Shimano Baitrunner XTEA 5000





Kategorie: Navijáky

Jedná se o momentálně nejvyšší řadu navijáků baitrunner se zadní brzdou od firmy Shimano. Mají 8 ložisek, dvě kovové cívky s pomalou oscilací, floating shaft a mnoho dalších vychytávek, které tato značka nabízí. Popisovat každou z nich by bylo asi zbytečné, můžete se o nich dočíst v katalozích na webu, popíši jen své zkušenosti s jejich používáním, konkrétně v nejmenší velikosti 5000.
Takže nejdříve navíjení vlasce - jak už je u této značky zvykem, je bezchybné. S navijáky jsem lovil na težší feeder na velkých řekách a přehradách, navinul jsem na ně pletenou šňůru a nebyly s ní na cívkách žádné problémy.
Chod navijáku je velmi hladký, bez rušivých zvuků. Klička je dvojitá. To někomu může vyhovovat, jinému ne. (Podle mne to pro chytání s lehčími olovy a na krátké a střední vzdálenosti je lepší.)
Obě brzdy jsou bezchybné, záběrová brzda se lépe nastavuje než úzký kroužek na starších baitrunnerech.
Cívky jsou obě kovové, jedna tmavá a jedna se žlutým povrchem, ta by měla být odolnější ke slané vodě (že by baitrunner na moře?).
Klip na kovových cívkách je chytře chráněn plastem, aby se zaklipovaný vlasec nepoškodil.
Vytknul bych poměrně tuhý přepínač baitrunneru, sice to tak bylo vždy, ale nevidím důvod, proč by to mělo jít tak ztuha. Pokud jej chcete přepnout, ladně jedním prstem to skoro nejde.
Naviják je opetřen otvorem pro mazání a dostanete i tubu s olejíčkem.
Celkově to je velmi povedený stroj s typickým designem a prestiží značky Shimano.
Cena navijáku je asi 4500 Kč.

 

Klady a zápory

kovové cívky

bezpečný klip na cívkách

vzorné provedení a funkčnost

spolehlivý servis

vysoká cena

tuhý přepínač baitrunneru

 

Martin M. - Profil, 5.4.2007