Jak oškrabat okouna za 10 sekund

S okounem je vcelku prča že jde docela těžko oškabat(sice to jde ale ..).
Postup je následující,
1) lehce naříznem kůži na hřbětě z obou stran horní pichlavé ploutve, od zadu vytáhneme celou hřbetní ploutev i s kotvícím kůstkami.
2) prsty se odloupne kůže po bocích
3) nožem se ťapne za páteř těsně za hlavou a vyloupne z kůže
4)stejným postupem jako hřbetní ploutvička se vydlubne ocasní ploutvička a očistí se vnitřek
5) já ještě z okouní kůže s hlavou(kterou američani vyhazují) seškrábnu maso z oblasti žeber(zůstane přilepené na kůži) a z břišní strany .. tímto trikem máte z pěti zpracovaných okounů jako by jednoho navíc.
ryby se pak osolí, okoření, někdy není špatné je ošpricnout v mouce a může se smažit.

Jenom bych podotknul, že tento postup je vhodný na okouny cca 15-25cm, většího se již "vyplatí" oškrabat. Taktéž je nutné vzít v úvahu že okoun má někde dobu hájení 1.1.-15.6 a někde i lovnou míru(15 - 20cm).

šmudla007 - Profil, 23.2.2012

Uživatel není autorem nebo spoluautorem tohoto videa.

Diskuse k tomuto rybářskému videu

retrívr - Profil | Čt 23.2.2012 14:34:58

šmudla007 >> Já okouny nechytám, tak jsem se to nenaučil.Ale je to šikovné.A asi se to jako všechno dá naučit.

moskyt - Profil | Čt 23.2.2012 11:14:15

šmudla007 >> Jsem nadprůměrný kaprař a podprúměrný candátář :-)
Z mého hlediska je zpracovávání ponechaných ryb velmi neoblíbená činnost tak si sakra rozmyslím co seberu. Proto bylo pro mě to video přínosem, ale každý den to rozhodně dělat nemusím :-) Jinak jestli u vás máte okounů a pěkných dost, tak ti závidm...

Venca888 - Profil | Čt 23.2.2012 10:51:37

CHaP >> Pak ho stejně oloupeš - a přijdeš o tu osmaženou kůrku. A šupinka z okounka mezi zubama... dobrou chuť... :-)

šmudla007 - Profil | Čt 23.2.2012 10:49:32

moskyt >> já kdybych uměl chytat parmy ostroretky tak by to vypadalo jináč, ale neumím tak chytám to co umím. Tlouště samozdřejmě taky lovím (obvykle pár v červnu, pak nějaký na konci srpna a od září do listopadu, ono u tlouště musí být čisté řeka z kama je bereš).. pokud je tedy lovím pro sebe, je hodně revírů kde je tloušt KečAnd Rylís nepoživatelná ryba.
Průměrný rybář uloví 6kaprů a 0,2štiky a 0,15 candáta za sezónu .. těch ostatních ryb(cejn tloušt parma okoun je naprosto zanedbatený množství a sem tam nějakej specialista to nevytrhne).

šmudla007 - Profil | Čt 23.2.2012 10:45:31

CHaP >> ale pak ho stejně rozloupneš a vybereš jen maso zevnitř a kůži s šupinama vyhodíš.. já teda takovej drsnák abych jedl ryby i s šupinama nejsem, grundle přesmažené (například mikrookounci oukleje atp nedělám).
Jednou sem průbnul malý okounky ze pstruhovky dát i s šupinama komplet smažit .. to už se dá pokřoupat i s páteří celej.. No variant je víc, to se nevylučuje, sto lidí sto chutí.

moskyt - Profil | Čt 23.2.2012 10:43:25

šmudla007 >> Teď mě tak napadlo, že znám i člověka, co rabuje Chrudimku a bere vše co chytí, včetně těch tloušťů. Pak to mění za pivo v hospodě...Obecně máš samozřejmě pravdu, jsou horší faktory než normální rybář.

CHaP - Profil | Čt 23.2.2012 10:38:53

i s kůží? :-D ja okouna vubec neškrabu, jen ho vykucham, otřu, a dam ho na panev

nofish - Profil | Čt 23.2.2012 10:36:34

moskyt >> sádky jsou dobrý nápad ale bacha. Neber je na jaře (když budou)- velcí jsou jikernačky, hodně jiker a stahuje se to ještě hůř (i když ty jikry se dají smažit).

moskyt - Profil | Čt 23.2.2012 10:34:26

šmudla007 >> S těma parmama se pleteš, jsou i tací kteří podle toho kolik jich vezmou , tak nežerou podle mě nic jinýho.

moskyt - Profil | Čt 23.2.2012 10:30:02

nofish >> Já jsem ale vůbec neřešil proč tam nejsou, já jen konstatoval jen že tam nejsou. A kritizovat někoho, že bere okouny mě vůbec nenapadlo. Taky nevěřím že je vyžrali rybáři :-) Sádky jsou dobrej nápad....

nofish - Profil | Čt 23.2.2012 10:23:15

moskyt >> mimochodem, šmudla má pravdu. Jak vidíš tak okouni koupi jdou. Stačilo by je koupit a do té vody nasypat a byli by.

nofish - Profil | Čt 23.2.2012 10:22:19

šmudla007 >> no řeknu ti na kolik přišlo letos mě......... teda neřeknu. Počítal jsem ale kalkulačka do tolika neumí :-D
Ale je pravda že beru spíš jenom ty velké. Malí jdou jenom když se jim špatně plave po vytažení z hloubky atd.... Se můžem v létě domluvit, zajít na ně a počítat. Myslím teda ty 30cm+ (rada do začátku s deseti gumama nemá ani smysl někam chodit).

pouzy - Profil | Čt 23.2.2012 10:20:06

bez tý kůže už to není okoun jak má být.

šmudla007 - Profil | Čt 23.2.2012 10:15:03

nofish >> no a že se tak ptám :) nakolik tak přijde kilo okounů sportovního rybáře co se stydí jít si je koupit na sádky? já sem to raz počítal a došel sem k strašlivýmu číslu který se bojím zveřejnit :)

>moskyt: ono to nebude tím že by okouni pstruzi ubývali kůli tomu, že je rybáři chytají a berou ..tam sou ve hře absolutně jiný faktory. Okouny tlouště parmy nikdo nebere, pak si svaz myslí že je nemusí vysazovat když se nevykazujou ve výsledkách, hrázdnýmu nikdo nenakope zadek že upustí vodu zrovna naschvál v nejnevhodnější okamžik ..a rybáři pak u vody skáčou po krku kůli pár potočákům nebo okounům v sáčku (a vydra s volavkou a kormošem se v křoví těm rybářům smějou).

moskyt - Profil | Čt 23.2.2012 10:08:13

Venca888 >> Věřim, nejsem nijak outlocitnej, ryby baštim, ale okounů a potočáků tady hrozně ubylo, tak je nechávám v míru a když mám chuť tak většinou sežeru toho kapra. Ten je prostě všude a najdeme ho tady i na pstruhovkách. Nemá cenu brečet nad rozlitým mlékem. Co jsme si zasloužili tak to máme.

nofish - Profil | Čt 23.2.2012 10:04:50

Venca888 >> no tak to je zhruba obvyklá cena za jakou to jde i za hranice. Což o to. Jen jsem chtěl vědět jak to zhruba s cenou je. Přece jenom je třeba mít přehled :-)