Naviják Daiwa Regal Plus 3500 BRi



Kategorie: Navijáky

Značka Daiwa má na našem trhu dobré jméno, ale je známá jako "drahá". Zde máte naviják nabízející kvalitu Daiwy za zajímavých 2300 Kč.

Naviják je vybaven přední zdolávací a zadní únikovou brzdou (Bite‘n‘Run System), nekonečným antireversem, namotáváním vlasce na cívku se zpětným kónusem pro delší hody a protizkrutovou rolničkou. Má dvě kovové cívky, přičemž náhradní je bez magnésiové hrany (aspoň myslím, že to je magnésium).

Celkové vnější zpracování je velmi pěkné a při váze 460 gramů vám dává pocit, že držíte kus poctivého stroje.

Silný převod 4.9:1 dovoluje snadné stahování i těžkých zátěží (krmítek), neslyšíte přitom z navijáku žádné pazvuky.

Naviják jsem zkoušel při heavy feederovém chytání na proudných řekách i na stojatých vodách na velké vzdálenosti a pro "light carp" chytání na položenou. Původně jsem myslel, že podle označení 3500 (tj. velikost 35) bude menší, ve skutečnosti je to špíše velikost 45. Také se mi zdál na tento účel těžký, ale po nasazení na 390 cm dlouhý prut a pár prvních hodinách chytání jsem se přesvědčil, že skvěle splňuje to, co bych od takového navijáku očekával. Není to universální naviják pro plavanou, feeder a přívlač zárověň, jako bežné navijáky této velikosti. Tohle je nástroj pro specialisty.

Pokládání vlasce je perfektní, obě brzdy jsou perfektní, nenašel jsem žádnou vadu. Abych si zachoval objektivitu a aspoň neco vytknul, tak jsem po důkladném pátrání zjistil, že matice přední brzdy není kovová, ale je z grafitu jen s kovovým povrchem. Někdo by také mohl vytknout, že cívka je nízka, ale to je kompenzováno jejím velkým průměrem a opačkým kónusem ukládání vlasce. Sporná může být i vyšší hmotnost navijáku, zde však záleží, k čemu jej chcete a co od něj očekáváte. Diskutabilní je také páčka únikové brzdy, která je opačně než u většiny ostatních "baitrunnerů" (nahoře vypnuto).

Otázkou je, jak dlouho tento naviják vydrží, ale to v tomto krátkodobém testu nezjistím. Naviják byl uveden na trh v roce 2006.

Velikost 3500 je nejmenší z nabízených, dále jsou 4000, 4500 a 5000.

 

Klady a zápory

kvalita značky Daiwa za příznivou cenu

luxusní design

bezvadné navíjení vlasce

kvalitní brzdy

nesouhlasí velikost navijáku s kapacitou cívky

vyšší hmotnost

 

Martin M. - Profil, 12.5.2006