Radical Ritual Carp II 3,60m 3 lb

Zařazení: Pruty, Radical
Určeno pro: kaprařina

Značka Radical je jednou ze sedmi značek, které spadají pod společnost Zebco Europe. Tato značka je specializována na vybavení pro lov kaprů a zahrnuje vše co kapraři při lovu velkých kaprů využívají. Krom jiného samozřejmě i pruty.


Prut Ritual Carp II je vlajková loď značky Radical. Jeho blank je tenký a před rukojetí má jen 12,5 mm. Blank má křížový oplet z karbonových vláken, který je viditelný přes průhledné lakování prutu. Blank je předurčen pro nahazvání do velkých vzdáleností, je rychlý a velmi pevný i přes svůj malý průměr a tento účel plní na jedničku. Házecí vlastnosti tohoto prutu jsou opravdu velmi dobré a není problém s ním nahazovat přes 100 metrů.


Prut je dvoudílný a spojený převlečnou spojkou, která je zpevněna vyvázáním a silnou vrstvou laku na obou dílech prutu. Transportní délka činí 186 cm.


Prut je osazen šesti kvalitními očky ALPS v šedě kouřové barvě. Očka jsou dvoupatková a je jich pět plus jedno špičkové. Náběhové 40mm očko je samotné na spodním dílu prutu a je hodně odsunuto od rukojeti. Dalších pět oček je na horním dílu prutu. Vyvázaní oček je stejné jako u spojky prutu, čená nit a silná vrstva laku.



Sedlo navijáků je velmi nezvyklé, ale moc povedené. Nejen, že dobře vypadá, ale opravdu dobře padne do ruky. I když vypadá velmi tence, pojme bez problémů patky i těch největších navijáků. Sedlo má dvojité šroubení (kontra matku), které braní povolení navijáku ze sedla při používání prutu. Vysoká kvalita sedla je zaručena výrobcem Fuji. Před i za sedlem je kovový kroužek v šedé barvě a černé vyvázání jako u oček a spojky prutu. Před sedlem je navíc karbonový klip k zachycení vlasce.


Rukojeť je dělená a zakončena 16 cm dlouhým „madlem“ ze stejného materiálu jako je blank prutu. Madlo lemuje z jedné strany kovový kroužek stejně jako u sedla navijáku a na konci rukojeti je kovová koncovka ve stejném provedení jako zmíněné kroužky. Průměr rukojeti je 20 mm díky čemuž se dobře a pevně drží.


Na první pohled je jasné, že výrobce si dal opravdu záležet na designu prutu a vytvořil moderní a originální prut. Dobře vypadá blank se znatelnou texturou karbonového opletu a rukojeť ze stejného materiálů. Nejvíce to vynikne za slunečného počasí, kdy je krásně vidět pod průhledným lakem každé vlákno. Neobvykle tvarované sedlo jen podtrhuje celkový design a decentní nápisy a logo nenarušují vzhled prutu.


Prut se dá jednoznačně označit za házecí, k tomu byl i konstruován a není problém s ním házet přes sto metrů i pro někoho, kdo není zrovna přeborníkem na dlouhé náhozy. Daní za házecí vlastnosti je trošku větší potřeba s prutem a brzdou navijáku pracovat při zdolávání, protože prut je trošku tužší, ale v případě potřeby se do něj může rybář opřít a využít jeho velkou sílu. Akce prutu je parabolická.

Prut je dodáván v látkovém obalu, který je polstrován asi 4 mm silnou pěnou, respektive materiál sám o sobě je pěna připomínající řidší neopren.


Pro milovníky dlouhých náhozů a povedeného designu bude tento prut velkým lákadlem, protože se opravdu povedl. Použité materiály i značkové komponenty prutu jsou vysoké kvality a zpracování je do nejmenších detailů velmi precizní. Jen je třeba počítat s tím, že tento prut patří do vyšší cenové kategorie.
Technická data
Blank:
broad-cross carbon + high-modulus carbon fibre
délka:
3,60 m
díly:
2
transportní délka:
1,86 m
akce:
3 lb
váha:
335 g
očka:
ALPS
počet oček:
6
sedlo navijáku:
FUJI
rukojeť:
dělená s pevným zesíleným úchopem
další varianty:
3,90 m, 3 lb nebo 3,90 m, 3,5 lb.

 
Klady a zápory
design
tenký blank
dobré házecí vlastnosti
kvalita materiálů a zpracování
vyšší cena
O značce

Výrobce: Zebco, Německo

Dodavatel: Zebco Europa GmbH, Elsterbogen 12 - 14, 21255 Tostedt, Německo

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz. Od roku 2014 je členem výboru a hospodářem MO Most.

 
Autor: Jiří Jakeš, 12.3.2017

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.