„Lovit ryby jen pro zábavu – je perverze.“ (J. Y. Cousteau)

Jak se na to díváte Vy a jaký je Váš názor na dnešní trend způsobu chyť a pusť ? Lovec nebo rybář?

Podkladem k úvahám může posloužit názor Jaromíra Kudláka, viz rozhovor:
http://www.monfish.com/rozhovor-s-jaromirem-kudlak​em-76.html
Autor diskuse: Geneticist - Profil , 23.9.2009 všeobecné - ostatní

tomashr - Profil | Čt 24.9.2009 10:08:03 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Jarmil Koloušek >> Akorát že uspokojení potřeb může být klidně i perverzní, že... On takový pedofil či zoofil také jen "uspokojí náplň své zábavy".

Podstatné je opravdu spíš to, co je jak obecně vnímáno a hodnoceno a tohle se opravdu v čase docela dost mění (a pozor, nemusí to být jen jednosměrný pohyb). Konkrétně v této otázce kolem lovu ryb "pro zábavu" je jasné, že je dnes vnímáno třeba CaR podstatně normálněji než třeba před 20ti lety, na druhé straně bych si ale vůbec nevsadil na to, že se bude postoj k němu pořád jen lepšit, klidně se může stát, že bude naopak postupně nabírat na síle spíše ten názor o neetičnosti používání živého tvora jako "hračky". Země, kde je pouštění ulovených ryb výslovně zakázáno, už v Evropě jsou...

vaga - Profil | Čt 24.9.2009 10:03:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Mr Nutrabaits - 100% súhlas, ryba je živý tvor, a to že jej niekto prejaví "úctu" tým že jej "vráti život", prípadne ešte predtým vlepí francúzaka je nechutné a perverzné!!

Kocháč - Profil | St 23.9.2009 20:09:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

KOnečně pořádná otázka

XAXAP - Profil | St 23.9.2009 18:20:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Racionalita a hospodaření v souvislosti s přírodním biotopem je jedno z největších klišé, které se dá slyšet. Prostě ukájíme svou potřebu z pozice "vládců" (viz strejka).

A Kudlák? Mlžič s chutí komentovat. Byť chápu, že prapodivná lyrika jeho textu vyvolá ovace, jako tomu bývá u všech podobných divnomyslitelů.

JKL - Profil | St 23.9.2009 17:28:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ten pán měl život opravdu pestrý - neškodí si jej v kostce připomenout.
Jacques-Yves Cousteau se narodil 11. června 1910 v malém městečku St. André-de Cubzac ve Francii.
V roce 1920 se rodina odstěhovala do New Yorku, kde Jacques začal plavat, aby si upevnil zdraví a naučil se také zadržet dech a potápět.
Když se rodina vrátila zpět, našetřil si peníze a koupil si kameru. Filmování si tak oblíbil, že na učení na střední škole neměl příliš času a tak byl jen průměrným studentem. Když pak kamenem rozbil okno, byl ze školy vyloučen. Z trest byl poslán do internátní školy vojenského typu poblíž francouzsko-německých hranic. Nedlouho po ukončení se dal na plavbu kolem světa a po jejím ukončení se nechal zapsat na námořní leteckou školu, chtěl se stát pilotem. Tři týdny před závěrečnou nezvládl řízení v otcově sportovním voze a skončil v nemocnici se dvěma zlomenýma rukama. Situace byla vážná, uvažovalo se dokonce o amputaci jedné ruky. Přesto mu tato nehoda zřejmě zachránila život, protože všichni jeho spolužáci – až na jednoho – přišli během 2. světové války o život. V roce 1939 povýšil dělostřeleckého důstojníka na francouzské lodi Dupleix. Na radu svého přítele začal denně plavat ve Středozemním moři, aby si posílil ruce. Opět začal experimentovat s potápěním. V roce 1943 se podílel na vynalezení akvalungu – dýchacího přístroje, který potápěčům umožňuje dlouhý pobyt pod vodní hladinou.
V roce 1950 Jacques obdržel od Spojených států minolovku, kterou pokřtil na Calypso. Ta se později stala nejznámější lodí na světě. S její pomocí později uskutečnil řadu svých programů. Z té doby je známá jeho kniha “Svět ticha” a její pozdější filmová verze z roku 1955, jeden z prvních úchvatných Cousteauových úchvatných dokumentů o oceánech a jejich obyvatelích.
Kromě filmů o podmořském životě se oceánolog Jacques Cousteau proslavil vytrvalým úsilím za záchranu přírody i celé planety. Zamýšlel se tak nad největšími problémy, které stále před lidstvem stojí. Kritizoval státy a politiky, kteří stavěli zájmy své země nad zájmy planety , kritizoval globalizaci finančních a podnikatelských zájmů místo “globalizace” základního lidského práva na přežití. Toužil po lepší společnosti: kapitalizmus – stejně jako socializmus – vede ke krachu.
Jacques-Yves Cousteau zemřel na dýchací potíže 25. června 1997 ve věku 87 let po měsících hospitalizace v nemocnici.

Martinmtb - Profil | St 23.9.2009 17:00:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Můj názor - když chce někdo hromadu masa v mrazáku tak ať si bere Kapry , kterých je všude tři prd..e a neplení zbytečně dravce a jiné ryby kterých je málo. Já ryby pouštím a nevadí mi když si někdo ryby domů bere, ale taky nechápu ty kteří si berou ryb vic než jsou schopni sami spotřebovat (a že takových případů je).

strejka - Profil | St 23.9.2009 14:22:24 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Samozřejmě že je zvrhlé brát si pro svou zábavu rukojmí v podobě živých bytostí, ale jednou jsme páni tvorstva, tak to prostě děláme. Vždy to v nějaké rovině dělat budeme, protože každé naše jednání má nějaký dopad (zhusta negativní) na jiné živé bytosti. Nechceme-li se vrátit na stromy, budeme muset vždy hledat balanc, kdy naše používání a ovlivňování životního prostředí a jiných bytostí bude trvale udržitelné. Překročíme-li tuto hranici, přestaneme být pány tvorstva. Koloběh bude ale pokračovat, v naší nebo jiné režii, s námi nebo bez nás...
A to si prosím poznamenejte, protože mám obavu, že tento týden už hlubší moudro nedám...

standas - Profil | St 23.9.2009 13:18:00 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

TomK78 -: pravda,osobně jsem pro střízlivost a rozlišovací schopnost,jde o to prostě jen používat rozum a cit a ne zoufalou fikci o polobohách rybách,tam kde je ryb málo tak je jasný že je potřeba je pouštět,před třením je pouštět taky a hlavně nehltat a neplnit mrazáky