Chyť a pusť v zime: Škodí rybám?

Po prečítaní pár článkov o metabolizme rýb som dospel k môjmu laickému záveru, respektívne k nejakej hypotéze. Moja hypotéza znie: Ulovenie ryby v zimnom období a jej následné vypustenie neprospieva jej zdravotnému stavu. Ako vačšina z vás vie, ryby sa radia medzi studenokrvné živočíchy.Z tohto dôvodu sa ich metabolizmus v zime spomaľuje. Čerpajú teda hlavne zo svojich zásob. Čo však spôsobí ich ulovenie a pustenie v zime? Počas zdolávačky určite ryba prichádza o dôležité energetické zásoby, ďalej na jej stav pôsobí stres pri manipulácii na brehu. Teplotný rozdiel medzi vzduchom a vodou tiež nepridáva. Čo to spraví s rybou napríklad ak je ulovená v období treskúcej zimy, kedy nie je dostatok potravy? Nemôžu byť mŕtve ryby nájdené po rozmrznutí vodných plôch výsledkom chyť a pusť rybolovu? Dúfam, že mi to nejaký odborník viac objasní...
Autor diskuse: hunter - Profil , 7.3.2016 všeobecné - ostatní

RK - Profil | Út 8.3.2016 12:39:13 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rybařina je ušlechtilý koníček, to víme všichni, kromě mojí milované manželky.
Ušlechtilý je pro nás, ale ne pro ryby. Možná je ušlechtilá myslivost a hlavně smysluplná v době bezpredátorové.
Co s tím? Pamatuji rozhovor s ochránci zvířat po jedné V.Pardubické. Na Taxisu bylo pár zlomených noh a i utracení bylo na pořadu dne. Zakázat, nehumánní, co ti koně, jak k tomu přijdou, pro zábavu lidí si lámou nohy. A odpověď chovatelů, majitelů i trenérů byla jedna-,,pak zbývají klobásy a kafilérie" Prostě nikdo nebude držet ta krásná zvířata pro okrasu, bez ekonomické návratnosti a zisku.
Ty ryby by se ale bez nás rybářů určitě obešly a dobře. Ale my jsme sobci a zároveň i pragmatici, takže budem chytat, závodit a zároveň nasazovat, při zachování souvisejících pracovních příležitostí(zaměstnanost v oborech) a nezanedbatelném ekonomickém přínosu.
Ostatní je sice možná ušlechtilá pravda, ale odsouzená k zániku........