Anaconda Cusky Dome 170

Zařazení: Outdoorové vybavení, Anaconda
Určeno pro: kaprařina, sumcařina, všeobecná rybařina

Nedílnou součástí rybářského vybavení pro několikadenní pobyt v přírodě jsou dnes bivaky. Je jich opravdu nepřeberné množství typů i konstrukcí, i když v posledních letech se nejvíce rozšířila takzvaná garážová konstrukce. Tuto konstrukci má i bivak, který je předmětem této recenze. Její hlavní výhodou je rychlé postavení i bourání a velká stabilita.


Bivak Cusky Dome 170 je deklarován pro jednoho rybáře. Široký je 268 cm, hluboký 250 cm a vysoký 170 cm. Konstrukce bivaku je oproti většině „garážovek“ trochu odlišná. Hliníková žebra tu nejsou upnutá v jednom bodě, ale každé ze dvou žeber zvlášť, čímž je dosaženo většího vnitřního prostoru. Na spodku bivaku jsou pak ale místo jednoho napínacího pásu dva, a pokud nemáte v bivaku položenou podlahu, je třeba dávat pozor, abyste o popruh při vybíhání nezakopli. To ale platí jen na nerovném terénu, jinak popruh kopíruje zem. Stabilitu dvoužebrové konstrukce zajišťují i dvě rozpěrné tyče.



Pro jednoho rybáře nabízí tento bivak prostoru velmi mnoho, a když se rybáři spokojí s menší uličkou, lehce se zde umístí i dvě lehátka, ovšem za cenu ztráty komfortu. Neobvyklá je výška bivaku, která činí 170 cm. To není u bivaku pro jednu osobu běžné. Díky tomu se lze uvnitř postavit (alespoň ti menší mohou) a pohodlně převléct. Výška vstupu v předním panelu je 145 cm.



Materiál bivaku je polyester 210 D s polyuretanovým zátěrem. Je to jeden z nepoužívanějších materiálů na bivaky. Odolává vodnímu sloupci do 8 000 mm. Švy bivaku jsou podlepené, aby nedocházelo k pronikání vody. Předností tohoto „příbytku“ je jeho větrání – je tu několik velkých oken s moskytiérou, která lze při nepřízni počasí zapnout plachtou. Dvě okna jsou v zadní stěně bivaku a další tři opravdu velká v předním panelu. Možnost cirkulace vzduchu v bivaku je neocenitelná hlavně v parných letních dnech. Okno ve vchodu bivaku lze zakrýt průhlednou slídou, která se upevňuje na suchý zip, takže i za deště vidíte ven.



Kryty oken i vchod se dají srolovat a zajistit buď přezkou na popruhu, nebo „knoflíkem“ na gumičce. Zipy na vchodu jsou velmi masivní a dobře se zapínají i rozepínají, a to i takzvaným roztáhnutím. Na jezdcích jsou velké gumové úchopy s logem výrobce. Přední panel bivaku lze dokonce odepnout celý. Vznikne tak otevřený přístřešek pro letní dny nebo k posezení.


Ukotvení bivaku se provádí oky po obvodu. Nad kovovým okem jsou ještě gumové smyčky pro dopnutí plachty, aby byla správně vypnutá a v případě potřeby trochu pružila. Na předním žebru bivaku jsou po obou stranách úchyty na pruty se suchým zipem. Do těch lze prut upnout, aby nespadl na zem při přípravě před nahozením nebo když ho potřebujete odložit ve chvíli, kdy nemáte nahozeno.


K bivaku se dodává silná pogumovaná podlaha. Upíná se do postaveného bivaku pomocí suchých zipů po obvodu. Dále je přibalena sada 15 silných zatloukacích kolíků v nepromokavém obalu, který zabrání znečištění sbaleného bivaku od použitých kolíků. Překvapilo mě, že se k bivaku dodávají i dvě kompletní náhradní aretace pro rozpěrné tyče. Bivak se prodává v tašce ze silné polyesterové tkaniny 600 D a sbalený má rozměry 125 x 25 x 25 cm. Lze k němu dokoupit i zimní přehoz.


Jedná se o propracovaný bivak se spoustou praktických detailů, které zlepšují komfort používání. Jeho hlavní předností je podle mého naddimenzovaná velikost „jednolůžkového“ bivaku, která umožňuje i umístění dvou lehátek za cenu ztráty komfortu. Dalším plusem je množství oken s moskytiérou, které umožňují dobré provětrání bivaku. Vyrábí se i varianta pro dvě osoby (Cusky Dome 190), která je obdobná, ale mnohem větší a má tři žebra místo dvou.



Technická data
Konstrukce:
garážová, dvoužebrový hliníkový rám + dvě vzpěry
Výška vstupu:
145 cm
Výška uvnitř:
170 cm
Šířka:
268 cm
Hloubka:
250 cm
Materiál:
210 D polyester
Vodní sloupec:
8 000 mm
Určeno pro:
1 osobu
Hmotnost:
10,3 kg
Podlaha:
PVC, odepínatelná
Přepravní rozměry:
125 x 25 x 25 cm
Transportní taška:
z 600 D polyesteru s nepromokavou vrstvou PVC

 
Klady a zápory
Velikost bivaku
Velká okna a možnost větrání
Odkazy
O značce

Výrobce: Sänger, Německo

Dodavatel: Saenger cz, Brigádnická 18, 370 06 České Budějovice

O autorovi recenze: Jiří Jakeš, rybaří od roku 1992, vystudoval obor rybář na Střední rybářské škole v Třeboni a nástavbové studium podnikání v oboru na téže škole. Poté pracoval dva roky na rybí líhni a od roku 2007 pracoval jako redaktor magazínu Kapr, který později (2009-2012) vedl jako šéfredaktor. Od jara 2012 je redaktorem rybářského serveru MRK.cz. Od roku 2014 je členem výboru a hospodářem MO Most.

 
Autor: fotojakes, 20.1.2017

Hodnocení uživatelů

Žádné zápisy.