SPRO Passion 730

Zařazení: Navijáky, SPRO
Určeno pro: plavaná, feeder, přívlač, všeobecná rybařina

Obrovské množství rybářů požaduje při nákupu navijáku výrobek, schopný při relativně nízké ceně poskytnout co největší užitnou hodnotu. Každá firma proto musí mít nabídce navijáky, které nabízejí za málo peněz hodně muziky a není divu, že se často jedná o nejprodávanější modely vůbec.


U firmy SPRO hraje roli takovéhoto levného pracanta už nějakou dobu model Passion. Podle referencí dostupných na Internetu i toho, co jsem porůznu zaslechl, se zdá, že to zvládá více než dobře. Ale když už se naskytla ta možnost, rád jsem si ho vyzkoušel.

Do rukou se mi dostal model SPRO Passion 730, což je svou velikostí velmi univerzální naviják vhodný pro širokou škálu rybolovných technik - od klasické položené přes plavanou či feeder až třeba po lehčí a střední přívlač. Ale testovaný kousek by vyhověl i dalšími vlastnostmi. V rámci možností jsem s ním nějaké ty vycházky odchytal a opravdu nebylo nač si stěžovat a už vůbec ne u navijáku v této cenové relaci.


Než se podíváme na mé konkrétní zkušenosti, můžeme se chviličku pohrabat v technických datech.

Passion je klasický smekací naviják s přední brzdou a kovovou cívkou. Má kompaktní a pevné plastové tělo s nesmekavým povrchem, který na omak připomíná gumu. V ruce je docela příjemný a v zimě nezebe tolik jako kov. Pevnost a mechanická odolnost použitého plastu je víc než dostatečná.


Passion se vyrábí ve čtyřech velikostech, všechny uvnitř skrývají 6 kuličkových a 1 válečkové ložisko. Testovaný naviják (model 730) má převodový poměr 5:1, což je takový běžný průměr a dovoluje navinout cca 72 cm vlasce na jedno otočení kličky. Naviják tedy není žádný rychlík, ale spíš naprostá klasika. Kapacitu cívky udává výrobce jako 170 m vlasce 0,285 mm - v přepočtu je to asi 153 m průměru 0,30 mm. Pravděpodobně ale použijete daleko slabší návin, takže kapacita je víc než dostatečná - spíš ještě budete podvíjet. Smutnější je, že cívka je v balení jen jedna a za další si musíte připlatit. Cvičně jsem zkusil na naviják nasadit cívky z Grand Arcu 930 a Red Arcu 1040. Ani v jednom případě jsem nezaznamenal problém, i když kompletně si navinout cívku z jiného navijáku a vyrazit k vodě jsem nezkusil. Přesto si myslím, že skutečně nebude problém používat velikostně přiměřené cívky napříč několika modelovými řadami navijáků SPRO.


Po funkční stránce je na tom Passion překvapivě dobře. Konkrétní kus, který se mi dostal do rukou, byl mimořádně povedený a pocitově by snesl srovnání s daleko dražšími navijáky. Chod byl naprosto hladký, vůle na kličce je sice znatelně větší než třeba u modelu Gold Arc, ale není to nic hrozného. Vůle na rotoru je pak prakticky nulová. Překlápěč funguje bezchybně. Pokud jde o práci brzdy, neměl jsem k ní žádné výhrady. Je citlivá a jemně krokovaná, tak jak je u navijáků SPRO zvykem. Jenom gumové těsnění proti pronikání nečistot pod maticí brzdy, kterým jsou vybaveny vyšší řady, tady nenajdete. Zato matice vůbec nevyčnívá nad siluetu cívky a nehrozí tak možnost, že by se o ni zachycoval nebo na ni dokonce namotával vlasec.


Naviják jsem ve větší míře používal pouze na feeder, nasazení při jiných technikách lovu bylo spíše zkušební a symbolické. Musím říct, že na feedrařinu by mi Passion pro naprostou většinu situací zcela postačoval. Chytání na krátkou vzdálenost s lehčími krmítky mu dle očekávání nedělalo sebemenší potíže, ale kupodivu ani lov na dálku a stahování těžkých krmítek kolem 60 g v prázdném stavu nepředstavovalo výraznější problém. Tady se ale nedá čekat, že by Passion vydržel podobné nasazení celá léta. Měl jsem možnost porovnat hnací soukolí tohoto navijáku například s Red Arcem a je zde určitý kvalitativní odstup. Případný majitel si musí uvědomit, že v této cenové relaci nemůže dostat odolný stroj, který ustojí léta tvrdého zatížení. Pokud přesto bude naviják dlouhodobě tvrdě zatěžovat, odsoudí ho do role „spotřebního zboží“. Ale i to je jeden z možných přístupů. Pokud svého „Pašíka“, jak se Passionu tu a tam říká, nakonec domordujete, zbyde vám náhradní cívka a hromádka náhradních dílů pro další kus. Schválně jsem se pokoušel najít na síti zkušenosti dlouhodobých majitelů, abych zjistil, jak dlouho taková devastace „Pašíka“ trvá a musím říct, že většina majitelů je s jeho životností spokojena, někteří pak i příjemně překvapeni.


Pokud jde o ulovené ryby, nic zvláštního se mi s testovaným navijákem chytit nepodařilo. Na břeh se podívalo dost cejnů a kapříků násadové velikosti, z řady vybočila snad jen podoustev 46 cm. To je sice ryba, která potěší, ale rozhodně neprověří testované náčiní.


Kdybych měl své zkušenosti nějak shrnout, pak musím říct, že z mého pohledu je Passion velmi rozumně řešený naviják, který je dostatečně vybaven a dimenzován na to, aby vyhověl požadavkům začátečníků, příležitostných rybářů nebo těch, kdo nemají na svůj cajk přehnané nároky a nehledají stroj, který by jim měl vydržet desetiletí. Chod soukolí, práce brzdy i celková životnost jsou víc než obstojné a v dané cenové kategorii rozhodně převyšují běžný průměr. Pokud tedy hledáte, jak za co nejméně peněz pořídit solidní kolovrátek, klidně si Passion zařaďte na seznam kandidátů.

Recenze byla vypracována v listopadu 2012
Technická data
Cívka:
aluminiová s klipem na vlasec
Materiál těla a rotoru:
grafit
Brzda:
jemně nastavitelná multidisková
Kapacita cívky:
0.28 mm / 170 m
Počet ložisek:
6 + 1
Převod:
5.0 : 1
Návin na jedno otočení kličkou:
72 cm
Hmotnost:
299 g

 
Klady a zápory
Dobrý poměr ceny a výkonu
Jen jedna cívka v balení
Odkazy
Ceny produktu SPRO Passion 730 srovnáte na Zboží.cz
O značce

Výrobce: SPRO

Dodavatel: Spro NV, Hagenweg 5A, 4131 LX Vianen, Holandsko

O autorovi recenze: Autor rybaří od roku 1990. V minulosti se prezentoval stovkami článků s rybářskou tématikou v internetových i tištěných médiích. Je tvůrcem atlasů ryb na obou největších českojazyčných rybářských serverech. Vypracoval i řadu recenzí na rybářské náčiní, z nichž zdaleka ne všechny byly publikovány, protože některé až příliš otevřeně popisovaly reálné vlastnosti recenzovaných produktů. Závodní úspěchy autor nevykazuje, protože soutěžit v lovu živých tvorů odmítá a ostře proti tomu vystupuje.

 
Autor: Miroslav Horáček, 31.1.2017

Hodnocení uživatelů

matitr - Profil | St 1.2.2017 9:26:40

Moje hodnocení:

Hladký chod

Dobrý návin

Hladký chod

Skvělá mikrobrzda

Nemá náhradní cívku

Stále stoupající cena

Tyto dva navijáky ve velikosti 740 používám intenzivně na feeder. Nemůžu proti nim říci nic negativního. Dle mě i za současnou cenu pořád hodně dobrá nabídka v poměru ceny a výkonu. Náhradní kovové cívky se dají v pohodě koupit za cca. 325,- Kč.

Valuček - Profil | St 1.2.2017 8:30:58

- hladký chod

- vynikající mikrobrzda

- předražení

Jo, je to opravdu slušný naviják, taky mám jeden, jediné minus vidím v tom, že se původně prodával za 700,- - 800,- a až naši "dobráci" zjistili, že je o něj zájem, tak výrazně podražili

Johan57 - Profil | Út 31.1.2017 23:42:12

Moje hodnocení:
Tyto navijáky ve verzi 740 mám už 4-roky, používám na feeder a neměnil bych. Za ty roky se válel v bahně, byl utopen a pravidelně zašpiněný jak u feedru bývá zvykem a jediné co neobstálo za tu dobu, byl nápis na cívce :-) , který se smazal... tak doporučuji je to spolehlivý naviják..

Jarda Š. - Profil | Út 31.1.2017 13:51:53

vzhledem k ceně výborný naviják

kvalitní brzda, dobrý návin vlasce na cívku

lehký a hladký chod

prodává se bez náhradní cívky

uvolňuje se matice rotoru

osprey >> Miroslav Horáček - >> Tento naviják vlastním asi dva roky a mohu zcela souhlasit s tím, co jsi v recenzi uvedl. Ve své kategorii (tzv. ekonomická třída) dle mého patří k tomu nejlepšímu, co je na našem trhu. Jde o naviják, který SPRO vyrábí v licenci fy RYOBI, od jejich Ecusimy se liší jen kličkou (nemá rychlosklopnou) a povrchovou úpravou. Používám ho převážně na střední přívlač. Jediná drobná závada, která se mi u něj zatím vyskytla, byla, že se časem povolila matice držící rotor a bylo potřeba jí dotáhnout. Jinak má chod zcela bezproblémový.