MRK.cz - Atlas ryb: slovo autora


Vážení kolegové,

berte tento atlas jako malý příspěvek k zvelebení MRKu a pokus o malý kousek rybářské osvěty, které nikdy nebude dost. Myslím, že díky možnostem Internetu mohl o něco přesáhnout rozsah běžných publikací a místy možná obsahuje i aktuálnější údaje než tiskem vydaná kniha.

Obsažené údaje pochází z různých zdrojů (knihy, časopisy, Internet i osobní zkušenosti), ale jeden stěžejní pramen je třeba uvést. Je jím publikace MIHULOVCI A RYBY autorů Vlastimila Baruše a Oty Olivy z cyklu FAUNA ČR A SR vydaná nakladatelstvím Academia v roce 1995. Pochází odtud řada údajů o růstu, potravě či chování ryb a její podíl na výsledné kompilaci je minimálně kolem 50%.

Protože se ale věda vyvíjí, provedl jsem začátkem roku 2006 revizi názvů a systematického zařazení ryb. Změn bylo hodně – počínaje vědeckými názvy přes nové rozdělení ryb do čeledí nebo aktualizaci údajů o výskytu jednotlivých druhů na našem území až po totální změny v čeledi Sekavcovití, kde nezůstal doslova kámen na kameni.

Tabulky zachycující růst jednotlivých druhů jsem byl nucen přepočítat na celkovou délku ryb, zatímco ichtyologové pracují s délkou těla ryby bez ocasní ploutve. Tím došlo k mírnému zkreslení a jelikož osobou zodpovědnou za tento nepříliš vědecký počin jsem já, neuvádím jména autorů, jejichž data jsem svévolně upravil pro potřeby běžného rybáře. Výchozí tabulky s veškerými náležitostmi najdete ve výše zmíněné publikaci.

Atlas byl původně vytvořen tak, aby zachycoval především druhy žijící na území České republiky, takže stále ještě chybí některé druhy známé ze Slovenského území.

Růstová maxima jednotlivých druhů jsem udal orientačně podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, protože o věrohodnosti některých stávajících rekordů je možno diskutovat, u řady druhů jsou z minulosti známy i větší exempláře a u sportovně neatraktivních druhů často chybí údaje úplně.

Popis sportovního lovu jednotlivých druhů je jen rámcový a vychází pouze z mých skromných zkušeností, doufám ale, že díky možnosti hypertextového propojení na úzce zaměřené články dalších autorů se atlas postupně stane dílem, jež nabude rozsahu, jaký by byl u běžné publikace nerealizovatelný. S touto vizí jsem se do celé záležitosti pouštěl a nakolik se ji daří realizovat, musíte posoudit sami.

M. Horáček - osprey


Autoři fotek v atlase: osprey, MM, RC, Radim Bezděk, Boyscout, Matrix, MrKos, Radošek, BoBo, Kato, Milan Jungvirt, Marsip, Dušan Čepa, Frk, Libor H., brach, numi, Marek Tyla, Lubka, Hrouzek, šošon, Ervín Bajnok, jerzyy, Třéďa.