Změna mailserveru mrk.cz

Dne 15.4.2006 20:00-24:00 hodin proběhne přesun Vašich e-mailových účtů ze současného mail serveru IMAL (c212wm.forpsi.com) na nový server na bázi QMAIL.
Vzhledem k tomu, že tyto dva systémy nejsou zcela kompatibilní, není možné převést Vaše uchovávaná data (zprávy). Proto bych Vám doporučil, abyste si veškerá data (zprávy) stáhl na svůj počítač. Pokud tak neučiníte, bude Vám přístup k datům i nadále zajištěn na původní IP adrese s původním názvem c212wm.forpsi.com a to prostřednictvím protokolu POP3 nebo webového rozhraní. Z důvodu zmiňované nekompatibility není také možné převést Vaše antispamová pravidla a pravidla pro přesměrování.

Dovolte mi, abych Vám nastínil jak bude převod probíhat.
- akce začne v 20:00
- v průběhu cca dvou hodin budou probíhat přípravné fáze. Po tuto dobu nebude nikterak omezena funkčnost mailových služeb
- za zmíněné dvě hodiny dojde k vypnutí webového rozhraní, abychom zamezili vytvoření nových mailových účtů. Tato akce bude trvat pravděpodobně také dvě hodiny. Po tuto dobu Vám stále budou docházet nové zprávy a Vy si je budete moci stáhnout prostřednictvím svého mailového klienta (např. Outlook), avšak nepřihlásíte se Vašeho mailového účtu přes web.
- Následující akcí, která bude trvat nejkratší možnou dobu bude vlastní přepnutí na nový mailový systém. Během této akce bude provedena změna v DNS, tak aby pošta začala docházat na nový server. Změna se projeví cca do 30min. Vzhledem k různým tzv. kešovacím DNS se může stát, že se změna projeví až za několik hodin.

V souvislosti s přesunem se změní i struktura URL (adres) pro přístup k jednotlivým mailovým službám.

Webové rozhraní
--- webmail.mrk.cz - rozhraní pro přístup k jednotlivým e-mailovým schránkám (nastavení, čtení a psaní zpráv)
--- mailadmin.mrk.cz - rozhraní pro správu (vytváření, nastavení) e-mailových schránek
--- antispam.mrk.cz - rozhraní pro správu a nastavení Vašich pravidel proti nevyžádané poště
--- mail.mrk.cz - původní adresa webového rozhraní bude k dispozici pro přístup k původnímu serveru

Váš mailový klient (MS Outlook, Thunderbird atp.)
--- server příchozí pošty POP3 původně mail.mrk.cz nyní pop3.mrk.cz
--- server odchozí pošty zůstává smtp.mrk.cz, avšak je přidána nutnost autorizace (server požaduje ověření) Autoriazační údaje budou stejné jako pro server příchozí pošty.
--- pokud používáte pro přístup k Vaší e-mailové schránce protokol IMAP použijte adresu imap.mrk.cz Na závěr si dovolím malé shrnutí. Ve zmíněném čase proběhne přesun Vašich mailových účtů. Je vhodné abyste neponechával zprávy na serveru, ale průběžně je stahoval. Po přesunu musíte provést popsané změny v nastavení svého poštovního klienta. Pokud je neprovedete, budete stále přistupovat na původní server, kam již nebudou docházet žádné zprávy. V případě dotazů či problémů se prosím obraťte na naši zákaznickou podporu.
Původní server (c212wm.forpsi.com) bude k dispozici jeden měsíc od provedení přesun, pak dojde k jeho definitivnímu odpojení.

Erich Syrovátka
provozní ředitel FORPSI


Vyjadření MRKu

Pro vás to znamená: Změňte si 16.dubna server příchozí pošty v outlooku na adresu pop3.mrk.cz nebo imap.mrk.cz (pokud používáte imap protokol), přes webové rozhraní si poštu budete číst z adresy http://webmail.mrk.cz a nastavovat antispam pak můžete na http://antispam.mrk.cz.