stretol dedka, čo vyplakaval kvoli premnozeniu sumcov. Po nejakej debate sa zastavil na druhý deň s fotoalbumami z doby dávno minulej. Mal tam stovky fotiek stuk meter plus, hovadske ostrieze... stuku som za tých 13 rokov čo tam chodím vláčiť nevidel a ani nikoho nepocul spomenut, že by nejakú videl, ostrieza som videl jedného. Na hlavnom toku je malých sumcov minimum, na jednu metrovku sa chytí 10 rýb 160cm plus, oni tie veľké ich vyzeru. Sumec tú rieku čo sa týka obsadky zasadne zmenil. Pri tomto neuvazenom vysadzani co sa deje u nás a u vás by to mala byť vystraha. U nás prirodzene až tak extrémna situácia nenastane, pretoze na rozdiel od talianov ich celkom radi papame, ale mali by sme sa nad tým zamysliet.

Podotýkam, že chytam hlavne sumce, napriek tomu mi to príde hlúpe a nezodpovedné.

N_Karel_ - Profil | Ne 31.5.2020 22:44:21

drvoštěp >> Ne, on je jen idiot.

Ndrvoštěp - Profil | Ne 31.5.2020 22:43:29

u x a >> Tvl, ty jsi dealer mrazicích boxů ?😀😀😀

NGarys - Profil | Po 25.5.2020 11:55:07

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 25.5.2020 11:51:14 >> když budeš v obchodě přemísťovat zboží z jednoho regálu do jiného a naopak, tak máš problém. Když to samé udělá majitel/vedoucí obchodu tak je to jeho věc..

Nstormandnature - Profil | Čt 7.5.2020 20:43:32

Darďas >> ten neudělal nic. Jen podotkl, že se někde něco udělalo tak a tak. A byl za to vlamán do kola, rozčtvrcen a obřadně spálen.

NDarďas - Profil | Čt 7.5.2020 20:20:34

A co ten ..hraji uďelal,že ho chcete lynčovat?Asi jsem pitomec,protože jsem to nepochopil.

Ntomvec - Profil | Čt 7.5.2020 18:27:31

Siven Polní >> U nás na jednom stojáčku udělali pro děcka závody s tím, že se tam přemnožil karas a tak něco pochytali a převezli jinam. Zřejmě měli všichni včetně děcek dostat elektrické křeslo.

NPedro1 - Profil | Út 5.5.2020 19:20:04

Varada >> Úplně stejně jako Ti trumpeta prefíkanej bolen vezme povrchovku na lanku na 20 kg a 35 lb šňůře, nebo jako když si člověk otevře přílohu mailu, kde se lámanou češtinou píše, že Tě mají natočeného u sledování porna a že to zveřejní.

NDarďas - Profil | Po 4.5.2020 21:11:18

1Mara >> No vidíš,já bych nevysazoval kapra.:-)

NAbu Jelito - Profil | Po 4.5.2020 19:46:18

rybomil >> Kde je hodně sumců tam štika nemá šanci.Stojí si na místě a bum má to za sebou.Candát to se sumcem docela dává.

NDarďas - Profil | Ne 3.5.2020 15:44:48

drvoštěp >> Těch línů a úhořů ubývá všude.Ale za to může člověk a ne sumec.

N_Karel_ - Profil | St 10.6.2020 11:07:01

Karel K70 >> Pokud máte v ČRS všeobecný zákaz vyvážení, tak to potom jo. MRS má zákazy vyvážení jen na konkrétních revírech, všeobecně je povoleno. Ale prolítl jsem rybářský řád a BP ČRS a nic takového jako zákaz vyvážení jsem tam neobjevil.
Jinak tedy to cos napsal je spíš naopak - co není zakázáno je povoleno.

Nsumec 1950 - Profil | Ne 31.5.2020 7:55:50

_Karel_ >> To není sarkasmus,to je realita. Rybník,téměř 80 ha,od padesátých let kdy vznikl je neslovitelný,ale stále tam platí různé zákazy. Pouze velmi znýmý rybář JV je zde mohl porušit v plné míře.

NMalvin - Profil | Čt 7.5.2020 21:15:44

Nesnáším lidi co tady hází razítka ,papíry a ostatní kritizují k vůli jedné nebo třem rybám a samy mají na konci roku v sumáři zapsaných 50 ryb.Já osobně v roce 2019
si ponechal 4 ryby a i ty jsem rozdal a je mi to úplně u prdele kdo si co myslí . Neberu každou mírovou rybu a dělal jsem to v dobrém úmyslu a tak také doufám ,že to udělali na těch závodech.Nejvíce řvou vždy ti co porušují rybářský řád nejvíc a pak se ukájí na těch co to myslí v dobrém

Nstormandnature - Profil | Čt 7.5.2020 20:41:59

Siven Polní >> tak to ti nezbývá nic jiného, než se obrátit na PS. Nikdo jinej ti k tomu víc info nedá. Než tady kamenovat Hrajiho, kterej k tomu přišel takříkajíc jak slepej k houslím, tak by to bylo první, co bych udělal, pokud by mě to zajímalo a nemohl bych kvůli tomu usnout.

Ntomvec - Profil | Čt 7.5.2020 20:14:27

mannice >> Pokud S > 170 bude žrát K > 70 tak by to dávalo smysl.

NSeržant55 - Profil | Čt 7.5.2020 17:44:19

Siven Polní >> O přemisťování do jiné vody určitě nerozhodovali závodníci kteří ty PULCE chytili.Takže podle mne dotazy na výbor či hospodáře PO,kamenování Hrajiho my u některých připadá jako divná úchylka?!?

Nhraji - Profil | Čt 7.5.2020 9:36:24

Danda05 >> nepsal jsem, že si rozdělujem ryby, psal jsem o tom, že na žádost lidí z pobočného spolku si odvezli ulovené sumce. Nic víc, nic míň. Co s rybami dělali nevím. Není to moje věc.
Tvrzení, že se na plavanou dá chytit jen sumec do 50 cm nebudu komentovat, ono je lepší vidět a zažít, než jen teoretizovat.

NP!F - Profil | St 6.5.2020 22:35:09

Danda05 >> videl si v akom stave sú po dôležitej "lige" tie ryby? Nemyslím si, že ich zoberú, ale pre tie ryby by bolo lepšie, keby to každý závodnik musel následne zobrat, než pustiť.

NP!F - Profil | Út 5.5.2020 17:22:56

Malvin >> stále tých 45 sumcov z tak hrozne presumcovanej rieky je nejak málo...

Nabcdddd - Profil | Út 5.5.2020 13:59:27

Pedro1 >> evidentne mas na ludi pozitivny vplyv, navrhujem natocit master of knights kde si najprv prepalis posledne fleky co este funguju a nasledne budes apelovat na ochranu cecka v cechach :)

NPedro1 - Profil | Út 5.5.2020 13:54:39

P!F >> Na Labi je to stejný.Sumců přibylo,štika skoro zmizela.Stojí u břehu a v noci chrápe.Ten sumec jezdí podél břehů a je to pro něj sranda,tu kudlu šluknout.Navíc když se sadí každý rok 30 cm šťičky.
Okounů také ubylo,candátů ubylo těch větších,což budou mít na svědomí rybáři.Protože obecně kromě kluků co s nima jezdím na ryby jsem neviděl nikoho,kdo by pustil mírové céčko.

Nhadr kapr fakr boy - Profil | Po 4.5.2020 21:15:48

Darďas >> to by byla škoda, z kaprů pěkně sumci přibejvaj na váze :)

NVarada - Profil | Ne 3.5.2020 19:44:14

MrKos >> Tak v takovém revíru to ani jinak dopadnout nemůže...Sumec patří do dolních toků velkých řek,případně hlubokých a rozsáhlých ÚN,velkých pískoven atd.Proč ho cpát všude,kde je voda?Tomu nerozumím...

NVarada - Profil | Ne 3.5.2020 15:26:06

Darďas >> Asi 15 ks ,od 30 cm do metru.A pár slušnějších mi spadlo,nepoužívám sumcařskej cajk.Ale já se na ně nijak nespecializuju,vláčim(až na výjimky)na nástrahy do 12 cm.A nejsem jen vláčkař,chytám i plavanou a feeder.A na stejnejch místech chytám i kapříky,karasy,tlouště.Hlavně kaprů a karasů je tam taky jak nas..... Samozřejmě jsou místa,kde je jich víc a místa kde je jich míň,předloni jsem chytal na jinejch místech a chytil jsem snad jen 2....Já jsem rád,že tady jsou,protože pak když jdu s plavačkou nebo feederem,chytam víc větších ryb.Podle mě pokud se nepřemnoží nějak extrémě,tak zabraňují přemnožení jinejch ryb,a i ty se potom dorůstají slušnějších velikostí.Jsou tu 50 cm ostroretky,pěkný parmy,karasové kolem půl metru a skaláci okolo 40 cm.Radši budu chytat tohle než rybičky kolem 15 cm,jak na nějakých jiných revírech.....

Nvenca1 - Profil | Ne 3.5.2020 13:55:28

Darďas >> No aby to nedopadlo jak před pár roky na Odře, kde jsi našel za každým křákem mrtvolu sumce, prý se přemnožil.:-)) Tenkrát si to vymohli místní kapřobijci. A hele uběhlo pár roků a na sumce skoro nenarazíš.:-(((

NDarďas - Profil | Ne 3.5.2020 13:17:29

Může mi někdo říct,kde se taková přesumcována voda nachází? Hledám ji celý život a furt nic.

Nsliver - Profil | Ne 3.5.2020 13:15:16

Martin02 >> a jak vysvětlíš, že na Ebru úplně zmizly původní štiky, parmy a jiné původní ryby ?

Nhraji - Profil | St 10.6.2020 11:40:46

Karel K70 >> psal jsem o zákonu, nikoliv o konkrétním rybníku. To že uživatelé nectí zásady psaní dokumentů, je věc svazu (ČRS). Svaz v tom dělá zmatek. Ale ten zákaz je uveden. Tedy je napsáno, co se zakazuje - v tomto případě se zakazuje zavážení.

NKarel K70 - Profil | St 10.6.2020 10:28:49

_Karel_ >> To je přece jasný-co není povoleno,je zakázáno.Povolení k jakékoli činnosti je vždycky povolováno.Tudíž,když se o zavážení v soupisu revírů nepíše,je zakázáno.

Nu x a - Profil | Ne 31.5.2020 22:34:05

sumec a kapr by neměli mít míru ani dobu hájení, jen jedině váhový limit max 250kg den na osobu....

Nblackfish - Profil | St 27.5.2020 23:20:13

Specialista >> *Pohan :D

NP!F - Profil | St 27.5.2020 21:45:20

FRANK71 >> kedysi, keď som dostal vodičák a začal sa zoznamovať so skupinou vodičov ktorým pri rýchlosti cez 30km/h stáli šedivé vlasy dupkom, začínali dodržovať 3m odstup od chodníku a tým pádom značne zavadzať v protismere a po upozornení, že to nie je úplne správne, vrieskať, že oni to tu vybudovali, som sa zaprisahal, že keď budem cítiť, že mi šoférovanie už nejde, budem to robiť iba v nutných prípadoch.
Škoda, že hentí dvaja si sami nespravili podobný záväzok ohľadom práce pre zväz.

NKolouš - Profil | St 27.5.2020 7:19:52

1Mara >> To jsem si právě doteď myslel... ale ono to je tím, že navštěvuji ty nepřemnožené revíry..

Npetrikveprik - Profil | Po 25.5.2020 12:20:46

Garys >> jo díky za tyto info i Kakrovi.... já se na tu výjimku z BP ptal a nikde o ni nebyla řeč...raději.... Vím že ji může uživatel povolit. Jen mě to utvrzuje v tom jaká jsou ty závody na rybách zhovadilost a celé se to schovává pod honosně řečeno "sportovní činnost".

Nhraji - Profil | Po 25.5.2020 11:49:27

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 25.5.2020 11:45:31 >> co má to, co jsi sem vložil, společného s tématem sumce? Prostě se snažíš vysírat. A ono nic.

Npetrikveprik - Profil | Čt 7.5.2020 21:59:03

Darďas >> Martine, jasné to máš recht. Pro mě jsou ale ty ryby srdcovka, dalo by se říct způsob života a měl jsem to štěstí zažít naše vody v úplně jiném stavu než dnes... co zrovna Tobě budu povídat.. stačí říct jenom sumec a naše odra :-(

NDarďas - Profil | Čt 7.5.2020 21:54:35

Bezďa >> V pohodě..Ok.

Npetrikveprik - Profil | Čt 7.5.2020 21:45:19

Darďas >> ahoj. Nikdo ho nelynčuje. Zeptal jsem se ho jestli se to může.....poté co napsal že na žádost kluků z PS jim předávají ulovené (PŘEMNOŽENÉ) sumce z plavačkových závodů a ti je převáži jinam..... Hoši nezlobte se na mě, ale Hraji neodpověděl.....a upřímně mě docela sere že se něco takového vůbec v dnešní době děje. Pokud si dobře pamatuju - není tomu tak dávno co rybářský řád takové počínání zakazoval. Sám vidíš jak jsou všude přemnoženi...

Jedno moudré indiánské přísloví praví: "Až bude pokácený poslední strom, až bude poslední řeka otrávená, až bude chycena poslední ryba, ...tehdy poznáme, že peníze se nedají jíst.

NDarďas - Profil | Čt 7.5.2020 21:36:20

Bezďa >> A co rozhrabal?Já chodil kdysi na závody (slepé rameno) kde se lapal lín (10-25.cm.)Ten se dával do kádě a pak se rozvážel po ostatních revírech.A nikdo nebyl za to upálen,nebo perzekuován

NDarďas - Profil | Čt 7.5.2020 21:12:00

stormandnature >> No právě .Ten chlap neudělal vůbec nic a jedou po něm..jako po uzeným.Nechápu to.

Nstormandnature - Profil | Čt 7.5.2020 20:46:43

Bezďa >> jak jsem psal sivenovi. Dotaz je třeba vznést jinde.

NSiven Polní - Profil | Čt 7.5.2020 19:24:58

stormandnature >> Chci vědět, že byl postup podle pravidel a transparentní. Je závod kontrolní odlov? Je to legální? Chybí mi transparentní dokumentace. Papír, razítko, cokoliv. Pak, poučen, budu klidný a budu vědět, že se postupovalo správně. Protože zatím to jednání vyznívá dost pofidérně, svévolně a proti podmínkám lovu. Jsem schopný uznat, že o něčem nevím, že jsem se v něčem mýlil, ale vaše argumety (nepodložené ničím) mě zatím vůbec nepřesvědčily o ničem jiném, než o svévoli a aroganci...

Nstormandnature - Profil | Čt 7.5.2020 18:59:08

Seržant55 >> je fuk, jestli je bere nebo ne. Závody se většinou jedou podle kapku jiných pravidel. Bych to chtěl vidět, jak po ulovení každýho druhu ryby a hození do saku, borec rybu zapíše a po odchytání 7kg začne pomalu balit a v klidu počká na konec závodu. 😆

NSiven Polní - Profil | Čt 7.5.2020 17:50:20

Seržant55 >> OK, a to je normální, že se to děje? A ty odevzdáš nezapsané ryby někomu, aby je někam odvezl? Nebo - případně- zapsané ryby? Píšeš PULCE - nemají tedy míru? Co si o tom mám myslet...? Je to legální? O kamenování nevím, zatím ale Hraji neodpověděl a prostě to působí divně. Rád se poučím, jak to chodí.

NSiven Polní - Profil | Čt 7.5.2020 17:06:32

Seržant55 >> Nezlob se na mě, tobě to přijde v pořádku? Mně ne, ale třeba se pletu a má to nějaké vysvětlení a je to oficiálně posvěceno. Třeba se ještě něco dozvíme...

Nstormandnature - Profil | Čt 7.5.2020 16:07:56

Siven Polní >> neznám pozadí, nejsem člen tamějšího spolku, nejsem ve výboru a vlastně je mi to celkem fuk. Jen mi přijde, že tady každej bezdůvodně tepe do Hrajiho.

Npetrikveprik - Profil | Čt 7.5.2020 13:07:33

hraji >> můžeš to vysvětlít blíže? Jak je možné že na žádost lidí ze spolku si odvezli ulovené sumce na závodech..? Pokud jsi lovec, ulovené ryby jsi předal...atd. tak to je docela i Tvá věc. Navíc z pozice funkcionáře si myslím že by tě to zajímat mělo....a mohl nezasvěceným vysvětlit. Protože to v tuto chvíli to vypadá na krádež ryb z revíru.

NMrKos - Profil | Čt 7.5.2020 9:20:42

_Karel_ >> no tak minimálně to bude porušení zákona, například sakování ryb s součtu nad 7kg, nezapisování odnesených ryb, pravděpodobně mezi sumci i podměrečné ryby a kdoví co všechno dalšího. S tím odnášením sumců je to veselá svazohistorka, jen co je pravda.

NDanda05 - Profil | St 6.5.2020 22:47:08

_Karel_ >> tak hlavně mito nepřijde normální, oni jsou jako závody nějaký zkušební odlov?? Snad to má nějaká pravidla ne?
A už vidím úplně reálně jak to probíhá a jak to ty borci všichni dělají v dobrém úmyslu a vůbec je nezerou 😂

Nkubas. - Profil | St 6.5.2020 10:44:30

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 6.5.2020 9:22:18 >> Normálně se vsadí na podkovy do udírny, žádnej stres :-)...

Nvenca1 - Profil | St 6.5.2020 9:36:27

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 6.5.2020 9:22:18 >> Pokud jsi činovník spolku, tak můžeš všechno..-)) Tobě by za to vzali papíry a dostal bys pořádný flastr..-)

Npetrikveprik - Profil | St 6.5.2020 9:22:18

hraji >> to se může?? Myslím - přebírat ulovené sumce na závodech a vysazovat jinam?

Nkapr97 - Profil | St 6.5.2020 8:19:35

hraji >> V Moravě kolem UH opravdu není sumec problém (místní to redukují i v době hájení a i podmírové ryby), spíš naopak, bílé ryby až moc ve všech velikostích, candátů taky docela dost a kapra asi tak 5x víc než je zdrávo. Letos jsem o sumce ještě nezavadil a ani jsem neviděl, že by někdo nějakého chytil.

A nedávno vedle mě chytal jeden "závodník" a netahal sumce ani nějak velké ryby.

NP!F - Profil | Út 5.5.2020 22:15:34

Malvin >> ale nie, nepočítam to zle. Mám v UH, Staráku a okolí dosť kamarátov aby som vedel kde končí realita a začínajú Hrajiho rozprávky. Reálne sa zapísalo 45 sumcov rybármi z UH, dalších, dajme tomu 45, nech to prepísknem, zapísali rybári z ostatných spolkov. Ale plavačkári ich na lige ťahajú desiatky už 10 rokov... asi tie sumce po dosiahnutí lovnej miery zdrhnú do Dunaja.

NVarada - Profil | Út 5.5.2020 18:03:44

P!F >> A pak ten génius sežere smradlavou čínskou gumu nebo rrotačku za 30 Kč :-)

Nbysto - Profil | Út 5.5.2020 17:54:32

Jak tu už viacerí písali, tiež zastávam názor, že sumec nepatrí do rybníkov pod 50 možno až 100ha. U nás pred 15 rokmi sa pri chytaní na rybičky sme väčšinou mali 2-3 ryby, zväčša zubáče od 30 do 50 a sumec žiaden. Následne sa začali takto chytať sumce namiesto zubáčov a štuka cez deň tiež žiadna. Mám rovnakú teóriu ako tu odznela, že ten zubáč a štuka stoja cez deň v stĺpci a večer pri brehu bez pohybu a čakajú až ich ten sumec zhltne. Nevravím, že nezožerie niečo iné, ale takúto ľahkú potravu zhltne zaručene aj keď už pred tým jedol

NP!F - Profil | Út 5.5.2020 17:29:59

Varada >> keď niekedy uvidíš, ako sumec loví, pochopíš akú blbosť si napísal. Každý vidí iba brutálne zalovenie na hladine, prípadne sériu zalovení, to, čo tomu predchádza už nie. Kým som to pár krát v priezracnej nevidel, neveril by som tomu sám. A ryby čo žerie selektuje, dokonca hodne precízne, pokiaľ má k tomu možnosť.

Nskwor - Profil | Po 4.5.2020 19:05:41

šantík >> Mám stejný pocit. U nás je voda, kde se léta vypráví, jak je přesumcovaná. Vzhledem ke stáří té vody tam jsou sumci obrovští (zatím největší 254cm), ale zároveň tam jsou taková kvanta bílé ryby, že by se zrovna v tomhle museli přemnožení sumci přece projevit. Ale nic.

N1Mara - Profil | Po 4.5.2020 18:27:50

sumců je všude až do prdele, já bych dal zákaz na 50 let to vůbec vysazovat !!!

Nmichalsima - Profil | Po 4.5.2020 13:44:24

šantík >> Na té konkurenci dravců asi něco bude. Právě jeden z těch rybářů říkal, že na některých úsecích Berounky kam chodí, nezavadíš o štiku, candáta nebo okouna, zato sumců je tam mraky. Z dalších dravců tam údajně zbyl akorát bolen.

Nrybomil - Profil | Ne 3.5.2020 23:38:56

jackass >> tak něco na tom bude. na některých revírech kam jezdím nejen vláčet a se tam postupně zvýšily počty sumců, poznatelně se snížily počty štik, candátů, dokonce i parem. jo a chytil jsem tam sumáka 128 co měl v sobě ostrou kolem 60ti.
Zase na jiném podhorském menším stojáku ( 750 m nm. ) kupodivu tenkrát ještě plném okyšů a taky s dostatkem raků obojí sumci snížili na minimum. docela jsme čučeli, když ulovený sotva mírový sumec měl v sobě 3 okyše a 6 raků. další podobně, přestože bílé ryby tam byl dostatek.
podle mě je to vrcholový predátor, něco žrát musí a tedy do menších vod kvůli vyvážení obsádky nevhodný.

Njackass - Profil | Ne 3.5.2020 21:14:19

P!F >> velkejch stik tam bejvalo hodne... ale zacal tam na ne postupne jezdit celej svet...ne ze by sumec nesezral stiku ale rybareni na tom melo dost velkej podil..jsou tam i dnes samozrejmne mnohem mene daji se najit i nejake videa na youtube.a jestli jsi tam nevidel okouna tak to je dost divne :) samozrejme to tam sumec zmenil ale rozhodne nezabije jako prvni vsechny ostatni dravce jak tu nekdo psal,a u nas neco takoveho ani nastat nemuze

NP!F - Profil | Ne 3.5.2020 21:08:38

MrKos >> nasadiť do takej vody sumce, to chce chochmesa. To je podobné, ako u nás, zavlažovací kanál široký 5m, hlboký pol metra, sypú tam metraky kaprov. Kedysi tam bol karas obyčajný, jalce, plotica, hruzy, belice, lopatky, cervenice... Dnes tam je kapor a býčko čiernousty. Bravo srz.

NMrKos - Profil | Ne 3.5.2020 19:07:10

Zazil jsem stojatý uzavřený revír 1ha, vyjmuty ze svazového hospodaření, kde bylo jasne, kolik ryb se tam nachází a kolik ryb těch pár členů odneslo. V tomto rybníku několik kusů sumce lehce přes metr dokázalo za jednu sezonu zcela zdecimovat obsadku lina, do posledního kusu sežrali asi 50 duhakú, kapra zrali jen menšího tak nějak průběžně a ostatních ryb si asi moc nevšímali.
Plyne mi z toho že nezávisle na počtu sumců ve vodě tito mohou způsobovat škody na některých druzích ryb. Když tech sumcu bude víc, ty škody mohou být větší.
Naopak bych byl opatrný se slovem "premnozeny" . Klíč pro určení této hranice zde asi nenajdeme.

NDarďas - Profil | Ne 3.5.2020 15:07:21

Varada >> Pokud to není tajné,tak kolik jsi jich na tu vláčku měl? Já na přesumcované Odře 1.ks ..kolem 90.cm (cca 50-60.docházek)Před léty jich bývalo kolem 10-15.ks ročně.A s masem souhlas,doma nejoblíbenější ryba.( do metru)

NVarada - Profil | Ne 3.5.2020 15:00:45

V řece Moravě je sumců fakt dost,loni to byla řece moje nejčastější ryba na přívlač,ale že by to mělo nějak brutálně negativní vliv na jiné ryby se mi nezdá.Podle mě je totiž v této řece strašně moc ryb obecně,jenom ta biomasa ouklejí je neskutečná.Chytil jsem tu i štiky,okuny,tlouště,boleny.On je zase na ty sumce celkem slušnej rybářskej tlak,já taky mírový nevracim,to maso bez kostí je luxus :-D

Nhraji - Profil | Ne 3.5.2020 13:56:20

Darďas >> Morava, Uherské Hradiště

Nsliver - Profil | Ne 3.5.2020 13:21:41

jackass >> nemám nic proti sumcovi, jsou řeky a oblasti, kde se vyskytoval odjakživa. Ale vyloženě mě serou lidi, kteří se chcou zavděčit pitomcum, kteří jsou líní si za sumcem vyjet a sadí jim je do vod, kde sumec nikdy nebyl a prostě tam nepatří. Je to blbá móda.

NMartin02 - Profil | Ne 3.5.2020 7:39:12

Marcelzubac >> Přesně jak píše kolega pode mnou. Jak při té své teorii vysvětlíš, že na Ebru je candátů a okounů jak naseto, proč je tam ty sumci nevyžrali?

NMarcelzubac - Profil | So 2.5.2020 23:07:51

Ja osobne si myslim,že je to pravda.Napr.u nas na Dunaji je sumec totálne premnožený.Tak isto aj na rieke Morave.To možem s istotou potvrdiť.A je dokázané,že sumec vyžiera najprv svoju konkurenciu,takže dravce,až potom bielu rybu.Je to potvrdene z viacerých zdrojov.Chlapik mal svoj rybnik,nasadene tam mal všetky druhy rýb.A darilo sa im.Potom tam nasadil časom aj par sumcov,a tie mu napodiv vyžrali najprv ostrieže,zubáče a štuky.Neostal ani jeden.Až potom začali žrať karase plotice a červienky.Musel ich vyhodiť výlovom preč.Podla mňa by nemal mať vóbec mieru,lebo to dopadne jak v Španielsku a Taliansku.Bohižial náš ryb.zväz ešte upravil tak,že zvýšil mieru sumca,a v jeden deň zobrať iba jeden kus.V Španielsku pustíš sumca a dajú ti pokutu.Dúfam že to bude čoskoro aj u nás.