Horní míra dravců

Zdravím
Dostal jsem nápad, jak by možná šlo zlepšit stav dravců v našich vodách. U kapra se to chytlo s K70 byť začátky byly teda nejisté a vyskytlo se mnoho odpůrců. Myslím si, že i dravci by si zasloužili dát horní míru, ať už jen po dobu několika let a nebo dlouhodobě. Přece jen kapr se sype věsměs všude a bohužel je pro starší ročníky rybou číslo jedna co se týče druhu nasazovaných ryb. Myslím, že tento nápad by měl taky spoustu odpůrců, kteří by mohli namítat, že velcí dravci by udělali mnoho škod. Což je nejspíš pravda, ale dle mého názoru na větších vodních plochách nebo řekách by toto až tolik nehrozilo, čímž se dostávám k tomu, kde to uplatnit. Myslím si, že s řekama by neměl byt žádný problém. A u stojáků by se to mohlo rozhodnout podle jejich celkové plochy. Přece jen některé svazy mají ve svých zaryb. plánech i dravce, ale otázkou je, jestli tomu opravdu tak činí. Přece jen papír snese všechno. Neříkám, že by se naše vody měly hemžit štikama a candátama přes metr, ale z mého pohledu a zkušeností je těžší chytit nějákého slušného dravce, ze kterého by člověk měl radost pro souboj s ním né kvuli tomu, že vidí flák masa.
Autor diskuse: Koumak - Profil , 1.11.2016 dravci - RŘ, MO, svazy

Pedro1 - Profil | Út 1.11.2016 10:50:18

Koumak - >> K ničemu.Každá horní míra čehokoliv je nesmysl.Větší množství velkých dravců v revíru,dravců jejichž rozmnožovací potenciál je již za zenitem a zároveň likvidují vlastní mladší sourozence je na nic.
Výrazně zvednout spodní míry,omezit lov dravců jen na jeden prut a nemožnost lovit ten den nic jiného než dravce,omezit množství ponechaných dravců za den/týden/měsíc/rok,případně stanovit minimální délku nástražky,aby se více chránili mladší ročníky.
A pak to všechno rozumně uhlídat a tvrdě postihovat.
Už jenom ta nemožnost mít jeden prut na kapra na tutovku a druhej na rybku na co kdyby by odradila hromadu dravcolovců.

sliver - Profil | St 2.11.2016 15:24:02

Hoši, nejebejte do těch důchodců, každý bude důchodce, pokud se vůbec dozije. Dedci k vodě patří, pokecat se s nima dá líp než s mistry privlace a mistry v kaprolovu. Navíc, já znám víc vyder v produktivním věku než v důchodovém. Závidět se dá hodně věcí, ale možnost, že si dedci mozou sednout k vodě kdykoliv si vzpomenou, protoze je limituje pouze zdraví, tak to už je na povazenou.

hraji - Profil | Út 1.11.2016 9:10:14

Zkušenosti říkají, a potvrzují se zas a znova, že K70 je účinná velmi málo, při výlovech nádrží, kde je zavedena K70 již několik let, se ukazuje, že se tam ryby této velikosti nevyskytují, přestože tam byly prokazatelně vysazeny. A s dravci to bude přesně to samé. Jestli něčemu nevěřím, tak tomu, že běžný český a moravský rybář pustí candáta 70+, když nad ním nebude stát RS.
Horní míra je krok proti přírodě a když už jsem se dopustil té chyby, že jsem zavedení horní míry podporoval u kapra, znovu ji nezopakuji a pokud někdo s takovým návrhem přijde, budu proti.
Obsádku dravých ryb v revírech je třeba budovat na přírodních principech, tedy jako pyramidu.

hraji - Profil | Čt 3.11.2016 15:41:37

Regulační opatření by měla zasáhnout nejlépe úplně všechny lovící, tedy nemá cenu uvažovat o zákazu používání echolotů, to je podle mých zkušeností zcela marginální záležitost.
Podle mě je důležité oddělit lov dravců od lovu ostatních ryb, snížit počet prutů nastražených na dravce na 1, případně omezit počet docházek na dravce na například 3 dny v týdnu, zavést velikostní limit použité nástražní rybky (živé i mrtvé) na 15 cm, to jsou čtyři opatření, která zasáhnou bez výjimky všechny lovce dravců, bez ohledu na jejich technické vybavení.

aleš vavřina - Profil | St 2.11.2016 7:24:45

Horní míra dravců je naprostý nesmysl. Za sebe bych :
- lehce zvýšil spodní míru (tak o 5 - 10 cm) u štiky a candáta
- zrušil bych míru sumce, ale zachoval mu hájení; a ještě tak na 5 - 10 let bych sumce vyřadil ze zarybňovací povinnosti
- u candáta a štiky bych změnil způsob zarybňování - tlačil bych na vysazování ve stadiu ročka - to ale má vazbu na jednotlivé MO - motivoval bych je tyto ryby v rámci svazového hospodaření dělat, reálně je v zarybňovací povinnosti roček, ale ten se "nahradí" v lepším případě rychlenkou (v horší klasickou nulkou) a propíše se za ročka - to je řešení že vlk se nažere a kozu ani neviděl ...
- změnit systém přístupu k plnění zarybňovací povinnosti - nyní se "škrabou kusy" aby se splnila povinnost a přebytky se tržně realizují jinak - dříve se na nějaké překračování limitů neřešilo, sadilo se více než se propsalo - na věc se prostě dívalo jinak
- v rámci zarybňovací povinnosti klást větší důraz na vysazení bílé ryby, ale ještě lepší (a hlavně efektivnější) by bylo vytvářet bílé rybě lepší výtěrové podmínky a dát jí větší prostor v obsádkách - jinými slovy nesadit tolik kapra jež je jejím potravním konkurentem
- i u dravé ryby dbát na dostatek míst pro možnost výtěru a zároveň zřídit hájené úseky revírů (na stojaté vodě pevně dané, na tekoucí vodě např dle modelu každý rok hájit jednu třetinu revíru s cyklickým opakováním)
- zavést minimální míru rybky na 20cm (na Lipně to fungovalo) a rybku pouze s jedním jednoháčkem
- lov dravců pouze na jeden prut
- při lovu zakázat používání echolotů, ale echoloty bych nejraději zakázal úplně - zde jsme ukradli vodě možnost si střežit své tajemství - to je bez diskuze
- omezit zákaz lovu z lodě se mi příčí a neprosazoval bych ho, ale smutnou realitou je že kapitán určuje pravidla ...
.......
Napadá mne toho více, ale za výše uvedené bych byl vděčný.

Ravachol - Profil | Út 1.11.2016 20:28:15

Koumak - >> Zdar, je otázka jestli je to v praxi není odsouzený stejně k ignoraci. Za mě je to u kapra jednodušší tak nějak samo od sebe. Obří kapry chytaj z absolutní většiny lidi co se na ně specializujou a ta filozofie pouštění k tomu patří jak bivak nebo proteinový krmení i bez toho aby je někdo hlídal.
Myslim ze normální fídrař nebo "bobkař" těch kaprů nad sedum pětek za pětiletku moc nevytáhne.
Navíc co s 15kg kaprem...úplná lahůdka to asi nebude a mlít to do karbošů nebo udit se každýmu nechce.
Oproti tomu velká štika nebo okoun je dost často náhodnej úlovek lovců, kterým je nějakej systém chyt a pust z toho ci onoho duvodu cizi nebo je pro ně tahle filozofie uplne zcestná.
Když to vemu za sebe - 9 z 10 vláčkovycházek chytám na místech, kde nikdy nikoho nepotkám...
Spousta lovců dravců loví pravidelně v terénech kde jsou sami a rybářská stráž tady desetiletí neprošla. A fakt si nedělám iluze o fungování maxmíry dravců v praxi, pokud si po sobě velká část rybářů není schopná ani uklidit krabku od červů a pytlík od futra - když si strčím do báglu padesátku pstruha v říjnu, horní míra mi v tom nezabrání.
Za mě by bylo účinější změnit stav dravců v řekách spíš systémem hospodaření na revíru...

kakr - Profil | St 2.11.2016 17:48:39

Jarda Š. >>
Každá generace dostane zprostředkovaně informaci kolik ryb bývalo dříve. Vždy se tradovalo, že jich bývalo mnohem více než dnes. Zcela určitě bývalo násobně více ryb reofilních, potočáků a lipanů. Duháci za mých mladých let neexistovali, jedině v literatuře. Kaprů bylo zase mnohonásobně méně a když někdo laufem lapl pětikiláče, tak byl za geroje. Také nebyli rybáři "sportovci", kteří popíchají hafo ryb, každou omatlají a vyfotí a pak pláčí na MRKu, že ryby nejsou.
Vidím před očima borce, tehdy mohl být v mých dnešních letech jak na Svratce pod Vírskou přehradou navečer přijel k vodě, u pasu měl malou plastovou skleničku se slunkami, napíchl,nahodil, popotáhl, zasekl, vytáhl potoka 35+ a to opakoval 4x, tehdy se směli brát 4 ks. Celé to trvalo pár minut, pak nasedl na picykl a jel domů. Dnes tam "sportovní rybář popíchá 50 pstroužků,z toho jich 5 nepřežije. No a opakuje to 3x týdně a za měsíc už nemá co lovit.....

hraji - Profil | Út 1.11.2016 13:22:40

Bušák >> každá voda "unese" jen určité množství dravců, to je skutečnost, která je rybníkářům známa už dlouho. Když budeš cpát nadbytečné množství štik do malého rybníka, povede to jen k tomu, že nejprve bude nedostatek potravy pro štiky a v druhém kroku se ty štiky požerou mezi sebou, výsledek bude nula nebo velmi blízký nule. Je potřeba vytvořit životní podmínky, dostatek úkrytů, dostatek potravy a chránit ty dravé ryby před rybáři.
Na brněnskou přehradu vysadili štiky, mírové a skoro mírové, během tří týdnů jednoho podzimu byla naprostá většina těch štik mrtvá, ty větší si odnesli rybáři, ty menší uhynuly poté, co je rybáři ulovili na malé rybky, nechali zažrat a pak kvůli záchraně trojháčku v ceně 10 korun utrápili k smrti ti stejní rybáři, kteří by chtěli vysazovat víc dravců.
Tohle je prostě špatný přístup, systémově špatný.
Jako nejlepší z těch návrhů, co zde padly, se mi jeví oddělení lovu dravých ryb od lovu těch ostatních, například tím, že se na MP vodě datum zakroužkuje. Lovit dravce bych povolil na 1 prut, nástražní rybka minimálně 15 cm, při lovu dravců se nesmí nastražit druhý prut.

Bušák - Profil | Út 1.11.2016 12:43:12

Pr3v1t3k >> ty budeš chlapče asi nemocnej ,zajdi na testy. takovouhle štičku si může od vody odnést doopravdy jen vůl,pak tam nějaký mají plavat ,fertik

hroch jarda - Profil | Út 1.11.2016 10:41:32

Koumak - >> Čtu to tady a myslím si, že by jsi měl jít k nejbližší zdi nebo stromu a pořádně se jebnout do hlavy abys přestal vymýšlet íčoiny!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!​!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!​!!! Stačí nesmyslný K 70 čímž jsme zvláštní na celém světě. Vzpamatuj se

Garys - Profil | Út 1.11.2016 9:29:08

hele, to by bylo asi jako nařízení, že mít děti, tj množit se, mohou jen chovanci domovů důchodců...tohle není cesta, produktivnější jsou mladší ročníky takže spíš tu míru zvednout aby ryba měla alespoň 3x-4x šanci se pokusit vytřít...dnes ji má s bídou 1x

P!F - Profil | Čt 3.11.2016 13:52:18

aleš vavřina >> zákaz echolotu zachráni dravce, pretože sa ich vďaka echu chytí viac? Vieš o koľko rýb sa chytí viac kvôli internetu? Ja by som ho zakázal.

Čo sa týka toho sonaru, si úplne vedľa. Zasiahlo by to len ľudí, čo radi za rybami cestujú. Domácich nijak. Na vode kde dlhé roky chytám, sonar nepotrebujem.

Fakt začínam mať pocit, že rybári sú banda s priemerným IQ hupacieho koníka. Čo myslíte, že by ostalo v lesoch, keby poľovný lístok dostal každý chuj za 100 euro a denne by mu povolili odbachnut dva kusy vysokej alebo 70kg ostatnej zveri? Potom keď zistia, že je všetko vystrielane, tak zakazu strieľať trofeje a používať ďalekohľady? Naďalej budú strieľať všetko ostatné od troch rokov?

sven - Profil | Čt 3.11.2016 0:20:53

Šlapeto >> ....Šlapeto - St 2.11.2016 16:44:05
..." jde o to, že student/důchodce platí méně za stejné ryby. U mladých to chápu, svaz se je může snažit k rybařině dostat a cenou je motivuje, ale důchodců je mraky, proto nevidím důvod jim cokoli zlevňovat, obzvlášť, když je cena tak smutně nízká. Ale ono je celé svazorybářství postavené na hlavu."...

To se tedy nezlob Michale ale takovou kravinu jsem už dlouho nečetl ....
Kde jsi jednak přišel k tomu, že důchodce platí méně (prosím odkaz), kde k tomu, že by měl Svaz "motivovat" třiadvacetiletého chlapa v plné síle a kde k tomu, že cena je tak nízká ?

To je z pohledu studenta, přisátého na sociální systém a peněženku rodičů , pozoruhodná myšlenka...
V Tvých letech jsem měl odslouženou dvouletou vojnu, živil čtyřčlennou rodinu, měl vybavený vlastní byt, auto atd.
Volný čas jsem vyplňoval studiem při zaměstnání a prací na vedlejšák.
Fakt se chceš poměřovat s dnešními důchodci ?

petrikveprik - Profil | St 2.11.2016 13:30:28

MerdyKillah >> nerozumím tomu Tvému vyhraněnému názoru na důchodce.. A proč furt brečíš, že oni jsou u vody furt a ty jako pracující málo. Se vyser na práci a běž k vodě. Nikdo tě nenutí. Nebo chceš zakázat prodej povolenek důchodcům? :-)) Kdyby Ti důchodci (někteří) neudělali pro vodu v předchozích dekádách to co udělali, tak si dnes hochu nemáš kde zajít na ryby.. jo a pamatuj na to že jednou budeš taky starý. Trochu úcty by to chtělo. A hlavně by mě zajímalo Tvé řešení jak zvýšit ten počet dravců. Zatím jen drze radíš aby tu zapojili hlavu a podobné kydy.. evidentně jsi se vším hodně rychle hotový ostatně tak jak je dnes zvykem. BTW s tou hlavou začni u sebe a ještě jednou se nad těmi důchodci zamysli.

Nils Master - Profil | St 2.11.2016 8:26:59

lepší zakázat chytání na rybičku...nebo aspoň minimální délka rybky 20cm a bude dravců víc...Takhle každý chytá na 10 cm a každa mala sticka i candatek je KO...protože to každý nechá zazrat jak blbec... A ještě se z nich snazi ten háček vyoperovat...Takovýchto dementu je mnoho a těžko jim může někdo něco vytknout, kdyz chytají dle řádu...

Takovyto rybickar klidně zlikviduje 100 malých candatu za sezonu ne li víc... Sticka ta občas něco přežije, ale candat žádný...

Nějaká míra je tady tedy k ničemu, jelikož se jí candat ani nedožije...

S&F - pescador - Profil | Út 1.11.2016 21:47:48

Kurva to je zase diskuse .... opravdu hodná jen MRKu. Tohle nikde jinde na světě člověk nenajde.
Lidi - proberte se !!

Elessar - Profil | Út 1.11.2016 13:00:16

Kravina.
Aspoň v případě dravců (u kaprů si to myslím víceméně taky, ale to je na jinou diskuzi).
Už tady bylo na mrku milionkrát diskutované, a našlo se dost funkčních řešení, bohužel jsou neprosaditelná ( zatím, nebo se zatím neprosadila), a i kdyby je tu pořád ten problém, že pro spoustu rybářů jsou pravidla jen cárem papíru, a kontrola je nedostatečná. Horní míra u dravců je blbost ( z mnoha důvodů), ke zlepšení stavu dravců by pomohly 2 zásadní koncepční změny :

A) zlepšení životních podmínek pro dravce
-sadit víc dravých ryb
-zajistit lepší podmínky pro samovýtěr dravých ryb
-to samé u bílé ryby - dravec musí co žrát, takže vysazovat více bílé ryby a omezit kapra- i bílá ryba takymusí mít co žrát
-zavést permanentně chráněné úseky

B)snížit rybářský tlak na dravce
-např. Zvláštní povolenka na dravce
-možnost lovit dravce jen 3 dny v týdnu
-omezit počet povolených ponechaných dravých ryb ( např v režimu, 1 týdně, max 3 měsíčně, 10 ročně)
-lov pouze na jeden prut
-nemožnost lovu dravců např. při lovu kaprů ( jeden prut na kapra a na jednom rybičku)
-zavést minimální míru nádražních rybiček - min.15, spíš 20 cm. (Ideálně ještě zakázat čeřen a prodej nástražek - kdo chce na rybu, musí si umět nachytat)
-zvednout lovnou míru dravce (např. c 70, š 80), klidně i povinnost si ulovenou mírovou rybu ponechat a ukončit lov ( a dát dravcům týden pokoj)
-cíleně nelovit podměrečné ryby (tohle je nevymahatelné, je to o hlavě rybáře, ne vždy to jde, ale myslím si že to jde hodně omezit když rybář chce. Jenže to je pak nuda se několik vycházek po sobě vracet bez kontaktu s rybou je nuda,že....)

aleš vavřina - Profil | Pá 4.11.2016 6:48:37

mlíčnák >> Sadit vykulený plůdek nebo rychlený je sic levnější, ale musíš mít pro něj dostatek dostupné potravy a stačí krátkodové zhoršení kvality prostředí a je vymalováno - viz. známé úhyny tohoročka candáta jak na kanálech Moravy, tak na Dyji a jejích nádržích. Navíc plůdek je potravou téměř pro vše co ve vodě plave. Roček candáta již je mnohem schopnější se v prostředí prosadit. Přirozený výtěr nikdy nic nenahradí, ale intenzivní vysazování silnější násady by mělo jít ruku v ruce s dalšími opatřeními (zejména podpora přirozeného výtěru a existence budoucího generačního hejna těchto ryb) po omezenou dobu, během níž bude vytvořeno v dané vodě silné hejno generačních ryb, jež se o reprodukci druhu pak bude starat samo. Vysazování nikdy nemůže nahradit samovýtěr, ale může pomoci překlenout období potřebné k nápravě stavu.

Johnny001 - Profil | St 2.11.2016 22:06:33

Koumáku tvůj Nick k téhle diskusi sedí jako prd*l na hrnec :-D Je mi jasné, že to myslíš dobře, ale když něčemu nerozumím, tak je lepší se zeptat než navrhovat řešení.. Horní míra dravců ničemu nepomůže. Dokud se ryby v produktivním věku nebudou mít kde vytírat a jikry v revírech zdárně nepřečkají inkubaci můžeme si tu každý psát, co chceme, ale nic to nezmění. Když už hýbat s mírami, tak o 10cm nahoru a dáme dravcům o jeden výtěr v produktivním věku navíc, než je sežerem.. další milá věc (i když v téhle zemi asi nemožná) by byla nekolísání hladiny o desítky centimetrů v době inkubace jiker dravců na přehradách.. Jinak celá problematika je poněkud obšírnější než to, co jsem tu sesmolil a hlavně pro každou vodu individuální, ale od toho má každá organizace hospodáře, aby své revíry znal a s citem pro vodu na nich hospodařil - a teď sami posuďte, jak daleko je tahle věta od reality právě ve vaší organizaci...;-)

Mrknato - Profil | St 2.11.2016 21:15:02

Jarda Š. >> Naprosto s tebou souhlasím, že rybařina je tu od toho, aby si rybář nějakou tu rybu odnesl a to, co si může odnést, stanovuje vyhláška.
Ano chytáme zhruba stejně dlouho a já bych si tipnul, že lovných pstruhů je cca 50x méně, lipanů 100x méně. Co nedokážu pochopit je, když už svaz od rybářů vybere peníze a u nás to je cca 2300,-Kč (členské, brigáda a povolenka) proč neposílí z tohoto uměle vytvořeného trojbloku peníze na násady z produkčních rybářství. (Candát, štika, okoun, potočák, lipan....) když svaz tyto ryby v dostatečném množství a spektru chovat nedokáže, ale peníze z rozpočtů MO (mimo váš ÚS tvořený uživateli MO) vesele a do pěťáku spotřebuje?
Restrikce pomocí údajných BP je už holé zoufalství a kapitulace uživatelů na hospodaření dle zákona.

kareldj - Profil | St 2.11.2016 18:49:54

Pořád nechápu proč se tady pořád diskutuje kdo kolik chytil, kolik stojí povolenka vzhledem k množství ponechaných ryb a další blá blá blá. Pokud je voda chytatelná 300 dnů v roce a já si ponechám 600 ks ryb za rok tak dodržuji rybářský řád a všichni mi můžou... Proč se nediskutuje o tady tom??? Máte snad strach že nebudete mít co prodávat nebo rozdávat? Myslivec taky zastřelí jen to co je povolené, tam v tom mají jasno.....

sumec 1950 - Profil | St 2.11.2016 15:18:41

To je zase keců o důchodcích.Chybí mi jen poznámka o houfujících se důchodcích,za účelem lovu obrkaprů,a jejich následného prodeje do soukromých revírů.A to vše,kvůli vylepšení jejich důchodů.

u x a - Profil | St 2.11.2016 11:34:46

chtělo by to prostě překopat řád a basta,roční limit max 5ks dravců,10kupř,sumec neomezeně,ale líbí se mi myšlenka která tu zazněla a to je lov na jeden prut to má hloubku..vláčkař i muškař si musí vystačit taky s jedním prutem..kapraří sice budou řvát ale pak to dopadá tak že někdo v bivaci chytá vožralej na mol v únoru na cárek obludné kapř...lidé si podle dnešního řádu u vody můžou dělat vlastně co chtějí...

Siven Polní - Profil | St 2.11.2016 9:12:51

Mrybar >> Protože "je podzim - doba dravců", tak se vyrojí spousta příležitostných vláčkařů. Samozřejmě, že velmi významným faktorem je v tomto jevu jak nebývalá dostupnost přívlačové výbavy, tak mediální propagace, reklamní videa, fotografie úlovků...
Pak ale tito postupně začnou odpadat kvůli
1) bolesti nohou, zad, rukou
2) frustraci z počtu utržených nástrah
3) demotivaci způsobené nedostavením se úspěchu
4) vysazení jatečních kapřů (kamkoli včetně pstruhovek - prostě "KAPŘOKALYPSA" aneb "NOC OŽIVLÝCH TELESKOPŮ")

Vše tohle do větší míry už letos (jako ostatně každý rok) proběhlo či dobíhá, takže se vše zase vrací do "normálu"...
Po veškerém tom vzruchu je třeba navařit čaj do termosky a šup do termoprádla, neboť tah na jistotu je mít nahozeno na položenou a pod nohami máchat kaču z důvodu "co kdyby" (a ono to funguje velmi dobře), což "touto dobou" praktikují jak ortodoxní bobkaři, tak i oni "navrátivší se ztracení synové skládacího křesílka" s bolavými údy - takže každý, kdo má díru do...krku. Nakonec - je to legální, je i možné vzít a zkombinovat v jeden den jak kapř, tak dravce, takže proč nelovit co nejefektivněji a zároveň nejpohodlněji - a v jádru to je vlastně i velmi upřímný způsob lovu a získání rybího masa, protože předpokládám, že není moc "úchylů", kteří by chytali dravce na rybku jen tak z plezíru (abych nedštil jen síru)...
Takže až zase v pracovní den "sednete na pár hodin", budete mít klid - čím dál větší... Alespoň co se promenujících se vláčkařů týká (UL "závodníky" ve vláčení bílé ryby v to nepočítám).
Neberte to jako mé navážení se do Vaší osoby, pouze jsem Váš příspěvek využil jako podhoubí pro mírně jedovatou glosy... Ostatně - tohle jsou prkotiny a žabomyší války, vzhledem k tomu, co dělají s řekami bezohlední elektrobyznysmeni a další znásilňovači vodních toků (tedy my lidé tak nějak obecně)...

Pe-pig - Profil | Út 1.11.2016 21:49:15

S&F - pescador >> Ještě lepší je diskuze Pletenka místo lanka...

Pedro1 - Profil | Út 1.11.2016 20:14:51

mlíčnák >> Mám taky kamarády napříč spektrem.Každopádně zkušenost od vody je taková,že ortodoxní kaprar,nebo sumcar se vymyká čemukoliv normálnímu.
Neznám žádného muskare,plavackare,feedrare,bobkare,vlackare,.....,​který byl schopen tak dementniho chování,jako někteří kaprari a sumcari.Podotýkám,že znám i normální kaprare a sumcare.

čolkař,zloch - Profil | Út 1.11.2016 19:25:56

mlíčnák >> jseš cizinec,Fídžův příbuznej nebo nalitej že tu češtinu tak prasíš?

zdevac - Profil | Út 1.11.2016 16:41:29

h2jezďí >> A teď ještě určit, kdo je větší kokot. Jestli ten, co loví pro to maso, nebo ten, kdo chodí jen tak pro svoji zábavu rozpíchat nějakému zvířeti tlamu...

já 2 - Profil | Út 1.11.2016 13:40:12

U nás na rybník se třeba pravidelně vysazuje štika, a není špatná cca 45 cm, každý rok pár stovek do 12 ha rybníka. Candát se nejspíš tře sám, nebo připlouvá s vodou po výlovech, ale je tam, není jich moc, ale jsou. Bílá ryba tam je taky. Zní to pohádkově. Tak proč se tam moc štik nechytá i když od 16. není den, kdy by tam někdo nekoupal rybičku a nemluvě o vláčce? Ročně se odnese tak 50 štik a 10 candátů. Osobně si mslím, že by dravci víc než cokoli jiného potřebovali prostředí. Málokde jsou porosty vodních rostlin, kácí se keře podél vody, vytahují padlé stromy a narovnané řeky asi taky nejsou to pravé ořechové. Horní míra nic nezachrání, musí se změnit přístup a hlavně prostředí!

čolkař,zloch - Profil | Út 1.11.2016 10:08:35

Jak píše Garys a potvrdil mi to i kamarád líhňař,menší ryby do cca 70cm jsou mnohem produktivnější a úspěšnější při výtěrech a když už Céčko vzít,tak naopak velkou rybu,čili posunout spodní míru na 70cm a horní vůbec neřešit ,pak by candátů z přirozeného výtěru výrazně přibylo a šance na výskyt velkých ryb by také byla větší.

sergej13 - Profil | Út 1.11.2016 9:38:51

já bych byl pro zvýšení spodní míry, protože je strašný co někteří rybáři dokážou vzit, hlad je asi hrozná svině.

Mrknato - Profil | Čt 3.11.2016 18:48:06

sliver >> Víš co by mě zajímalo? Otázky o zpřísňování lovu tu zakládá kde kdo, čilimníci toho evidentně využívají, možná i zneužívají, ale vysvětli mně prosím, proč uživatel logicky v duchu zákona nedosazuje ty druhy, které nejvíc ubývají? Které to jsou asi netřeba precizovat...... Pokud by šlo do candáta, štiky, okouna, pstruha, lipana, bílé ryby násobně více, než do kapř, za kterého se dnes utratí většina peněz, tak bych ty úvahy o "zákazech" možná chápal. Řeči, že by to neschválila členská masa, jsou liché. Členi do těchto věcí zasahovat nemohou, resp. neměli by. Pokud ano, pak je na změnu zralé něco úplně jiného.

Willow - Profil | Čt 3.11.2016 15:45:37

Mrknato >> Už aby to bylo v VčÚs,všude začínají vybírat nesmyslné částky a revíry,o které se mají starat,jsou bez ryb.Zato Rmv,kde mají svoji povolenku,prosperují dobře.Docela zajímavé,takový pěkný tunel.Majitel dekretu pověří příslušnou Mo,Ps,zarybnit revír,Mo dá,jako,!!!!ryby ze svého,přitom ty ryby prodá a za utržený peníz nakoupí v Polsku,je to kousek,zdegenerované duháky,nemají prsní ploutve,nebo jen zakrnělé,a šup s nimi do svazového revíru.Humus,hrůza.Hlavně,že tento spolek vybírá suveréně největší částku za brigády(2250kč)na lepší zarybnění,čeho.!!!????Jinak vlastní 3 Rmv revíry s cenou povolenky 1500kč=místní,2500kč=jiná Mo,Ps.Ale revír o který mají povinost se starat je v příšerném stavu.Co s tímhle dělat,automaticky do Shmo,se všemi následky a přidělit revír jiné Mo,Ps,to by byl rachot.

Siven Polní - Profil | Čt 3.11.2016 13:55:42

FRANK71 >> A logika/férovost možnosti lovu na dva pruty je v čem? "Víc prut-víc ryba", že...
Jenže - jak mi lov na dva pruty - v okamžiku, kdy ryby berou - umožňuje neprodlenou manipulaci s oběma z nich? Nestává se to totiž úplně zřídka...
Proč nemáš povolen na Trolling druhý prut - vždyť je nedržíš (nemusíš držet) v ruce...? (Já to bohužel řešit nemusím, MRS je výjimečné antitrollingové království...)
Proč není možnost vláčet a mít nahozen druhý prut? Vždyť je to to stejné - zabere kapř, tak vláčák položím. Stereo záběr? Smůla, ryba na druhém počká - NAPROSTO to samé, jako bobkařina se dvěma. To už je snad zvládnutelnější Alabama Rig na jednom vláčáku...(Ne, fakt bych se bez toho obešel a je v pořádku, že se to nesmí - ani kombinace bobek/vláčka, ani Alabama...).
A je v poho mít celý den nahozeno šikmo před sebe doleva sto metrů, a druhý prut třeba s rybkou doprava kamsi podél břehu...? To je hodně velký řez z rybářského "koláče" - a ačkoli má mezi nástrahami "dvoupruťák" místa habaděj - jistě se nenajde nikdo, kdo si do této prázdné oblasti dovolí nahazovat, aniž by neriskoval konflikt...
Podpantoflák si to musí vyříkat doma, a jestli je sráč - jeho problém, každopádně i podpantoflák může čučet do vody s jedním prutem (manželce je jedno, kolik prutů má), stejně jako kdokoli jiný, stejně jako plavačkář, "šlechtic", nebo vláčkař .
Často vidím, jak někteří rybáři sotva lezou (bohužel zdaleka nejen ti staří), tudíž (logicky) bobkaří - taky budu, až se začnu rozpadat, jenže pak vidím,že při záběru nejsou schopni ani pořádně vystartovat a zvládnout prut jeden, natož dva... Domnívám se, že spousta lidí na dva pruty chytá pouze proto, že to dělají ti druzí, a tak o tu "výsadu" prostě nechtějí přijít... O nářku ohledně prutů tří a více snad ani nemá cenu psát...

(Jo - aby to nepůsobilo, že na tebe nějak útočím, v mnohých názorech s tebou naopak souhlasím, uvažuju jenom "nahlas")

Piškothonza - Profil | Čt 3.11.2016 13:46:05

..vláčkaři by povinně měli chytat bez navijáku...zachránilo by to dost dravců...

sliver - Profil | St 2.11.2016 22:35:44

fišky to nedal a ignoruje mě, chudák . Ta mládež dneska nic nevydrží.

kareldj - Profil | St 2.11.2016 22:24:32

kubas. >> Změnu dělají lidi, ne pár těch nahoře, ti nic nezmění a ani nechtějí, začnou omezovat a přijdou o rybáře kteří jim platí za povolenku, v jejich očích stravenky na levné rybí maso.

hraji - Profil | St 2.11.2016 16:59:20

Tvrdit, že by spolková činnost neměla souviset s výkonem rybářského práva u spolku, který vznikl právě kvůli výkonu rybářského práva, může leda blb, který nechápe realitu.

Fishky - Profil | St 2.11.2016 14:20:16

eskymak Mrakomor >> petrikveprik - 2.11.2016 13:30:28 >> já si důchodců moc vážím, hned bych s chutí zavedl max počet ryb na povolenku, aby všechny tyhle masňácké vydry převlečené za rybáře mohli s klidem sedět doma. Uplně chápu, proč se kolega čertí, páč co si budeme povídat, ti starší páprdové to snad maj v krvi - přijede, lupne kapra, odjede a odpoledne je zpět i s bábou a znova... to není o tom, že bych si někoho nevážil, ale o nenažranosti. A takový týpek v důchodu co lapí imrvére s prutem a rybkou pod mostem na Svratecké v Brně, takový je s úsměvem schopný zbavit řeku candáta i okouna. Jen si je všechny za jejich zásluhy hýčkejte... a když mu neberou, tak zahlásí, že to stojí za houby, že za jeho mladejch let se odnášely ryby v pytlích a bylo jich dost... a dnes se diví, jak to dopadlo a že jsou řeky bez ryb.

Jirka_K - Profil | St 2.11.2016 10:14:28

hraji >> OK, takže z širšího pohledu. Vy jste se mně na něco ptal, já jsem odpověděl. Takže ty spekulace si strčte za klobouk. Mám vás za jednoho z několika rozumných lidí na MRKu a tohle je, myslím, zbytečné.

A dále. Proč každou chvíli někdo tak rád argumentuje chudými penzisty? Co to s tím má společného? Je svaz armáda spásy? Ve stanovách se píše o povinnosti ryby chovat, chránit a právu lovit. Cílem svazu by tedy mělo být především blaho ryb. Ostatní jsou jenom výmluvy a maskování se za rouškou falešného samaritánství.

EDIT: Ano, rybám nevadí, že rybář sedí u vody. Ale co když je chytá? Myslíte, že jim to nevadí? Add. peníze na víc. Co třeba ostraha revírů? Zástřelné za např. kormorána. Budování rybochovných zařízení? Podpora původních druhů? Na to všechno a mnohem víc by se hodily, nemyslíte?

Jirka_K - Profil | St 2.11.2016 8:49:14

Dokud nebude cena povolenky odpovídat hodnotě ryb, které je možné si přivlastnit (nebo zábavy, pokud někdo vyznává C&R) tak bude ve vodě vždycky houno. Máme, co si zasloužíme.

hraji - Profil | Út 1.11.2016 20:58:41

Mrybar >> povinnost ponechat první ulovenou rybu je z legislativního hlediska pitomost.

Pedro1 - Profil | Út 1.11.2016 20:04:43

h2jezďí >> Tahle reakce Te usvedcila,jasnej kaprar.

hroch jarda - Profil | Út 1.11.2016 18:01:48

h2jezďí >> Z tvé reakce na mne je jasně vidět že jsi omezený kaprař. Tak se neser do rybářů. Jinak bych tě rád upozornil, že mražák mám v paneláku malý a ulovené a zmražené ryby nejsou ani v jednom šuplíku. Já je totiž suším a krmím s nimi polární psy.

Pedro1 - Profil | Út 1.11.2016 16:05:30

h2jezďí >> K70 v současné podobě,nedej bože celoplošně nesmysl je.
S tím nic neudělá a dneska si to uvědomují i Ti,kteří se o K70 v ČR zasloužili.

70 cm je akorát na co?Stejně se ten kapr nerozmnoží.A co když má někdo rád uzeného 80 cm kapra?

potočák 62 - Profil | Út 1.11.2016 14:52:43

Horní míra dravců je nesmysl.Pokud´ by mělo dojít ke zvýšení počtu dravců v naších vodách,muselo by dojít nejdříve ke zlepšení podmínek k výtěru a úkrytů.Nesměla by se z vod odstrańovat každá spadlá větev a strom a td. a td. a td. Petrův Zdar

Knapík - Profil | Út 1.11.2016 13:27:18

Hraji to píše dobře, tygrů a lvů bude vždycky míň než antilop a na tom se těžko něco změní, příroda se nedá překecat. Nicméně trofejí budou vždy a to cennější než právě ti býložravci a proto je po nich ta sháňka,

rybomil - Profil | Po 21.11.2016 8:56:22

Asi 10 let se mluví a mluví a píše o tom jak potočák valem ubývá, jak se přes zvýšené vysazování nedaří ho udržet, jak je na něj silný predační tlak a bla bla, nic se pro zákaz jeho lovu | celoroční hájení neudělalo.
Přijedu 18.11. na P stoják, tam co 150m cedule s upozorněním, že pstruh obecný je od 1. 9. do 15. 4. hájený. Cca 5m od jedný cedule borec vytáhne potočáka + - 40, teče z něj mlíčí a lup mu jí po palici.
Co s takovým ho va dem , jedině mu dát taky po palici.

Přejedu na soukormák a tam to samý.

FRANK71 - Profil | Čt 3.11.2016 23:56:52

mlíčnák >> profi RS, spadni z hrušky na zem, vždyť by to nikdo nezaplatil. Náklady vyšší než škoda.

Mrknato - Profil | Čt 3.11.2016 20:24:43

Willow >> 300000 rybářů má 700MO, 7 svazů každý rybář má stovky nápadů jak co nejvíc s levnou rybařinou vydrbat. Rybáři jsou jako 300000 štěnic v krabičce, kterou když otevřeš tak ztratí svoji sílu. A ta krabička je už řadu let otevřená.......

Mrknato - Profil | Čt 3.11.2016 14:26:24

kakr >> A to jsi hospodář? Styď se.

rybomil - Profil | Čt 3.11.2016 13:57:44

P!F >> měli by ustanovit, že všici , než půjdou na fišle si povinně nastudujou, kam je nasypali :D

poldeci - Profil | Čt 3.11.2016 13:52:20

Silk Sky >> neni to tak dávno čo to fungovalo na pstruhovke a ani v rámci Európy by ste neboli nijako výnimoční

Mrknato - Profil | Čt 3.11.2016 13:24:04

aleš vavřina >> Klidně zametej. Vyhláška řeší, kolik a jaký úlovek si rybář může ponechat. Současně řeší, jak má uživatel hospodařit a co vysazovat. To že s i uživatel dovoluje měnit zákon a vyhlášku v dalších zákazech a dalších čudech, k čemuž není oprávněn a na druhé straně nehospodaří tak, jak mu zákon a vyhláška určuje, je tím základem, proč je rybařina vč. dravců tam, kde je a ty bys ještě zametal....))))

Silk Sky - Profil | Čt 3.11.2016 13:13:13

aleš vavřina >> nic mu na to nepiš,protože na tohohle pána je to zbytečný. Omezit docházku na dravce ,to je Joke roku, to je jak prinutit kapraře aby krmily denne max 0,5kg kukuříce/boilie :DDDDDD

F16 - Profil | Čt 3.11.2016 13:11:58

Já bych nechal vládou schválit, aby si každý občan musel koupit povolenku a to včetně dětí a důchodců a pak bych hájil celé století všechny vody... To by problém určitě vyřešilo...

petrikveprik - Profil | Čt 3.11.2016 12:58:36

aleš vavřina >> i kdyby to bylo jak píšeš (což nemohu uplně souhlasit), tak zákazem echa omezíš velmi ale velmi úzkou skupinu rybářů...ale tlak na dravce jde přece z celé základny. Tzn. omezíš jen malé% rybářů ze všech kteří po dravci pasou a věř že se nezmění nic. Na této diskuzi jde krásně vidět jak každý chce zvýšit množství dravců omezením "těch druhých" a hlavně ne sebe. Neber to uplně proti sobě, ale s omezením UL na MP bys jako ul vláčkař souhlasil? To je uplně stejně blbé omezení malé skupiny... Pokud chceme více dravců, musíme je chránit plošně (tzn. každý musí udělat ústupek, nejen někteří). Co se týče omezení /ochrany dravců obecně, tak mi z toho zatím nelépe vychází zákaz lovu na více než jeden prut, přičemž druhý nesmí být nastražen (ani na kapra:-)). Pak možná omezit počet docházek na dravce (všem).

rybomil - Profil | Čt 3.11.2016 11:42:37

Bych navrhnul zavést kodex člena ČRS ( MRS ) . K permici by dostal každej 1ks trička na 3 roky a mohl by ho nosit. Hned by se vědělo, kdo dodržuje BPVRP a kdo to " kosí " a sežere fšechno.
Nenažraní, co picnou nadměrný počet by měli na prsou " Nenažraný rybář " a z povinnýho nošení by se mohli vykoupit jenom nedosažením stanoveného max. limitu odnesených ryb následující rok v úlovkáči i skutečně.

Náš SÚS už troošku začal :

http://crs-sus.cz/sus-ma-kodex-reprezentanta/

poldeci - Profil | Čt 3.11.2016 11:28:43

aleš vavřina >> spatne som si to prečítal a nadobúdam istotu,že ťaháš za veľmi krátky koniec v tomto prípade,sonar si použil pár X ale odborník si podobne veľký ako skalic- majster republiky vo vedľajšej miestnosti, kde tiež odborne diskutuje/kamarát mal,videl,etc/
čo tak nechať priestor tým čo majú skúsenosti a nesnažiť sa srať do všetkého čo vidíš s idúceho vlaku

sliver - Profil | Čt 3.11.2016 11:11:33

aleš vavřina >> a proč bych měl uznávat absolutní nesmysly. Jsi schopen vysvětlit, jak poznáš candáta na echolotu ? Nejsi. Echolot jsi párkrát viděl z rychlíku , ale máš přečteno, jaké jsou jeho možnosti. Toto je k smíchu.

A čím jsi mě teda dostal, tak tedy tím zhodnocením mé osoby. Ty mě znáš? Mluvil jsi se mnou někdy ? Nezdá se ti, žes mě docela sprostě urazil ?

Myslíš, že tyto názory, které jsi zde předvedl, jsou myslícím člověkem vůbec akceptovatelné ?
Budeš prvním člověkem, po kterém budu žádat vysvětlení osobně, já se urážet nenechám.

čolkař,zloch - Profil | Čt 3.11.2016 11:02:18

kakr >> jezdím na různých loďkách a lodích po vodě víc jak 50let.první echo jsem měl v r.1991 takže dost dobře znám obě možnosti.Beru si ho s sebou jen na neznámou nebo velkou vodu kde se potřebuji trefit na přesné místo nebo při radikální změně podmínek na vodě kterou znám jinak zpaměti-např. po povodni r.2002 a 2013.Pokud si myslíš,že ti na loďce žádné nebezpečí nehrozí,jsi dost mimo mísu.

sliver - Profil | Čt 3.11.2016 9:42:46

aleš vavřina >> aha, takže tys na Lipně čučel do echolotu, spolehlivě jsi lokalizoval candáta a chytls ho. A toto celé jsi několikrát zopakoval. Máš můj neskonalý obdiv.

kareldj - Profil | St 2.11.2016 22:04:08

kubas. >> Ano, jsou v jiném levelu, mají rybařinu jako sport, koníčka. Nějakou dobu jsem venku pracoval, ve chvílích volna jsem chodil k vodě a prakticky všichni rybáři co chytili pustili a šli si koupit stejné ryby do supermarketu kde měli certifikát kvality na danou rybu. V tom je jiný level. Rybařina tam je vyloženě jako koníček ne jako zdroj obživy, zdroj levného jídla podle pravidla co neodneseš ty to odnese někdo jiný, to je všechno, to je ten jiný level a netýká se jen ryb.

Mrknato - Profil | St 2.11.2016 21:19:02

kubas. >> To je přesně ono...... Chceme platit ze svých peněz čilimníky, RS, soukromé revíry MO, které jsou již defakto SHMO, Jeeeeepy, rybníky, klubovny, závodníky, Radu.... a nebo ryby, aby bylo co lovit, když kde není probléma.....?

Lidi asi nechtějí lovit, chtějí to jiným znepříjemnit, ve snaze, že pak na ně zbyde víc......

kubas. - Profil | St 2.11.2016 21:05:22

aleš vavřina >> Rozumím tomu, jen jsem si to představil v reálu ten zákaz ;-)...

Za všechno můžou primárně lidi, na nějaké věci okolo bych to úplně nesváděl asi. V cizině podobný rybolov leckde funguje na ještě "vyšším" technologickém levelu a ryb je tam stále dost a stále bude. Proč asi...

MrKos - Profil | St 2.11.2016 20:35:11

sliver >> je to smutné. Mírového kapra chrání i po vysazeni a nekde dokonce hájí a přitom na tyto nenadálé situace nijak nereagují. Když si vezmeme ten nepoměr v "zachranenych" kaprech a odnesenych dravcích např v tebou popisovaném případě, tak je to až absurdní.

sliver - Profil | St 2.11.2016 20:28:04

MrKos >> kdybych ti povykladal, co se dělo po napuštění Harty jako pstruhoveho revíru Moravice, nevěřil bys. Svaz nedokázal zareagovat na náhlou situaci (napustila se díky povodni za sedm dní , planovane napuštění melo trvat 15 let ) dva roky. Štiky mezi 40 až 60 se odnasely po pradlovych kosich, jakožto skodliva ryba na pstruhovce.

MrKos - Profil | St 2.11.2016 20:18:37

sliver >> jasně, je to tak. Navíc ta řeka má několik jezů na poměrně krátké vzdalenosti a pokud by se tam například zakázal lov dravců na rok, na dva, tak se mohl candát rozjet a trochu naředit jeho hustota. Dokonce by dostal šanci se vytřít. Je to spekulace, ale aspoň by byla vidět snaha svazu. Takto nebylo vidět nic a do opětovně napuštěné přehrady se vysazuje opět kapr v množství hojném.
Třeba já jsem o candatovi nahusto věděl docela brzo a nešel jsem tam na ně za ty dva roky ani jednou. Nestalo mi to za to. Druhy rok už aktivita slábnula až tam opět dravec neni. Kapr vede.

Fishky - Profil | St 2.11.2016 19:09:49

kareldj >> přesně, omezit počet odnesenych ryb. U dravce na dva kusy, hotovo. A lov omezit na max 30 dni v roce. Zivou uplne zakazat a on by se počet všech dravých ryb velmi rychle zvýšil :)

kakr - Profil | St 2.11.2016 18:02:47

Nejlepší je kázat vodu a pít víno.
Nemohu to adresovat přímo Fiškymu neb mně má hrdinně v ignoru. Ale je to přesně ten týpek, který v povolence a sumáři vykazuje násobně více ryb než je cena povolenky, tu je za mravokárce a zaváděl by limity.
Budiž mu ke cti, že loví a přivlastňuje si ryby plevelné, kapry a amury. Z dravců občas nějakou štičku,to je ten prut s rybičkou hozený bokem,když kapři nežerou:-))

MrKos - Profil | St 2.11.2016 17:38:54

sliver >> oni tam ti candati byli dva roky nahusto a opravdu se chytali ve velkém. PMO ve spolupráci se svazem nezvladnuli ani takovou akci, jakou je roky plánované snížení hladiny přehrady. Vypustili candáty do řeky, svaz ani na to nezareagoval například vhodným omezením a kontrolou. A několik jednotlivců toho využilo a naplnilo mrazák. Klasika.

sliver - Profil | St 2.11.2016 16:59:45

Fishky >> no a co jako ? Ty bys ho nechal utratit, viď. Taky je otázka, jestli nekecal, taky každému na fšecko skočíš. Pak si ze všeho na nervy.

zdevac - Profil | St 2.11.2016 16:35:20

MerdyKillah >> Co s tím má společného čas? V první řadě si platím ty ryby. A těch smí vzít student, důchodce i tvrdě pracující úplně stejně. Důchodce platí, smí brát dvě ryby denně, já platím, smím brát dvě ryby denně. Mě to přijde spravedlivé a férové.

S&F - pescador - Profil | St 2.11.2016 13:13:04

mlíčnák >> S tou větší výsadbou sumců do ramen jsi to nemyslel vážně, že jo ? Jinak by následovala automaticky otázka kolik, že by mělo dle tebe být co se počtu sumců týká na takových ,, uhliskách". Sumec není plotice nebo kapr aby jich bylo a lovilo jak much. Stačí Morava .... Vždyť je to vše proti přírodě. ;-( .... včetně slavných K70 a podobných horních hranic.

u x a - Profil | St 2.11.2016 11:50:45

Siven Polní >> jeden prut musí stačit,myslivec taky střílí jen z jedné flinty nemá tam kulmetní hnízdo,někdy když chytá banda kaprařů kolikrát ani nejde spočíta co mají v lešní prutů ...

Jirka_K - Profil | St 2.11.2016 11:49:46

kakr >> Ano, toho jsem si vědom. Nicméně, to jsou extrémní případy. Medián bude samozřejmě vyšší. Každý kdo jde k vodě, z ní nějakým způsobem bere a měl by to vykompenzovat. Kdo bere hodně, měl by víc dát.

Nemyslím si, že argumentovat tím jak to bylo kdysi je relevantní. Žijeme v úplně jiné době. Dnes je míň vody, víc predátorů, víc elektráren, úpravy koryt (řek :)) postupují s neztenčeným úsilím. Těch negativních faktorů je plno, ale my pořád jedeme podle pravidel, která se vytvářela snad před padesáti lety a tváříme se, že je to v pořádku. Osobně si myslím, že tohle je neudržitelný stav.

FRANK71 - Profil | St 2.11.2016 11:44:45

MrKos >> jenže svaz je dobrovolný spolek. Ono záleží kde chytá. Na typu vod Orlík, Slapy, Lipno atd. ti nebude chytat kapry, ale především ty dravce. Proto ta možnost slevy. Buď si chce jen zachytat a té zde ta sleva nebo plnit mrazák a obchodovat, zde plná bez pardónu.

Siven Polní - Profil | St 2.11.2016 11:36:40

sliver >> Já jsem dotáhl domů štiku 94, upekl jsem ji na víně. Byla skvělá. Naši tvrdili, že smrdí... Když jsem jim donesl sedmdesátku, prý to bylo jiné kafe... Možná kluk věděl...

rybomil - Profil | St 2.11.2016 11:36:14

Siven Polní >> tady se říká teleškodič - má teleskop + škodovku 120 + škodí :§)))

kubas. - Profil | St 2.11.2016 11:15:12

rybomil >> Hlavně nechránit kapra. 14 denní hájení vede pouze k tomu, že kaprolovci si zajdou koupit masňáky případně rovnou rybičky a vyrubou posledních pár dravců na tom revíru, když nemůžou chytat kapra. Příklad z praxe...

MrKos - Profil | St 2.11.2016 11:10:55

Pokud bychom chtěli ve vodě více dravců, tak je nutné upravit cenu povolenky minimálně na 10tkc za rok, zaplatit funkční kontrolu, začít ty dravce ve velikosti dvouročka i vysazovat a přestat krmit členy levnym kaprem v mírové velikosti. Jenomže ani jedno z toho svaz nechce a pak to ve vodě vypadá, jak to vypadá. Svaz vlastně tu svoloc vychovává, mirovym kaprem podporuje a jede cestou nejmenšího odporu.
A k té cene povolenky - důchodcům a studentům bych dal slevu.

rybomil - Profil | St 2.11.2016 11:10:53

Jirka_K >> Nej " sranda " je, že na P vodě chodí RS a kontroluje, jestli mají na mouše BL háky a 1,5 km odsud na MP děda teleskopák mydlí nemírový v 2015 vysazený potočáky na bíláky, páčí z nic háček na břehu a ještě se mu nelíbí, že mu nadávám do idi otů a zkur...ců.

zkušenost z minulého prodlouženého víkendu, chjoo

Siven Polní - Profil | St 2.11.2016 11:08:49

hraji >> Ten příměr se "solidaritou" je bomba... Ono se to podobá i v tom, že člověk se 100ks dravé ryby za rok opravdu aspiruje na oficiální mentální postižení (pokud již nepobírá invalidní důchod na hlavu), což ho v získání RL a povolenky nijak neomezuje, a jak tak zjišťuji, ani nesvéprávnost by jej nezastavila :).....

rybomil - Profil | St 2.11.2016 10:49:16

hraji >> dobře ty ! ( jen jestli by sumákobijci pak nekamenovali )

tam kde mají limit 50 ks ( ušlechtilých ??? ) ryb / permici jsou borci co už jich od půli srpna mají napsaných pořád 48

samo jsou taky případi, co mají CS permici MP a CS permici P a byli doteď 4 x u vody , dokonce ulovili na obě už 1 ks tescodravce / 0,3 kg. ti dělají ty průměry/ jsou průměrný rybolovci.

kousek vedle je čilý důchodce 74 + má popsaný na MP 2 úlovkáře, a půlku úlovkáče na P. kolik má dravců si ani netroufnu odhadovat ( 100 ?????????? ) bo sežere na co narazí.

hraji - Profil | St 2.11.2016 10:29:30

Siven Polní >> ono je to s těmi počty ryb velmi složité, když se vypočte průměr, kolik připadne ponechaných dravých ryb na jednoho rybáře, vychází to na cca polovinu ryby za rok. Je tedy otázka, jak nastavit ty limity, aby vůbec něco a někoho omezily. Těch rybářů, kteří mají větší počet ponechaných dravců za rok jsou zlomky procent.
Určitě bych dal přednost zavedení lovu dravců na jeden prut, klidně tři dny v týdnu, velká nástražní rybka (15 cm +), použití jednoháčků při lovu na rybku.

Siven Polní - Profil | St 2.11.2016 9:44:49

Jirka_K >> Taky peníze nese.u, ale poněvadž je rybářství mou vášní, tak bych se moc nerozpakoval zaplatit víc - vlastně by mi ani nic jiného nezbylo, je to holt otázka priorit. Je to tak, že pokud jdeš s partou třeba jen tak v týdnu na pivo, zaplatíš dejme tomu tři stovky, když na víkendovou pařbu, tak od pětikila do litru a ani nemrkneš. Za krabku cigaret jsou lidi ochotní platit kilo denně, prskají o drahotě, ale prostě když musíš, tak musíš. A pak litr za povolenku na rok ve stínu tohoto....
Taky by se mi líbilo mít na všechno, ale nemám, musím se tedy přizpůsobit a rozmyslet... Já jsem si třeba nakoupil rybářské vybavení, ale tím pádem nemůžu jet do Švédska na štiky. Nestěžuji si - byla to moje volba, mohl jsem si vystačit s tím co jsem měl a odjet. Stejně tak to ale vidím s povolenkou a její cenou. Pokud by to mělo něčemu pomoci...

Jirka_K - Profil | St 2.11.2016 9:17:38

kakr >> Ano, ale cena povolenek určuje rybářský tlak. U nás je cena naprosto směšná (ne, nejsem žádný Rotschild), když uvážíš že máš možnost lovit živé tvory. Dle mého je tlak (a ne jen ten rybářský) na rybí obsádku příliš velký.

kakr - Profil | St 2.11.2016 7:35:07

Mrknato >>
Milý Pavle,
pěstovat můžeš cibuli,řepu,hrách i brambory.
Ryby se chovají......
Odborník tvého kalibru by se měl hluboce zastydět za dezinformaci MRKmenů.
Relevance tvých příspěvků díky "pěstování ryb" je v záporných číslech a žádný JEEP ani MRS už nepomůže:-))

Mrknato - Profil | St 2.11.2016 0:39:18

mlíčnák >> Ale máte, jen tomu říkáte po svojemu.... Uživatelem Vašich revírů společného rybolovu je MRS z.s. (ten pod střechou). Nepleť si ho s MO MRS, pobočným spolkem, který zřejmě vykonává některé činnosti pro uživatele, tedy MRS z.s..
To by ti měl předseda vysvětliti.......

Mrknato - Profil | St 2.11.2016 0:25:02

mlíčnák >> Prosím tě, proč by MO, které nejsou uživateli, měly mít finanční zisk z "rabování" revírů jiných subjektů a plnit si kasy spolků, které mají jiné cíle, než zarybňování společných územních revírů?
Proč by uživatel, u nás ÚS, měl už jednou zaplacené ryby platit znova?

Mrknato - Profil | St 2.11.2016 0:06:24

potočák 62 >> Honzo, kdybychom stále počítali, co z roboty padne šlechtě, církvi, klášterům, tak tady kapitalismus a komunismus nikdy nevybudujeme...)))

Oprosti se od klišé a zkus přemýšlet. Kde se píše, že uživatel musí sám, rukou nedílnou "vypěstovat" násady od nuly u sebe na části revíru. Za chov se může považovat i zhodnocení násady v revírech a to se děje a dít musí!

Kompetence MO ohledně brigád je to největší svinstvo ohledně společného rybolovu, pokud se započítává do podmínek společného rybolovu. Čilimníci 0, pepici stovku, uvědomělí pepici 400 do qvelbu. MO se svými revíry do soukromých revírů MO a MO bez soukromáků, do chovu pro chov, tedy do červených čísel vylepšených právě těmi "brigádami". Jistě, pokud brigády MO budou pouze věcí MO, pak ano, ale ne to započítávat do ranku společného rybolovu.

Že je zarybnění placeno pouze z ceny povolenky je opět věcí uživatele. V ZĆ ÚS to neplatí, je to precedens. 500,-Kč z brigád jde do chovu na společných revírech. Jsem přesvědčen, že dnes působení MO v chovu ryb pro společné revíry je hlavním důvodem úbytku původních druhů ryb.

Nějak zapomínáš v těch počtech, že zisk MO z chovu ryb nejde do společných revírů. Když to laicky rozvedu, tak 1kg svazoduháka za 100,-Kč vyjde rybáře na cca 200,-Kč, protože se v této ceně rozpustí brigády. Nakoupit ho za 130,- u komerčního chovatele je daleko výhodnější, ale jen pro rybáře, když i brigády budou součástí ceny povolenky. MO by nemohla "hospodařit"..... kšeftovat a chovat "levnou" rybu, ale levnou jen sama pro sebe. Podobně to je i s "levným" kapř.

Když už máme umožněn rybolov pro nečleny, tak by ceny povolenek měly korelovat s náklady uživatele, ale ceny povolenek se mi jeví jako nařízené dodávky soukromých zemědělců v 50tých letech, které nebylo možné splnit...... a proto vstupovali do družstev. Že by se historie opakovala?

Prosím tě mně vysvětli, proč bych měl jako člen MO pěstovat pstruhy, lipany, aby mi je následně odnesla voda, zničilo sucho , nebo závodníci, nedej bože pepici....? Proč to nenechat na uživateli???? Podívej se na revíry najme na Orlicích, kde je všude povolen odlov agregátem, ale i jinde. Tedy ryby loni vysazené, se odloví a vykážou jako nově vysazené. Nepřijde ti to divný? To se potom plány plní a1.....

Mrknato - Profil | Út 1.11.2016 23:32:18

mlíčnák >> Optaj sa predsedu, tej je isto zná.... No a jestli predseda MO má vliv na to co se a kam vysadí, tak je to pěkná bramboračka....

Mrknato - Profil | Út 1.11.2016 22:26:19

mlíčnák >> Hmm... pak se nelze divit, že nejsou dravci a další původní druhy.... Nejsi sám, kdo dělá, nebo dělal. Rozhodující je výsledek, kterým je asi ta "píč*vina". Mohu ti prozradit, že cca 100% které členi odpracují nejde do společných revírů, tedy u nás územních u vás MRS, těch co "drží" ti čtyři lidi co to nezvládají a musí zaskakovat MO.....

Mrknato - Profil | Út 1.11.2016 22:15:18

mlíčnák >> Otočím to.... Ty máš na to, aby jsi za ty "4" platil cca 2200,-Kč, když do zarybnění jde jen cca 500,-Kč? To je základní úvaha....... Tyhle konstrukce byly možný, když se většina ryb z revírech sama přirozeně rozmnožovala......
Položme si otázku, zda je rozumné, pro ty, co ve svazu chtějí jen lovit, bez ohledu na postbolševické stanovy, platit establišmentu za zdání spolkové činnosti cca 1700,- které rybáři a ani revíry nikdy neuvidí....? Proč potom nestoji povolenka pro nečlena "lidových" cca 2200,-Kč, tedy tolik, co v globále vydá uvědomělý a pracovity člen za možnost lovu???????

Mrknato - Profil | Út 1.11.2016 22:04:09

mlíčnák >> Pindačka je, jak sů členi, hlavně ty uvedomělý, hrozně pracovitý.....

Mrknato - Profil | Út 1.11.2016 22:01:57

S&F - pescador >> Když víš, co je hodno MRKu, tak mně prosím vysvětli, proč k povolence k lovu jejíž cena je pro nečlena cca 5000,- platí člen jen cca 1200,- a na údajné stránce chovu- brigád se podílí cca 300-700,-Kč? Má to logiku?

Pokud uživatel stanoví takovou cenu, proč RO nepohlíží na možnost uživatele k zarybňování v úrovni cca 5000,-Kč na člena ? Možná je to důsledek toho, že důchod zaměstnance je cca 14000,- a OSVČ 6000,- až 8000,-............

kubas. - Profil | Út 1.11.2016 21:54:42

Mrknato >> Já bych to počáteční číslo "2" za to číslo "5" vyměnil rovnou a na něm bych začal...

S&F - pescador - Profil | Út 1.11.2016 21:53:11

Pe-pig >> No ? Já to raději už ani neotvírám nebo na to nemám už sílu ..... ale co už. Člověk má vždy na výběr ze dvou možností ..... dál už bych to nekomentoval a vlastně ani nemám co říct.

Mrknato - Profil | Út 1.11.2016 21:51:34

Hm, argumenty agitátora došly, má se tedy mazat.... jak svazové.((( Já nevím, ale většině lidí co nosí mozek v hlavě, musí být jasné, že jestli chceme lovit ryby, ne jen kapř a navíc ho pouštět, musí povolenka stát cca 2000,- až 5000,-Kč a svazo šarády kolem z toho neplatit a jestli, tak navíc..... nad těch 5 tisíc.....
Edit : jen tak na okraj, kdo stanovil ceny povolenek pro nečleny? Mají tyto ceny reálný základ, nebo je to jen tak ten palec z pusy?

Mrknato - Profil | Út 1.11.2016 21:43:16

mlíčnák >> Divný a divné je něco jiného. Já rozhodně nejsem odpůrcem spolkové činnosti, výletů, grilování, motání much, plesů, závodění, když bez toho někdo nemůže žít, ale to je zcela, zcela něco jiného, než součást VRP - lovu, delegovaného na uživatele státem, včetně povinností. Tady se prober ty.
Že uživatel utratí 3/4 peněz od rybářů na spolkové činnosti, ztrátový chov ryb v MO, je spolkovou věcí, a ne povinností uživatele, to má hlídat stát, ne členské schůze.