Vlasec Daiwa Tournament Monofil



Kategorie: Drobnosti

Vlasec není úplnou až takovou novinkou, ale je nový na našem trhu, takže jej sem zařazuji. Nejpozoruhodnější na něm je jeho cena, která v přepočtu na 100 metrů vychází okolo 20 Kč :-) Vlasec je prodáván ve velkých návinech po 1/4 lbs (to je asi 113 gramů), což v mém testovaném průmerů 0,28 mm bylo 1500 metrů za cenu do 300 Kč. Vlasec je určen původně pro surfový způsob plážového rybolovu na moři, tedy na dlouhá nahazování s těžkými zátěžemi. Na obale se dočtete, že má zvýšenou odolnost proti odření, vysokou pevnost v uzlu a je standardizován UKSF. Dále se zde píše o velké viditelnosti - tohle nechápu, protože vlasec je bezbarvý, transparentní. Při hledání na internetu jsem našel vlasec se stejným jménem Daiwa Tournament Monofil, který je reflexně žlutý, možná si to ve fabrice popletli, kdo ví.

Vlasec nevyniká udávanou vysokou nosností, ale zde je krásně vidět, že dnes vůbec není možné nakupovat vlasce podle etiket. Na obale je napsáno, že tolerance průměru a nosnosti je 10 %, což je podezřelé. V testování však bylo zjištěno, že průměr označený jako 0,31 mm má přesně 0,305 mm a jeho nosnost je ve skutěčnosti přes 7 kg, i když by měla být jen 5.44 kg! V těchto ohledech se může vlasec rovnat nebo i překonat mnohem dražší typy, jak vidíte v odkazovaném článku.

Nedělám si iluze, že by to byl opravdu špičkový vlasec se vším všudy, ale určitě je lepší, než napovídá cena a technické parametry. Prostě dobrý vlasec za směšnou cenu. Zkoušel jsem jej několikrát na rybách a byl vpohodě.

 

Klady a zápory

nízká cena

pevnost a průměr sedí

transparentní vlasec

malá dostupnost některých vyráběných průměrů

 

Martin M. - Profil, 22.6.2006