Delphin Micro Marshmallow

Zařazení: Nástrahy a návnady, Delphin
Určeno pro: kaprařina, plavaná, feeder, všeobecná rybařina

Marshmallow je typická cukrovinka zejména pro Ameriku, Austrálii a Velkou Británii. Známá je samozřejmě asi ve většině států světa, avšak opékat ji nad ohníčkem, podobně jako u nás buřty, mohou snad jen výše zmíněné země.


Měkké, obyčejně do válečků tvarované kousky se vyrábí z cukru, kukuřičného sirupu, vody a želatiny. Hmota se v horké vodě zjemní dextrózou, přidá se příchuť, barva a pak už se tvaruje. Finálním výsledkem jsou menší či větší kousky měkké, houbovité a hlavně sladké pochoutky, která se jen rozplývá v ústech a chutná nejen nám, ale také rybám…


Nevím, koho napadlo nastražit tuhle pochutinu na háček, ale v každém případě to nebyla špatná volba. Rybáři nastražují na háček nejen Marshmallow, ale i jiné cukroviny vyráběné z podobné hmoty. Nicméně firma MOSS.SK. s.r.o. dotáhla tento nápad až tam, kde ho vidí rybáři nejraději a v současné době nabízí nástrahu Micro Marshmallow v osmi příchutích a osmi barvách.

Nabízí varianty: česnek/zelená, vanilka/bílá, med/žlutá, anýz/hnědá, kukuřice/žlutá, sýr/oranžová, jahoda/červená, ryba/modrá.


Tato nástraha, velká asi jako zrnko kukuřice, má velmi široké využití zejména při lovu na položenou feederem, ale dá se samozřejmě použít i při lovu klasickou položenou, lovu se splávkem a v neposlední řadě je to velmi dobrá nástraha i při zimním lovu pstruha duhového na dírkách, kteří velmi rádi zabírají na nástrahy ve svítivých fluo barvách.


Na Marshmallow se dá chytit každá kaprovitá ryba. Milují ji zejména kapři, ale úspěšná je také při lovu línů, větších cejnů a na řekách na ni zabírají také parmy a jelci tloušti. Nástraha je měkká, snadno ji nastražíte přímo na háček a stejně tak snadno i mimo háček na vlasový přívěs, což je výhodné především při lovu kaprů.

Další předností této nástrahy je i to, že můžete nastražit sousto malé, ale stejně tak i sousto velké. Jde jen o to, jak velký použijete háček, anebo kolik kousků navlečete na vlasový přívěs. Pokud nástrahu nastříháte na ještě menší kousky, můžete na ni lovit třeba i nástražní rybky.


Tato nástraha je silně vzplývavá, což je její předností. V závislosti na délce návazce ji tak můžete snadno umístit do takové výšky, jaké si přejete, anebo s ní můžete dokonce lovit i rovnou na hladině. S Marhmallow lze lovit na hladině stejně jako s pečivem.

Mně Marshmallow vyhovuje jako nástraha při lovu s krmítky method feeder. Má tu správnou velikost, snadno se nastražuje a mohu rychle měnit barvy i příchutě. Mnozí rybáři by dokázali o barvách a příchutích hodně polemizovat, ale já k tomu řeknu jen tohle: v čistých vodách barva bezpochyby sehrává svou roli a jednoznačně se ukázalo, že v určitých obdobích mají některé barvy, anebo jejich kombinace, zcela jasně navrch. Naproti tomu v kalných vodách se zase projevují naplno vůně. Je velký rozdíl, jestli použijete nástrahu vonící po medu anebo rybinou. Netvrdím, že tato hra s nástrahami má jasně daná pravidla, avšak experimentovat s nimi se vždycky vyplácí stejně tak, jako s umístění nástrahy do určité hloubky. Někdy funguje nástraha vznášející se deset centimetrů nad krmítkem, jindy je třeba nástrahu pomocí bročku „přibít“ ke dnu.


Marshmallow není nástraha na dlouhé vysedávání, ale pro rychlý lov. Je měkká a ve vodě dál měkne a pomalu se rozpouští. Tam, kde je mnoho drobných ryb, dlouho na háčku nevydrží. Ve vodě při teplotě okolo 18°C vydrží asi dvacet minut i déle, pokud se jí nic nedotkne. Je ale už natolik měkká, že stačí jen málo k tomu, aby spadla z háčku.

Pokud po patnácti minutách vytáhnete z vody prázdný háček, není to tím, že by se nástraha rozpustila, ale spadla z háčku při tažení vodou. Jak dlouho nástraha na háčku vydrží, si můžete snadno vyzkoušet doma ve skleničce s vodou.


Tato doba je ale naprosto dostatečná k tomu, abyste při lovu pomocí krmítka dostali záběr dříve, než nástraha z háčku spadne. Při lovu feederem obvykle přehazuji mnohem dříve, než se to stane. V mnoha ohledech se Marshmallow chová velmi podobně jako různé měkčené extrudy, ale není to totéž.

Marshmallow se osvědčuje také v kombinaci s jinými nástrahami. Rád ji používám například v kombinaci s měkkými zrnky kukuřice a to nejen pro její schopnost nadnášet, ale i kvůli vůni a barvě. Jediné co bych jí vytknul, je to, že není probarvená celá, ale barva je pouze na jejím povrchu. Po deseti minutách ve vodě barva vybledne a odpadá z nástrahy, která je bílá. Nevidím to ale jako zásadní problém, protože obvykle zasekávám dříve, než k tomu dojde.


Co se použitelnosti týká, pak musím říci, že se dá nastražit kdykoli v roce a kdykoli v roce na ni budete mít záběry, ovšem připomínám, že není na dlouhé vysedávání a pokud nejsou ryby aktivní, a vy musíte čekat déle na záběr, je třeba zvolit jinou nástrahu. Na háček by měla přijít v tu chvíli, kdy se voda prohřeje a ryby aktivně shání potravu. Svou účinnost si drží až do pozdního podzimu, pokud je počasí příznivé, takže s ní můžete lovit po většinu roku.


Tuhle nástrahu znám už dlouho a musím říci, že jsem si s ní zase hezky užil a zabavil se při vymýšlení všelijakých kombinací ať už mezi sebou, nebo s jiným nástrahami. Nejčastějším úlovkem byl kapr, lín a cejn. Balení o váze 45 gramů obsahuje cca 450 ks nástrah a stojí 129 Kč.

 
Klady a zápory
výběr v osmi příchutích a sedmi barvách
praktické balení v plastových dózách
možnost kombinace s jinými nástrahami
je vzplývavá
nepodléhá zkáze
není probarvená
trvanlivost na háčku je omezená
Odkazy
O značce

Výrobce: Delphin, Slovensko

Dodavatel: moss.sk, s.r.o., M.R.Štefánika 297/11, 050 01, Revúca

O autorovi recenze: Milan Tychler, rybaří od roku 1971, dlouholetý tester rybářského náčiní a jeden z prvních propagátorů feederového rybolovu u nás. Pravidelný dopisovatel českých a slovenských rybářských periodik. Autor sedmi rybářských publikací. Úspěchy v LRU Feeder: mistr ČR družstva 2012, vícemistr ČR družstva 2005 a 2008, vícemistr ČR jednotlivci 2005, 2. místo ČS pohár 2007, mistr 1. ligy družstva 2011, vícemistr 1. ligy družstva 2009, držitel rekordu ČR za 3 hod. - 40.580 g z roku 2007. Zabývá se velmi intenzivně i ostatními rybářskými disciplínami a jak sám tvrdí: feederem si rybařinu pouze zpestřuje.

 
Autor: Milan Tychler, 8.7.2016

Hodnocení uživatelů

erin - Profil | Pá 24.11.2017 13:45:11

Zdenekson >> mate s tymto ludia skusenosti?

Zdenekson - Profil | Út 16.8.2016 7:57:28

zkousim tuto nastrahu teprve chvili, ale uz ted musim uznat ze je to vynikajici nastroj na chytani nastrazek. skoda jen ze neni probarvena , jinak ji nemam co vytknout.