Způsob usmrcování ryb...

Chtěla jsem se zeptat jaké máte metody na zabíjení kaprů a menších ryb, jako cejn apod...
Jedná se mi o co nejefektivnější způsob usmrcení ryby s minimálním předpokladem trpění zvířete, nebo vlastního sebepožkození u tohoto procesu. Pokud máte i nějaké poučné příběhy, tak se neváhejte podělit... Uvítám i hůmornou historku (ale ta se sem zřejmně nehodí). Nějaké extra morbidity prosím nevkládat.
Autor diskuse: rybarkaJMK - Profil , 3.2.2012 všeobecné - ostatní

Dave> - Profil | Pá 3.2.2012 13:42:24

Nejprve bych úplným začátečníkům doporučil shlédnout všechny řady Dextra, a pak už jen trénovat a trénovat, nic víc nic míň.....:D

vydra Lucky - Profil | Pá 3.2.2012 13:47:11

Jak jsem předpokládal, diskuse se poněkud zvrhla, tak jsem si připravil také jednu metodu. Má jen jednu nevýhodu, na pramici se sice vejde, ale ta ji neunese. Takže vybudovat palpost na břehu a krmit, krmit, krmit ...

Venca888 - Profil | Pá 3.2.2012 13:45:54

pohodak >> když už s sebou vozim tohle na zakrmování, tak mě žádnej buchar nevytrhne... mám kombika...

Venca888 - Profil | Pá 3.2.2012 13:09:52

větší ryby (kapr 3kg +) zabíjim timhle...

Venca888 - Profil | Pá 3.2.2012 12:49:55

bouchnu rybu po hlavě předmětem odpovídající velikosti (klacek, kámen, vidlička), přefiknu žábry, případně probodnu srdce... hotové, vyřízené
menší ryby stačí vyděsit mym zjevem, případně nějakou kratší hrůzostrašnou historkou a leknou (se) samy.

činka - Profil | Pá 3.2.2012 13:52:13

Tak malou rybu zvladnes lehce. Stačí přiměřeně zvednout nohu s těžkou botou a s noblesni razanci trefit hlavu. Dále je možné rybu zvednout nad hlavu a pěkně svižně s ní praštit o zem. Větší ryba ( 3kg až 20kg) je uz jinaci kalibr. Pro ty, kteří nedisponují dostatečnou silou a nezvednou tuto váhu nad hlavu, poslouží celkem dobře chvat zvaný kravatka. Clovek obejme rybu těsně na konci zaber a dostatečně zmackne. Jakmile lezou rybe oči z dulku je vše v pořádku a následuje zhruba dvacetiminutove skrceni. V pripade mrskani ryby i po dvacetiminutovem skrceni, lze rybu přejet autem. V případě, že nemáte auto je možné požádat kolegu rybáře o zapůjčení. Kdyby se nevyskyt nikdo na zapujceni automobilu, je tu poslední šance jak poslat onu šupinu do věčných lovišť. Vemu rybu, dám ji do vezirku a čekám až se utopí. A poslední humánní rada na závěr. Nezapomeňte rybe vždy po usmrcení zavřít oči. Na to je možné použít klacik,nůž nebo jakýkoli jiný předmět. :)) JOKE

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 3.2.2012 13:08:51

ale parto. I v zabíjení může být poezie. Zabíjet se dá krásně s noblesou. Na zabití ryby se nejdříve hezky ustrojte. Z magnetofonu si na to pusťte nějakou klasickou hudbu. Nalijte si dobrého vína no prostě si udělejte pohodu.
Následně něčím tupým a rezavým lehce bodněte rybu do oblasti břicha a pak znovu a znovu. Při bodání se hlasitě smějte. Vychutnávejte si to.
Jinak lepší je zabíjet něco, co dělá rámus. Křičí to a podobně. Ryba je ticho. Z toho není takový požitek. Mohu doporučit zabít hříbátko nebo malou opičku

Mrknato - Profil | Pá 3.2.2012 12:54:31

rybarkaJMK - >> I zabíjet lze kapromálně. Oběma rukama přiteskneme rybě žábry k tělu, to aby otevřela ústa. K ústům lovec přiloží svá ústa, jako třeba Kuba, ale nevyměňují se tekutiny, jako třeba u ústřic, ale kapři, páč jiná ryba se nezabíjí, se vdechne do kaproúst alkoholový odér. Kapři vykulí oči, vykřikne a umře.....

Zdenall - Profil | Pá 3.2.2012 14:45:26

Když chci zabít rybu volám Chucka :o)

Martinbati - Profil | Pá 3.2.2012 12:53:31

rybarkaJMK - >>

toto je hodne lepsie, pichnes nozon krizom cez ziabre do mozgu, ryba sa zaklepe a je hned tuha... ryba sa netrapi

šmudla007 - Profil | Pá 3.2.2012 12:47:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

menším rybám se dá vcelku jednoduše ukroutit hlava(pevně zmáčkneš přes žábra a křup .. a je to ..Používám na tlouště, cejny plotice. Kapr je už jiná váhová kategorie ..položit na zem na placato na pevný podklad(ne na písku) a pěstí zboku přes žábra, vcelku důležité jest nožem těsně za hlavou v horní štěrbine žaber najít mezeru mezi obratli a přerušit míchu(aby se kapřík nemrskal ještě v batohu).. dá se takhle majznout i štika ..vše v případě že není po ruce těžší předmět v podobě cca 5-8cm klacku pro náhradu paličky.
hodně humální a rychlá metoda kapra položit na pařez a nožem mu přerušit páteř ..používají profesionálové ryba se neomračuje ..důležité je přesně nasadit nůž a rázně přitlačit a je to.
Co bych nedoporučoval tak mlátit cejny vidličkou(rozbije se jim makovička na kaši) pak se dá taky použít skládací metr(ale ten sem o 50cm tlouště zlomil) ... No a poslední věcička , existuje takzvaný zabíječ ryb( podobá se teleskopickému obušku ..krátká tyčinka s rukojetí a konec má vyztužený kovovým obalem- sem to kdesi viděl ale nikdy ne v praxi ..
Dobrý nůž s trošku silnější čepelí není nikdy na škodu.

Netipa - poslední hrdina MRKu - Profil | Pá 3.2.2012 12:45:58

Vezmu bytelný nerost, tento pevně uchopím a vší silou třísknu rybě po hlavě. Pokud rybě vylétnou oči, je to známka, že netrpěla.

Aleš10 - Profil | Pá 3.2.2012 20:57:35

nemusite se bat zakrveni a mate ihned naporcovano :)

Venca888 - Profil | Pá 3.2.2012 14:19:01

Stewik >> přestane se spontánně hejbat. pokud nestačí pět úderů, tak ty údery stály za hovno

malamut - Profil | Pá 3.2.2012 14:17:53

P!F >> já nevím, asi by nebylo blbý jí tu míchu po proříznutí žaberních oblouků taky přerušit, pro klid svědomí :-)) Budu to od letoška dělat :-))))

Venca888 - Profil | Pá 3.2.2012 14:00:54

Stewik >> jenže ten úder do hlavy nemá rybu usmrtit. Ten ji má pouze omráčit, abys do ní při vedomí neřezal.

malamut - Profil | Pá 3.2.2012 13:31:07

rybarkaJMK - >> asi to tu už bylo, ránu do hlavy a proříznout žaberní oblouky. Píchání do ocasu a podobný zvrhlosti nemají se "sportovním rybolovem" nic společného. Já doufám, že je to pro rybu nejrychlejší.

Jo a kapři 70+ je lepší střelit, pokud šťastný lovec nedisponuje střelnou zbraní, je dobrá spolupráce s členy mysliveckých sdružení :-))

Venca888 - Profil | Pá 3.2.2012 13:10:31

Netipa - poslední hrdina MRKu >> nebo umlátit hříbátko malou opičkou...

S&F - pescador - Profil | Pá 3.2.2012 12:58:36

rybarkaJMK - >> Jak správně zabít rybu je v BP MRS přímo uvedeno.
XV. Zacházení s ulovenými rybami:


Při vylovování ryb je oprávněný k lovu povinen zacházet s nimi šetrně. Pokud ryby nelze (vzhledem k hmotnosti) zvednout pomocí prutu nad hladinu, je nutno použít podběrák. Při vylovování ryb o velké hmotnosti může být použit vylovovací hák (gaf). Ryby, které nedosahují stanovené míry a musejí být proto vráceny do vody, uvolňujeme pokud možno ve vodě bez zbytečné manipulace na břehu. Pokud vězí háček hluboko v jícnu, je nutno háček odstřihnout (odříznout). Nemůže-li oprávněný k lovu bez poškození uchovat přisvojené ryby živé, je povinen rybu usmrtit prudkým úderem do temene hlavy a proříznutím žaberních oblouků. Za hrubé porušení povinností bude považováno smýkání ryb po břehu nebo jejich nešetrné vhození do vody. Porcování přisvojených ryb před odchodem od vody je zakázáno. Přisvojené ryby je nutno uchovávat tak, aby jejich maso nebylo znehodnoceno a aby byla možná kontrola úlovku. Zjištěné uhynulé ryby, které má lovící ve svém dosahu, je povinen vylovit a odstranit tak možnost znehodnocování vody a šíření nákazy.

Stanďour - Profil | Pá 3.2.2012 12:43:05

Fláknout tupým předmětem do hlavy a proříznout žábry. Ryba ztratí vědomí hned s ránou do hlavy, takže by se trápit neměla. Tuším, že usmrcení ryby s předcházející ránou do hlavy je dokonce součástí předpisů.